“Two Minutes”, two friends și mai multe povești. Ionuț Bîndilă sau cum îți schimbă viața pasiunea pentru cafea

București, Aricescu 50A. Two Minutes Coffee Shop. 8 Decembrie, ora 18.00. Ionuț Bîndilă se pregătește să închidă cafeneaua și, în sfârșit, are timp să-mi povestească despre pasiunea și job-ul lui – full time barista. Pregătiți-vă un cappuccino generos, urmează o poveste aventuroasă cu și despre cafea.

Ionuț Bîndilă și Andrei Ropcian sunt foarte buni prieteni și proprietarii Two Minutes Coffee Shop. Până să ajungă aici, cei doi au colindat lumea, au muncit, și, cel mai important, nu au renunțat nicio clipă la visul lor, să-și deschidă o cafenea. Ionuț și Andrei au copilărit împreună la Piatra-Neamț, iar planul business-ului l-au pus pe hârtie, într-o vacanță de Crăciun. Să nu vă gândiți că a fost ușor. Până la happy-end e cale lungă. Șase ani și șapte orașe. Piatra-Neamț, Cluj, Toronto, Berlin, Haukadalur, Barcelona, București.

baristaStartul e în 2010. Atunci, la început, a fost cafeaua din studenție, de la Cluj, care n-avea nimic în comun cu espresso-ul pe care îl băuse Ionuț Bîndilă încă de la 17 ani, în prima vizită la fratele lui, în Italia.

Gustul pentru cafeaua bună l-a prins acolo, iar când s-a angajat într-un bar din Cluj și-a dat seama că poate, vrea și o să facă o cafea mai bună de atât.

“Ca să faci o cafea bună ai nevoie de ingrediente bune. Apa trebuie să aibă o compoziție chimică corectă și boabele bine prăjite. E ca în bucătărie”, Ionuț Bîndilă.

În 2011, Ionuț Bîndilă se regăsește, pe Skype, cu Ștefan, un vechi prieten stabilit în Canada, și, încurajat de mama lui, Ionuț își ia viză și pleacă tocmai la Toronto. Ce-și dorea să facă? Ați ghicit. Cafea. Și n-a așteptat să i se dea. Din prima săptămână a colindat orașul necunoscut cu un braț de CV-uri. A scos de pe Google adresele tuturor cafenelor din Toronto și-a bătut din ușă, în ușă, până l-a angajat un englez, Matt, cel care avea să-i fie și mentor. Țineți minte numele lui, e un personaj important în poveste. Pe lângă job-ul de barista, la Dark Horse Espresso Bar, Ionuț muncește non-stop în alte 4-5 locuri. Nu de alta, dar visul lui are nevoie și de bani, să se împlinească.

canada

Visul canadian

Mergeam câte 10-15 km pe zi, cu zeci de CV-uri după mine, intram în fiecare espresso bar și întrebam angajați, n-angajați? Când aproape că nu mai aveam nicio speranță am dat de Matt, la Dark Horse Espresso Bar și acolo am învățat cu adevărat meserie”, Ionuț Bîndilă.

Când faci ceva cu pasiune timpul zboară. Suntem în 2012 și lui Ionuț îi expiră viza de un an pe care o avea în Canada, așa că se întoarce la Piatra Neamț. Știe că vrea să-și deschidă o cafenea. Simte însă că nu-i momentul, că orașul nu-i pregătit, și, alege să plece într-o nouă aventură. Berlin. Aici muncește în mai multe cafenele. Firește. Iar în doar 6 săptămâni schimbă vreo 5 hosteluri. La Berlin se reîntâlnește cu Vlad Buda, azi proprietarul Steam Coffee Shop și, la un moment dat, ajung chiar să lucreze împreună. După 6 luni de noi experiențe ca barista la NO FIRE NO GLORY și Röststätte Berlin, Ionuț părăsește Germania și revine în România cu același gând: să-și deschidă o cafenea. Din nou, nu era timpul.

Think big, think coffee!

Ionuț îmi povestește că în toți anii în care a colindat lumea a învățat să-și facă relații. Relații pe care le-a păstrat și prețuit. Îmi stă pe limbă, și-i spun că a acționat fix ca-n cărțile de dezvoltare personală. Plan.Networking.Acțiune. Zâmbește și îmi zice că nu a făcut altceva decât să-și urmeze  pasiunea. Și are dreptate.

true artisan cafe barcelona

2013 – 2014, un nou an, alt loc, altă aventură. Pe când se gândea să plece la un intership, tocmai în Hawaii, la o fermă de cafea, lui Ionuț îi scrie un prieten, român, pe care îl întâlnise în Canada. Omul era în HaukadalurIslanda, și îi spune că, în restaurantul unde lucrează – Geysir Glima, e nevoie de un barman/barista. După un drum cu peripeții, ajunge în țara nordică și îi cucerește pe islandezi. Ionuț Bîndilă aplică codul ospitalității pe care îl învățase în Canada și astfel reușește să-și fidelizeze clienții dar și să aducă alții noi. Lumea venea special, de la oarece distanță, cu mașina, doar să-i guste cafeaua. În plus, povestea și talentul lui sunt subiectul unui articol publicat într-o revistă locală.

revista

Cafeaua preparată de românul Ionuț Bindilă i-a cucerit pe islandezi 

Tot în Islanda, Andrei Ropcian, prietenul și partenerul lui Ionuț în Two Minutes Coffee Shop, gustă pentru prima oară o cafea făcută de el. Acum, râd și își amintesc că Andrei a fost destul de exigent. Chiar dacă spun că sunt total diferiți, Ionuț și Andrei au totuși ceva în comun: perfecțiunea și prețul mare pe care îl pun pe calitate. La ei nu există jumătăți de măsură. Ori e foarte bun, ori nu e deloc. Sunt exigenți când aleg boabele de cafea, laptele, ceaiul sau un sticker cu logo-ul cafenelei Two Minutes. Musai mat, nu lucios.

two minutes

Two Minutes, mereu în top

Să revenim la poveste. Chiar dacă după aventura Islanda, în vacanța de Crăciun, cei doi vorbesc cât se poate de serios despre cafeneaua lor, nici acum nu se întâmplă. În urmă cu aproape doi ani, în 2015, Ionuț acceptă o nouă provocare și un job de barista la Barcelona. Oferta vine chiar de la unii dintre cei mai mari și mai buni din lume, La Marzocco Spania, prin Elisabet Sereno, pe atunci distribuitor La Marzocco, și după un interviu via Skype cu Lorenzo Carboni, azi Sales Director La Marzocco, Londra.

True artisan

Experiența True Artisan Coffee îl aduce și mai aproape de visul lui. Ionuț învață și ce înseamnă să fii tehnician de mașini La Marzocco și cum să le repare. Muncește la foc continuu și aici, 6 zile din 7, mai ales în primele luni. Se împrietenește cu o groază de lume, dar vrea în continuare cafeneaua lui. Iar după vizita prietenului Andrei Ropcian la Barcelona, Ionuț își dă demisia și se întoarce în România. Visul lui e aproape să se transforme în realitate.

soon

Ionuț Bîndilă sau cum arată un barista fericit, gata să-și vadă visul împlinit – Two Minutes Coffee Shop, propria cafenea

“Stai jos, bea o cafea, totul va fi bine!”

O să vă scutesc de detaliile legate de eforturile pe care le-au făcut Ionuț și Andrei ca să-și găsească un spațiu pentru cafenea în București, ori de birocrația care le-a pus nenumărate piedici. Dar, cum știți, cafeaua le rezolvă pe toate!

Suntem în 2016 iar înainte să deschidă Two Minutes Coffee Shop, Ionuț îl caută pe Matt, englezul care l-a angajat și a crezut în el, la Toronto, la începutul carierei. Matt e acum în Birmingham și, spune Ionuț, face cea mai bună cafea din Anglia, la Under Pressure Espresso. Întâlnirea dintre cei doi a fost consemnată de Matt, într-o postare emoționantă pe Instagram, în care îi laudă talentul și determinarea.

matt

Ionuț și Matt, mentorul său – cei doi vrăjitori ai cafelei

“Avem nevoie să mă întorc la feelingul de început, să mă întâlnesc din nou cu Matt, mentorul meu în cafea, să retrăiesc momentele de atunci. În toți anii în care am colindat lumea, am știut mereu că, într-o zi, o să-mi fac o cafenea”, Ionuț Bîndilă.

ionut bindila

Î: Ionuț, câte cafele bei într-o zi? R: Nu le mai număr!

Sunt 6 luni de când Ionuț Bîndilă își trăiește visul în fiecare zi, cu fiecare cafea, cu fiecare poveste, cu fiecare nou prieten care îi calcă pragul. La Two Minutes Coffee Shop, Ionuț a aplicat ce-a învățat în Canada și-a vrut neapărat să aducă oamenii la o masă comună și să-i facă să socializeze. Și i-a ieșit. Sunt deja oameni care s-au îndrăgostit la masa mare de lemn din cafeneaua lor ori au legat prietenii frumoase. Știți cum se zice “coffee and friends are the perfect blend”.

Ionuț și Andrei au reușit să creeze o comunitate în jurul cafenelei de pe Strada Aricescu 50A. Two Minutes Coffee Shop are deja numeroși prieteni, iar clienții acceptă bucuroși să ia cu ei în călătorii paharul cu logo-ul Two Minutes, și-l fotografiază în toate colțurile lumii. Vedeți în albumul de pe Facebook – The world in Two Minutes – prin câte locuri s-a plimbat. Madrid, Sydney, Paris, Hong Kong, Transfăgărășan, Dubai șamd. N-am întrebat, dar, mai mult ca sigur, Ionuț iubește cafeaua și călătoriile aproape la fel de mult.

moscova

Two Minutes, în celebra Red Square din Moscova

“You can do it”- semnat, Coffee

Înainte să încep interviul, deși era la sfârșitul programului, Ionuț mi-a spus că așteaptă pe cineva. După vreo 10 minute și-au făcut apariția Sandra și Lavinia cu o coroniță de Crăciun personalizată, decorată cu un pahar inscripționat cu logo-ul Two Minutes, plin cu mușchi de pământ, stele din boabe de cafea, bucăți de portocale și mere uscate (o vedeți AICI). Două cliente fidele Two Minutes sau, mai bine zis, prietenele lui Ionuț, au venit să-i facă o surpriză. În plus, timp de două ore cât am stat noi la povești, ne-au bătut în geam și ne-au salutat mai mulți prieteni ai Two Minutes. Semn că aici nu se vinde doar cafea, ci se împart și se scriu povești în jurul unei cești de espresso, latte sau cappuccino.

friends

Ionuț & friends, într-o zi de vară, la Two Minutes Coffee Shop, Aricescu 50A

Trebuie să mai știți că Ionuț a făcut Turism în liceu și facultatea de Horticultură. Are dintotdeauna un mare respect pentru natură (la Two Minutes zațul nu se aruncă iar paharele sunt din hârtie reciclată) și un încă un vis. Bio Utopia. Deși are noi planuri mari,  investește totul în prezent și face în fiecare zi ce știe mai bine.

În România, meseria de barista nu există nici în nomenclator, și nici în Dex. La noi, meseria de barista se trăiește cu pasiune. Iar Ionuț Bîndilă este cel mai bun exemplu. N-a renunțat nicio clipă la visul lui și azi îl trăiește.

cafea barista

Ionuț Bîndilă iubește perfecțiunea și asta se vede în fiecare ceașcă de cafea pe care o prepară

Despre specialty coffee, pe scurt

În timpul interviul cu Ionuț Bîndilă, la câteva fraze, îmi povestea și despre specialty coffee – cafeaua de specialitate. Este cafeaua de calitate pe care a învățat să o facă încă din Toronto și pe care o prepară cu măiestrie la Two Minutes, însă specialty coffee este și un trend. Recunosc, până să mă întâlnesc cu Ionuț nu știam ce înseamnă cafeaua de specialitate. Așadar, l-am întrebat, m-am documentat și vă spun și vouă câteve detalii pe care e bine să le știți înainte să comandați o cafea.

best coffee

Two Minutes Coffee Shop, Aricescu 50A – best coffee in town

Călătoria cafelei e lungă și complicată, însă pe scurt, ca băutor de cafea ai două opțiuni – regular (cafeaua comercială) sau specialty (cafeaua de specialitate, de o calitate superioară). Dar care este diferența dintre cele două și de ce ar trebui să vă pese?

Ei bine, calitatea este cea care le diferențiază. O cafea de specialitate se obține din boabe cultivate responsabil, bio, cu respect pentru natură, într-un sol bun, crescute la o mai mare altitudine și recoltate, la maturitate, exclusiv manual. Ambalarea și depozitarea sunt, de asemenea, superioare cafelei regular, într-o industrie deja mult prea tehnologizată.

În plus, fermele de unde provine cafeaua de specialitate sunt mici iar arborii de cafea cresc alături de pomi fructiferi și de aici rezultă aromele naturale diverse. Nu cred că mai are rost să spun că barista, un adevărat artizan, un chimist este omul care știe să pună în valoare cel mai bine o cafea de specialitate.

inside coffee

La Marzocco, pe Instagram, despre cafeneaua lui Ionuț Bindilă: “Two Minutes is the place to be while in Bucharest – A splendid café @ionutz featuring a La Marzocco Classic”.

Ceea ce vedem noi astăzi la București, poate și în alte orașe din provincie, valul de cafenele mici și primitoare înseamnă, de asemenea, curentul specialty coffee. Two Minutes Coffee Shop este una dintre ele. Trendul specialty coffee a apărut în Australia și a luat avânt prin anii ‘90 în Statele Unite cu San Franciso, Seattle și Portland. E momentul când micii producători își iau revanșa și, în toată lumea, încep să apară nenumărate cafenele mici, independente de marile lanțuri de cafenele, și unde pregătirea cafelei de specialitate devine o artă. Însă prepararea cafelei de specialitate e o altă poveste prea lungă și, poate, prea tehnică pentru mulți dintre noi. Nu ne rămâne decât să fim recunoscători și să prețuim munca oamenilor care stau în spatele unui bob de cafea pentru ca noi să ne bucurăm de o băutură de cea mai bună calitate. Pentru mai multe povești și cafea excelentă e musai să vizitați Two Minutes Coffee Shop, București, Aricescu 50A.

Share coffee!

 

 

2 thoughts on ““Two Minutes”, two friends și mai multe povești. Ionuț Bîndilă sau cum îți schimbă viața pasiunea pentru cafea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *