Despre vizita grozavă la viile Tohani Dealu Mare v-am povestit deja aici. Însă nu v-am dat detalii despre vinurile pe care le-am gustat acolo. Au fost șase, toate premiate în Statele Unite, la Great American International Wine Competition: Duble Gold Medal – Apogeum IV și un vin încă nedezvăluit (se lansează în toamnă!), Gold Medal – Apogeum III și Cuvee Dolette, Silver Medal – Cuvee Nicolae și Maestro. Cele șase norocoase s-au întors cu medalii din Rochester, New York, unde au concurat cu peste o mie de vinuri din 12 țări, într-o competiție jurizată de 28 de arbitri (între care 3 Maters of Wine) din 9 țări. Distincțiile sunt o premieră pentru România – șase premii pentru o singură cramă! Așadar, să facem cunoștință!
Vinul surpriză se anunță spectaculos și e un motiv bun să așteptăm culesul strugurilor. „Am obținut dublă-medalie de aur cu un vin pe care l-am trimis la New York fără nume, fără etichetă, doar într-o sticlă simplă. Ne stă în caracter să facem lucruri neobișnuite, și am vrut să încercăm și acest lucru. E un vin absolut special, cu o poveste de care veți afla în toamnă. Faptul că deja a luat o astfel de medalie, fără să știe nimeni ce vin e, mie mi se pare fantastic și cu siguranță de bun augur”, Virgil Mândru, proprietarul Tohani România.
APOGEUM a fost pariul câștigat de Tohani și ambiția lui Virgil Mândru.Viticultorul și-a dorit să facă din Feteasca Neagră românească un vin de geniu. Și i-a ieșit! Vinul roșu sec e intens și strălucitor. Un vin cu multe nuanțe! Are arome de cireșe negre, afine, prună, rodie, scoarță de copac și pământ umed. Se mai disting și note de dulceață de nuci și gem de mure, lângă ierburi balsamice. Mai descoperim accente de piper negru, cardamom, trufă de vară și o senzație picantă ce amintește de ghimbir. Rubiniul are un gust catifelat, iar taninurile bine modelate se completează cu senzațiile de mineralitate. Apogeum e compact și dens pe final, cu note calde și cremoase de ciocolată neagră. Să-l încercați, o să-l iubiți de la prima picătură!
CUVÉE DOLETTE e un rosé sec parfumat. L-am gustat pe înserat, în grădina Tohani. Are o culoare tipică pentru un cupaj din soiuri importante (Busuioacă, Pinot Noir, Shiraz), e pasional și complex, cu gust de voie bună si arome de altadată – busuioc, petale de trandafir, fructe roșii mici, coapte și zemoase. Gustul este tonic și răcoros, dominat de fructe roșii de padure, senzații verzi-ierboase și citrice (frunză de portocal), care te duc cu gândul la eucalipt. Cheers!
CUVÉE NICOLAE e bun rece. Eu l-am gustat în crama de vinificație Tohani. O să vă atragă buchetul unic al celor mai renumite soiuri de struguri albi ce cresc pe cele șapte dealuri scăldate în soare, la Tohani – Tămâioasă Românească, Sauvignon Blanc, Riesling și Fetească Albă. E un test interesant, să aveți răbdare și să le descoperiți pe toate. La turnarea în pahar i se vede prospețimea și alura zveltă, așa cum stă bine unui vin alb și tânăr.
MAESTRO e un Cabernet Sauvignon 2015, de un roșu intens, aproape negru, etichetat elegant. Vinul medaliat cu argint la New York va fi lansat abia la toamnă!
Odată cu succesul din SUA, Tohani România a lansat “CHAMPIONS OF WINE”, o serie de evenimente-concept găzduite de crama din Dealu Mare pentru a celebra vinurile medaliate la prestigioase concursuri internaționale. Debutul a fost pe 12 iulie cu „American Edition” – o petrecere restrânsă la care am avut norocul să particip (am povestit despre experiență AICI), și unde am gustat cele șase vinuri medaliate.
Fotografii: Alexandru Nicușor Matei
Share now! Cheers later!