“S-au făcut studii şi, se pare că, într-adevăr, pentru o femeie, un bărbat care citeşte pare mult mai sexy. Aviz, bărbaţilor! Dacă mergem pe inferenţă, cititul te face sexy, cititul rapid te face super-sexy! ”, mi-a mărturisit, mai în glumă, mai în serios, Raluca Popescu, coach de citire rapidă, înainte să-mi dea detalii despre tainele tehnicii care promite să-ți crească volumul lecturilor și nu numai.
“Cititul rapid îţi dă nişte avantaje evidente faţă de cititorul obişnuit. Gândeşte-te că fie şi prin simpla dublare a vitezei de citire o carte pe care o citeai în 3 ore o vei citi într-o oră și jumătate. Gândeşte-te ce poţi face când îţi creşti viteza de citire şi mai mult. Te poţi ocupa de toate documentele de la muncă sau de la şcoală într-un timp mult mai scurt decât colegii tăi. Şi poţi folosi timpul câştigat să te documentezi într-un domeniu care te pasionează sau să ai grijă de tine, să mergi la sală sau la un spa, ca sa devii mai sexy!”, ne convinge Raluca.
Așadar, atenție, urmează 8 întrebări și 8 răspunsuri de citit pe nerăsuflate!
Ce înseamnă citire rapidă? Când și cum ai descoperit tehnica?
Citirea rapidă este faţă de citirea obişnuită ca o maşină de curse modernă faţă de una de epocă. Citirea rapidă este tehnica ce te ajută să îţi îmbunătăţeşti şi perfecţionezi abilităţile de cititor pe care le-ai dobândit pentru prima dată în clasa I. Am descoperit tehnica pentru prima dată acum 3 ani, atunci când am participat la un training de citire şi învăţare rapidă, la Infospeed. După luni de training şi formare continuă am început să predau mai departe copiilor şi adulţilor tehnicile de citire şi învăţare rapidă. Asta fac şi în prezent, ca freelancer.
La ce performanțe ai ajuns? În cât timp citești o carte de 200 de pagini?
Citesc în mod obişnuit cu 600-800 de cuvinte pe minut sau mai mult, până la 1000 cuvinte pe minut, pentru texte în limba română. De obicei citesc mai multe cărţi în paralel aşa că nu am stat să măsor timpul total pentru o carte. O să fac şi asta. (n.r. Un om obișnuit citește, în medie, 250 de cuvinte pe minut).
Care este recordul tău? Cât de mult citești?
Nu ştiu dacă să îl numesc record, dar viteza de citire maximă la care am ajuns este de 1000 de cuvinte pe minut. Atunci când este vorba de un text accesibil pentru mine şi vreau să trec foarte repede prin el. Cât de mult citesc? Habar nu am dacă e mult sau puţin, depinde cu ce compari. Citesc în fiecare zi, cel puţin o oră. Citesc obligatoriu înainte să adorm. Citesc în metrou, în autobuz, în timpul cât aştept pe cineva, fie că sunt într-o cafenea sau pe stradă.
Știu că tu decizi viteza cu care citești. Dă-mi câteva exemple. Când crești ritmul și ce preferi să citești în tihnă?
Cresc ritmul atunci când este vorba de un text foarte accesibil pentru mine şi dacă am un termen limită pentru el. Când am de parcurs foarte mult material din care vreau să selectez anumite părţi, iarăşi cresc ritmul.
Încetinesc atunci când citesc un text în care este prezent un limbaj de specialitate cu care nu sunt familiară, un text tehnic de exemplu. Şi atunci când citesc în engleză sau franceză. De câteva luni mă antrenez să îmi cresc viteza atunci când citesc în engleză.
Mai încetinesc viteza un pic şi când citesc beletristică.
Spune-ne un secret, un truc, dă-ne din casă o tehnică despre citirea rapidă.
Un secret care se aplică nu doar în cazul citirii rapide ci ori de câte ori vrei să înveţi ceva nou cu care să rămâi mai departe. Durează o lună până când noul mod de a citi devine obicei şi încă cel puţin 2-3 luni ca să îl consolidezi. Schimbările durabile nu se fac în salturi, ci în paşi mici, dar făcuţi constant. Un alt secret ţine de pregătirea psihologică. Mă refer aici la conştientizarea autolimitărilor, a credinţelor limitative pe care le ai faţă de citire şi învăţare în general. Dacă te apuci de învăţat citirea rapidă fără să conştientizezi mai întâi atitudinile pe care le ai faţă de informaţie, citire, învăţare, rişti să te autosabotezi, să renunţi pe parcurs înainte ca antrenamentul să dea roade. Şi să ajungi apoi să spui că nu funcţionează pentru tine. Nu este adevărat, oricine poate învăţa să facă asta cu îndrumarea şi tehnicile potrivite.
Ce crezi despre cititul altfel – audiobook-uri, ipad, kindle?
Folosesc audiobooku-urile atunci când merg pe stradă de exemplu. Atunci nu prea merge să citeşti, deşi uneori dacă mă prinde o carte, mai fac o mulţime de paşi citind. Nu recomand asta, rişti să te loveşti de altcineva, de vreun stâlp sau să pici în vreo groapă mioritică. Aşa că audiobook-urile mi se par excelente pentru momentele când conduci, mergi, alergi, faci curăţenie prin casă, găteşti.
Despre cititul pe Ipad nu pot să vorbesc pentru că nu am această jucărie (deşi îmi doresc una). Am ezitat mult până să îmi iau un ebook reader pentru că întotdeauna am apreciat experienţa lecturii şi prin aspectele ei senzoriale: parfumul cărţii, sunetul de pagini răsfoite, pipăitul coperţii şi felul în care simţi cu vârful degetelor paginile mai fine sau mai aspre, lucioase sau mate. În cele din urmă am cedat avantajelor tehnicii de a avea o bibliotecă întreagă la mine oricând, într-un obiect care cântăreşte câteva sute de grame. Plus că cititul pe ereader nu-ţi oboseşte ochii, este la fel de ok ca şi cel de pe hârtie.
Pentru că îmi place să subliniez şi să îmi iau notiţe mi-am luat ebook reader cu „touch screen” şi mă înţeleg de minune cu el. Majoritatea lecturilor din ultima vreme aşa le fac.
Recomandă-ne 5 lecturi “pentru fete”.
“Femei care iubesc prea mult”, Robin Norwood.
„Cele cinci răni care nu ne lasă să trăim”, Lise Bourbeau
„Puterea prezentului”, Eckhart Tolle
„Comunicarea non-violentă”, Marshall Rosenberg
„Cele 5 limbaje ale iubirii”, Gary Chapman
Cine este Raluca Popescu?
Ca să nu mă duc în dezbateri filosofice de tipul « cine sunt eu şi ce caut eu în viaţa mea?”, o să dau răspunsul prin cuvinte cheie : freelance trainer şi coach de citire rapidă şi memorare creativă, dansatoare de tango, freelance writer, blogger-ita pe www.beingraluca.com, « professional hugger ». Dedicată creării un stil de viaţă sănătos şi conform valorilor ei, pasionată de mişcare (dans, înot, yoga, pilates), muzică bună, avocado în orice formă, parenting democratic, comunicare non-violentă.
Fotografii: Pinterest
Share it now!