Terapie în pandemie – la muzeu

 

2020 este un an greu. Grijile zilnice dublate de nesiguranța vremurilor pe care le trăim din cauza pandemiei m-au făcut să văd mai clar mesajele pozitive. Mai nou, le aflu „expuse” la muzeu, le găsesc și le sublinez în toate cărțile. Poate vi s-a întâmplat și vouă, mai ales în ultima perioadă.  

Uite un exemplu:

„- Nimeni nu e la oceane depărtare de nimic, Walter. Pământul e rotund și oceanele se întâlnesc, a spus bunicul. Când vei ajunge la vârsta mea vei înțelege că niciun loc nu e ferit de rău. (…)

La ce trebuie noi să ne gândim e cum să ne trăim viața, cum să o iubim, să o cântăm, să fim în miezul vieții. Nu să îi tot dăm înainte cu lucurile serioase, îngrijorați de moarte. Cred că o să învăț să cânt la fluierul de bambus. Nu pot să-mi scot din minte sunetul lui”, Anuradha Roy, Toate viețile pe care nu le-am trăit. 

Cum însă nu e loc de stat pe loc, nici să așteptăm să treacă valul nu este o soluție, mai bine să umblăm, să mergem pe jos, să admirăm expozițiile unui muzeu sau pur și simplu frumusețea naturii. Așa mi s-a întâmplat în urmă cu două duminici când, după o ritualică plimbare pe Calea Victoriei, am decis – spontan – să vizitez „Muzeul Vârstelor” la Casa Filipescu-Cesianu. Aici am văzut vechi obiecte de mobilier, punguțe cu doi bani, tacâmuri din argint, aparate de fotografiat, expuse alături de povești adevărate, sfaturi înțelepte și o mulțime de informații utile. Pe panoul intitulat Viața acasă în secolul al XVIII-lea scria așa: „La orice vârstă te-ai afla în secolul al XVIII-lea, viața îți este mereu în primejdie. Desele războaie austro-ruso-turce purtate pe teritoriul Țărilor Române, ocupațiile militare, epidemiile de ciumă, foametea și frecventele schimbări de domni dau tuturor un sentiment de nesiguranță, de teamă și neliniște. Domnii, boierii și negustorii au mereu bagajele făcute, pentru a se refugia în Transilvania, la Brașov, Sibiu, sau în Imperiu Otoman, la Constantinopol.”

Nicicând n-a fost ușor. 

Cel mai mult și mai mult mi-a plăcut planșa despre Atitudine și sensibilitate. Sfaturile de la 1930 sunt atât de actuale încât e musai să le aflați și să le puneți în practică. Găsiți mai jos întreg citatul, așa cum l-am descoperit la muzeu, cu paragrafe din scrisorile pe care i le trimitea renumitul medic și antropolog Fr. Rainer soției sale. E un text terapie. O să vă placă. 

Fericirea este liniștea cu care trăiești, liniștea care impune siguranță în profesie și curaj în confruntarea cu viața, cu lumea. Primii pași către această fericire îi descrie Fr. Rainer astfel: socotește-te singur demn de orice vorbire și orice acțiune conformă cu natura. Nu te lăsa întors nici de critica unora, nici de șoaptele care pot rezulta… Dar, dacă este bine să lucrezi, ori să vorbești astfel, nu te socoti nedemn. Acestea au propria lor călăuză lăuntrică și ascultă de propriile lor instincte. Nu te neliniști, dar mergi drept pe drumul tău, călăuzit de natura ta proprie și natura universală, amândouă de altfel urmează o cale unică. Cale unică prezentă prin faptele tale și pentru viața pentru care te lupți.

Pentru a putea pătrunde în echilibru sufletesc descris mai sus, și pentru a-l păstra, sunt o mulțime de fapte mici pe care le poți face pentru tine în fiecare zi. Adevăruri simple, pe care le întâlnim cu fiecare zi aproape. Poți începe cu răspunsul la întrebarea: cum te-ai trezit dimineața? Ceea ce urmează trezirii este o adevărată metodă pentru a-ți fi mai bine întreaga zi. Astfel, după trezire nu te lenevi în pat căci <e foarte rău. Vin gândurile rele, deprimante, fără rost. Trebuie să te scoli cum deschizi ochii, să beneficiezi de starea aceea de sănătate primitivă pe care o ai în acel moment, ca să te arunci într-o preocupare rodnică>. Apoi, trezirea trebuie urmată de exerciții fizice, care <dau o senzație de tonus binefăcătoare>. Omul modern, de acum un secol, deși nu dispunea de aparate și săli de fitness, se folosea de exercițiile fizice matinale aproape în fiecare zi și în momentele mai libere practica scrima

Foarte importante sunt așadar primele gânduri ale zilei, însă la fel de importantă este și atitudinea de îndată ce treci pragul casei și apari alături de ceilalți. Atitudinea și ținuta dau un plus tonusului, stării de optimism, sau dimpotrivă. Deoarece ținuta fizică influențează puternic ținuta psihică. Într-o scrisoare datată 23 iulie 1932, Rainer o îndemna pe soția sa: <Ai grijă deosebită să te ții mai straff când umbli, adică să umbli cât mai drept, nicidecum relaxată, în voie>. Este și foarte important ce vorbești cu ceilalți despre starea ta sau desfășurările din viața ta. Rainer recomandă soției sale: <dacă ai vreo suferință morală sau fizică, nu vorbi de ea, căci descriind-o, o accentuezi. Nu da atenție lucrurilor care te fac să suferi>. Grijile mărunte dau cel mai mult de furcă gândurilor noastre. Rainer recunoștea acest lucru într-o scrisoare (1934) adresată soției sale <nici eu nu mă las impresionat de nimic. Deci rugămintea mea e insistentă: nu te lăsa impresionată de nimic. Noi, în privința aceasta nu ne-am făcut educația cuvenită. Noi, dacă ni se pare că am pierdut o cheie, ori am uitat umbrela, ori am rătăcit un geamantan, întâi și întâi trecem prin emoții, ca și cum acestea ne-ar servi la ceva obligatoriu. Eu acum îmi fac școala. Când fac o asemenea constatare și pornește valul de emoție, îndată îl tai, cu gândul. Nu vreau să fiu jucăria fiecărui incident, mic ori măricel, inseparabil de existență. Ei, și dacă l-ai pierdut, trebuie să mă mai și zgudui? Dar poate nici nu s-a pierdut. Nemaiputând suporta asemenea agitații cu adevărat sterile, le suprim. 

Așadar, de reținut: trezirea imediată, ținuta <straff> pe stradă și privirea directă, drept în față, suprimarea emoțiilor, în fața unor întâmplări sterile și apoi să ignori răutățile și faptele mărunte ale celor din jur. Ele sunt cele care tulbură sufletul cel mai mult, calmul echilibrului tău sufletesc care ajută să vezi clar lucrurile aflate în desfășurare și să iei deciziile cele mai potrivite în imediat, cu precizie și curaj”. 

Vă recomand să citiți mult și să mergeți des la muzeu. Face bine! 

Fotografii: Unsplash, Casa Filipescu-Cesianu – pagina de Facebook

Citiți și: 

Pray, love, repeat/ roagă-te, iubește, repetă

10 lecții despre fericire dintr-o carte de 15 lei

20 de sfaturi bune dintr-un vechi caleidosop 

Share it NOW!

 

4 thoughts on “Terapie în pandemie – la muzeu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *