„Bye-bye, salut!”, „Adio, sărut!”

După vacanța de vara trecută, din Franța, aveam pe lista de subiecte un articol despre obiceiul sympa „faire la bise”. Adică sărutul zgomotos, pe obraji, practicat de francezi la fiecare întâlnire – în familie, între amici, la școală, ori chiar la locul de muncă. M-am luat cu altele și nu n-am apucat să mă documentez, iar acum, în pandemie, pare că nu mai e de actualitate. Din cauza noului virus, francezii nu se mai ating și își trimit bezele în aer. Gestul a fost numit, cu umor, corona bise. Dacă unii se bucură că au scăpat de atingerile de curtoazie, pentru alții e o adevărată tragedie și nu-și imaginează un viitor fără centenara și călduroasa obligație socială. 😽

Nici peste ocean politețea nu mai e ce a fost. Sociologii americani spun că sunt șanse mari să dispară vestita strângere de mână în business și-n sport. Frica de Covid-19 e mare și pare să schimbe complet eticheta și bunele maniere. Cel puțin pentru încă 6-9 luni de acum încolo vom învăța să comunicăm fără să ne atingem. Însă nu trebuie să disperăm, în locul îmbrățișărilor și pupicilor au apărut deja tot soiul de gesturi interesante, care țin loc de salut chiar și la nivel înalt. Și, cel mai important, virusurile și bacteriile nu se mai transmit așa ușor. 👐

Citiți și: Arta mânilor curate. Săpunul, cel mai bun prieten al omului

👋 Primul nou hello care mi-a atras atenția este Jazz Hands. Un dans celebru cu mâini fluturate pe sus, care implică mișcări simpatice și foarte mult entuziasm. E de preferat să nu-l aplicați de la prima întâlnire, e mai degrabă un joc între prieteni vechi.

💪 Așa cum știți, nu se mai bate cuba, ci… cotul – elbow shake, ori pumnul înmănușat.

🎩 Hat Doff este un fel de „Jos pălăria!”, atunci când, la întâlnirea cu cineva, în semn de prețuire, mimezi că ți-ai scoate pălăria în fața lui.

🙏 Împrumutată de la japonezi, plecăciunea este, de asemenea, practicată tot mai des în vremea coronavirusului. Riscul de contaminare este zero iar respectul uriaș.

🙏 Tot din același registru sunt și thailandezul Wai și salutul indian Namaste. Cine practică Yoga știe prea bine cum se face – cu mâinile împreunate în dreptul sternului și o scurtă aplecare a capului. Până și premierul israelian Benjamin Netanyahu a înlocuit strângerile de mână cu Namaste.

❤️ În această perioadă a devenit popular și gestul Heart Hello. Așa cum îi spune numele, îți duci mâinile una peste cealaltă în dreptul inimii și faci o scurtă plecăciune în fața celui cu care te-ai întâlnit.

👋 Îl mai știți pe Spock din Start Trek? Sau mai bine zis mai știți care era salutul lui Spock? Nu de alta, dar a revenit la modă în 2020. Mâna ridicată, palma întinsă, în timp ce arătătorul și degetul mijlociu rămân unite.

👞 Wuhan Shake este numele dat salutului cu piciorul. Îi mai zice shoe bumping, foot shake sau foot dance.

Dacă nu vă încântă niciunul dintre noile saluturi, inventați voi unul care să respecte rigorile impuse de condițiile sanitare! Sau puteți pur și simplu să priviți în ochii interlocutorul și să-i zâmbiți. Bine, ar fi mai simplu dacă nu am purta mască. Până scăpăm de accesoriul care ne acoperă fața, exersați surâsul cu privirea. 😃 Zice-se că e posibil. Oricum, să sperăm că vremurile free hugs vor reveni cât mai curând. ❤️

Fotografii: Unsplash

Citiți și:

Mic dicționar de pandemie: ‘rona, glovoist, mască

Masca, noul accesoriu “la modă”

Primăvara de la Londra – soare cu ploaie de restricții

Pâinea noastră de pandemie

Share it NOW! 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *