Taximetriști: „Hai boss la teatru!” Eu: „Bine, fie, vin!”

De 4 ani se joacă „Taximetriști” la Apollo Teatrul, o piesă cu mare succes la public, iar eu abia în ultima duminică din noiembrie 2022 am văzut-o. Mâine-poimâine rula „Taximetriști” filmul pe marile ecrane, mai exact din ianuarie anul viitor, și nu eram la curent cu fenomenul, dom’le. Înainte să vă povestesc cum a fost, o să vă explic titlul articolului. „Hai boss la teatru!” este numele newsletter-ului care a aterizat în inbox-ul meu de la @Apollo111, pe 23 noiembrie. Nu mi-am luat bilet imediat, nici nu cred că am deschis mail-ul, mai ales că subiectul era lămuritor și continua în felul următor: „Taximetriști”, o comedie cu și despre doi taximetriști în timpul unei ture de noapte. Ce să zic, misiune îndeplinită și felicitări echipei de e-mail marketing și creație, ținând cont că mi-a rămas în minte mesajul, iar două zile mai târziu îmi alegeam – online – locul în sala aproape complet ocupată. Am avut noroc să găsesc bilet. Spectacolul a fost sold-out. Din nou.

Altfel de „ménage à trois”. Lică, Liviu și „doamna bine”, personaje cheie interpretate de actorii Alexandru Ion, Rolando Matsangos și Maria Popistașu

„ – Bună seara. E liber?

– Unde mergem?

– Palatul Universu’. Ion Brezoianu, 23-25. La Apollo Teatru.” 

Am reprodus clișeistic dialogul de mai sus, pentru că n-am luat nici taxi, nici uber, nici la dus, nici la întors. Poate că ar fi fost interesant de dragul așa-zisei cronichete pe care o citiți acum o confruntare cu realitatea din teren, dar am preferat să merg pe jos. Am ajuns un pic mai devreme, am coborât la demisolul Palatului și-am admirat luna plină și roz de la Apollo Barul, până să ni s-a permis accesul în sală. Ora 20.00 fix. Intră spectatorii, se sting luminile, se aprind reflectoarele, pleacă gunoierii, vin taximetriștii. Faceți cunoștință cu Lică și Liviu. Sunt actorii Alexandru Ion și Rolando Matsangos.

Viața de noapte e complicată, boss!

Și începe, fraților, un iureș de înjurături pentru care n-am fost pregătită. Mi-a luat vreo 10 minute să le ignor și să caut alte detalii la care să fiu atentă. Eu nu (prea) vorbesc buruienos, iar de când cu #WorkFromHome, am uitat că la fel ca-n „Taximetriști” se „alintă” oamenii în redacții de presă și agenții de publicitate. Ce credeați că doar taximetriștii încheie frazele cu tradiționalul „băga-mi-aș”. Ăștia suntem! Norocul meu că am nimerit lângă o gașcă veselă și m-am aliniat mulțimii. Au râs oamenii în hohote și când nu era neapărat cazul. Pe lângă repertoriul deșănțat pe care-l auzi des în trafic, să știți că, de fapt, taximetria e doar un pretext în piesa de la Apollo. Tot viața ca o șaorma cu de toate se dezbate și în tura de noapte. Când te compleșesc gândurile negre, ieși singur(ă) în oraș la o bere, iar până ajungi în cabinetul unui psiholog, chemi un taxi și începi să (te) plângi pe bancheta din spate a mașinii. Rolurile pot fi inversate însă. Uneori se destăinuie clientul, alteori șoferul, depinde cine și cum pune întrebările. De ascultat, duminică la Apollo Teatru, au ascultat spectatorii.

Când te ia la o tură de întrebări taximetristul, ce faci? Cobori sau îl ignori? 

Pe la jumătatea piesei am început să mă relaxez și să mă obișnuiesc cu repertoriul de invective, mai ales că au apărut personaje și situații noi. Doamna cu relații unde trebuie și măritată bine, jucată de actrița Maria Popistașu, le închide, pe rând, gura șmecherului și gura papagalului. Are replici tăioase și le arată ea că, de fapt, „orice naș își are nașul” și că nu-i o afacere să judeci gratuit oamenii doar pentru că te crezi tu mai grozav.

Fiți atenți la scena asta! 

„Liviule, probleme, mă?”

Nici relațiile de cuplu, dragile de ele, n-au scăpat de analiză în toiul nopții, pe bordură, la cafea, în mașină, la balconul Julietei – personajul Victoriei Răileanu. Nu comentez dinamica din cuplul tinerilor Liviu și Ilinca (cred că așa o cheamă), dar replicile pe care i le-a dat soția lui Liviu amicului Lică sunt savuroase. Gata teatru.

„Ce-a fost, bă, aicea? Teatru?!?”

Tot amuzant a fost și când am ieșit la lumina serii, pe scările de la intrarea în Palatul Universul, și aud un tip care exclamă curios la valul de oameni care blocaseră ușa unde fuma el cu prietenii: „Ce-a fost, bă, aicea? Teatru?!?”. „Da, bă, da. A fost „Taximetriști” teatru și urmează și „Taximetriști” filmul, dacă vrei să știi”. După cum spuneam la început, m-am întors acasă pe jos. Tot drumul am numărat taxiuri, lumini verzi și roșii, și m-am întrebat ce povești transportă oare? În față la Radisson, pe bacheta unui Meridian Taxi erau trei clienți, băieți tineri, iar șoferul mașinii proptit pe jumătate la ei se răstea și gesticula frenetic.

Motor! Acțiune! Film!

„Taximetriști” teatru vs. „Taximetriști” filmul

Acestea fiind zise, o să merg să văd și „Taximetriști” filmul. Că așa-i frumos și elegant. Sunt curioasă cum va prinde la Măria Sa Publicul, dacă va avea mai mare succes ca piesa și ce reacții va isca pe rețelele de socializare. Vor bate taximetriștii box-office-ul corporatiștilor cu „Teambuilding”? Va detrona „Bine boss” „Kind reminder-ul”? Un detaliu important: Micutzu, actorul de film și stand-up-er-ul Cosmin Nedelcu, joacă în ambele filme. Apropo, ar merge un newsletter @Apollo111 cu un subiect de tipul: „Kind reminder. Hai boss la teatru înainte să vezi filmul!”

„Taximetriști”, de pe scena Apollo Teatru, la multe scene de film

Așadar, până în ianuarie 2023 când are loc premiera „Taximetriști” filmul, e liber la „Taximetriști” teatru, colega. „Mergeți fără grije, n-are ce să fie rău”, cum ar zice Lică. Atenție! Spectacol recomandat 16+ ani. Conține limbaj licențios.

Detalii de pe afișul piesei

„Taximetriști”, cu: Alexandru Ion, Rolando Matsangos, Maria Popistașu, Victoria Raileanu, Paul Nistor / Alex Chindriș, Ana-Maria Guran / Mădălina Stoica, regia: Bogdan Theodor Olteanu, scenografia: Alexandra Panaite, costume: Sonia Constantinescu, Anca Miron, muzica: Alex Bălă, lumini: Marius Nițu, asistentă regie: Gabriela Pițurlea / Ada Gabor, grafică decor: Oana Barbonie/Elena Smântână.

Fotografii: Apollo Teatru și Taximetriști Filmul – paginile de Facebook

Citiți și: 

Ionuț TOADER, vlogul actorului la tinerețe 

Telefonul de la Matei VIȘNIEC

Actorul Alecsandru DUNAEV: „The show must go on(line)!”

„Triangle of Sadness”, un film pentru care îți trebuie stomac.

Cum trăiește prezentul actrița viitorului – Alexandra Andrei

„Acum”-ul. „Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *