Povesteam deunăzi cu Carmen Rusu (o cițiți pe blog și o urmăriți prin vacanțe romantice aici, pe contul ei colorat de Instagram) despre valul de librării cu design inclus din București. Mai noi, sau mai vechi, să tot fie vreo câteva. Discuția m-a inspirat ca într-un week-end primăvăratic, să le vizitez pe toate – într-un așa-zis tur de forță cu mii de pași, mici pauze de relaxare și, firește, lectură. Până una alta, vă invit să le descoperim, virtual, împreună. Odată traseul stabilit și planul făcut, parcă e mai ușor de pus în practică. Nu credeți? 😃
📚 Propun să începem cu un loc pe care aproape îl știm, cu toții, pe de rost – Cărturești Verona. Dacă nu-i foarte aglomerat, mergeți prin toate camerele ticsite de volume, muzică, reviste și papetărie, luați la puricat noutățile, răsfoiți, citiți, stați pe divanul de lemn, sau într-un balansoar, ori în podul înalt al poveștilor. Cât despre amenajarea cuminte a povestit chiar arhitectul într-un articol pe care îl descoperiți aici.
💌 De la Cărturești Verona plecăm spre Piața Amzei În căutarea timpului pierdut și, garantat, o să găsiți nu doar Proust, ci o grămadă de scriitori francezi, cărți mii și povești frumos ilustrate. Ei bine, da, ați ghicit – suntem la Kyralina – L’unique librairie française de Roumaine. În casa cochetă, aflată la câțiva pași de Biserica Amzei și Ambasada Franței, cărțile “îți fac cu ochiul” de la fereastră iar ușa de la intrare are un clopoțel care îți vestește imediat sosirea. Amenajarea? Lemn, culori neutre și multă lumină naturală.
Dacă e cald și frumos, înainte să continuați turul librăriilor bucureștene, puteți oricând să faceți un popas de-o înghețată. Pe Calea Victoriei numărul 122 se află Sweetology, locul unde găsiți inclusiv gelato cu brânză 😃, asta ca să rămânem tot în Franța. Say fromage!
📚 După pauză dulce, mă gândesc să mergem la pas spre Centrul Vechi, cu un mic ocol la Cărturești & friends, Edgar Quinet 9, pentru câteva poeme celebre englezești. Citiți poezie, vă scapă de anxietate! Un anticariat cu cărți în engleză – BOOKoteca – este și la Univeristate, aproape de statui.
📚 Suntem în zonă, așa că haideți să bifăm ce-i nou și trending – Modul Cărturești, Academiei 18-20, un loc despre cărți, plante, cafea și ceai. Povestea lor, așa cum apare pe Facebook, sună tare bine – “Modul Cărturești este un nou proiect Cărturești care redesenează relația dintre librărie și oraș. De data aceasta, împreună cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, deschidem un loc de întâlnire pentru studenți, profesori, pasionați de cultura vizuală și cititori în căutarea inspirației. Aflat la parterul UAUIM, Modul Cărturești este, în același timp, formula prin care Universitatea de Arhitectură se deschide către oraș, aducând în premieră în circuitul public un spațiu de 180mp [cu funcția de librărie și cafenea] și o grădină interioară greu accesibilă până acum chiar și studenților și profesorilor dinăuntru”. Abia aștept să ajung!
💌 Cumpărați un buchet de lalele albe de la Florăria Iris de pe colț și, până să ajungeți în Centrul Vechi, mai faceți o vizită la Librăria Humanitas Kretzulescu, pentru o limonadă pe terasa cu vedere grozavă. La o adică, după Kretzulescu ați putea să bifați și Humanitas Cișmigiu și să răsfoiți paginile unui roman american, privind lumea de pe fereastra ce dă în bulevard. Mare păcat că Librăria din Fundul Curții, cea mai veche din lanțul Humanitas, a dispărut din peisaj.
🌟 Cu siguranța, librăria de 5 stele din Micul Paris este Cărturești Carusel, Lipscani 55, un loc deja turistic, căutat și lăudat, povestit în nenumărate publicații și inclus în topul celor mai faine book stores din lume. Deschisă într-o clădire monument istoric din Centrul Vechi, fostă bancă, acum cu totul imaculată, te invită să investești în cărți, filme și suveniruri cu dichis. Nu știu dacă de cumpărat cumpără toată lumea care-i trece pragul, dar un lucru e cert – nimeni nu părăsește locul fără cel puțin o fotografie pe Instagram.
💭 N-aș zice că-i concurență neloială, dar, de curând, s-a mai deschis un rai al cărților în vecinătate – Diverta concept store, Lipscani 30 -34. Desigur că au apărut cârcotașii și comentariile de genul – vizavi e și mai frumos. O fi mai fain, or ba, decide fiecare, dar nu putem ignora că s-au mai adăugat 2.500 de metri pătrați pentru cărți, papetărie și evenimente culturale, găzduite de o cafenea elegantă. Plus că în amenajarea cool descoperim și cel mai mare puzzle din lume – 32.000 de piese! Iar din luna mai subsolul va fi dedicat tehnologiei VR.
N-avem istoria Mollat, dar eu zic că pariul viitorului nu e pierdut și, iată, avem cu ce ne lăuda! Și pentru că urmăresc pe Facebook și alte librării faine din țară, vreau neapărat să vi le arat. Poate aveți drum și le vizitați pe bune, nu doar on-line.
💌 Oradea – Librărie Cair Paravel – Piața 1 Decembrie, nr. 3
💌 Timișoara – Librăria Cartea de Nisip – Strada Alba Iulia, nr. 1
💮 La Două Bufniție – Timișoara – Piața Unirii nr. 11
Fotografii: prin paginile de Facebook
Read and share! Now!
One thought on “Un, deux, trois – turul librăriilor bucureștene chic-cool”