Vitrine de Crăciun și perle. La povești cu designerul, arhitectul și vitrinierul Mihaela Damian

Vreau vitrine ca afară! Iubesc orașele cu artere comerciale înțesate de magazine elegante, restaurante cu decoruri tematice, florării splendide, buticuri cochete, ori fel și fel de firme care-ți vând povești încă din stradă. În București, din păcate, numeri pe degetele de la o mână magazinele cu vitrine atent dichisite. Piața mall-urilor distruge încet, dar sigur, orice încercare de comerț stradal competitiv. Mai sunt și alte neajunsuri, lista e tristă și nesfârșită. Când însă întâlnești oameni talentați ca Mihaela Damian, designer, arhitect și vitrinier, te gândești că poate nu e totul pierdut și începi să visezi la un București altfel.

mihaela damian

Mihaela Damian – work in progress

Cu gândul la vitrinele de Crăciun din Londra, Paris, Milano și New York, am povestit cu Mihaela vreme de vreo 3 ceasuri și mai bine, la un ceai de mușețel, despre rostul vitrinelor în estetica unui oraș dar și despre finisajele din perle, inovația și marca Mihaelei Damian. Culmea, ne-am dat întâlnire la Meron, pe Calea Victoriei 155, și ne-am așezat chiar la câțiva pași de vitrina cafenelei cu fotolii galbene și albastre.

Lumea văzută din vitrină 

Mihaela iubește vitrinele și îi plac la nebunie schimbările, tocmai pentru că reușește să se adapteze rapid. În urmă cu 3 ani, arhitectul Mihaela Damian construia un hotel la Istanbul iar întâlnirea cu un vitrinier francez, de la Lanvin, a făcut-o să se înscrie, pe loc, la un curs de visual merchandiser. Nu doar că s-a ținut de curs și-a fost 3 luni la toate workshop-urile Facultății de Arhitectură din metropolă, dar a început să citească, să învețe cât mai mult despre arta de a face vitrine și să urmărească, atent, evoluția domeniului în Anglia și Franța, țări care dețin supremația în industrie. De atunci, designerul și arhitectul Mihaela Damian este și vitrinier. Recunoaște că e o adevărate provocare cu fiecare nou proiect: Într-un spațiu foarte mic, care de cele mai multe ori nu depășește 1,5 – 2 metri, trebuie să construiești o lume, o scenă. Așa îți descoperi adevărata limită, cât de simplu și de sofisticat ești de fapt.”

madison

Vitrina de la Madison, decorată ca-n Provence de Mihaela Damian

“O vitrină bună este o vitrină după care întorci capul”

Obiceiul din școală a rămas. Deși știe foarte bine ce are de făcut, Mihaela Damian se documentează minuțios și citește mult înainte să treacă la treabă. Iar pentru o vitrină ca-n filme muncește chiar și o lună de zile, asta după ce a înțeles bine brandul și ce vrea el să comunice. Iubește manufactura și mediul înconjurător și preferă să facă aproape totul cu mâinile ei, din materiale reciclate.

vitrina

Mihaela Damian și păpădiile uriașe realizate manual din materiale reciclate

Sunt șanse mari să fi văzut, toamna trecută, ușa provensală de la Madison luxury perfumery, un colț plin de lavandă și baloți de fân, baloanele cu aer cald din restaurantul Fior di Latte ori păpădiile uriașe din magazinul de lenjerie I.D. Sarrierila Paris.

paris

Păpădiile lucrate din materiale reciclate de Mihaela Damian în vitrina I.D. Sarrieri, Paris

Toate lucrările Mihaelei Damian conțin un mesaj, inclusiv vitrinele. Less is more. Mai mult cu mai puțin!

Anul acesta, Mihaela s-a ocupat de vitrina de Crăciun pentru magazinul I.D. Sarrieri din Moscova. Când ne-am întâlnit noi, la sfârșit de noiembrie, vitrina era în drum spre Moscova, unde urma să fie montată după indicațiile stricte ale Mihaelei. Este oarecum opulentă, doar vorbim de Rusia, cu decoruri și pereți din sticlă și perle albe, doar vorbim de Mihaela Damian. E însă o opulență light. So subtle by yet so obviously!, îmi explică designerul.

Cum arată vitrina perfectă de Crăciun pentru Mihaela? “E ca o carte poștală veche, cu multe jucării de lemn. E colorată cu roșu și auriu și e… vie!”

craciun

Detalii pentru o viitoare vitrină de Crăciun

New York-ul este cea mai bună destinație dacă vrei să descoperi vitrine de vis. Mihaela Damian nu scapă din ochi poveștile din magazinele Hermes, Lanvin și Anthropologie: “Lanvin este pur și simplu wow iar la Hermes este cea mai bună combinație între munca de creație și prezentarea brandului.”

Vitrinele sunt micile opere de artă ale orașului”

Ne întoarcem la realitate. Cu oarecare amărăciune, Mihaela îmi mărturisește că, în România, nu se investește aproape deloc în visual merchandising iar viitorul nu arată deloc bine. Deși există oameni specializați, vitrinieri profesioniști, e drept că prea puțini, comercianții preferă să facă de capul lor vitrinele și în loc să câștige, pierd.

fior di latte

Decor realizat de Mihaela Damian pentru restaurantul Fior di Latte

Nimeni nu e obligat să-și facă o piesă de teatru în vitrină, poate fi costisitor. Însă poți cere consiliere unui vitrinier și, cu un buget decent, poți schimba fața magazinului și să câștigi tot mai mulți clienți”, Mihaela Damian.

Cândva era mai bine în Micul Paris. Știați că, inițial, prin 1928 magazinul universal Victoria din București (închis de aproape un an) purta numele celebrului magazin parizian Galeriile Lafayette? Acum, la sfârșitul lui 2016, e suficient să te plimbi pe Calea Victoriei și te întristezi, în loc să te bucuri. La fel în Centrul Vechi.

design

Design interior, marca Mihaela Damian

Vitrinele fac parte din estetica unui oraș. Orice firmă stradală, fie că vorbim de magazine cu haine, bijuterii, ceasornicării, ateliere, restaurante, farmacii, magazine de pâine, cafenele sau cofetării e musai să investească într-o vitrină. Vezi tavernele din Roma, multe decorate cu paste în fel și chip, ori bunătățile care-ți iau ochii în vitrina de la Ottolenghi, la Londra.

Dacă vrem să se schimbe ceva, comercianții trebuie să-și respecte mai mult clienții, trebuie să-i prețuiască și să-i facă să se simtă importanți: “Vitrina este cartea lor de vizită. Oamenii caută experiențe când intră într-un magazin. Trebuie să le transmiți emoții. E ca atunci când călătorești și ajungi într-un loc nou”, Mihaela Damian.

cat

Perlele și pisica Mihaelei Damian 

Mihaela Damian, jocul cu perlele de sticlă

Mihaela Damian nu are de gând să renunțe și vrea să-și deschidă o școală unde să țină cursuri de visual merchandising. E un semn bun și poate, cândva, Bucureștiul se va schimba la față. În bine. Designerul își mai dorește să publice, în următoarea perioadă, și un album despre perle în diferite contexte. Și asta pentru că perla este semnătura ei. Deși nu poartă bijuterii cu perle, Mihaela Damian le iubește nespus și o fascinează: “Perlele nu sunt pentru oricine, și nu mă refer la nivelul social, și nici la vârstă. Perlele nu sunt bătrânești. Ai nevoie doar de un anumit caracter. Perlele trebuie să vină în contrast cu o anumită duritate a persoanei care le poartă. Așa e și la pereții mei. Perlele elegante sunt montate pe o suprafață dură – beton.”

perle

Perlele, semnătura Mihaelei Damian

“Fata cu cercel de perlă” a lui Vermeer a inspirat-o pe Mihaela Damian, la începutul carierei de designer iar după ce s-a documentat, a citit, a testat și retesat, a inovat! În 2012, la târgul Maison & Objet de la Paris, Mihaela a primit pentru panourile decorative cu perle Premiul pentru inovație și tehnici noi în design. Tot atunci, lucrările Mihaelei au ajuns în grădina actorului Gérard Depardieu, și au fost folosite la decorul unei fântâni arteziene.

Perlele designerului, de fapt poveștile cu perle ale Mihaelei Damian, se află deja în multe case, magazine și birouri din România și din lume. Toți pereții din perle sunt făcuți manual iar paleta de culori este simplă: alb, gri, bej, bronz: Atunci când lucrezi cu perle, lucrezi la limită între Kitsch și bun gust. E o limită foarte fină și asta îmi place! Mă provoacă!

“Orice lucrare semnată Mihaela Damian are măcar o perlă”

Cada decorată cu perle, ori băile cu stropi de perle au avut cel mai mare succes. “Perlele trebuie să fie un detaliu. Ele arată foarte bine pe suprafețe mari, în locuri unde nici nu te aștepți. Tot ce e de dimensiune mică strică echilibrul”. Acum, Mihaela Damian testeză podeaua de perle. Este vorba despre perle montate în beton cu sticlă deasupra.

perle mihaela damian

 

Pearl Panels by Mihaela Damian

Despre finisajele din perle semnate Mihaela Damian sigur știați, s-a tot scris, ce nu știți este că, dacă nu ar fi fost arhitect, designer și vitrinier, Mihaela Damian ar fi lucrat la… NASA. Este pasionată de astronomie dintotdeauna și îi place, pe lângă istoria artei, să citească despre Univers și galaxii. Ne întoarcem la cele pământești și vă spun că, dacă sunteți curioși și vreți să fiți la curent cu  mai inovează Mihaela Damian sau ori vreți să-i cereți sfaturi despre vitrine, o găsiți AICI, pe pagina de Facebook MD Architecture & Design, AICI, pe contul de Instagram, și cât de curând, pe mihaela-damian.com. Deocamdată site-ul este în “renovare”.

Share is good and fashion! Goinfashion!

Fotografiile aparțin Mihaelei Damian

 

 

One thought on “Vitrine de Crăciun și perle. La povești cu designerul, arhitectul și vitrinierul Mihaela Damian

  1. Apreciez partea decorativa a vitrinelor dar mi se pare ca pierdem partea de mesaj ; In vremea cand eram designer la Romarta ( si am luat premii nationale si unul international ) vitrinele erau mai importante decat magazinele ( goale ) . Sant dezamagit de lipsa de interes pe care am vazut-o cand am vizitat Romania dar prefer sa vad magazinele pline .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *