Cumva, dintotdeauna, am bănuit că într-un atelier unde se croiesc de zor rochii e ca-n bucătărie. Ai un tipar, așadar o rețetă pe care trebuie să o respecți înainte să tai. Uneori îți iese, alteori nu. Materialul și manopera sunt ingrediente importante. Plus că, și în modă, și în bucătărie, e vorba de gust și atenție la detalii. Ce-i prea mult strică în ambele cazuri. Iar Mihaela Sava, PrăjiturEla așa cum o cunoaște toată lumea, reușește să le deslușească pe ambele. În clipurile ei de pe Instagram se amestecă perfect sesiuni de shopping in fashion, rețete de prăjituri cu ciocolată, pâine frământată live și evenimente care mai de care mai apetisante. V-ați prins deja, interviul pe care urmează să-l citiți conține următorul avertisment: “Atenție, urmează detalii care o să vă facă poftă de mâncare grozavă și viață bună. Cu gust.” Încă ceva. PrăjiturEla mi-a povestit și despre destinații de vacanță pentru gurmanzi. Așa că e musai să citiți până la capăt. ♥
1. În buletin ești Mihaela Sava, prietenii îți spun Ela, lumea întreagă te știe de PrăjiturEla, blogger-ul culinar. Cât de diferită-i Ela de PrăjiturEla? Cum e ea când nu inovează în bucătărie?
Ela este o fată veselă și exuberantă, înconjurată mai mereu de prieteni, cu o familie mare și foarte frumoasă. Când nu inovează în bucătărie ea clar meștereste ceva; fie vopsește un fundal foto, crează combinații de ținute, fie citește sau face ordine – una dintre pasiunile ei. Și când inventează rețete și când scrie pe blog, dar și când face orice altceva, ea fredonează mereu o melodie. ☺ A fost amuzant să vorbesc despre mine la persoana a III-a.
2. Dragostea pentru mâncarea bună ai moștenit-o de la bunica ta Viorica, ai studiat limbi străine dar mereu ți-a stat gândul la gătit. Ce meserie crezi că ai fi avut dacă nu ți-ai fi urmat pasiunea?
Dacă nu eram nici traducator și nici blogger culinar, clar eram organizator de evenimente. Sau nu știu dacă chiar de evenimente, însă clar organizator – de dulapuri, de obiecte, de oameni. Iubesc ordinea, programul și lucrurile făcute la timp.
3. În farfuriile PrăjiturEla se poartă roz (îți place sfecla roșie în aproape orice), spune-mi ce culoare predomină în garderoba ta?
Știam că vom ajunge și aici. Mi-ar plăcea să spun că sunt în trend și în garderoba mea predomină non-culorile, că hainele mele sunt în tonuri de gri și crem, clasicele alb și negru. Dar nu, în garderoba mea predomină culorile, toate culorile!
4. Blogul tău laprăjiturela.ro are și o rubrică #PrăjiStyle, povestești adesea și despre modă în InstaStories. Cât de mult îți place moda? Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?
De mică am fost fascinată de aceasta lume. Cred că moda este unul dintre cele mai frumoase moduri în care poți să-ți exprimi personalitatea. Nu știu dacă am un stil anume, cred ca eclectic ar fi, dacă e să-l denumesc. Îmi plac însă ținutele feminine, îmi place să port pantofi cu toc și să mă asortez. Tot culorile sunt cele care mă inspiră când vine vorba de o ținută. Pornesc de la un element și în jurul lui îmi creez apoi întreg outfit-ul.
5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?
By far – cumpărături clasice. Unul dintre principalele motive este acela că nu am răbdare. Când se întâmplă să comand on-line, perioada de așteptare este efectiv un chin. În plus, nu-mi place faptul că nu pot să simt materialele și să probez piesele pe care vreau să le achiziționez. Foarte des o să mă găsiți la magazinele MiniPRIX Otopeni și Romană.
6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?
Pfiu! Grea intrebare! Îmi plac foarte mult ultimele colecții Dolce & Gabbana și Cacharel. La designeri români spun cu bucurie că deja am cațiva preferați și îmi place foarte mult cum evoluează piața de fashion din România. Printre preferații mei sunt Le petit indigent, Lana Dumitru, Ioana Ciolacu. Sunt, de asemenea, câțiva creatori de pantofi și accesorii care mi-au intrat la inima: Ramona cu simpaticele ei borsete BUMbagR, Coca Zaboloteanu. Sunt o susținătoare a creatorilor români, cred că v-ați dat seama. ♥
7. Facebook sau Instagram? De ce?
Instagram. Pentru că aceasta platformă reunește oameni foarte creativi, comunicativi, deschiși și foarte muncitori. E o platformă unde eu simt că este mai multă susținere decât critică. n.r. Dacă nu o urmăriți deja, AICI e contul ei de Instagram și AICI pagina de Facebook PrăjiturEla.
8. Care este cel mai frumos cadou pe care l-ai primit?
Cadouri „de suflet” primesc foarte des. Însă de fiecare dată când sunt întrebată asta, îmi vine în minte o amintire haioasă. Era ziua mea, iar soțul mi-a facut cadou trei! poșete (să fie sigur că măcar una o să-mi placă) pe care le-a ascuns strategic în casă: în frigider, sub pernă și sub un fotoliu.
9. Ce brand-uri fashion îți plac? De ce?
Pe zi ce trece, mă îndragostesc tot mai mult de brand-urile românești. BUMbagR, Danube Footwear, Whiskers and Tales, Muna sau Happy Friday sunt câteva dintre brand-urile românești care mi-au intrat la suflet de la prima vedere și/sau purtare.
10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.
Am sa numesc doar site-urile de stil și fashion, pentru că, daca ar fi să le enumăr pe cele culinare, v-ați plictisi citind. Recunosc, sunt destul de dependentă de Instagram, de unde îmi iau majoritatea dozelor zilnice de fashion. Ca reviste (românești) urmăresc AList Magazine, WowMom Magazine, Fabulousmuses.net, FineSociety.ro.
11. Care este cea mai sexy rețetă dulce de făcut în doi? Dă-mi detalii.
Bineînțeles, Moelleux au chocolat sau fondant de ciocolată (n.r. găsiți AICI rețeta PrăjiturElei), acel desert care are un interior moale de ciocolată și se combină cu înghețată. Daca rezultatul e atât de sexy, evident că și modul în care se prepară nu e mai prejos.
12. Spune-mi trei destinații de vacanță pentru gurmanzi.
În România, Bucovina este o destinație care ascunde comori din punct de vedere culinar. Când vine însă vorba de străinăte, insulele grecești sunt de departe în topul preferințelor noastre. Tot în top rămâne și Italia. Napoli este orașul unde am mâncat cea mai bună pizza și o mozzarella de bivoliță cum nu credeam că există.
13. Ce accesorii predomină în garderoba ta?
Broșele și colierele lungi cu pandantiv. Fiind alergică la nichel, care se folosește în majoritatea aliajelor, evit să port bijuterii direct pe piele, astfel că broșele au devenit accesoriile mele preferate când vine vorba de bijuterii. Gențile ocupă, de asemenea, mult spațiu în dressing-ul meu. Cu bucurie spun ca am reușit să-mi micșorez considerabil colecția cu piese usor mai scumpe, dar mai de calitate.
14. Cam câte cărți de bucate găsim în biblioteca familiei Sava? Ce citești acum? Rețete sau ficțiune?
Sunt câteva zeci bune. Nu le-am numărat niciodată, însă pot să spun că bibioteca mea de cărți culinare e foarte mică. Visez la un perete întreg cu cărți de bucate. Cât despre celelalte cărți… Acum citesc trei cărți în paralel – toate ficțiune. Dacă o carte nu mă prinde de la primele pagini o dau deoparte, însă nu renunț la ea – știu că mă va surpinde când am starea necesară pentru ea. Tocmai am terminat „Vina”, volumul de debut al Cameliei Cavadia, și sunt nerăbdătoare să le citesc pe următoarele două.
15. Care-i gustul care-ți place mai mult și mai mult? Dulce sau sărat?
Sărat. Aș da oricând un desert pe un fel principal. Da, știu, e ironic, nu?!
16. Ce-i mai greu în bucătărie decât să împăturești sarmale?
Să cureți cartofi și să speli vase. ☺ Acestea sunt cele două activități pe care eu le… hai să zicem, iubesc cel mai puțin.
17. Pâine proaspătă cu unt sau un desert franțuzesc Top Chef? Ce ai alege? De ce?
Mi s-a făcut pofta de pâine proaspătă cu unt și sare numai cât am citit. Pentru că mirosul de pâine proaspată este unul de neegalat. Nu cred că e cineva care să mă contrazică aici.
18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?
OCD all the way. Dressing-ul nostru este organizat pe culori. Cred că am zis suficient.
19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?
La capitolul seriale am preferințe, ca la haine, eclectice. Serialul meu preferat este Hannibal, însă mi-au plăcut foarte mult Dexter, The Handmaid’s Tale, True Detective și, bineînțels, Friends. Am câteva filme pe care le-am revăzut și nu m-aș plictisi niciodată sa le revăd: Eternal Sunshine of the Spotless Mind, The Adjustment Bureau și Alien.
20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?
Mama a fost și este dintotdeauna profesorul meu de stil. De la a alege materiale și croiuri, până la poziția la masa, mama este cea care m-a învățat tot ceea ce știu și sunt azi. ♥
21. Care sunt produsele tale de beauty must-have?
Dat fiind faptul că sunt blondă și foarte palidă, lista mea de produse de beauty must-have nu-i tocmai scurtă. Așadar: fond de ten, mascara, ruj și un produs pentru sprâncene. Blush-ul și bronzer-ul sunt un fel de second must-have.
22. Ce NU ai îmbrăca niciodată?
Never say never.
23. Îți faci planuri? N-ai vrea oare să ne dai întâlnirea într-un resto La PrăjiturEla și în off-line?
Planuri îmi fac tot timpul. Nu cred că aș putea trăi fără planuri și program. Deocamdată ne întâlnim în off-line doar la ateliere și meet-up-uri pe care le organizez. Ceva mai mult de atăt nu am, deocamdată , în plan.
24. Cât de des mergi la piață? Stai la povești cu precupeții?
Merg la piață cât de des pot, cel puțin o dată pe săptămână. Ce gurmand aș mai fi dacă nu aș sta de vorbă cu precupeții?! E plăcerea mea să stau de vorba cu ei. Sunt oameni sinceri, calzi și foarte curioși să afle rețete noi. Însă cel mai mult mă amuză glumele pe care și le fac unii altora. Sunt un deliciu!
25. Știu că-ți place mult ceaiul. Să-l prepari acasă și să-l savurezi în tihnă. Ce arome ne recomanzi pentru clipe de fericire în lunile de vară?
Văd că îmi cunoști tabieturile și mă bucură ca ai observant că îmi plac ceaiurile. Vara sunt ideale cele revigorante și tonice cum ar fi cel de busuioc, cimbrișor sau soc. O carafă mare de ceai, câteva felii de lămâie sau fructe la alegere vă răcoresc zilele de vară mai bine și plăcut decât ați crede.
25. Există vreun gust/condiment nou pe care să-l fi descoperit recent? Dă-mi detalii.
Mă pregăteam să zic nu, însă imediat mi-am amintit că sunt literalmente îndrăgostită de noile sortimente de sare pe care le-am descoperit: sare de lava, primită de la o prietenă foodie, care mi-a adus-o tocmai din Islanda; sare cu vin, un fel de sare delicioasă care se găseste în multe magazine din România.
26. Spune-mi o mare la care vrei să te întorci, un oraș la care visezi să ajungi, o țară în care te-ai muta.
M-aș întoarce la orice mare. Iubesc să stau pe plajă la umbră și să citesc. Visez să ajung în Tokyo. Nu știu dacă aș fi dispusă să mă mut din România, am stat departe de țară doi ani și am suferit de dor. Dacă însă ar fi să mă mut în altă țară, cred că Noua Zeelandă ar fi una dintre opțiuni.
28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?
Mai întâi un bărbat mișto ar trebui să fie înalt. În „dicționarul” meu asa începe definiția unui astfel de bărbat. Trebuie să aibă un stil masculin și hainele să fie neapărat călcate.
29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?
Am avut o perioadă în care shoppingul era un must al vacanțelor noastre. Acum însă, când și România are o ofertă largă în materie de shopping, cumpărăturile mele în vacanțe se limiteză la câteva condimente sau preparate gourmet. OK, fie, și câteva produse cosmetice naturale.
30. Să zicem că lansezi o colecție de șorțuri PrăjiturEla cum ar arăta și ce ai scrie pe ele? Un motto? Un citat? Un joc amuzant de cuvinte?
Să știi că există în plan un astfel de proiect, așa că îți spun că mă gândesc deja la niște șorturi tare drăgălașe. Restul e secret. ☺
31. Șampanie sau vin roșu? Ce preferi?
Greu de ales. Le prefer pe ambele, în funcție de eveniment sau preparatul cu care sunt împerecheate.
32. De ce iubești Bucureștiul? Spune-mi (cel puțin) trei restaurante, pub-uri, bistro-uri, cafenele unde ajungi cel mai des.
Iubesc Bucureștiul pentru ca este un oraș viu și pestriț. Sunt multe restaurante pe care le prefer și multe altele pe care le am pe listă pentru a le încerca preparatele. Mă întorc cu drag la Caju, Kane, Crocant, Arome și Camera din față.
33. Pentru ce ești recunoscătoare?
Pentru familia mea, pentru omul minunat care este lângă mine de mai bine de 12 ani și pentru marea de prieteni care mă înconjoară. ♥
Fotografii: Ioana Văcărașu, Crina Popescu
Share now!