Sunglasscurator deschide poarta soarelui, artei și loisir-ului

Într-o zi de ianuarie, cu ceață și fără pic de soare, am plecat în căutarea astrului într-un spațiu care-l venerează – Sunglasscurator, raiul ochelarilor de soare. Noul magazin luminos m-a cucerit din fotografiile de pe Instagram, așa că, i-am scris Roxanei Marcu – fondatoarea brand-ului, și m-am dus la “întâlnire”. Ce plan mai bun în așteptarea primăverii?! 😎

Celebru deja în online, brand-ul Sunglasscurator are, încă de vara trecută, și o “casă” în offline. Un spațiu generos, într-un decor minimalist, unde sunt așteptați toți iubitorii de ochelari de soare și frumos. O să vedeți de ce. “Am căutat câțiva ani, pentru că nu aș fi putut să fac Sunglasscurator la parterul unui bloc comunist. <One Herastrau Plaza> are un vibe bun, și mi-a plăcut foarte mult că avem și terasă. Iar când e vremea bună, vă așteptăm la cafea, la un prosecco și să povestim”, am aflat de la Roxana. Observasem barul ingenios de la distanță înainte să ajung la magazin, iar scaunele înalte le-am depistat imediat ce-am intrat. Erau aliniate fain-frumos lângă fereastră.

The Mindset of #endlesssummer, mesajul scris pe unul dintre pereți, a fost următorul care mi-a sărit în ochi, un slogan care te invită să-l pui pe Insta, în fotografiile de la fața locului, la fel și #endlesssummer. Dacă privești mai bine, colțul “însemnat” pare desprins dintr-un peisaj exotic – oglinzi (ca un luciu de apă într-o zi tordidă), plante, muzică, o bancă mică pentru relaxare și baie de soare. ☀️ Evident! Amenjarea a durat două luni, iar la concept au lucrat architecta Ioana Nicolescu și Roxana Marcu.

Pentru că urma să vizitez și noul Beans & Dots din vecinătate, am sărit peste invitația la cafea, una de specialitate, oferită oricui de către gazde. Am ales un pahar de apă și în timp ce analizam atent locul am început să-i cer Roxanei detalii. Nu-i așa că nu e doar un shop & go? Sunglasscurator este un spațiu unde trăiești o experiență. Majoritatea clienților care ne trec pragul vin și stau de vorbă cu noi, le place să probeze ochelari de soare, să petreacă mai mult timp aici. Apoi, am creat deja o comunitate în jurul Sunglasscurator”. Ce-i drept, dacă începi să probezi ochelari de soare și să le afli poveștile ai nevoie de ceva timp. Sunt ochelari cum nu vezi în fiecare zi, de la zeci de brand-uri de nișă faimoase în lume, creații ale unor designeri, fiecare cu stilul propriu inegalabil – Dita, Linda Farrow, Twom Browne, Karen Walker, Jacques Marie Mage, etc. Acum 8 ani, când am lansat Sunglasscurator, nimeni nu auzise de Dita. Mi-a luat foarte mult să-l popularizez. Am avut peste 40 de brand-uri de eyewear cu care am lucrat în acești ani, iar mereu aducem colecții noi. Aș vrea să simtă lumea, și să înțeleagă că, tot ceea ce facem în online, se traduce într-o experiență în offline. Am adus un brand complet nou pentru români, Jacques Marie Mage – Jacques Marie e un francez specializat în project design. Aș vrea să aduc și un brand din Coreea de Sud”.

 Kaleos Slade eyeglasses, rame pe care le purta și Roxana, atunci când ne-am întâlnit

Ochelarii de nișă vin cu un design deosebit, apoi, colecția are o poveste, casa designer-ului are o poveste, calitatea ochelarilor este excepțională, iar atenția pe care o pun artizanii în realizarea lor este mult mai mare. Pentru că doar asta fac – numai eyewear. De exemplu, ochelarii de soare Dita sunt realizați handmade, în Japonia, din materiale de cea mai înaltă calitate precum aur galben, aur alb sau titan. Iar brand-ul a fost creat în 1995 de Jeff Solorio și John Juniper, prieteni din copilărie. Unul pasionat de film și altul de fotografie.

Ochelarii de soare sunt un accesoriu foarte important. Gândește-te că-i porți pe față. Sunt puține accesorii la fel de importante ca ochelarii de vedere sau de soare. Primul contact pe care îl ai cu cineva este să-ți strângă mână și să te privească”, îmi spune Roxana în timp ce-mi arată niște micro-rame, în vogă anul acesta, lângă un lanț din perle care-i fac și mai seducători. ❤️

De la rafturile și sertarele pline cu rame, ochelari de soare și accesorii îmi întorc privirea spre cash desk și observ singurul loc mai colorat din magazin – un perete aproape plin cu tablouri. Noi colecționăm artă contemporană, iar aici am expus o parte din lucrări. Sunt singurele detalii 100% made in Romania. Toate brand-urile pe care le găsiți la Sunglasscurator vin de pe toate continentele și am vrut să avem și ceva românesc, în afară de conceptul Sunglasscurator care și el e românesc, nu e francizat”.

Așadar, Roxana Marcu nu este doar “curator” de ochelari de soare, ci și iubitoare de artă contemporană. Urmărește îndeaproape ce se întâmplă în România și e de părere că toate conceptele românești trebuie încurajate. Faceți cumpărături în România, există și aici talent foarte mult. Oamenii trebuie să știe că toate aceste brand-uri minunate de ochelari de soare există în România”.

Sunt clienți care preferă modelele clasice, dar și cei are aleg să experimenteze cu ochelari de soare inediți

Poate vă întrebați de ce nu sunt brand-uri de ochelari de soare românești la Sunglasscurator, sau de ce nu a creat chiar ea unul. Ei bine, la noi nu prea sunt mărci de ochelari de soare, iar după ce știi cât de înalte sunt standardele la cei cu care lucrezi, e mai dificil să riști: Știu ce înseamnă o pereche de ochelari de foarte bună calitate și cred că mi-ar fi foarte greu să ajung acolo. Mi-ar fi foarte greu să fac niște ochelari care să-mi placă. Nu e ușor să ai brand-ul tău, să faci design, producție. În zona de eyewear nu sunt producători români. Optimef sunt singurii care au făcut un model de ochelari de soare, dar ei fac ceasuri. Nu au avut o colecție de ochelari de soare per se. Modelul nostru de business este să lucrăm cu brand-uri care au o colecție întreagă pe care să o putem prezenta”. Și apropo de ceasuri, cât de curând, la Sunglasscurator s-ar putea să găsiți și ceasuri, nu de alta, dar se asortează perfect cu ochelarii de soare. În plus, cumva, și procesul de realizare se aseamănă. Ținând cont de materiale și grija pentru detalii. Planurile nu se opresc aici. Pentru că spațiul e generos și primitor, Roxana Marcu vrea să organizeze la Sunglasscurator și tot felul de ateliere creative, să găzduiască lansări de carte, de ce nu, iar lista e deschisă: “Îmi doresc să fac niște workshop-uri, poate chiar de design interior, artă, arhitectură. Cunosc oameni pricepuți și care mă pot ajuta”.

Acestea fiind zise, e primăvară, vin zile cu soare, mergeți să descoperiți experiența Sunglasscurator! One Herastrau Plaza, Strada Zăgazului 21-25. 😎

Fotografii: Mihai Teodor Sava și prin Sunglasscurator

 

2 thoughts on “Sunglasscurator deschide poarta soarelui, artei și loisir-ului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *