Suplețe și blândețe marca Centered Studio: prima oară la Pilates Reformer

Ca să fiu pe deplin sinceră ar fi trebuit să scriu în titlu „tortură și suplețe”, dar am zis să nu vă speri chiar din prima. Până la urmă și Pilates Reformer e un soi de muncă la sală. Nu-i ușor să lucrezi mușchii – inclusiv pe cei mici, mai ales când exercițiile cu ajutorul aparatelor inventate de faimosul Joseph Pilates sunt o combinație dureroasă între TRX, Fitness, Yoga și Barre. Greutățile sunt mai puține (la kilograme mă refer, gantere se găsesc pe alese și se folosesc și aici). La orele de Pilates pe Reformer faci sport intens cu blândețe, grijă și mare concentrare. Nu transpiri ca la cardio, însă doare mai ceva ca la Body Combat când mișcările sunt executate corect. Așa se întâmplă la clasele Centered Studio, locul unde îmi petrec, mai nou, diminețile.

Mansarda Centered Studio

Înainte să vă povestesc despre rutină, iată un pic de context. M-am reapucat de sport după doi ani de pauză. În pandemie am depășit recorduri personale la mersul pe jos, uneori am sărit coarda, foarte rar am alergat, dar nimic constant și organizat cum obișnuiam. În 2019, înainte de pandemie, mă mândream că mi-s sportivă și activă de vreun deceniu. Pilates la saltea, Yoga, TRX, Body Combat, alergat pe bandă, Zumba, le-am încercat și practicat, pe rând, pe toate, dar, cel mai mult și mai mult, mie îmi place Pilatesul. Așa că, la început de februarie, am deschis un nou capitol în istoria mea de sportivă amatoare: Pilates Reformer. Pentru alegerea studioului am mers pe intuiție și proximitate, și-am tras lozul câștigător. Centered Studio se află într-o mansardă spațioasă și primitoare, la capătul unei scări melc cu vreo 60 de trepte. Studioul de pe Banu Manta, un fost birou de arhitectură, are dușumea din lemn, plante verzi și ochiuri de geam cu vedere la cer. Iar Irina Olteanu, fondatoarea Centered Studio și Certified Pilates Instructor, nu doar că seamănă cu Shakira, dar te și muncește pentru un abdomen demn de „Waka, Waka” și „Hips Don’t Lie”. Atenție, mișcările din coregrafia Shakirei nu fac parte din rutina Pilates Reformer. Dimpotrivă. Abdomenul nu se mișcă, ci se ține încordat, în poziție neutră. Abia când se vor fi desăvârșit pătrățelele e rost de dansuri latino și topuri micro ca-n anii ‘90.

Irina Olteanu, în corzi, la propriu!

Ce dor, ce chin!

Sunt dăți în care clasele de Pilates la Centered Studio încep cu exerciții de Barre și diverse accesorii à la gimastică ritmică – minge, elasic, „magic circle”, apoi, trecem la Reformer. I se mai spune și „platforma tuturor chinurilor”. Aparatul are un soi de saltea controlată de 5 arcuri colorate și două corzi care îți testează limitele și rezistența. De exemplu, fandările din poziția alergătorului sunt provocatoare și riști să abandonezi înainte ca Irina să termine numărătoarea până la 5, 7, 9, gata! Un pic de pauză și o iei de la capăt. Pui „cutia cu surprize” pe Reformer, te așezi pe burtă și treci la o nouă serie pentru spate, umeri, fesieri, etc., ș.a.m.d. Exercițiile care se pot face pe Reformer sunt nenumărate și lucrează tot corpul. După 50 de minute de mișcare poți să te lauzi pe Instagram cu #FullBodyWorkoutDone.

„Pune călcâile pe bară și ține-le sus, la tocuri de 4 – 5, împinge platforma și revino cu atenție, ai grijă la poziția abdomenului, respiră, îndreaptă capul, ține umerii jos, brațele ferme, dacă vrei să fie mai intens poți schimba arcul roșu cu unul galben”. Sunt destul de multe detalii pe care trebuie să integrezi în timpul orei. Ce dor mi-a fost de sport! Sunt două luni de când merg la Pilates Reformer și am deja un exercițiu preferat: cu degetele de la picioare prinzi bara aparatului fix ca o vrăbiuță, cum frumos și poetic ne spune Irina, duci călcâiele sub bară și simți o întindere extraordinară. După părerea mea, stretching-ul este atuul Pilatesului pe Reformer, față de Pilatesul la saltea. Cel mai greu exercițiu? Planșa, dom’le! Reușesc să stau scândură privind la dușumeaua (ce metaforă!) cu tot felul de imperfecțiuni și îmi imaginez, unind cepurile, fețe de câini simpatici, rațe și bursuci.

Antrenoarea Irina Olteanu, într-o planșă perfectă. Hai că se poate! 

Auzi „Bine! Foarte bine! Excelent!”, când un exercițiu este corect executat 

Am ales clasele de grup la Centered Studio, dar, ca să mă obișnuiesc cu mersul lucrurilor, am fost și la două sesiuni unu la unu. Aici se lucrează și pe Cadillac, nu doar pe Reformer. Cadillacul arată ca un pat cu baldachin în care nu te odihnești, ci muncești. Mie mi s-a părut și mai greu ca pe Reformer. E posibil însă să fi fost doar mai atentă la exerciții, din cauza instrumentelor ajutătoare care arată nițel înfricoșător. Bagă o mână aici, pune un picior dincolo, acum ridică-te dacă (mai) poți. Unele mișcări au fost ca la TRX – și aici te lupți cu gravitația și stai suspendată în corzi.

„Cadillac, cadillac, cum vii tu moleșelii de hac”, așa am scris după ora de chin pe acest aparat. În fotografie este fondatoarea Centered Studio, Irina Olteanu

Am zis numai de bine. Există totuși un mic obstacol în calea întâlnirii cu Pilates Reformer: prețul. Cum se lucrează în grupuri mici, 2-3 persoane, sau individual, abonamentele nu sunt ieftine, chiar dacă sunt tot mai multe studiouri și oferta diversă. Dacă merită? Cu siguranță. Beneficiile sunt multe: mai mult tonus și flexibilitate, postură corectă, un echilibru îmbunătățit, mai multă forță și mai puțin stres. Detalii despre Centered Studio găsiți pe site-ul centered.ro. Cu Irina Olteanu vă întâlniți la clasele de dimineață, iar seara cu Mădălina Șerbănescu.

Pilatesul Reformer e un sport cu bătaie pe termen lung. Nu o să vedeți rezultatele peste noapte, cât despre slăbit știm deja că sportul nu e destul, trebuie să avem grijă la ce și, mai ales, cât mâncăm. Nu există nicio contraindicație. Pilatesul Reformer poate fi practicat de oricine, la orice vârstă. Dacă vă știți cu anumite probleme de sănătate, cel mai bine cereți sfatul medicului. Detalii despre Pilates Reformer, cum i-a rămas numele antrenamentului Pilates pe aparate, găsiți aici.

Fotografii: prin Centered Studio

Citiți și: 

Cornelia Condeescu „respiră” Pilates și face Yoga. Zilnic!

„Barre necessities” cu antrenoarea Adina Rada

Succesul Karuna Studio, LIVE la tine casă. LOVE Yoga, LIKE Pilates, SHARE Cardio

Cum te motivează antrenorii să dai tot ce poți la sală: „Te doare, te bucuri!”

Romanian dream. Adriana și Adrian Gheorghiu s-au întors din Canada cu planul perfect – Power Yoga România

De la stewardesa la instructor de yoga. Clara Huzu despre un job la înălțime și o pasiune care o ține cu picioarele pe pământ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *