Goinfashion33: Ioana Stefancu, fata care călătorește prin viață numai zâmbind

Ioana Stefancu este prietena prietenei mele. Așa am și descoperit-o. Din poveștile despre călătoriile lor împreună și din fotografiile în care apare mereu zâmbind. Ioana este un om blând și optimist, care, indiferent de surprizele vieții și inevitabilele greutăți, se străduiește să vadă partea plină a paharului, cum a învățat de la bunicul ei drag. E recunoscătoare pentru ziua de azi, are răbdare și, uneori, mai duce dorul camerei din copilărie. Altfel, trăiește în prezent, citește, cântă și e bioactivă. Până una alta, Ioana s-a mutat la Viena cu job-ul și plănuiește noi călătorii. Nu de alta, dar are de gând să vadă toată lumea. Acestea fiind zise, vă invit să o cunoașteți pe Ioana, o fată grozavă care fredonează cel mai des “Don’t stop me now! Don’t stop me ’cause I’m having a good time. Having a good time!” Și bine face!

1. Ești om de marketing, ai trecut de la industria muzicală la cea bancară, acum ești Digital & Online Expert la OMV, la Viena, scrii povești pe blog www.bioana.ro. Spune-mi un proiect drag la care ai lucrat.

Cu greu aș putea să aleg! Sunt mereu implicată și dedicată proiectelor profesionale și personale. Am iubit perioada în care am lucrat pentru Roton/Warner Music, fiind și la vârsta nebuniei după facultate și cred că acel job mi-a alimentat pasiunea pentru muzică. Dar, în același timp, BCR a fost școala mea pentru bugete și campanii de avengură făcute cu pasiune, iar OMV Petrom șlefuirea mea de către oameni minunați. Acum sunt aici. Așa că da, nu pot să aleg. Toate proiectele la care am lucrat îmi sunt dragi.

2. Nu demult, într-o postare pe Facebook, ne îndemnai să mai trecem ceva pe lista noastră de obiective – să fim blânzi. De ce te-ai oprit tocmai la blândețe?

M-am oprit la blândețe pentru că suntem duri cu noi și cu ceilalți. Noi toți. Vrem mereu mai mult, mai sus, mai repede, mai bine. Targete, KPIs, liste de bifat, printre care uităm că suntem doar niște oameni care își doresc blândețe de la viață, de la ce îi înconjoară, de la ei înșiși.

3. Ești un om vesel, mereu cu zâmbetul pe buze și alegi să privești mai mereu partea plină a paharului. Cum faci?

Cred că am învățat de la bunicul meu care reușește mereu să transforme orice poveste tragică într-o comedie. Viața e mai ușoară când o trăiești cu veselie.

4. Să povestim și despre modă. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră?

Stilul meu vestimentar poarta numele Bioana. M-am schimbat destul de mult de-a lungul anilor. În liceu eram preppy, în facultate am devenit mult mai relaxată, dar am rămas fana culorilor. Iar ulterior am început să mă adaptez ba cu joburile, ba cu locurile în care mă aflam, dar și felului în care mă simțeam. Așa că am avut perioada mea rebelă și creativă, dar am fost și “banchera” clasică. Însă după câteva călătorii în nordul Europei, m-am îndrăgostit de stilul lor, iar între timp prinsesem și o obsesie pentru neagru. Așa că mă inspiră tot ce e nordic și… negru.

5. On-line shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?

Cumpăraturi fac rar și atunci prefer să merg în magazine. Nu sunt fană shopping. Am zis-o! În ultimii ani, schimbând joburi, case, locuri, am tot renuntat la lucruri și haine. Și mi-am dat seama că nu ai, de fapt, nevoie de atât de multe. Așa că pot spune că sunt oarecum adepta unei garderobe mai minimaliste. Mereu când cumpăr ceva nou, renunț la ceva vechi. Îmi păstrez numărul de articole. Iar dacă se uzează ceva, se strică sau nu-mi mai place, ori nu-mi dă o stare de bine, scap instant de acel lucru.

De ce cumpărături clasice? Pentru că atunci când o fac îmi place să simt textura materialului, să văd live cum arată îmbrăcate, dar și pentru că toate comenzile mele on-line au fost experiențe nereușite.

6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?

Nu cred că am unul. Nu urmăresc vreun designer în mod special. Dacă îmi apare un articol interesant în cale, o să-l aleg pentru că îmi place, nu pentru că aparține vreunui designer.

7. Facebook sau Instagram? Ce folosești cel mai de? De ce?

Facebook pentru noutăți, știri, cuvinte. Instagram pentru imagini. Recunosc că în ultima vreme cred că am stat mai mult timp pe Instagram. E mai ușor de urmărit și mai artistic.

8. Iubești călătoriile, ai vizitat deja aproape 30 de țări. Care-i planul? Chiar vrei să vezi toată lumea? 

Așa mi-aș dori! Dar încă nu am o strategie clară în legatură cu asta.

9. Ce branduri fashion îți plac? De ce?

Uite, aici poate că sunt unele pe care le urmăresc. Pe lângă cele mainstream, am descoperit House of Dagmar, un brand suedez, simplu, curat, uneori și print-uri, taieturi impecabile, iar materialele sunt ireproșabile în raport cu prețul plătit.

10. Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.

Cred ca ar fi prea plictisitor să ți le înșir pe cele marketing & technology related, sau de știri. În rest, nu am o lista constantă, dar rămân mereu fidela DoR (deși am făcut cadou colecția fizică acum ceva timp, în urma unei mutări).

11. Care este dorința ta cea mai mare pentru vara care vine?

Nu pot să mă hotărăsc. Am multe și toate sunt la fel de mari. Îmi doresc să mă bucur de Viena și împrejurimi, încât să o pot transforma pentru o perioadă în „acasă”. Mai știu sigur că o sa-mi văd prietenii la Electric Castle, că o să mă bucur de o mare, dar și de liniștea casei noastre de la țară. Cam așa cred că o să arate vara mea.

12. Cum arată pentru tine week-end-ul ideal?

Ar fi mult de scris pentru un weekend. Dar pot să-ți spun o sâmbătă ideală. Trezit de dimineață acasă, dar fără alarmă. Mers la piscină pentru vreo 10 bazine olimpice făcute în întrecere cu el, un brunch bun cu o prietena dragă, un ceai cu ai mei, iar apoi cina alaturi de prieteni. Deci înot, mâncare bună și oamenii iubiți.

13. Ce accesorii predomină în garderoba ta?

Am avut perioada bijuteriilor: inele, după care brățări, urmată de ceasuri. Am renunțat la tot și am rămas doar la o pereche de cercei. După care am trecut la fulare, eșarfe. Încă încerc să ajung la un număr mai mic de articole. La fel, mai am de lucrat și la capitolul genți.

14. Ce carte citești acum? Care este scriitorul preferat?

How Non-Conformists Move the World, scrisă de Adam Grant. Mereu pe noptieră am pe Eckhart Tolle care mă ajută să mă întorc în prezent.

15. De ce ți se face dor cel mai des?

Ioi! De fosta mea camera din Miercurea-Ciuc. Întreg universul copilăriei mele e acolo.

16. Care-i cea mai frumoasă amintire din călătorie?

Eu alături de cățelușa bunicii mele, Lizuca, pe munții din spatele casei ei, cântând cu veselie. Eram o Heidi a Munților Ciucului.

17. Spune-mi trei locuri faine din București.

Arome pentru Brunch Bowl, TwoMinutes pentru Matcha, Fix pentru drinks.

18. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?

În momentul de fața este împărțit între Viena și București, dar o să îl întregesc în curând. A fost și este organizat pe culori, și apoi împărțit pe texturi. Oricum, predomină negrul.

19. Ce seriale urmărești? Care este filmul pe care l-ai văzut de câteva ori fără să te plictisești?

Am încercat să mă las de seriale, pentru că erau mari consumatoare de timp. Am fost fană How I meet Your mother, Two and a Half Men, New Girl. Scurte și amuzante. Dar, recunosc, că “telenovela” mea preferată a fost și rămâne Grey’s Anatomy. Nu pot să renunț la acest serial, oricât de tare s-a lungit. Cred că se trage de la liceul meu cu specializare spre medicină. Ah, și singurul sezon al serialul “You” pe care l-am devorat într-o singura zi.

Acum am început să mă uit la serii scurte de seriale în germană pe Netflix, ca să mă familiarizez cu limba. Dar nu pot spune ca am vreo pasiune actuală față de un serial.

Cât despre film revăzut, în loc să-mi vină și mie ceva epic în minte cu un impact absolut, singurele care mi se rulează acum în fața ochilor ‘for my confort and amusement’ sunt fimele cu Bridget Jones. Poate din cauza ca tot mi s-a spus ca “we are alike”.

20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?

Nici aici nu pot să nominalizez. De la bunica, care mereu mi-a arătat ce înseamnă impecabilitate (pentru o doamnă de la țară), la mama, care niciodată nu a făcut rabat la calitatea materialelor. Dar și numeroase alte persone care m-au învătat și îndrumat. Am avut noroc să-l am vechi prieten pe Edi Enache, și ca nouă prietenă pe Cristina Crăciun. Și încă învăț.

21. Care sunt produsele tale de beauty must-have?

Uleiul de cocos Bio și apa micelară de la Bioderma. Restul există în sertarul de make-up, dar nu sunt must-have.

22. Sezonul fashion primăvară-vară sau toamnă-iarnă? De ce?

Toamna-iarna. Sunt fată născută și crescută în munți. Îmi plac împletitura, lâna, dresul gros negru și paltoanele.

23. Spune-mi trei obiecte pe care le-ai lua cu tine pe o insulă pustie.

Fără semnal, ca să exlud telefon/laptop, mi-aș lua caiet, creion (pentru scris și schițe) și un briceag (pentru mâncareeee).

24. Spune-mi o replică de film pe care o folosești în conversații, un citat preferat și un vers dintr-o melodie pe care o fredonezi des.

Replica din film e “To infinity and beyond!” din Toy Story, spusă de magnificul Bugs Lightyear.

Citatul este a lui Nichita Stanescu “Totul e simplu, atât de simplu, încât devine neînțeles”.

Iar cu melodiile, vaai. Fredonez des. Mult prea des (istoric de 8 ani de canto și pian). Dar cred ca cel mai des cânt versul “Don’t stop me now! Don’t stop me ’cause I’m having a good time. Having a good time!” de la Queen.

25. Care-i ceaiul tău preferat?

Roibos cu vanilie. Orice are gust de vanilie!

26. Cât de repede îți faci bagajul când pleci în vacanță? Ce nu-ți lipsește niciodată din valiză?

Greu mi-e până mă apuc. Dar sunt destul de organizată și nu plec cu multe după mine, niciodată. Deci îl fac repejor. Pe lângă basicul card, și minimul de cosmetice, nu am observat vreo regularitate.

27. Pe muzica cui ai dansa cât e noaptea de lungă?

Aș avea un raspuns foarte lung și detaliat. Cert este că mă poți vedea dansând toată seara la o petrecere disco, dar și indie. Dacă e cu dans, e cu dans!

28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?

Cum se îmbracă “el”.

29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?

M-am lăsat de ceva ani și de pasiunea asta. Dacă îmi apare ceva special în cale, nu ezit, dar nu programez. De obicei, mă întorc cu ceva de care aș avea nevoie, sau urmează/îmi doresc să îl folosesc. Din Canada, de exemplu, mi-am luat sirop natural de arțar, din Asia mereu m-am întors cu uleiuri pentru corp.

30. Dacă ar exista teleportarea, unde, în ce țară, ai vrea să pleci chiar acum?

Acum că e frig mi-aș dori să fiu pe o insulă din Malaezia. Dar, dacă m-ai întreba mâine, ți-aș spune Japonia.

31. Ești colecționară? Dacă da, spune-mi și ce colecționezi.

În copilărie am colecționat timbre, apoi partituri clasice. Acum colecționez doar amintiri, pe care le port mereu cu mine.

32. Ai un apartament minunat despre care a povestit și pe Designist. Care-i colțul care-ți place cel mai mult? Ori poate ai un obiect de decor care ți-e foarte drag.

Îmi place cu totul! Cu fiecare colț al lui. Și nicăieri până acum nu m-am simțit mai bine ca acolo. Pe scara cu plante am doi porcușori mici, din porțelan, verde pastel. Unul l-am pus într-un glob cu norișori, iar celălalt stă lângă el, dar înafara globului. Când mă uit la ei îmi aduc aminte de mine și sora mea. Eu mereu pe norișori, ea mereu protejându-mă de lângă.

33. Pentru ce ești recunoscătoare?

Pentru astăzi!

Fotografii: prin Ioana Stefancu

Share it now!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *