Hirotoshi ITO, la București. Artă pe piatră și cum arată un “smiley face” sculptat în rocă

Hirotoshi ITO

Când ajungem într-un loc nou, ori întâlnim ceva nemaivăzut, noi românii avem o vorbă, “ia o piatră în gură”. Expresia metaforică, firește, nu are neapărat o explicație, e mai degrabă superstiție iar piatra (vorba) ajunge să-ți poarte noroc. Aseară, când aveam prima oară în fața ochilor colecția Hirotoshi ITO “Pleasures of Paradox – The Fine Stone”, mi-am dat seama că, nu degeaba, limba română a fost darnică și ne-a dat atâtea proverbe și zicători cu și despre piatră. “Inimă de piatră” versus “a i se lua o piatră de pe inimă”, “tare ca piatra” și “piatră de încercare”, “a arunca piatra” și “stană de piatră”.

În sensul propriu, piatra e la fel de versatilă și antagonică, e rece și calda, aspră și fină, e materie primă și artă. Iar artistul japonez Hirotoshi ITO a reușit să facă pietrele dure și reci chiar și să râdă. Exponatele botezate “Laughing Stone”, un fel de “smiley faces” din piatră cum bine le-a numit o colegă jurnalistă, au fost atracția vernisajului de la Galeria Galateca.

Hirotoshi ITO

“Un zâmbet pe fața privitorului este principala motivație a muncii mele”, Hirotoshi ITO. Așadar, misiune îndeplinită și la București.

Piatra care nu e piatră

Colecția artistului nipon reușește să surpindă prin umor și interpretările inedite. Nu ți-ai imagina că poți să transformi pietrele în pungi ca de hârtie, cămăși cu fermoar, șervete de masă, felii de pâine ori portofel pentru monezi. Jurnaliștii francezi le-au zis “pietre suprarealiste” și “fantasmagoric” e cuvântul pe care l-au folosit ca să descrie arta lui Hirotoshi ITO. Ca simplu privitor și iubitor de artă neavizat, vă spun că au dreptate.

Hirotoshi ITO

Inedit este și lungul drum, la București, via Paris, al pietrelor de râu adunate și sculptate de Hirotoshi ITO, tocmai în Japonia. Totul a început în birourile PIATRA ONLINE cu un brief în departamentul de marketing și o coincidență deloc întâmplătoare. Cei de la PIATRA ONLINE și-au dorit să marcheze deceniul de activitate cu o expoziția Hirotoshi ITO și-au căutat-o pe curatorul Ioana Ciocan. Fără să știe ce-avea să urmeze, Ioana descoperise cam în aceeași perioadă, pe Instagram, una dintre “pietrele suprarealiste” și amuzante. S-au sfătuit, au muncit și, împreună, au reușit să aducă sculpturile și la București.

Expoziția Hirotoshi ITO “Pleasures of Paradox – The Fine Stone” are loc la Galeria Galateca până sâmbătă, 14 octombrie, inclusiv. Mergeți să vedeți cât de caldă și maleabilă e piatra! Intrarea este liberă.

“Piatra nu e rece, e un material senzațional, e una din marile noastre pasiuni, care ne îndeamnă să facem noi proiecte și să venim mereu cu lucruri frumoase. La ceas aniversar, 10 ani de PIATRA ONLINE, prin expoziția Hirotoshi ITO “Pleasures of Paradox – The Fine Stone”, vrem să vă arătăm ce înseamnă piatra și cât de caldă poate fi ea”, Mariana Constantinescu-Brădescu, Managing Partener, PIATRAONLINE – cel mai mare importator de piatră naturală din România.

Am plecat de la vernisaj zâmbind, și n-a fost de vină doar rose-ul liniștit de la Tohani.

Fotografii prin 2activePR.

Share art! Love art!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *