„Supradoză” de flori de la EX NIHILO. Despre un vis și trei parfumuri de primăvară

Dacă n-aș fi “scriitoare”, mi-ar fi plăcut să inventez parfumuri. Și știți ce? Nu-i timpul pierdut și n-ar fi deloc exclus să se întâmple într-o bună zi. Uneori e de ajuns să fii creativ și să-ți urmezi visul. Până la urmă, dincolo de chimie, universul parfumeriei este o sumă de povești și poezii iar mie îmi plac ambele. La brand-ul parizian EX NIHILO fix despre asta e vorba: parfumuri de nișă, întâmplări contemporane și multă imaginație. EX NIHILO e tânăr, modern și îndrăzneț. A fost lansat, în 2013, de trei prieteni buni – Sylvie Loday, singura cu experiență în domeniu (deși e inginer ca formare, destinul a dus-o la prestigioasa Givaudan – lider mondial în industria parfumeriei), Olivier Royère și Benoît Verdier –  toți îndrăgostiți de parfumuri, se reîntâlnesc și decid să-și deschidă – „din nimic” – propria casă de parfumuri. “Am renunțat la joburi, am inaugurat un magazin la Paris, între Gucci și Galliano, și asta a fost!” Un succes. Azi, latinescul EX NIHILO nu mai e doar jumătate dintr-o expresie cunoscută (“Ex nihilo, nihil”“Din nimic, nimic”), ci și un nume în parfumeria de lux.

Miros de inovație

Am cunoscut-o pe Sylvie Loday la MADISON – luxury perfumery, pe 21 februarie, odată cu lansarea brand-ului în România. Sylvie, o franțuzoaică născută în America, ne-a povestit cu entuziasm despre începuturile EX NIHILO și ne-a descris, cu răbdare, fiecare parfum în parte. Sunt atipice. Sunt pasionale. Au mister și magie. Puteți intui și după numele pe care le poartă “French Affair”, “Love Shot”, “Sweet Morphine”, “Fleur Narcotique”, “Devil Tender”, “Amber Sky”. Sunt parfumuri la care se lucrează chiar și un an. De la brief , formula din laborator, și până la parfumul în sticla elegantă, uneori e cale lungă, iar Sylvie, Olivier și Benoît au propria viziune. EX NIHILO este despre french Avant-Garde, reguli care sunt făcute să fie încălcate, parfumuri personalizate și colaborări cu artiști – arhitecți, designeri, fotografi și.. “nasuri tinere”, parfumieri cu povești non-conformiste, dispuși să inoveze. Mi-a plăcut comparația lui Benoît Verdier, într-un interviu pentru fragrantica.com: “Vrem să fim sofisticați, super-contemporani, ca Piramida de la Luvru, nu ca Le Café Pouchkine”. Sunt outsiders, într-o industrie (prea) conservatoare, folosesc cele mai bune ingrediente în combinații surprinzătoare.

Bujori, liliac, iriși și trandafiri

Cum vine, vine primăvară e chiar nimerit să vă povestesc despre parfumurile florale de la EX NIHILO Paris. Pe mine m-au cucerit!

Am ales trei și o să încep “Fleur Narcotique”, un parfum emblematic pentru casa pariziană, parfumul inaugural. “Îți place sau nu-ți place. E un parfum care creează dependență, e seducător și sofisticat”, ne-a spus Sylvie. Și tind să o cred ținând cont de explozia de bujori pe care o simți imediat. Parfumul e unisex, e mai degrabă metalic și deloc candid. Culmea, e un parfum care s-a născut rapid. A fost creat de Quentin Bisch, un artist desăvârșit. Are 35 de ani, compune muzică, a studiat dansul, cântă la pian, a făcut canto și teatru. “Parfumeria este o artă care ține de emoții. Am propria paletă – o gamă de ingrediente pe care le cunosc bine și le folosesc – însă am nevoie și de spontaneitate”, Quentin Bisch.

Al doilea parfum floral minunat de la EX NIHILO este “Sweet Morphine”. Cine iubește liliacul, și nouă românilor ne place liliacul, e musai să-l caute și să-l încerce pe propria piele. E un parfum unisex, floral și neconvențional, o “plăcere nevinovată”, cu note de iris, bergamotă, mimoze și… vanilie de bourbon. Așa că-i și “yummy”, cum l-a descris Benoît Verdier. A fost creat de Nathalie Cetto, parfumier celebru Givaudan, cunoscută și pentru colaborările cu Dior, Tom Ford și Burbbery. Parfumurile ei sunt alchimie și poezie.

“Rose Hubris” e un parfum fresh și senzual, o celebrare adusă trandafirilor de mai. E unisex și contemporan. A fost creat de parfumierul Olivier Pescheux, unul dintre cei mai cunoscuți parfumieri francezi. Pentru Olivier Pescheux, “un brief e un soi de caiet de sarcini din partea clientului. Acesta poate să conțină, pe lângă simple indicații, fotografii, coduri de culori, poezii sau melodii. De exemplu, un album cu White Stripes m-a făcut să mă gândesc la un parfum cu personalitate puternică –  note florale de frezie, ușor picant, are cardamon și citrice.”

Povestea EX NIHILO e lungă și vă invit să o descoperiți, pe îndelete, în fiecare parfum din cele cinci colecții (Initiale, Les Interdites, Iconoclaste, Babylone, Home Scents – lumânări), la MADISON – luxury perfumery, București, Calea Dorobanților 152. Ori dacă aveți drum la Paris, Londra, New York, Dubai, unde vă puteți personaliza parfumul și grava numele pe capacul auriu al sticlei elegante.

Fotografii: prin MADISON – luxury perfumery

It smells like sharing!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *