Bon Voyage și Bon Appétit! Urmează un articol despre călătorii și aventuri culinare. Ruxandra și Gabriel Gavrilescu mi-au povestit cum arată bucătăria vacanțelor Amuse Bouche, blogul și proiectul lor de suflet. Cei doi au recomandări numai bune de urmat cât e vara de lungă. Și știu despre ce vorbesc. Au la activ zeci de vacanțe în toată lumea și au gustat preparate sofisticate în restaurante celebre.
„Cina la Faviken, cel mai izolat restaurant de fine dining din lume, a fost cea mai mare provocare de până acum. În termeni de kilometri, timp alocat și organizare. Faviken este poziționat în Jamtland – Suedia, aproape de Cercul Polar. Am schimbat 2 avioane și un taxi, am mers 80 km în plină iarnă, ca să avem parte de o cină aici. A fost o adevărată aventură, dar a meritat din plin! Faviken are 2 stele Michelin, a fost câțiva ani în topul celor mai bune 50 de restaurante din lume, iar chef Magnus Nilsson este perceput ca un adevărat super-star de foodies din toată lumea pentru contribuția pe care o are în Noua Bucătărie Nordică”.
Faviken, cel mai izolat restaurant de fine-dining din lume
Experiențele gastronomice le-au adus, chiar la începutul acestui an, și recunoașterea. Ruxandra și Gabriel au devenit Official Tastemakers World’s 50 Best Restaurants. Așa că sunt ambasadori ai comunității World’s 50 Best, fac parte dintr-un grup restrâns de aproximativ 20 de bloguri la nivel global, au acces la informații selecte și iau parte la seminarii și evenimente culinare mai mult decât interesante. Zilele acestea, ei sunt la Barcelona pentru aniversare a 15 ani de World’s 50 Best (detalii AICI) și o să-i cunoască pe cei mai importanți chefs ai momentului: Ferran Adria, Rene Redzepi, Joan Roca, Massimo Bottura și Daniel Humm.
L’apéro
În căutarea vacanței perfecte, Ruxandra și Gabriel Gavrilescu m-au ajutat să adun în articol destinații culinare și sugestii despre organizarea unei voiaj grozav. În afară de recomandări, călătorii de la Amuse Bouche au făcut și un exercițiu de imaginație. Au ales restaurantele unde ar mânca, într-o singură zi, mic dejunul, prânzul și cina, ori amuse bouche de poveste. Asta dacă ar exista teleportarea și ar ajunge cât ai pocni din degete oriunde în lume. Începem cu planul de vacanță.
Vedere Amuse Bouche din San Sebastian, Țara Bascilor
Coup de food
Pasionați de food & travel, Ruxandra și Gabriel Gavrilescu au început călătoriile culinare Amuse Bouche și vânătoarea de stele Michelin, la Praga, când și-au cheltuit jumătate din bugetul de vacanță pentru o cină. De atunci, au trecut mai bine de trei ani, orașele vizitate s-au înmulțit, numărul stelor Michelin adunate sunt câteva zeci iar experiențele trăite de ei s-au transformat în articole utile pe blogul Amuse Bouche.
„Indiferent dacă suntem sau nu la prima vizită în locul respectiv, folosim cam aceeași ecuație de vacanță. Încercăm să descoperim cât mai mult din personalitatea și povestea locului. Asta înseamnă ca mergem la obiective turistice importante, adăugăm componenta de istorie, artă și, bineînțeles, o zonă generoasă gastronomică. Aici intră restaurante World’s 50 Best sau cu stele Michelin, bistro-uri preferate de localnici, vizite în piețe și, de cele mai multe ori, tururi culinare cu oameni de-ai locului”.
Mic dejun copios la Aldrovandi Villa Borghese, Roma
Înainte de orice vacanță, Ruxandra și Gabriel se documentează temeinic. Citesc bloguri și review-uri de calitate, au o listă cu ce NU trebuie ratat, verifică orarul zborurilor, însă marea provocare rămâne zona de rezervări la restaurantele de top. Și au nevoie de multă răbdare!
„Am așteptat un an masa de la El Celler de Can Roca, desemnat cel mai bun restaurant din lume în 2015. Sau ne-am setat alarma la 00:00 timp de două săptămâni pentru o masa la Tickets, unul dintre restaurantele cel mai greu de rezervat din lume. După ce ne asigurăm că am bifat cele mai dificile rezervări pentru restaurant, adăugăm hotelul/ hotelurile. Începem căutările de la rețele noastre preferate: Leading Hotels of the World, Relais & Chateaux și SLH. Urmărim, în general, hoteluri boutique, cu personalitate și cât mai aproape de cât mai multe dintre lucrurile pe care nu vrem să le ratăm în vacanța cu pricina. Ultimul pas în definitivarea programului: tururi culinare, acces skip the line pentru diverse obiective turistice importante și o listă extinsă de locuri casual în apropiere unde am putea să mâncăm”.
Hotel Lydmar, Stockholm
Dacă n-aveți încă planuri de vacanță, Amuse Bouche vă propune Stockholm. În iulie, capitala Suediei este o super destinație (poți prinde și un deal bun pentru că e luna în care suedezii își iau concediu). Ori dacă preferați începutul toamnei, Țara Bascilor, în septembrie, și, Nordul Italiei, în octombrie sunt destinații perfecte.
Andana, Toscana – Italia
„Din punctul nostru de vedere, Spania ofera cel mai interesant mix pentru o primă vacanță culinară. Vorbim de cel mai bun raport între preparate, cost și o atmosfera casual cu dress code opțional. Am alege Barcelona sau San Sebastian. Am ajuns în multe destinații culinare până acum, dar San Sebastian rămâne un loc special. Este orașul în care e aproape imposibil să fii dezamăgit din punct de vedere culinar. Indiferent cât research ai făcut înainte. E un oraș mic care condensează ingrediente de cea mai bună calitate și multă creativitate. San Sebastian este și orașul din Europa cu cea mai mare densitate de stele Michelin pe cap de locuitor și primele două cele mai vechi restaurante cu 3 stele Michelin din Spania: Arzak și Martin Berasategui. În plus, aici se găsește “cea mai gustoasă stradă din lume”.
Castillo de Arteaga, Țara Bascilor
De cele mai multe ori, călătorii de la Amuse Bouche caută să experimenteze și să încerce ingrediente și preparate locale. În varianta originală și în cea modernă. Mar rar, ori aproape niciodată, nu intră în restaurante la întâmplare. Poate doar dacă vor să bea ceva. Preferă să se informeze, chit că citesc doar câteva review-uri pe TripAdvisor. Chiar și așa, uneori mai au surprize neplăcute.
„Am fost în restaurante cu stele Michelin care nu ne-au plăcut. Acum ne gândim doar la mâncare. Primul nume care ne vine in minte pe lista celor pe care nu le-am revizita este Imago din Roma. Un restaurant cu un view superb de altfel. La nivel de restaurante, view-ul aduce extra points, dacă experiența culinară este la nivelul potrivit. Cu foarte puține excepții, restaurantele bune cu priveliște pe măsura sunt cel mai greu de rezervat din lume. Însă dacă restaurantul nu este ok din punct de vedere al preparatelor, priveliștea oricât de minunată ar fi, nu mai contează”.
Papile și pupile. Priveliște superbă și mâncarea excelentă, La Pergola, Roma
Les amuse-bouches, les entrées, les plats, les desserts
Vă spuneam la început despre exercițiul de imaginație și restaurantele unde ar mânca într-o singură zi, oriunde în lume, Amuse Bouche. Înainte să citiți recomandările, trebuie să știți că blogul lor nu are și nici nu va avea vreun articol plătit pe zona de restaurante iar toate review-urile reflectă 100% părerea lor. Iar ca să vă dați seama cât de mult le plac vacanțele culinare, aflați că Ruxandra și Gabriel se întorc din călătorii cu meniuri și cărți de vizita, pe post de suveniruri. Și minimum 300 fotografii per restaurant!
Scallops – la Faviken, locul 41 în The World’s 50 Best Restaurants – 2016
Amuse bouche – restaurantul Le Cinq – Paris (3*) merită o mențiune specială. Aici am experimentat probabil cele mai bune amuse bouche. Concentrate, creative, dintr-o singură înghițitură ne-au atenționat întregul palat că urmează o masă cu adevărat specială. Respectiv: o bulă perfectă care elibera într-o explozie placută un cocktail de Campari, portocală și ghimbir/Foie Gras cu jeleu din fructul pasiunii și Cremă de trufe neagre așezată pe hârtie din aur comestibil. Citiți mai multe detalii AICI.
Le Cinq, the best amuse bouche
Mic dejun – Epicure – Paris. Epicure este unul dintre restaurantele hotelului de lux – Le Bristol. Este considerat cel mai bun restaurant de hotel din lume și are 3 stele Michelin. Unul dintre foarte puținele restaurante cu 3 stele din lume care au variante pentru mic dejun. Și este răsfățul suprem! De la decorul în care se desfășoară totul, la preparate, printre care amintim „ou fiert cu caviar și foiță de aur”. Trebuie să recunoaștem că am avut pe listă o experiență de mic dejun și pentru Melbourne, pe care încă o găsim grozavă, dar la care am renunțat din motive de rău de înălțime. Mic dejun în balon cu aer cald, la răsarit, deasupra orașului! Mai multe despre micul dejun de 3 stele Michelin, AICI.
Epicure, le petit déjeuner
Prânz – Azurmendi – Larabetzu, lângă Bilbao. Azurmendi ocupă o construcție din sticlă, poziționată pe un deal înconjurat de vii, la 10 km de Bilbao. Restaurantul e un mix de inovație, gust și creativitate, care vin împachetate într-o poveste cu aer local, structurată în mai multe acte. Plus un puternic mesaj de sustenabilitate. Iar priveliștea „de sus” arată excelent la ora prânzului. Azurmendi ocupă locul 38 în World’s 50 Best 2017. Aproape totul despre cel mai bun restaurant din Țara Bascilor, AICI.
Limon gras, la Azurmendi
Gabriel, Ruxandra și Eneko Atxa – chef Azurmendi
Cina – Andre – Singapore. Andre este al 2-lea cel mai bun restaurant din Asia și ocupa poziția 14 în topul World’s 50 Best Restaurants din acest an. Este un restaurant cu adevărat special. Combină excelent tehnica, calitatea ingredientelor, aromele și creativitatea cu un concept puternic, bine conturat și implementat în cel mai mic detaliu.
Conacul lui Maldăr, o destinație perfectă de weekend
Dar și în România sunt locuri faine. Conacul lui Maldăr, Casele de oaspeți din Cincșor, Hadar Chalet sau Daniel Castle sunt doar câteva dintre preferințele Amuse Bouche. Iar vara aceasta, Ruxandra și Gabriel au de gând să colinde țară și să descopere noi experiențe. Și dacă vă întrebați care sunt sugestiile Amuse Bouche pentru București iată răspunsul: “Am compus pe blog o listă (o găsiți AICI) cu locuri care ne plac în Bucuresti, pe care le vizităm constant din motive diferite. O listă pe care o actualizăm lunar. Câteva dintre ele: Mahala, Tasting Room by Ethic Wine, Voila, Raionul de Pește, Frudisiac în categoria locurilor mai relaxate. Pentru zona de fine dining cel mai des ajungem la The Artist”.
Ruxandra, la The Artist Restaurant, București
Ruxandra și Gabriel sunt oameni de comunicare. Iar fiecare mutare pe blogul Amuse Bouche e atent gândită așa încât să le aducă cititorilor informație relevantă și de calitate. Articole despre cele mai bune restaurante din lume, hoteluri de lux dar și despre destinații de weekend din România. Plus restaurante și alte activități din București.
„La nivel de articole, vom începe să tratăm vacanțele integrat. Asta înseamna că vom vorbi mai mult și despre hoteluri de lux, variante de zbor și alte detalii care compun o experiență memorabilă. Am lansat de curând și o versiune mai restrânsă a blog-ului în engleza, dar este încă „work in progress”. Pregătim și câteva proiecte mai mari. Momentan sunt în faza de planificare. Unul din obiectivele noastre pe termen lung este să ajutăm la creșterea sustenabilă a zonei de food din România. Și asta nu înseamnă doar restaurante”.
Acest articol a fost doar aperitivul sau l’apéro, cum ar zice francezul. Vă recomand să citiți blogul Amuse Bouche atent, fără grabă, să descoperiți detalii despre toate vacanțele culinare și musai să priviți fotografiile apetisante de pe paginile de Facebook și Instagram.
Fotografii: prin Amuse Bouche
Citiți și:
Liviu Tudoran, un #SundayChef care muncește toată săptămâna
Lumea văzută de Ada: “Sunt ceea ce sunt datorită călătoriilor”
One thought on “Călătorii culinare cu „Amuse Bouche” sau cum ajungi la cele mai bune restaurante din lume”