Înainte să vă povestesc despre Clorofilia, dau din casă. În reședința familiei Țepeș-Greuruș locuiește dintotdeauna și clanul Philodendron. Țin minte perfect din copilărie bătrânul colocatar cu frunze verzi și decupate, așezat fix la fereastra dormitorului, într-un ghiveci pătrățos, din lemn. Planta deloc pretențioasă mai are și astăzi un moștenitor la noi acasă. Doar că i-am mutat locul la etaj, lângă ușa de la balcon. Tot cu vedere spre munți. Îi priește și aici de minune – are soare din belșug după-amiezile, face des noi frunze și pui, spre încântarea noastră.
Se poartă verde crud! #MonsteraLove
Până să documentez interviul cu Laura Coroiu și să aflu mai multe despre pasiunea ei pentru plante, habar n-aveam că Philodendronul este atât de faimos pe Instagram, nu doar în casele românilor. Și nu doar el, toate plantele care ne ajută să fim mai calmi și mai relaxați sunt în vogă pe rețelele sociale. Se numără cu sutele de mii fotografiile însoțite de hashtags precum #MonsteraMonday, #PhilodendronFriday și, mai nou, #FicusLyrata. Îți trebuie multă răbdare să colinzi feed-ul/zidul verde, dar și mai multă când ai chiar sub ochi zeci de plante care trebuie dădăcite. Și nu folosesc cuvinte mari. Laura Coroiu, „mâinile verzi” din spatele proiectului Clorofilia, își tratează plantele cu muzică specială, le alintă și le vorbește numai de bine. Asta, da, terapie în pandemie!
Luați loc, vă rog! Urmează să aflați o nouă poveste!
„Totul a început acum vreo 3 ani când am închis terasa apartamentului și am transformat-o în seră. Sera, pe lângă finalitatea ei evidentă, a servit și lungilor seri de jucat canasta cu prietenii. Când s-a anunțat lockdown-ul, mi-am mutat și biroul aici. Așa am avut șansa să-mi văd plantele crescând; să-mi dau seama mai exact câtă lumină și ce cantitate de apă aveau nevoie. Tot atunci am început să propag din ce în ce mai multe plantele și, până la urmă, am reușit să umplu până la refuz sera. 40 de metri pătrați nu-mi mai ajungeau!”, mi-a povestit Laura. Iar cum în online e loc destul, la sugestia unei verișoare, Laura lansează Clorofilia. Clorofilia.Plants, numele complet după care găsiți contul, a prins deja rădăcini pe Instagram: „Roxana, care este copywriter și face parte din generația Z (deci mănâncă internetul pe pâine), a venit cu ideea să încep să mai vând din plante și, astfel, să pot face loc pentru altele noi. Așa s-a născut Clorofilia”. Plus, recent, o colecție de ghivece de ceramică, unele care sa ajute plantele să strălucească în orice casă, pictate și colorate chiar de fetele de la Clorofilia.
„Ghivece kitsch pentru orice suflet trist” sună descrierea unui opulent accesoriu glitter auriu/argintiu, gata să găzduiască „Alocasii dulci ca-n București, de care în toată lumea nu găsești”. După cum vedeți, umorul pare să fie un ingredient important în solul fertil al proaspătului business!
Laura și amicul Dali, în universul verde marca Clorofilia
Acestea fiind zise, urmează un interviu cu multe personaje – Trailing Jade, Laura, Devil’s Ivy, Pilea, Dali, Alocasia, etc, muzică chill și planuri pentru o grădină construită atent în jurul unui arțar japonez. Bonus – o să aflați și care este planta care ne aduce noroc în 2021 (avem nevoie!), cine-i Haruki și de ce n-o suportă pe Vera. Aloe Vera. E aproape ca într-un roman de Murakami, cu alt nume: Pădurea bucureșteană.
Oana Țepeș-Greuruș: Spune-mi cum s-a schimbat viața ta de când ai început să cultivi și să ai grijă de plante?
Laura Coroiu: Grija pentru plante este una din cele mai bune forme de meditație pe care le-am încercat până acum. Uimitor, am devenit și mult mai organizată. Vara cel puțin e nevoie să-mi aloc cel puțin o ora pe seară pentru udatul tuturor plantelor. O dată pe săptămână îmi place să iau fiecare plantă la analizat astfel încât să-mi dau seama cum se simte. Dacă e fericită, dacă pare tristă, apoi citesc cărți de specialitate sau caut pe YouTube sfaturi ca să văd ce-aș putea face mai bine.
La Clorofilia se face și sport, doar ghivecele sunt grele și nu se mută singure!
Care a fost planta care ți-a dat cea mai mare bătaie de cap? Dar cea care te-a surprins?
Planta care efectiv doesn’t spark any joy pentru mine este Trailing Jade. Planta care m-a surpris cel mai plăcut este Devil’s Ivy. Este superbă, extrem de ușor de îngrijit și mi se pare că se potrivește în orice colț din casă.
Ce citești? De unde te informezi despre universul minunat al plantelor de interior? Cam câte plante ți-au intrat pe mână de când ai lansat proiectul?
Cea mai mare sursă de informare sunt youtuber-ii, în special cei din America, mai ales Planterina! Acum am început și niste cursuri de peisagistică și design de grădini, căci o întrebare recurentă a celor ce ne urmăresc contul este „Ce mi se potrivește în colțul respectiv din casă?” De asemenea, întotdeauna mi-am dorit să am un arțar japonez. În apartament clar nu mai încape, dar o gradină ar fi perfectă pentru el. Aș construi o gradină în jurul unui arțar japonez.
Trei plante grozave și ușor de îngrijit sunt…
Monstera Delicioasa, Devil’s Ivy și Pilea.
Un playlist Clorofilia bun pentru plante, dar și pentru noi.
De regulă caut pe Spotify playlist-uri pentru plante. Sunt foarte multe și variate. Acum plantele noastre ascultă Charles Mingus.
Cărți, plante și pisici – ce poți să-ți dorești mai mult?
Povestește-mi, te rog, care e rutina. Cum arată pentru tine o zi în serele Clorofilia? E adevărat că le citești și le cânți, cum am aflat de pe Instagram?
Mă trezesc la ora 7.00. Până la 9.00 când încep job-ul de zi cu zi, merg în seră și verific solul plantelor, mă uit la frunzele lor și, astfel, îmi dau seama ce nevoi are fiecare. Cu timpul le-am învățat toate năravurile. Pe parcursul zilei le mai pulverizez cu apă, mai propag câte-o plantă, iar seara le ud.
Care sunt plantele norocoase în 2021? Ce se (mai) poartă? Ce ne recomanzi să aducem în sufrageriile noastre? Dar pe birou, dacă tot continuă să lucrăm de acasă?
Planta norocoasă în 2021 este clar Chinese Money Plant. Numele spune totul.
Vin bani și vremuri (mai) bune!
Oricând recomand Alocasia; orice fel de Alocasia. Au frunzele superbe și cred că efectiv te poți pierde în timp stând și privindu-le.
Să spunem că urmează să ne mutăm la casă nouă și apelăm la Clorofilia pentru decorul verde. Care e bugetul pentru un apartament cu două camere? Ne puteți ajuta și cu îngrijirea plantelor?
Mereu ne întrebam cumpărătorii dacă sunt începători/avansați în creșterea plantelor, dacă au lumină directă/indirectă și ce colțuri din casă vor să decoreze. În funcție de nevoile specifice ale fiecăruia, recomandăm anumite plante și calculăm bugetul. Sunt plante crescute de mici, de noi, și vrem să ajungă în case unde să fie fericite și bine îngrijite. Și, da, mereu ne preocupă îngrijirea plantelor și suntem dispuse să ajutăm cu sfaturi legate de întreținerea lor.
Cred că Monstera Deliciosa / Philodendronul este cea mai iubită și mai prezentă plantă de interior în casele românilor. Care să fie motivul? Cum de nu s-a demodat?
Da, Monstera este cea mai iubită plantă de interior. Trendul acesta a pornit de curând din America. De exemplu, acum, la modă în design interior este Ficus Lyrata. În foarte puțină vreme cred că o să devină foarte populară și la noi.
Când Dali e acasă, plantele Clorofilia sunt în siguranță
Ai și câine, ai și o pisică. Cum se simt cei doi în mediu verde din jurul lor? Lângă ce exemplare le place să doarmă? Cu cine se înțeleg cel mai bine? S-au întâmplat accidente?
Amândoi își petrec mare parte din zi pe terasă. Dali – în leagăn și Haruki – pe covor. Dali e un membru mai vechi și a învățat să nu mai atenteze la plante.
Haruki, în schimb, a învățat mai greu și nu o dată l-am găsit jumulind câte o Aloe Vera. Cred că asta este „preferata” lui, așa că am avut grijă să o pun pe rafturile de sus.
Se pare că plantelor le place și pe Tik Tok. La ce dansuri și challenge-uri v-ați înscris deja?
Momentan nu avem un cont oficial de Tik Tok. Ne place Tik Tok-ul, ne jucam de ceva vreme și ne dorim ca pe viitor să facem și niste challenge-uri.
Până una alta, Clorofolia este deja pe Instagram. Click pe contul lor și vedeți cum se face brusc primăvară cu un simplu follow!
Fotografii: prin Laura Coroiu
Citiți și:
Primitiv Plants instaurează cod verde în balcoane!
Mai avem nevoie și de verde. Peisagista Diana Culescu, pledoarie pentru orașe verzi
Garoafele merită o șansă. Floristul Dhaniel Nora: “Nu sunt flori banale!”
Patru anotimpuri cu Andrei Conțiu, informaticianul pasionat de agricultură