Ce norocoși suntem să avem Picasso la MARe la noi, chiar în anul în care se împlinesc 50 de ani de la dispariția artistului spaniol. Știți deja că Muzeul de Artă Recentă (MARe) a deschis expoziția „Efectul Picasso” pe 27 septembrie 2023. „Cele 46 de lucrări au hălăduit pe cărări bătătorite, de la Musée national Picasso-Paris la București, timp de trei zile și trei nopți – ca o nuntă boierească. Pentru curioși: valoarea lor este inestimabilă” anunța MARe în comunicatul de presă. N-am rezistat tentației mai mult de două – trei zile, așa că ieri și azi, pe 29 și pe 30, le-am trecut pragul. Am fost cu Irina, care iubește marea.
E soare la MARe!
Vineri ne-am răsfățat papilele cu noul meniul de la Beans&Dots, cafeneaua aflată la parterul muzeului. Tot atunci am descoperit shop-ul MARe, acum proaspăt relansat, sub alt nume – MARe Le Store, și cont pe Instagram. Iar sâmbătă a venit rândul pupilelor. Ochii ni s-au bucurat să vadă Picasso, Piluță, Picasso, Bernea, Picasso, Gherasim, Picasso, Pisica Pătrată, Picasso, Țipoia, Picasso, Cantor, Picasso, Baba, Picasso.
Ce încântare!
Întâi o să vă povestesc despre „Efectul Picasso” și dungi, apoi, la final, o să găsiți detalii despre boabe și buline, adică despre noua experiență trăită la Beans&Dots, cu un meniu foarte interesant, semnat de Chef Alex Petricean. Apropo, puteți alege preparate inspirate de… Picasso și să le savurați la doi pași de tablouri cu o valoare uriașă! Așa ceva nu se întâmplă în fiecare zi. Mai ales la București. Dar până să gustăm artă gastronomică, haideți să ne bucurăm de artă picassiană.
Dungi și… buline, la MARe
„Efectul Picasso”. Toamna, în Primăverii, e vară!
Am cumpărat online biletele la expoziția „Efectul Picasso”. E foarte simplu. Intrați aici, pe site-ul MARe, bifați luna, ziua și intervalul orar la care vreți să mergeți, plătiți (100 lei – bilet întreg, 70 lei – bilet de grup – minim 5 bilete, 50 lei – pensionari, elevi, studenți, au gratuit copiii sub 7 ani, presa, artiștii membri UAP și persoanele cu dizabilități + însoțitor) și porniți spre MARe la ora stabilită. Noi am ales sâmbătă, 30 septembrie. Ora 16.00.
Ajungem cu jumătate de oră mai devreme. Sunt 29 de grade în termometre. E vară-n ultima zi de septembrie. Se simt în aer sărbătoarea și entuziasmul. Lumea mișună în jurul muzeului. E o agitație care-mi place și mă emoționează dinainte să văd expoziția. La MARe e plin de oameni de tot felul: seniori, adulți, adolescenți, copii, ca la plajă-n sezonul estival, deși mâine vine „Brumarărel”. Am un zâmbet mare pe față și încep să fotografiez în stânga și-n dreapta. Totul pare potrivit dinainte. Mulți vizitatori poartă dungi și mi-e ciudă că eu nu. Dar parcă și imprimeul cu gimnaste de pe tricoul meu alb-negru, fără mâneci, dintr-o veche colecție Patzaichin pentru Olimpici, e din poveste.
„Unde-mi sunt dungile?”
„Oana zâmbind”
Oamenii (la) MARe
Stăm un pic la rând la casa de bilete, un container maritim – cum altfel!, unde ne sunt scanate rapid biletele în format QR Code și primim brățări roz-intens-fucsia: „Puteți să faceți fotografii, dar fără bliț!” îmi spune fata de la MARe înainte ca eu să întreb. „Ah, și nu aveți voie cu sticle cu apă sau alte lichide”. Așa că bem rapid o apă plată rece pe terasa Beans&Dots, mai povestim despre distopie – utopie și abia apoi să pornim la întâlnirea cu Picasso.
„Efectul Picasso”. Te uiți după dungi!
La sugestia unui custode, luăm liftul ca să începem explorarea de sus. Irina apasă butonul 3 pentru etajul 3. Înainte să se deschidă ușile liftului dau REC. și înregistrez în telefonul inteligent fetele lui Picasso: trei litografii cuminți așezate simetric pe un mare perete roz. Le vedeți în Reel-ul de pe pagina de Instagram goinfashion.ro, chiar aici.
Irina și Pablo Picasso, „Fată cu părul lung”
Tot muzeul are pereții trandafirii, o nuanță care liniștește privirea încărcată de forme, dileme și culori. Apoi încep să văd multe dungi în galerie. Le poartă „Fumătorul în tricou cu dungi gri și albastre”, le zăresc în părul „Fetei de la fereastră”, sunt corzi sensibile într-un ulei pe pânză „Natură moartă, chitară, ziar, pahar și as de treflă”, ori linii fine într-o „Îmbrățișare”, dar uite că le văd și la cei care admiră de aproape tablourile lui Picasso. Fix în același loc stau și privesc artă patru oameni îmbrăcați în tricouri și cămăși în dungi. Mi se pare fain și amuzant.
Pablo Picasso – „Fumător în tricou cu dungi gri și albastre”
Pablo Picasso, „Fată la fereastră”
Pablo Picasso, „Natură moartă, chitară, ziar, pahar și as de treflă”
1,2,3,4 vizitatori în dungi dintr-un foc la un loc!
PS. Pentru că… GDPR, am tăiat fotografia!
Pablo Picasso picta și purta dungi. Dați un Google Search Images cu Picasso stripes și o să-l vedeți pe artist în french marinière. Top breton – cult item. Chiar și în fotografia lui René Burri, care apare pe afișul Expoziției „Efectul Picasso”, artistul spaniol este îmbrăcat într-un tricou în dungi. Dungile sunt prezente și pe containerul maritim de la intrarea în Muzeul de Artă Recentă (MARe). Le observi în multe dintre lucrări Picasso expuse la MARe. Chiar vă invit să faceți acest exercițiu! Mergeți la „Efectul Picasso” și fiți atenți și în câte dintre cele 46 de tablouri semnate Pablo Picasso, expuse la București până în ianuarie 2024, apar dungi și cum sunt ele reprezentate.
Pablo Picasso, „Femeie așezată cu brațele încrucișate”
Pablo Picasso, „Jacqueline citind”
„Efectul Picasso”: Brâncuși e și al lui Alexandru Țipoia
Am admirat îndelung „Cititoarea” lui Picasso, am analizat tristețea lui „Jacqueline citind”, am făcut ochii mari în fața tabloului faimos „Femeie așezată cu brațele încrucișate”, dar trebuie să recunosc că mi-a plăcut să văd lângă Pablo Picasso, Constantin Piliuță, Corneliu Baba (minunat „Arlechin”!), Horia Bernea, ori Victor Man. Iar Alexandru Țipoia ne-a lăsat un minunat „Brâncuși” picassian în ramă.
„Brâncuși”, Alexandru Țipoia
Las aici și un scurt fragment lămuritor din comunicatul MARe: „Expoziția prezintă ecoul operei și personalității lui Picasso asupra artei românești din anii 1960 până în prezent. Față în față cu Picasso sunt 65 de lucrări (picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti) semnate de 37 de artiști români contemporani, influențați de opera celei mai importante figuri a artei moderne. Printre artiștii români expuși sunt și Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ștefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo”.
Pentru mai mult răgaz alături de Pablo Picasso și pictorii români, e de preferat să mergeți să vedeți expoziția dimineața, în timpul săptămânii. În weekend s-ar putea să fie mai aglomerat, iar sălile Muzeului de Artă Recentă (MARe) nu sunt foarte spațioase. Încă un amănunt important, MARe își păstrează programul, iar marți e închis. Găsiți aici, pe site-ul MARe mai multe detalii, bilete și informații utile despre tururi ghidate și cursuri pentru copii.
Picasso pentru papile
„Efectul Picasso”: Meniu nou la Beans&Dots
Odată cu deschiderea expoziției „Efectul Picasso” la MARe, cafeneaua Beans&Dots de la parterul muzeului are un meniu nou-nouț, semnat de Chef Alex Petricean. Am fost de multe ori la NOUA B.A.R., la mic dejun sau la prânz, așa că nu puteam rata experiența Beans&Dots. Preparatele lui Petricean sunt inspirate din gusturile lui Picasso, cap de listă în meniu. “Picasso’s culinary tastes were a lot more down-to-earth. ‘Olga loves cakes and caviar’, he said of his first wife, Olga Khokhlova. ‘I love Catalan sausage and beans’. He ate simply throughout his life – fresh fish, a little wine, lots of fruit and veg – no wonder he lived to the grand old age of 91.” În engleză scrie în meniu, în engleză am lăsat și eu.
Dacă stau bine să analizez, văd câteva dungi și în felia fină de prosciutto crudo!
Nu vizitasem încă expoziția și n-am sărit să gustăm Picasso. Mi-am luat French toast story, Irina un real urban burger, iar la desert am împărțit un Cinnanmon Roll românesc-americănesc. Ne-a plăcut tare mult și-am decis să mai venim. Am înțeles că vor mai fi și alte surprize delicioase. Pentru povești la cafea, rezervări la resto-ul picassian efemer (mă gândesc că ține cel puțin cât e expoziția) intrați aici, pe pagina lor de Instagram. Pam-Pam.
„Efectul Picasso”: Shopping compulsiv
Nu ai cum să pleci de la MARe fără cel puțin o vedere cu Picasso. Ori un tricou cool. Sau o cană cu mesaj. E faină și oglinda. De paharele-pește nu mai zic nimic. Și albumul PICASSO e tentant. Dar cum MARe Le Store nu pleacă niciunde, m-am potolit și nu mi-am cumpărat nimic. Deocamdată. Până pe 8 ianuarie 2024 când se închide expoziția mai am timp. Nu numai de shopping, ci chiar de o nouă vizită la „Efectul Picasso”.
„Efectul Picasso”: Hey! Smile!
Tricouri Picasso pentru cei mici și pentru cei mari
Fotografii: Oana Țepeș-Greuruș și Irina Stroe
Citiți și:
NOU(A): Mic dejun inedit la B.A.R.: pâine de casă cu unt, șpriț de mere, frigănele și cafele
#OrașulFetelor: „Strada Doamnei”, un colț de București (aproape) ca afară
„Acum”-ul. „Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții
Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei