Goinfashion33: Ioana Maria Ardelean – dorul, muzica, vinul

Am cunoscut-o pe Ioana Maria Ardelean la o piesă de teatru. Una jucată special pentru Jidvei, în care toți invitații au fost actori de ocazie. Cu vinul bun pe masă – Mysterium, am fost provocați să spunem adevărul și numai adevărul. O gură de vin era urmată – inevitabil – de un răspuns sincer. Deși Ioana era acolo în calitate de PR, se vedea că-i place scena. Că-i artistă. N-a cântat, dar și-a intrat bine în rol. Din gazda oficială de la debutul evenimentului, a devenit “vocea” cu replicile parcă învățate (cu toate că era un spectacol interactiv de improvizație) și o mimică pe măsura textului. ❤️

Ioana Maria Ardelean cântă de drag și de dor 

Când e pe scenă, Ioana Maria Ardelean se transformă, și nu mă refer la vestimentație, ci la trăsături. Îi râd ochii. Bucuria cântecului i se citește pe chip de fiecare dată. E un cântec pe care și eu îl iubesc. Părinții mei s-au cunoscut la dansuri populare, așa că de joc și doine știu de mică. Mama a fost tare mândră când i-am spus că i-am luat un interviu solistei Ioana Maria Ardelean. Iar în seara în care a aflat am ascultat-o împreună pe YouTube.

“Că-s mândruță bistrițeană și știu juca pe sprânceană” cântă cu voioșie în glas Ioana Maria Ardelean – eu mai spun că urmează să citiți o minunăție de chestionar #Goinfashion33 – despre dor, muzică, stil și vin. Despre viața măruntă așa cum e ea. Azi și în fiecare zi. “Cum îmi cânt dorul? Închid ochii și zbor. Cel mai adesea spre suflet, el știe mereu unde să mă poarte”. ❤️

1. Ești solistă de muzică populară și Senior PR Director la Jidvei. Cum se împacă meseria cu pasiunea? De unde ai moștenit dragostea pentru cântul popular?

Se îngemănează, se întrepătrund pentru că amândouă au în comun deschiderea mea spre comunicare. Și mai au ceva în comun: pasiunea și bucuria pe care mi-o aduc și pe care le regăsesc în tot ceea ce fac, atât în ceea ce privește profesia, cât și în privința muzicii. 🎶 Deși, recunosc, cele mai mari și mai rotunde împliniri pe care mi-a fost dat să le trăiesc au venit prin cântec. Bucuria și emoția dăruite prin cântec se întorc mereu, în forme nebănuite, înapoi.

Am descoperit și am învățat să iubesc cântecul popular acasă, în familie. Mătușa mea este interpretă de folclor (n.r. Cornelia Ardelean-Archiudean), iar la noi în casă se asculta mereu muzică, de la folclor la muzică clasică. Au contribuit din plin și bunicile mele și străbunica mea, cu care urmăream în fiecare săptămână Tezaur folcloric fără a-mi putea imagina că voi ajunge vreodată să cânt la rândul meu în aceasta emisiune.

2. Spui că atunci când ești pe scenă și cânți lumii ți se întâmplă ceva magic. Cum te-a îmbogățit muzica? Cum te-a schimbat? Ce înseamnă pentru tine?

Pentru mine scena este un spațiu magic. Este locul în care totul e posibil și, totodată, locul în care am simțit și înțeles altfel libertatea – libertatea de a fi, de a te exprima, de a te accepta. Se întâmplă multe prefaceri atunci când ești pe scenă și, de multe ori, în mod paradoxal, ai ocazia să te întâlnești pe tine dezbrăcat de toate “hainele” și rolurile pe care le ai în restul timpului. Spun paradoxal pentru că ești deopotrivă singur, tu cu tine, și cu ceilalți care primesc ce se naște din emoțiile și trăirile tale. Scena te forțează la un exercițiu de sinceritate care poate fi, uneori, copleșitor. De aceea e atât de important și ce se întâmplă după ce cântul se termină: ce rezonează în ceilalți, ce rămâne în tine și ce faci cu toate întrebările care se nasc și cu drumurile care se deschid – unele atât de cunoscute, altele pe care nu ai mai fost de mult, și altele cu totul și cu totul noi. ❤️

Nu cred că pot vorbi despre cum m-a schimbat muzica, ci despre cum mă schimbă, clipă de clipă. Totul se transformă neîncetat, iar muzica are această putere de a te preschimba: în dor, în frunză, în bucurie. 🍀

3. Ce vezi acum de la fereastra ta?

Văd o grădina, poate cea mai frumoasă grădină din lume 😊, plină de flori și de pomi roditori pe care tata o îngrijește cu multă, multă dragoste. Și… dragostea rodește!

4. Hai să povestim și despre haine. Ce nume poartă stilul tău vestimentar? Ce te inspiră? Câte costume populare ai? Care ți-e cel mai drag?

Nu știu dacă pot atribui un nume stilului meu vestimentar. Ani buni, am avut un stil mai degrabă clasic, sobru, adaptat contextului profesional. Atunci mi se părea că e singurul care mi se potrivește. De o bună bucată de vreme, am descoperit că, de fapt, mă regăsesc într-un stil care accentuează feminitatea și eleganța simplă, lipsa de ostentație, firescul. Îmi place enorm să port rochii, am o mulțime, și am început să port mai multă culoare, verde smarald și vișiniu.

Cât privește portul popular, am multe costume, marea majoritate dăruite de mătușa mea. De asemenea, am mai primit câte o cămașă sau o zadie (țesătură de lână, adesea cu dungi late de diverse culori, ce se poartă peste poale, în față și în spate) de la oameni dragi și e minunat că, de fiecare dată când le îmbrac, îmi amintesc de ei. O altă formă de memorie afectivă. ❤️ Le iubesc pe toate, mă mândresc cu ele și le port cu drag, cu recunoștință și cu multă apreciere pentru munca ce se regăsește în fiecare cusătură. Prin urmare, e greu să spun care dintre costume mi-e mai drag, deși recunosc că le prefer pe cele în culori vii, în special pe cele în tonuri de roșu și motive florale. 🌼 🌼 🌼

5. Online shopping sau cumpărături clasice în magazine? Ce preferi și de ce?

Magazine, mereu. Îmi place să mă plimb, să caut, să admir, să ating materialele, să probez. Era, cu puțină vreme în urmă, un fel de ritual care mă ajuta să mă deconectez și mă bucura deopotrivă. Din când în când, fac cumpărături și online, dar nu pot spune că mă dau în vânt după asta. Lunile din urmă, din cauza contextului în care ne aflăm, m-am împrietenit mai mult cu online shopping-ul, dar mi-e dor de plimbările mele prin magazine, cu câte o mică oprire la o cafenea. 😊

6. Care este designer-ul tău preferat? Care este designer-ul român care îți place?

Ralph Lauren, care nu poate să nu te cucerească prin forța creativă extrem de evocatoare, prin eleganță și o anume consecvență a stilului, prin creațiile și imaginile iconice care au schimbat lumea modei și au reușit să exprime, la prima vedere, amprenta unui stil inconfundabil.

Îmi place modul în care Liliana Țuroiu a reinterpretat portul tradițional aducându-l la viață fără a-i știrbi din valoare și am purtat și port cu drag și cu emoții veșmintele din colecția Zestrea. De asemenea, îmi plac creațiile Mariei Lucia Hohan, le găsesc foarte feminine, respiră o senzualitate aparte.

7. Cui îi dai cele mai multe like-uri pe Facebook? Dar inimioare pe Instagram?

Nu știu, cred că cele mai multe like-urile pe Facebook se îndreaptă către Jidvei. 😃 Și pe Instagram la fel. Aici urmăresc o mulțime de oameni care au o poveste de spus, fie despre vin, despre mâncare, sau din zona de fotografie, călătorii sau lifestyle.

8. Spune-mi un vers-două dintr-o doină care ar descrie perioada incertă pe care o traversăm.

“Măicuță, dac’aș putea, pe vânt eu v-aș trimitea

Tăte dorurile mele, că-s departe și mi-s grele”.

9. Ce branduri fashion îți plac? De ce?

Vera Wang, Sézane – mi se par foarte feminine.

10, Spune-mi, te rog, câteva reviste, site-uri și bloguri pe care le citești și urmărești constant.

Urmăresc, în general, multe site-uri cu și despre vin din țară și din străinătate. 🍷 Decât o Revistă, revistatango.ro, dilemaveche.ro.

11. Știu că-ți plac poeziile. Ce autori iubești să citești? Scrii și versuri?

Lucian Blaga este marea mea dragoste. Îi citesc și recitesc poeziile cu religiozitate, ori de câte ori mi se face dor. De frumos, de visare, de oameni, de mine.

Da, scriu și versuri. În urmă cu doi ani, mi s-a întâmplat să încep să scriu versuri. Curgeau cuvintele prin mine și nu trebuia decât să le aștern. Scriam mereu și oriunde, în mașină, când nu conduceam eu, în aeroport, pe stradă. Acum mi se întâmplă mai rar să simt aceeași energie și scriu mai rar poezii.

12. Ce-i cânți cel mai adesea puiului tău?

Somewhere over the rainbow.

13. Mare sau munte?

Mare. Dar marea iarna sau toamna devreme, când plajele sunt pustii și marea își arată deplin frumusețea.

14. Ce carte ai citit recent și te-a marcat? Care este scriitorul tău preferat?

Zuleiha deschide ochii, Guzel Iahina, o carte de citit pe nerăsuflate, o carte care se trăiește, o scriitură cinematică, expresivă. O carte despre viață și oameni, în care duioșia și frumusețea spiritului înfloresc într-o lume aspră în care supraviețuirea pare imposibilă.

Am mai mulți scriitori pe care îi iubesc: Amos Oz, Zeruya Shalev, Haruki Murakami, Alessandro Baricco, Mircea Eliade, Ludmila Ulitkaia, pe care am descoperit-o de curând,  dar și marii clasici ai literaturii franceze și ruse.

15. De ce ți se face dor cel mai des? Cum îți cânți dorul?

În lunile din urmă, cel mai des mi-a fost dor de casă și de ai mei. Port acest dor de locurile în care am copilărit mereu. Mă însoțește mereu. Și mi se face dor, adesea, de serile târzii de august, cu parfum de stele și de flori și de primăvară. Acum mi-e dor de serile cu prietenii, de povești și râsete la un pahar cu vin.

Cum îmi cânt dorul? Închid ochii și zbor. Cel mai adesea spre suflet, el știe mereu unde să mă poarte.

16. Care este ritualul tău de beauty? Ce produse cosmetice sau de make-up te-au cucerit din prima?

Îmi curăț bine tenul și seara și dimineața, îl îngrijesc cu creme hidratante, iar pentru ochi și buze folosesc creme speciale. M-au cucerit produsele de îngrijire a pielii de la Nutrakos, au o mare concentrație de aminoacizi cu puternic efect anti-aging. Pur și simplu le ador.

17. Recomandă-ne un vin sau mai multe, numai bune de savurat acasă.

Aici aș putea să scriu pagini întregi pentru că vinul este prilej de bucurie împărtășită. Pentru serile de povești nesfârșite cu prietenii, Ana Sauvignon Blanc sau Mysterium Rose, mai ales acum, când vara începe să își facă simțită prezența. Pentru cei care vor să descopere farmecul unor soiuri autohtone, Maria Fetească Albă este o minune de vin. Iar Jidvei Extra Dry este numai bun oricând vrei să sărbătorești micile sau marile bucurii ale vieții.

18. Cafea sau ceai?

Cafea. Multă cafea. Dar mai ales vin. 🍷

19. Care este cel mai recent film pe care l-ai văzut și ți-a plăcut foarte mult? Care este documentarul care te-am marcat?

Am văzut foarte multe filme în ultimul an. Am rămas impresionată de Parasite, dar și de 1917. La acesta din urmă, te marchează nu doar fragilitatea condiției umane surprinsă într-o lume extrem de dură, dar mai ales sensibilitatea și generozitatea ființei, care înving teama, înving moartea.

20. Unde/cum/de la cine ai învățat cea mai bună și utilă lecție de stil?

Au fost, de-a lungul timpului, mai multe persoane care mi-au oferit, prin puterea exemplului, repere și poate chiar lecții. Nu aș putea spune că m-a influențat cineva anume, dar caut să învăț mereu ceva nou, să găsesc cele mai bune expresii ale stilului meu.

21. Cum arată și cum e organizat dressing-ul tău?

Hmmm… dressing-ul meu e mare și organizat pe categorii (deh, zodia își spune cuvântul!). Am hainele de spectacol și rochiile într-o parte, în alta costumele populare, gențile alături de prea multe cutii cu pantofi. Și, desigur, colțul cu parfumuri și produse cosmetice de care sunt pur și simplu dependentă.

22. Care sunt florile tale preferate?

Iubesc tuberozele, narcisele albe și bujorii.

23. Ții minte cum erai îmbrăcată în momentele importante din viața ta. Dă-mi un exemplu.

Sigur, mai ales că multe dintre aceste momente importante au legătură cu scena. Pentru spectacolele din cadrul proiectului meu de suflet, Izvor de cânt, alături de prof. Aurel Mustățea, tenorul Daniel Magdal și pianista Diana Spânu-Dănilă, am avut o rochie neagră cu motive tradiționale reinterpretare din colecția Zestrea. A fost veșmântul perfect pentru călătoria noastră și pentru povestea pe care aveam să o spun.

24. Spre ce privești cel mai des – trecut, prezent sau viitor?

Am început, timid, să privesc mai mult spre viitor, trăind fiecare azi cu recunoștință și cât mai multă bucurie.

25. Cum îți începi dimineața?

Diminețile mele încep acum mult mai devreme, prind adesea răsăritul soarelui. Încep cu zâmbetul plin de lumină și bucuria celor mai dragi ochișori din universul meu. ❤️ Apoi, la un moment dat, apare în peisaj o ceașcă mare de cafea.

26. Un desert pe care-l adori. Un oraș unde vrei să te reîntorci. O melodie pe care o asculți pe repeat.

Eclere cu vanilie. Paris, oricând. Sunt multe, dar cel mai recent crush: I find my love in Portofino.

27. Ce înseamnă pentru tine blândețea?

E zâmbetul și căldura din ochii aceluia care iubește, oferă și iartă.

28. Cum ar trebui să se îmbrace un bărbat mișto?

Așa, ca în filmele cu bărbați adevărați. Haha, nu știu, dar cred că un bărbat mișto știe să se îmbrace.

29. Faci shopping când mergi în vacanțe? Cu ce te întorci acasă pe post de suvenir?

Da, nu mă pot abține. Mă întorc cu cărți, cu vin, îmi place să descopăr soiuri mai puțin cunoscute dintr-o anumită țară sau zonă. Uneori, mă întorc cu pantofi, haine și parfumuri.

30. Care sunt culorile tale preferate? Dar imprimeul?

Verde smarald și vișiniu. Cu imprimeul m-am împrietenit mai greu – floral, cred.

31. Like 👍, Love ❤️ sau Share?

Depinde de context. Dar când îmi place sau mă impresionează ceva, Love ❤️, în mod cert.

Și share, pentru a ajunge lucrurile bune și interesante la cât mai multă lume.

32. Cum crezi că se va schimba lumea după pandemie? Se va schimba? Cât de greu a fost pentru tine să stai acasă? A fost un timp câștigat?

Mi-e greu să îmi imaginez ce, cum și în ce măsură se va schimba. Cred că viața va avea alte repere și alte coordonate, deja începe să aibă. Nu știu ce anume vom învăța din această experiență, trag nădejdea că fiecare dintre noi va descoperi cât de mult înseamnă toate acele lucruri care, până nu de mult, consideram că ni se cuvin. Ne vom bucura mai mult unii de alții, de ieșirile în oraș, de spectacolele de teatru sau operă, de serile la cinema și de diminețile cu flori, mie florile mi-au lipsi teribil în această perioadă. Pentru mine a fost, fără doar și poate, un timp câștigat.

33. Pentru ce ești recunoscătoare?

Pentru oamenii din viața mea, pentru sănătate, pentru lecțiile trăite, pentru libertate, pentru fiecare azi trăit cu mai mult zâmbet și mai multă bucurie, pentru tot ce învăț, pentru tot ce mă crește. Pentru iubire. ❤️

Pe Ioana Maria Ardelean o descoperiți și aici, pe pagina ei de Facebook. Iar mai multe chestionare despre stil găsiți aici, în rubrica goinfashion33.

Fotografii: Cristian Barcan, Claudiu Berechet, Olys, Paul Georgescu, M. (de la Mysterium)

Share it NOW!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *