Sunt mulți oameni care aleg la fiecare început de an un cuvânt definitoriu. Eu vin cu o listă de 10. Nu-i târziu, chiar dacă luna ianuarie aproape a zburat, încă ne dezmorțim, încercăm să luăm domol startul lui 2022. O să vedeți că toate sunt cuvinte mari, pe care le auzim și le folosim foarte des mulți dintre noi. E o observație personală, așadar și subiectivă. S-ar putea să nu fie atât de des uzitate pe cât cred și îmi imaginez eu.
Acceptare, alinare, asumare, conștientizare, maturizare, mobilizare, schimbare, simplificare, provocare și, ultimul, de care ar trebui să ne ferim: procrastinare. Acestea sunt cele 10 cuvinte. Le-am căuta definițiile în dexonline și le-am copiat aici. Apoi le-am alăturat o mică acțiune, întru aducere aminte inclusiv pentru mine. Am făcut asta ca să nu rămână doar o listă cu vorbe aruncate la întâmplare. Vreau să ni le însușim cu totul, să le înțelegem, să le trăim. Cuvintele chiar au o forță mobilizatoare.
1.
ACCEPTÁRE, acceptări, Acțiunea de a accepta și rezultatul ei. ACCEPTÁ, accépt, A fi de acord cu…; A suporta, a tolera. – Din fr. accepter, lat. acceptare.
De făcut: Acceptă lucrurile pe care nu le poți schimba la tine și la ceilalți! Ia viata așa cum e.
Citește și: 10 lecții despre fericire dintr-o carte de 15 lei
2.
ALINÁRE, alinări, Acțiunea de a (se) alina și rezultatul ei. 1. Liniștire, calmare a unei dureri fizice sau morale, potolire a unei stări de surescitare sau de emoție. Cu-al vorbelor duios șirag Se-ntrec să toarne alinări în cei ce pleacă-n depărtări Din satul lor cel drag. NECULUTĂ, Ț. D. 99. Simțeam că el n-afl-alinare, Că, singur așa, i-e urît. COȘBUC, P. I 235. Aduc o alinare Jalnicului tău suspin. ALECSANDRI
De făcut: Oferă-i unui om necunoscut un mic ajutor. Fie un dar material, ori un sprijin moral și o vorbă bună.
3.
ASUMÁRE, asumări, Acțiunea de a asuma și rezultatul ei. – V. asuma. ASUMÁ, asúm, vb. I. Tranz. A lua ceva asupra sau pe seama sa; a se angaja să îndeplinească ceva. A-și asuma o răspundere. – Din fr. assumer, lat. assumere.
TO DO: Nu mai da vina pe ceilalți! Ai greșit, cere-ți iertare.
4.
CONȘTIENTIZÁRE, conștientizări, Acțiunea de a conștientiza și rezultatul ei. – V. conștientiza.
CONȘTIENTIZÁ, conștientizez, vb. I. Tranz. și ref. A face să devină sau a deveni conștient.
CONȘTIÉNT, -Ă, conștienți, -te, 1. (Despre oameni) Care își dă seama de realitatea înconjurătoare, care are conștiință. 2. Care își dă seama de posibilitățile sale, de rolul său în societate.
DO IT NOW: Scoate ochii din telefon! Citește, roagă-te, fii bun. Bucură-te de fiecare zi! Fii recunoscător!
5.
MATURIZÁRE, maturizări, Faptul de a (se) maturiza. – V., maturiza. MATURIZÁ, maturizez, V. I. Refl. și tranz. A deveni sau a face să devină matur; a (se) matura. A ajunge sau a face să-și însușească o bogată experiență, multe cunoștințe, un mod echilibrat de a judeca.
Ia decizii! Hai că poți!
Cum se zice corect: lego sau ego? Haha!
6.
MOBILIZÁRE Acțiunea de a mobiliza și rezultatul ei; MOBILIZÁ, mobilizez, vb. I. 3. Refl. A-și impune un efort sau o concentrare maximă pentru realizarea unui scop, a unei acțiuni, etc. – Din fr. mobiliser
De făcut: Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi. Acționează cu pași mici, dar acționează. Momentul potrivit e chiar acum și aici!
Citește și: Ego or not ego: Cine sunt eu? Cine sunt eu și ce vreau?
7.
SCHIMBÁRE, schimbări, Acțiunea de a (se) schimba și rezultatul ei; SCHIMBÁ, schimb, 1. Tranz. Refl. (Despre oameni) A-și modifica aspectul, firea, conduita etc.
Știi cum se zice: Nimic nu se schimbă dacă nu schimbi nimic! Așa că treci la fapte. Schimba mediul, renunță la obiceiurile proaste, trăiește!
8.
SIMPLIFICÁRE, simplificări, Acțiunea de a simplifica și rezultatul ei; simplificație. – V. simplifica. SIMPLIFICÁ, simplífic, A face mai simplu. (Absol.) De la Irina n-ai ce afla. – De ce? – Irina suferă de același păcat ca și dumneata: simplifică. Viața nu încape în formule. BARANGA, I. 194. ◊ Refl. Poate că la anul, poate și mai curînd, toată această strălucită arhitectură… se va simplifica.
TO DO LIST: Fă un singur lucru și fă-l foarte bine. Cumpără mai puțin și mai bun.
9.
PROVOCÁRE 1. acțiunea de a provoca. PROVOCÁ, provóc, 3. A chema, a invita pe cineva să participe la o competiție, la o întrecere. – Din fr. provoquer, lat. provocare.
Spune „da” mai des. Spune „nu” fără să dai explicații.
10.
PROCRASTINARE. PROCRASTINÁ, procrastinez, A amâna sau a întârzia începerea execuției unei sarcini; a temporiza, a tărăgăna, a tergiversa. Din engl. procrastinate.
Evită lenea. Mișcă-te, dansează, nu sta pe loc!
Și ca să închei într-o notă ironică, cred că și vaccinare e un cuvânt la modă. Dar nu, nu o să intru în acest subiect. Are cine îl dezbate pe toate părțile. La specialiști mă refer. Acestea fiind zise, tu ce cuvânt din acestă listă folosești cel mai des? Sau poate ai altul. Scrie-l în comentarii.
Fotografii: Unsplash