Ziua în care am fost degustătoare amatoare de cafea la Saint Roastery

Am stat cu ochii pe social media la Saint Roastery și-am aflat joi seară că, în weekend, aveau să organizeze o nouă sesiune de cupping. O vânam din octombrie. Chiar am scris în lista de idei #goinfashion33 că vreau musai să ajung la o degustare de cafea. M-am înscris imediat, iar sâmbătă m-am trezit cu SMS-ul de confirmare: „Te așteptăm astăzi, 4 noiembrie, la ora 13.00, la Saint Academy, să descoperim împreună mai multe despre cafeaua de specialitate. PS. Have some breakfast before!”.

Tadaaa! Așa arată set-up-ul pentru degustarea de cafea

Zis și făcut. Am mâncat bine, m-am pregătit și-am pornit voioasă prin ploaie la primul meu cupping. Saint Academy este la doi pași de Saint Roastery, într-o cafenea, să-i zicem de serviciu, deschisă ocazional și comunității. E locul unde se întâmplă magia înainte să ajungă boabele pe râșniță la iubitorii de cafea. Aici, am aflat astăzi, oamenii de la Saint Roastery testează de zor tot ce prăjesc. E un soi de control al calității, dar și o modalitate bună de a învăța și a se distra în echipă. Mai ales când cei din gașca Saint gustă cafeaua legați la ochi. Blind cupping se numește experiența inedită.

Degustare de cafea la Saint Roastery, în 3 pași

Dar să ne întoarcem la degustarea publică și cu ochii larg deschiși. Alexandra Stoica și Sihle Nxumalo sunt gazdele noastre. Ei au aranjat și pus la cale totul. Pe o masă mare și înaltă ne așteptă cuminți 3 „Columbii” și 4 „Etiopii”, 12 grame puse fain frumos în 14 cești speciale – câte 7 pe fiecare rând. Sunt fix 12 grame de cafea măcinată în fiecare. Cafeaua de origine fusese râșnită cu 10 minute înainte să venim, așa că puteți să vă imaginați deja cam cum mirosea la Saint Academy. Mai ales că aerul răcoros și vremea ploioasă ne-au ajutat să simțim mai bine aromele de cafea imediat cum am deschis ușa. Intuitiv, câțiva participanți curioși au început să-și bage nasul în cești înainte să ajungă apa la 90 de grade în ibric (n-am zis fiarbă pentru că NU trebuie să fiarbă!). N-au greșit cu nimic. Acesta este și primul pas într-o sesiune de cupping: dry aroma.

Alexandra Stoica și Sihle Nxumalo, magicienii de la Saint Roastery

Alexandra ne invită și ne arată cum să facem. Plimbi un pic cafeaua măcinată în cană, apoi o miroși cu grijă să nu atingi buzele de marginile cănii ca să nu-i schimbi aromele. Am urmat și un traseu bine stabilit. Am început cu „Columbiile” dulci și am încheiat cu „Etiopiile” (mai) acide. Pe bune că a fost terapie! Cu fiecare inspir, căutam în memoria olfactivă fel și fel de arome. Pe unele le-am recunoscut din prima, pe altele n-am știut de unde să le iau. „Cafeaua e ceva subiectiv și tocmai aici e frumusețea” ne-a încurajat Alexandra, așa că am început să ne dăm cu părerea. Mai prietenoase mi s-au părut Columbiile, cu note de ciocolată, caramel și lapte, iar Etiopiile m-au intrigat. Îți cereau mai mult timp și atenție. Ai răbdare, Oana!” O avalanșă intensă de arome tari îți inundă nările. Tot timpul am avut aproape de noi o carafă cu apă. Îți pui în pahar, bei o gură și te ajută să-ți împrospătezi simțurile. Iar după 3-4 cești, zău că ai nevoie.

Mai avem nevoie și de apă, nu doar de cafea

Al doilea pas la o degustare de cafea de specialitate este wet aroma, o etapă pe care au făcut doar Alexandra și Sihle. Motivul? Se întâmplă contra-cronometru și n-am fi avut timp să adulmecăm cu toții, în doar 4 minute cât să-i simțim cum trebuie notele, cafeaua transformată în licoare cu apa la 90 de grade turnată cu grijă din ibric. Ultimul pas este spargerea crustei – îndepărtarea caimacului / zațului cu lingurile speciale și, cel mai așteptat moment, sorbitul cafelei ca să-i afli gustul. În 10 minute după ce ai turnat apa peste cafea, poți să o guști… ca pe ciorbă: „O să vă rog să faceți ce v-au învățat părinții să nu faceți: Sorbiți zgomotos, apoi expirați imediat” .

Linguriță de sorbit cafeluța

Gustul a schimbat sau confirmat prima impresie. Mie tot „Columbiile” mi-au plăcut mai mult. Ce-i drept „Etiopiile” sunt și mai greu de ghicit din cauza acidității ne-a mărturisit Alexandra. A fost foarte fain că, la final, ne-am și jucat un pic. După ce am sorbit din toate cafelele, am pus mici cartonașe pe care erau desenate fructe, deserturi, texturi în dreptul fiecărei cești.

Bingo! De 3 ori cireșe, într-o Columbia delicată

„Cea mai bună cafea e cafeaua care-ți place ție”

Probabil vă întrebați cum am reținut atâtea detalii, ei bine, le-am notat pe un carnețel. Am mers pregătită la prima mea degustare de cafea. Să știți că tot n-am ținut minte tot ce ne-a povestit Alexandra Stoica. A terminat Facultatea de Drept, dar s-a îndrăgostit de cafea și de doi ani și jumătate pledează la Saint Roastery cum nu se poate mai bine pentru cafeaua de specialitate. A ales Dreptul pentru că îi plăcea foarte mult să citească și să descopere lucruri noi. Așa că pasiunea și curiozitatea ei și-au găsit ușor răspunsuri într-un domeniu al ospitalității și gustului bun unde nu te plictisești niciodată. Acum o să scriu cu liniuță câteva dintre noutățile pe care le-am aflat azi de la Alexandra:

„O cafea de specialitate e o cafea cu puține defecte spre deloc.” Ce înseamnă un defect? De exemplu, boabele goale.

Nici boabele de cafea nu sunt perfecte  

„Notele cafelei de specialitate sunt date de zona geografică, tipul de procesare și prăjire.”

„Brazilia și Guatemala sunt origini mai ușor de înțeles pentru toată lumea”.

„Kenya NU merge cu lapte, e bună doar în varianta espresso.”

„Dacă nu are gust amar, cafeaua a fost bine preparată.”

Dezordinea frumoasă și o cafea… lucioasă

„În V60 și cafea la aeropress NU se pune lapte. E o blasfemie!”

Cu toate acestea, „cea mai bună cafea e cafeaua care-ți place ție.”

Degustare cu notițe de rigoare

Am avut spor la cafeluță și o zi tare drăguță la Saint Roastery 

O oră și un sfert mai târziu, stau la coadă la Saint Roastery și, înainte să comand la Cash Desk, unul dintre barista mă recunoaște și mă întreabă dacă vreau un cappuccino ca de obicei. Pe râșniță era o Etiopia vesatilă, bună și cu lapte și fără, pe care tocmai o testasem. Îi confirm, îmi vine rândul, mai cer și o felie de chec cu lămâie, stau un pic pe terasa Saint Roastery, miros ploaia și fug acasă să vă povestesc, la cald, cum a fost prima mea degustare de cafea. Sper că v-a plăcut ce-ați citit. Dacă vreți și voi să participați la un cupping la Saint Roastery, fiți atenți la anunțurile Saint Roastery de pe Facebook și Instagram. E nevoie doar de o înscriere în prealabil, nimic mai mult. Succes! Sau, cum se zice acum, spor la cafeluță! Cafeluță de specialitate. Firește.

Fotografii: Oana’s iPhone

Citiți și: 

Cold Brew – cafeaua de 1 Mai pentru o mare de oaspeți!

Trio dulce la cafea: chec, croissant, cookie

Two minutes, two friends și mai multe povești. Ionuț Bîndilă sau cum îți schimbă viața pasiunea pentru cafea

Meseria de barista. Tu știi cine îți face cafeaua? 6 povești faine despre un job pe val

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *