Suntem în An Centenar și mult nu mai e până la 1 Decembrie și Ziua Națională, iar dacă vreți să marcați cum se cuvine momentul istoric, Vinul Moștenirea e cea mai bună alegere. Lansat recent, într-o ediție limită – numai 1918 sticle! – roșul Cramei Vinuri de Măcin (furnizor oficial al Casei Regale a României) este un omagiu adus Centenarului și Marii Uniri. E un vin bun și viu, sută la sută românesc! Și știți de ce? Pentru că Vinul Moștenirea este un cupaj din soiuri românești vestite – Fetească Neagră și Băbească Neagră. O Fetească Neagră în proporție de 80%, vinificată separat de Băbească Neagră, cu note fine de vanilie și condiment. Este un vin cu o corpolență medie, cu taninuri moi, perfect integrate.
Cu 13% alcool, licoarea rubinie surprinde prin aromele intense de fructe roșii (zmeură, vișine, cireșe coapte), prune, coacăze negre, dar și prin notele florale și condiment dulce. Este un vin tânăr, dar, dacă aveți răbdare și îl lăsați să se mai învechească în sticlă va spune povestea locului în tonuri și mai aromate. Un alt detaliu important este eticheta, un fel de act de moștenire, pe care oricine o duce în următorii 100 de ani, la Crama Vinuri de Măcin, primește o nouă sticlă de Moștenirea și tot așa, cât să fie un circuit neîntrerupt în familia voastră, ori între prieteni. Mai multe detalii descoperiți pe vinul-moșenirea.ro, locul de unde îl puteți comanda la prețul de 191,8 lei. Stocul e limitat!
E bine de știut că Vinul Moștenirea poate fi asociat cu brânzeturi maturate și preparate din carne roșie și vânat.
Iar acum urmează o poveste de la Dunăre, despre viile aliniate perfect aproape de “spinările” Munților Măcinului, despre struguri negri, ori albi tămâioși și vinurile bune, cu gustul și aroma locului divin. Ca să vedeți că lansarea Vinului Moștenirea nu-i întâmplătoare deloc la ceas aniversar. Are rost și folos!
Podgoria Sarica-Niculițel, cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pământul Dobrogei
Traversând Dunărea cu bacul, de la Brăila la Smârdan, trecem în nordul Dobrogei. Arsă de soare şi bătută de vânt, aşezată între Dunăre şi Mare, Dobrogea are un profil geografic unic în Europa şi o istorie ce urcă în timp până la creatorii ceramicii gumelniţene si Gânditorii de la Hamangia. Un dig de 13 km uneşte Smârdanul cu Oraşul Măcin, înaintând printr-un decor spectaculos, pe lângă Braţul Măcin sau Dunărea Veche. În stânga, se văd deja contururile Munţilor Măcinului ca nişte spinări de dinozaur; vârfurile lor – cândva mai mândre decât ale Carpaţilor – abia ating astăzi 450 de metri. Cu cât te apropii de Măcin, Dunărea Veche rămâne în dreapta, drumul ei refăcând în amonte traseul până la punctul în care acesta se desprinde de cursul principal, pentru a înconjura Insula Mare a Brăilei.
Ţinând şoseaua principală, ce duce către Tulcea, intrăm în cel mai vechi areal viticol cunoscut pe pământul Dobrogei – Podgoria Sarica Niculiţel. Măcin, Niculiţel şi Tulcea sunt centrele viticole care formează această podgorie, fiecare cu specificul lui, ceea ce oferă vinurilor trăsături distincte. Formând o linie oarecum paralelă cu Dunărea Veche, pe direcţia nord-sud, centrul viticol Măcin cuprinde localităţile din jurul Munţilor Măcinului. Dealurile Niculiţelului formează un culoar paralel cu Munţii Măcinului şi este al doilea centru viticol al podgoriei, în timp ce Dealurile Tulcei formează cel de-al treilea areal viticol și cuprinde, de la vest la est, localităţile dintre Somova şi Tulcea.
Podgoria Sarica Niculiţel este cea mai veche podgorie a Dobrogei, o zonă cu un pitoresc aparte, ce-şi întinde trecutul dincolo de perioada colonizării romane (în nordul Dobrogei romanii s-au instalat temeinic, încă din secolul al II-lea, construindu-şi o serie de castre pentru apărarea imperiului de atacurile populaţiilor barbare, mărturie stând castrele Arrubium (localitatea Măcin), Noviodunum (Isaccea), Aegesius (Tulcea), Troesmis (Turcoaia) etc.
Viile podgoriei sunt amplasate pe terenuri cu altitudini cuprinse între 50 şi 200 metri, formând amfiteatre largi, cu deschideri către valea Dunării. Relieful este dominat de formele puţin înalte ale unor munţi puternic erodaţi (Munţii Măcinului), resturi ale vechiului lanţ muntos hercinic – cel mai vechi lanţ muntos din Europa.
În prezent, la Măcin, se produce o gamă variată de vinuri purtând amprenta locului, originale în prezentare şi cu un bun raport calitate-preţ. De altfel, drumul vinului în judeţul Tulcea începe la Măcin, mai precis la Alcovin Măcin. Crama Dobrogeana şi Pivniţa lui Terente figurează deja în circuitul turistic, oferind doritorilor degustări de vinuri şi meniuri tradiţionale, însoţite de vinuri obţinute din viile de la Carcaliu şi Cerna.
Între vinurile albe, specifice Podgoriei Sarica Niculiţel, se numara si Aligoté-ul (soi franţuzesc la origine). Vin sec, corpolent, mineral, “mirosind” a pământ, dar şi a flori, când e foarte proaspat şi tânăr, Aligoté-ul se potriveşte excelent cu peştele de Dunăre, dar şi cu preparatele din brânză de capră sau oaie. Sortimentul de vinuri albe e completat de Fetească Regală şi Tămâioasă Românească (soiuri româneşti), dar şi Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier şi Muscat Ottonel, soiuri internaţionale, cu foarte bune rezultate în podgoriile româneşti. Vinurile roşii de Măcin se obţin din Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon şi Pinot Noir.
Crama Vinuri de Macin
SC Alcovin SRL s-a înfiinţat în anul 2002, având ca obiect principal de activitate producerea vinurilor, îmbutelierea şi comercializarea acestora. Este membră a Asociaţiei Profesionale Vitivinicole Colinele Dobrogei (membră a ONIV) şi încă de la înfiinţare are implementat sistemul de management al siguranţei alimentare, bazat pe principiile HACCP.
Din 27 octombrie 2011, firma Alcovin este furnizorul oficial al Casei Regale a României. Renatus, Curtea Regală, Tres Rosae, Pelegrin și Trei Brațe sunt brandurile sub care sunt comercializate şi promovate vinurile obţinute din soiurile cultivate.
Fotografii: prin Crama Vinuri de Măcin
Share now! Cheers later!