Știți câte povești despre București încap într-un interviu de o oră și jumătate? Vă spun eu, foarte multe. Mai ales că cel pe care îl iei la întrebări e Cristi Radu, urban storyteller, cu adevărat pasionat de oraș și curios peste măsură de tot ce mișcă în Bucureștiul nostru drag. Înainte să-l cunosc pe Cristi și să stăm la un ceai englezesc și povești bucureștene, i-am descoperit și admirat pagina de Instagram. raidenbucharest este un loc unde orașul în care trăiesc de 16 ani are alt suflu, e viu și cool, iar blocurile gri din cartierele comuniste par în fotografii niște zgârie nori din marile metropole. Bucureștiul lui Cristi, născut și crescut în Capitală, e altfel, e un oraș pe care-i musai să-l descoperiți și voi.
Din capul locului, Cristi Radu mi-a zis că nu practică streetphotography, ci mai degrabă fotografia pe care nu o vede toată lumea. Fotografia citadină: “Îmi place să privesc din avion cum a evoluat orașul. Nu sunt istoric, nu sunt nici arhitect, sunt pur și simplu un tip care a decis să-și dedice o groază de timp pentru a informa și a educa oamenii care vor să afle mai multe despre București. Sunt urban storyteller. Documentez orașul dintr-o perspectivă holistică, o perspectivă pe care ori nu o vede, ori nu o percepe toată lumea, pentru că-n viața de zi cu zi mai faci și altceva, nu stai doar să admiri orașul. Iar eu le aduc oamenilor plusul acela de atractivitate din viața citadină”.
Așadar, pentru Cristi Radu explorarea Bucureștiului a devenit aproape fără să-și dea seama o profesie. O profesie în care excelează. Mai întâi au fost drumurile de acasă la facultate, pe jos, printre blocuri, de la Piața Unirii la Romană, apoi au urmat fotografiile citadine iar în 2007, la invitația unui prieten, a apărut și primul lui articol pe Rezistența Urbană. Era despre Biserica Domnița Bălașa.
“Mă întrebam de ce în cartierul meu de blocuri nu am această diversitate arhitecturală și ce s-a întâmplat cu orașul acesta? De ce este atât de diferit? Și uite așa am început să sap de unul singur, să umblu, să fac fotografii”, îmi povestește nostalgic. Nu de alta, dar anul acesta, Cristi a sărbătorit un deceniu de explorare urbană și e unul dintre pionierii documentării Bucureștiului, dar să nu vă imaginați că s-a plictisit, ci e tot mai curios. Așa că hobby-ul a evoluat și s-a transformat într-o activitate curentă, după niște ani de muncă prin corporații: “Vreau ca Bucureștiul neșlefuit să ajungă la cât mai mulți oameni. Este un oraș cu o diversitate fără comparație. E un oraș care în ultimul secol a avut parte de războaie, bombardamente, cutremure, plus mult mai multe reconfigurări decât, poate, oricare alt oraș de pe planeta asta. Faptul că încă mai găsim frumusețea în oraș, că mai găsim niște colțuri interesante, cred că este un privilegiu”.
Cu ajutorul aparatelor digitale de fotografiat i-a fost și mai simplu să aduc informația vizuală cititorilor. Prima sa fotografie a fost cu fântâna de la Facultatea de Arhitectură, unde a surprins un apus minunat. Iar de atunci nu-i scapă nimic. Singurul motiv pentru care n-ar face poze unui loc fain e când n-are aparatul cu el. Îi place să aibă o perspectivă 360 de grade, nu merge cu nasul în pământ, se uită foarte atent în jur și caută mereu noi zone de explorat.
Bucureștiul, un diamant neșlefuit
raidenbucharest, numele contului fain de Instagram, nu este nicio poreclă și nici vreun cuvânt în japoneză. Raiden este un personaj, un fel de zeu al fulgerului, din Mortal Kombat, un joc care pe Cristi îl fascina în anii ’90. E și pseudonimul pe care l-a folosit în 2007, pe Rezistența Urbană, când a început să scrie. Însă pagina de Instagram raidenbucharest e proaspătă, a fost lansată în vara lui 2015 și are deja aproape 17.000 de fani. E o pagina care a crescut organic și i-a adus lui Cristi feedback pe loc și turiști curioși dornici să le prezinte, la pas, orașul.
“Eu mereu spun că Bucureștiul este un oraș pe care iubim să-l urâm. Mai spun și că este o shaorma urbană cu de toate, la pachet”.
Să știți că Cristi ne arată și Bucureștiul mai puțin roz și mi-a spus că e greșit să presupunem că doar Centrul Vechi sau Piața Universității înseamnă București. Bucureștiul este enorm, e un oraș extrem de mare, cu multe valențe, e un oraș complex. “Când ajungi să-l cunoști, e foarte greu să pui punctul pe i și să spui ce-ți place mai mult. Două cartiere burgheze foarte importante sunt Cotrocenii și Dorobanți-Aviatorilor, cu vile, străduțe și nume de țări și capitale. La polul opus sunt cartierele muncitorești, din perioada comunistă. Ele sunt foarte importante și foarte puțin promovate pentru că sunt considerate urâte. Mie mi se pare că transmit. Balta Albă și Drumul Taberei au fost construite pe principiul micro-raioanelor. Aici aveai de toate de la grădințe, școli, piață locală. Nu exista nici un motiv să părăsești cartierul. Era un stil de viață modern la vremea respectivă. Dacă azi ar mai arăta ca-n anii 60 ar fi foarte frumos. Unele blocuri chiar au aspect unicat”.
Tot ce vedeți pe raidenbucharest nu e postat la întâmplare. Cristi are un plan, știe dinainte ce vrea să fotografieze sau, uneori, surprinde ceva nou care îi apare în cale. Seara se uită în galerie și alege doar instantaneele vrednice de Instagram. O să observați că fotografiile sunt mereu prelucrate în aceeași cromatică, dar sunt și cazuri în care pozele rămân alb-negru: “Când dai deoparte culorile te concentrezi pe profunzime. Vezi mai bine detaliile, culorile te mai fură”.
Cristi insistă că orașul trebuie capturat așa cum este, cu bune și rele. Iar ca să înțelegi Bucureștiul trebuie să-l vezi. Deși mai povestește, în scris, cu multe persoane, până nu ajung aici și nu văd, nu înțeleg. Iar când vin spun uau, și abia atunci realizează ce a vrut să le spună.
“Asta îmi place la București – autentitictatea. Ce nu-mi place este salubritatea precară. Nu-mi place urbanismul incoerent. Îmi mai place diversitatea arhitecturală, ecletismul. Când te duci pe o stradă vezi câteva tipuri de arhitectură și asta este o consecință directă a regimurilor politice care s-au succedat. Bucureștiul așa cum se prezintă azi este o sumă de proiecte mereu începute și niciodată terminate”.
Tot autenticitate caută și turiștii care vin la București și iau legătura cu Cristi. Orașul pe care vor să-l vadă nu este șelefuit, nu e încă aranjat și curățat, este încă original. “Poți să mergi în Hala Obor și să vezi ce înseamnă comerțul autentic. Aici nu e totul super curat, ca-n filme iar străinilor tocmai asta le place”.
Explorare urbană neconvențională
Cristi Radu face, așadar, și tururi de oraș, dar nu sunt deloc obișnuite. Sunt explorări culturale, axate pe înțelegerea Bucureștiului iar turiștii străini văd un loc la care nu se așteptau: “Sunt uimiți de cât de multe se pot ascunde în spatele blocurilor. Sunt uimiți să descopere vibe-uri diferite în anumite zone din oraș. Pur și simplu sunt mai multe orașe într-unul singur. Nu există o coerență, nu există ceva unitar și asta le place pentru că li se pare efectiv ca o aventură în junglă. Și dacă mai dau și de câte un taximetrist interesant…”.
Când le arată străinilor Bucureștiul, Cristi nu-i menajează. Le explică de ce estetica este inegală, ce înseamnă unitățile sectoriale, de ce Bucureștiul nu e deloc unitar și de ce în sectorul 3 e nebunia cu bordurile roșii și mobilierul urban în exces, de ce trotuarele arată cum arată și le spune de ce la noi e zeificată mașina și zona pietonală plină de tarabe, mașini parcate, stâlpișori și gropi.
Bucureștiul trebuie salvat!
Deși în timpul interviului am tot încercat să evităm lista de neajunsuri, să încercăm să vedem ce-i frumos, vă spun drept că n-am reușit. Problemele Bucureștiului există și sunt prea vizibile să nu le numești, să nu le rostești cu glas tare, să nu le semnalezi, așa cum face Cristi aproape în fiecare zi. Omul ăsta știe atâtea lucruri despre oraș și are soluții, dar nimeni dintre autorități nu-i cere ajutorul și nu profită de toate cunoștințele lui. “Edilii nu sunt interesați, mă ignoră. Eu cred că ar trebui să-i ascuți și pe cei care te critică, nu doar pe cei care te laudă, ca să poți să îmbunătățești lucrurile”.
Așa că ne-am căinat reciproc, Cristi a adus vorba despre problema seismică din București care este de prim rang. Apoi ne-am oprit la problemele mai ușurele care țin de estetica orașului: florarii cu statut privilegiat, proprietari pe spațiul public, apoi că avem o groază de comunități locale care nu sunt activate și potențate, nu avem cultură care să se ducă în cartiere, despre bâlciurile de la Piața Universității, despre Bucharest Pass scump și ineficient, că n-avem clădiri publice de unde să admiri mereu orașul de sus, ori că nu știm să punem în valoare anumite clădiri și nici ce înseamnă peisagistică și am aruncat minimalismul pe geam. “Multe sunt probleme care se rezolvă cu bun simț și câțiva oameni interesați. Cetățenii trebuie educați despre estetică. Trebuie să existe în școală ore de estetică, măcar la nivel de principii minimale. Politicile locale trebuie adaptate. Nu ai cum să aplici Elveția în România. Mai avem mult de lucru. Să preluăm ce poate fi preluat, să adaptăm ce preluăm și să ne asigurăm că menținem intervențiile benefice pentru oraș”.
N-aș vrea să închei într-o notă amară. Așa că vă invit în “Mașina Timpului”, un alt proiect fain semnat Cristi Radu. Oameni diverși, educați, de toate vârstele și din toate clasele sociale, de la elevi de liceu la generația Z, la fanii Rezistenței Urbane care îl urmăresc de 10 ani, ori nostalgici care completează cu porțiuni de viață cotidiană poveștile lui Cristi, vin să vadă cum arăta Bucureștiul odinioară. E un proiect început în 2014 și care a ajuns la episodul 9. Cristi ia poze vechi din toate epocile și le reface din același unghi în zile noastre, un adevărat curs de antropologie urbană. Au fost anii 90, după Revelion urmează episodul 10, cu foarte multe poze uau, o excursie într-un timp destul de recent al Bucureștiului. Sfatul lui Cristi pentru cei care trăim în București este să nu ne oprim din explorat orașul și să mergem în locuri noi. Să ne luăm o hartă și să plecăm să descoperim Capitala. Azi în Bucureștii Noi, mâine în Floreasca, poimâine în Pantelimon și tot așa. Uite o rezoluție bună pentru 2018, să fim turiști în București!
Pe Cristi Radu îl citiți pe Rezistența Urbană și îl urmăriți pe pagina de Instagram raidenbucharest. Fotografiile uau sunt AICI, la distanță de un clic.
Fotografii: Cristi Radu
Sharing is cool! Be cool!