Deunăzi, Andrei Cismaru a pus pe pagina lui de Facebook o întrebare nevinovată: “Niște gogoși bune în București care să nu coste cât un pui de măgar unde găsesc?” M-am trezit că-i răspund enumerând într-un comentariu vreo 4 locuri. De atunci până azi, am mai descoperit un bistro cu desertul ca la mama acasă, așa că am zis să le pun fain-frumușel într-o listă super-utilă. Mă gândesc c-or mai fi pofticioși, nu-i așa? Așadar, iată unde se vând gogoși delicioase, cu gustul copilăriei inclus. Asta era introducerea din 2018.
UPDATE 2021: S-a deschis Berliner Donuts! E raiul gogoșilor. Au simple, cu ciocolată, vanilie, lămâie, dulceață și vestea bună e că le puteți comanda și acasă.
UPDATE 2020: Doi ani mai târziu, revin cu actualizarea listei delicioase. Nu de alta, dar între timp ne-a lovit pandemia, iar comfort food se numără printre remediile recomandate în zilele pline de necunoscut pe care le trăim. Așadar, multe dintre restaurantele din București s-au adaptat, au schimbat meniul iar la desert au gogoși pufoase.
Oferta Anika
Printre primii care au dat conceptul fine-dining pe pui fript, cartofi copți și alte bunătăți ca la mama acasă sunt cei de la Anika. Au venit și cu un nume nou în social-media – Anika Fried Chicken, dar au păstrat locul. Îi găsiți la terasă – c-așa-s vremurile, pe Str. Pictor Nicolae Tonitza nr.10 și, dacă-i prea frig, puteți comanda acasă Malasadas – gogoși portugheze umplute cu ciocolată, dovleac copt, caramel sărat. Verificați înainte să fie sigur în meniu, uneori au cookies uriași cu ciocolată și cheesecake.
Kaiamo are echipă și valoare!
Cei de la Kaiamo sunt însă și mai viteji – au scos bucătăria în strada Emil Pangratti 30A, la propriu, și-au declarat război pandemiei. Ba chiar s-au și echipat corespunzător, după cum vedeți în fotografia de mai sus. Echipa de la Kaiamo a intrat în luptă nu doar cu gogoși calde – mai au franzelă de casă, slănină, parizer pe ziar, ostropel, salată de vinete etc. Noul lor koncept este grozav și merită un răspuns pe măsură. Intrați aici, aflați mai multe detalii și musai comandați. „Serviți acolo sau la domiciliu”, ca să citez un vânzător de la o alimentara din copilăria mea.
Pâinea Kaiamo se împarte cu generozitate
Chiar dacă nu fac gogoși, cei de la MAIZE farm to table ne ademenesc în această perioadă de mari încercări cu homemade hot-dog (puteți alege Vegetarianul, Puiul, Mielul, Porcul, Vita) și, atenție, la desert au cornuri cu mac! Plus savarină cu sirop de liliac, dulceață din cătină, jeleu de măr cu oțet. Acestea fiind zise, vă descurcați voi – Glovo, Tazz by eMag, Foodpanda.
Maize vine la tine acasă!
Stați așa, că nu deviem de la subiect. Gogoși de vis în București am descoperit și la Grain Trip, brutăria-patiserie unde se frământă pâine cu maia după rețete din toată lumea. De exemplu, într-un weekend de noiembrie aveau gogoși simple și gogoși umplute cu cremă de vanilie și soc.
Citiți și: Brutării faine cu pâine bună. La București!
Berliners sau bienvenido a Chile by Grain Trip!
Nici n-au inaugurat bine spațiul cu un design uau că cei de la POT Stories vând deja gogoși. Le-a ochit prietena mea Irina pe Instagram. După cum le-am văzut în fotografie, par mai degrabă gogoșici americane. Iar după o căutare atentă, pe Facebook, am mai descoperit că se fac gogoși și la White Horse Restaurant, la Cucina di Casa, uneori, și la J’ai Bistrot. Chiar pe 7 noiembrie 2020 au avut un eveniment dedicat pufoaselor.
La Pravelescu se fac gogoși și în pandemie. Am verificat. De obicei anunță pe pagina lor de Facebook când se pun pe frământat aluatul și se lasă cu rezervări ca să fii sigur că nu rămâi fără.
Gogoșile La Pravelescu
Încă de la deschidere, cantina lui Nicolai avea în meniu gogoașe. Fix așa-s botezate, gogoașe, ca-n Maramu’ mă gândesc. Le-am gustat de curând și mi-au plăcut. Parcă aveau nițel cam mult zahăr pudră, dar cine mai stă să număre calorii! Le puteți comanda și on-line. 4 bucăți – 7 lei!
Gogoși à la Nicolai
În vremurile (mai) bune, Chef Dragoș Radu obișnuia să facă gogoși la Frank Dessert Bar, între timp restaurantul cochet s-a închis, însă Dragoș Radu continuă să pregătească dulciuri senzaționale. Găsiți mai multe detalii aici, pe pagina lui de Instagram. S-a lăudat inclusiv cu gogoși! Dar bunătățile sunt multe și apetisante.
Gogoși la cafea am devorat în trecut și pe Calea Victoriei 214, la Koketerie. Gogoșile erau în meniul de brunch sâmbăta și duminica.
Toată lumea știe de gogoșeria de la Piața Obor. E celebră printre gurmanzi și chiar des întâlnită pe paginile bloggerilor de cooking. Am vizitat-o și eu în primăvară fără niciun fel de regrete. Aici gogoșile sunt ca pe vremuri și costă doar 1 leu! Asta se întâmpla tot în 2018.
Din păcate, pandemia a făcut multe victime în industria HORECA. Lista inițială cuprindea și frumoasa prăvălie Idicel, din Floreasca. Deja o vizitasem de câteva ori. Îmi pare rău că au tras obloanele! Dar rămân online aici și avem Ciocolata lu’ Răzvan drept alinare.
S-A ÎNCHIS! N-am ajuns încă la Prăvălia Idicel, dar știu sigur că o să trec pe la ei într-o vineri sau sâmbătă, când e rost de gogoși rotunde la terasă. Plus că au și cafea de specialitate și dulceața lu’ Răzvan!
Amintri de la Idicelul bucureștean
Firește, dacă aveți talent și răbdare puteți face gogoși pudrate cu zahăr vanilat și acasă la voi.
Spor! Poftă bună!
Fotografii: prin restaurantele enumerate – paginile de Facebook
Citiți și:
#OrașulFetelor: O zi și trei mici bucurii – gogoși, bergamotă, cafea
Brutării faine cu pâine bună. La București!
Aperol, caimac sau colivă? Unde găsiți cele mai inedite arome de înghețată
Altfel de Cola. Nici Coca, nici Pepsi
Share now!
2 thoughts on “SHOPPING DULCE: Tu știi cine vinde gogoși în București? Eu da.”