LUVIANE: Iulia-Victoria Neagoe, chimie și parfumerie

Iulia Victoria Neagoe

Când spui Luviane Atelier de Parfumerie, spui Iulia-Victoria Neagoe. Denumirea brandului e un acronim al numelui ei, iar în spatele mărcii stă multă pasiune. O pasiune de o viață pentru parfumuri însă asumată doar de 3 ani. În 2014, Iulia a prins curaj și-a lansat prima sa colecția LuvianeMiresme românești. Și de atunci face ce-i place. Însă până la parfumerie a învățat multă chimie. Și design. Și structuri. Și management. Și pedagogie. Și make-up.

Iulia-Victoria Neagoe iubește parfumurile dintotdeauna. La 3-4 ani, când fetițele de vârsta ei se jucau cu păpușile, ea vâna recipiente cu filet, aduna rășini, plante, ierburi și flori de tot felul.

magnolia

Magnoliile sunt florile preferate ale Iuliei

“Până am împlinit 6 ani, toate parfumurile din casă erau ascunse. Îmi plăceau atât de mult și mama se temea să nu beau din ele. Iar când plecam la joacă, bunica îmi spunea mereu: Iulia, să nu mănânci flori!

Nu le mânca, însă era înnebunită după mirosul lor. Așa că le combina, le toca, le macera și, fără să știe, își antrena nasul. Un exercițiu olfactiv pe care n-a încetat niciodată să-l facă deși, între timp, în școala generală, își descoperise talentul la desen și cânta la cor.

“Mereu am avut o înclinație pentru artă. A existat chiar o perioadă scurtă în care am pictat icoane. Însă pentru mine, mirosul e pe primul plan. E vorba de viață și de moarte. Cu nasul simți dacă există un pericol, dacă ceva e otrăvitor”.

Care-i formula chimică a pasiunii?

În liceu, Iulia se îndrăgostește de chimia organică și e atât de bună la disciplina exactă încât ajunge olimpică. Pentru prima oară, la sugestia profesoarei de chimie, află c-ar putea să facă parfumerie. Dar nu în România. Așa că își vede în continuare de parfumurile ei din flori macerate și visează la Arhitectură și Design, însă, pentru că nu s-a simțit pregătită, dă admitere la Construcții.

Iulia Neagoe Luviane

Iulia-Victoria Neagoe și parfumurile Luviane meșteșugite cu dragoste

“Mi-a plăcut cartea. Sunt bursieră din liceu până în ultimul an de doctorat. Facultatea de Construcții n-am făcut-o chiar din plăcere, însă mereu am căutat partea pozitivă. În primul an, am avut un curs de chimie și găseam tot felul de legături cu parfumeria și făceam propriile experimente în laborator”.

Pasiunea pentru parfumuri a început să se concretizeze abia după terminarea facultății, când, după un curs de design și un master în management, Iulia se înscrie și este admisă la un master în Biochimie, la Universitatea Johannes Kepler, din Linz, Austria.

parfum solid

“Mă jucam! Mai făceam un parfum pentru o verișoară, ori o prietena. Dar nu la modul serios. N-aveam ustensile de laborator, nu aveam nimic. Măsuram ingredientele din ochi”.

Și pentru că toată lumea știa și simțea deja că Iuliei îi plac parfumurile (mereu mirosea a tot felul de combinații și arome de flori), la Linz, îi ies în cale primii oameni care o încurajează să-și urmeze pasiunea. Așa ajunge în parfumeria unor prieteni și află de la profesioniști că care are nas bun și talent de parfumier. Însă abia după un curs de make-up se întâlnește cu un artist olfactiv, profesor la Universitatea din Viena, și își ia în serios pasiunea: “Ea mi-a zis, ce faci tu seamănă a parfum și ar trebui să încerci să faci parfumuri. Îi arătasem Misterul, varianta de macerate în ulei”.

Cât a stat la Linz, Iulia a împrumutat cursurile despre Istoria Parfumului, a citit, a învățat, a stat cu orele în parfumerii și-a colindat toate dealurile și pădurile cu flori din împrejurimi, dar a decis să se întoarcă acasă. Provizoriu. Însă s-a îndrăgostit, s-a căsătorit și n-a mai plecat.

“România miroase a verde, a proaspăt. Culmea că am avut ocazia să fac parfumerie în Austria și uite că am ales să stau aici, unde nu e chiar așa ușor”.

atelier

Luviane – atelier de parfumerie și bijuterie

În 2014, încurajată de soțul ei și cu experiența acumulată în Austria, Iulia-Victoria Neagoe înregistrează marca Luviane și intră în hora parfumeriei. N-am spus întâmplător horă pentru că brandul e 100% românesc și n-are nimic franțuzesc. Poate doar că a ajuns în vitrina unui butic din Paris. Logo-ul cu romburi e un motiv de pe o ie din Mehedinți, sticlele și etichetele sunt evazate ca o fotă, iar denumirile parfumurilor sunt tot despre România: “Zâna Florilor”, ori “Neios” (decembrie).

parfum Luviane“Cu ce parfum mă dau? Oscilez. Port însă foarte multe experimente. Eu sunt prima care testez parfumurile Luviane. Îmi place Neios, e un parfum cu suflet”.

“Neios” este un parfum gurmand, pe care Iulia l-a făcut dintr-o suflare, față de un an și jumătate cât i-a luat unicul parfum bărbătesc. I-a fost ușor poate și pentru că îi plac Crăciunul, ciocolata, cardamonul și dulciurile. Pe lista de preferințe se mai regăsesc coniacul, cafeaua de specialitate și culoarea mov (miroase a iriși). Însă și mai mult, Iulia iubește Marea Mediterană și florile. Mai puțin una.

“Ador isopul și imortelele. Îmi plac tare mult magnoliile și iasomia. Trandafirul bulgăresc îl cam ocolesc. Am tot fost în țara vecină și simțul meu olfactiv a obosit. Pare un miros ieftin și comercial. Nu cred că pot să dau ce-i mai bun din mine cu trandafirul bulgăresc”.

Mămica unei fetițe de un an și jumătate, Iulia se laudă cu parfumul pentru femei însărcinate, ori care alăptează, și apa de toaletă pentru copii. Iar parfumurile personalizate Luviane au tot mai mare succes. Toate sunt naturale, fără substanțe de sinteză. Și pentru că îi place să predea, Iulia ține workshop-uri de educație olfactivă, unde participanții se joacă cu substanțe și află cum se naște un parfum.

“Sunt fericită, parfumeria mă împlinește. Muncesc enorm, uneori nu pot să-mi dau seama cum fac atâtea lucruri în 24 de ore. Și fac ce-mi place. Predau structuri la facultatea de Arhitectură, fac parfumerie, organizez workshop-uri. Mai mult nu știu ce-aș putea să-mi doresc”.

pandantiv

Pe lângă parfumerie, Iulia a lansat, încă de la început, și o colecție de podoabe deosebite, aromate. În colaborare cu un bijutier și după un design al ei, a creat pandantive șic, din argint, recipiente elegante unde să-ți ții parfumul. Au inspirat-o sticluțele de parfum vechi, unele în miniatură, pe care le colecționează. Nu de alta, dar Iuliei i-ar fi plăcut să trăiască în Epoca Victoriană ori în anii ’70, pe Coasta de Azur. Apoi au urmat Zânele.

Toate poveștile le regăsiți în parfumurile și bijuteriile Iuliei. Aveți AICI mai multe detalii despre Miresmele românești și bijuteriile șic.

colectie Luviane

O nouă colecție de parfumuri marca Luviane se lansează curând. Așa că stați cu ochii pe pagina de Facebook a brandului AICI și mergeți să mirosiți parfumurile Iuliei-Victoria Neagoe la târgurile faine organizate în București. Sunt amintiri și emoții olfactive în sticluțe mici.

Fotografii: Horia Nicolescu, Andrei Pavel

Share it NOW!

 

2 thoughts on “LUVIANE: Iulia-Victoria Neagoe, chimie și parfumerie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *