Vreau patiserii “scones”, la cafea, și în România!

În scurta vacanță la Londra, am mâncat zilnic scones – brioșe englezești. Chiar de mai multe ori pe zi. Pur și simplu ador aceste mici patiserii crocante, sfărâmicioase și delicioase. Scone e un produs clasic din patiseria britanică, dulce sau sărat, ideal la micul dejun și oricând la ceai, împreună cu diverse topping-uri. Deși am fost de 3 ori până acum la Londra, le-am prins gustul – culmea – la Paris, în 2022, într-o cafenea de specialitate. La micul dejun franțuzesc am mâncat atunci… englezește – scones cu dulceață și unt. Doar că în Anglia, primești scones cu clotted cream – tot un soi de unt-frișcă, gras și foarte bun.

Un scone pe zi 

La scones, înainte!

Am aterizat pe aeroportul Heathrow la ora 10.00 dimineața, iar în centrul Londrei am ajuns pe la ora brunch-ului, după un drum de o oră cu metroul. Apropo, foarte bine organizat transportul. Nici să vrei n-ai cum să ratezi destinația sau să te rătăcești. După ce ne-am lăsat bagajele la hotel, am căutat un pub în apropiere și am comandat clasic: fish & chips și scones. Pentru exactitate, în meniul The Red Lion scria așa: Warm scones, jam & Devonshire clotted cream. Ne-au fost aduse calde, cu o brumă de zahăr pudră deasupra, într-o farfurie pe care se mai aflau gem de căpșune și clotted cream, în două foarte mici și foarte simpatice recipiente. Au fost perfecte. Două bucăți scones măricele – unul cu stafide și unul simplu. Le-am înfulecat imediat și vânătoarea de scones a continuat și în cele două zile de vacanță care au urmat.

Scones cu stafide de la Harrods

Mi-am cumpărat un scone grăsan, cu stafide, și de la Harrods. L-am mâncat pe drum, neasezonat, dar tot bun a fost. Iar cum lângă hotel aveam un GAIL’s Bakery, m-am aprovizionat cu scones constant. Ba to go, ba la un ceai de mentă sau la cafea.

Say cheese! Cheese scone.

Se văd bine și caloriile pe etichetă?

Cred că am încercat toate tipurile pe care le aveau în vitrină – simplu, cu brânză Gruyère & chive (uite aici rețeta GAIL’s Bakery), cu stafide, cu ciocolată și vișine. Pe ultimul îl găsiți sub această denumire: Sour cherry and Belgian dark chocolate drop scone. Doamne, ce bunătate! L-am savurat în camera de hotel, fix în seara în care am văzut “Plaza Suite”, la Savoy Theater, așa că o să-mi amintesc de spectacolul cu Sarah Jessica Parker și Matthew Broderick de fiecare dată când voi mânca scones cu ciocolată și vișine.

La un scone, cu Sarah Jessica Parker și Matthew Broderick. Haha!

Delicioși împreună!

Dar unde voi putea să mănânc scones acasă? aceasta este întrebarea. Cum am scris și în titlu, oare de ce nu se gândește cineva să aducă scones, la cafea, și în România? O variantă sigură ar fi să-mi fac, e plin internetul de rețete. Am văzut că nu e mare filosofie prepararea, ingredientele sunt puține – făină, unt, zahăr, praf de copt. Așa că mă gândesc să încerc și vă țin la curent dacă-mi ies.

De la stânga la dreapta: Hamantaschen, Quiche, Avocado Chickpea Potato Bun și Scone.

Tot la GAIL’s Bakery London, am mai gustat și mi-a plăcut Hamantaschen, o prăjitură specială pentru sărbătoare evreiască Purim, care începe la 4 martie. Eu am ales varianta clasică, cu mac. Și mi-am amintit de bunătățile cu mac pe care le-am mâncat, în ianuarie, la Timișoara. Tot la patiserii intră și Hot cross bun, o pâinică dulce care se coace de Paști, în Anglia. Iar cum ei sărbătoresc Învierea pe 31 martie, găseai peste tot acest desert. E bunicel, l-am încercat și eu la cafea. E foarte aromat, are stafide – se simt nucșoara, scorțișoara și portocala.

Eat. Pray. Love. Decide.

Iar dacă vreți ceva sărat la mic dejun, la GAIL’s Bakery au Avocado Chickpea Potato Bun delicios. Nu ratați nicio porție de porridge la Londra. Noi am mers la DA Henrietta, în zona Covent Garden. Ne-a uns pe suflet porridge-ul cald cu sirop de arțar, nuci și alune prăjite, lângă ceaiul Rooibos. Un deliciu! Vizita la Fortnum & Mason intră la obligatorii pentru gurmanzi. Nu cred să fi mâncat ciocolată mai bună vreodată. Regret că nu mi-am luat ca suvenir, pe lângă ceaiul din flori de soc, căpșuni și trandafir, o cutie de caramele Highgrove Organic Clotted Cream Fudge. Din păcate, Fortnum & Mason nu livrează în România, așa că-mi pun pofta-n cui până la următoarea vacanță londoneză.

Porridge și ceai, micul dejun perfect

Deși aveam în plan un Afternoon Tea la Harrods, am lăsat rezervarea până-n ultima clipă și, firește, nu am mai găsit loc de pe o zi pe alta. Scones sunt vedete și la acest fain ritual. Data viitoare, sigur nu mai ratăm. Dar ce să vedeți, algoritmii Meta mi-au citit gândurile și mi-au livrat fix la o zi după ce am ajuns la București, un Instastory de la Mariott-ul bucureștean, care anunța un Afternoon Tea, inclusiv cu scones, smântână cremoasă (așa au tradus clotted cream), gem de fructe de pădure și sos de vanilie – Crème anglaise. De încercat.

Voi ați mâncat scones? Vă plac? Ați găsit pe undeva, în vreo patiserie din România?

Fotografii: Oana Țepeș-Greuruș și Irina Țepeș-Greuruș

Citiți și: 

Aroma, Arome: Ce-am mâncat și ce-am băut bun la Roma 

Micul dejun, un ritual regesc pe care-l iubesc

NOU(A): Mic dejun inedit la B.A.R.: pâine de casă cu unt, șpriț de mere, frigănele și cafele

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *