Stilul du Barry. Jeanne du Barry.

Am văzut filmul „Jeanne du Barry” și mi-a plăcut. Am citit și cronici negative despre filmul „Jeanne du Barry” și tot nu mi-am schimbat opinia. Sunt însă de acord că „Jeanne du Barry” e noul „Pretty Woman”. O altă Cenușăreasă pe marele ecran. Maïwenn, actrița din rolul principal, care este și regizoarea filmului, seamănă cu personajul Juliei Roberts. Chiar și povestea de iubire are ceva din „Frumușica”. Dacă ați văzut și v-a plăcut „Pretty Woman”, sigur o să vă placă și „Jeanne du Barry”.

Stilul du Barry. Observați sacoul verde!

Pe scurt despre subiectul filmului în caz că n-ați ajuns deocamdată la cinema (filmul rulează din 10 noiembrie), așa cum apare în comunicatul distribuitorului – Independența Film: „Jeanne Vaubernier, fiica unei familii sărace, își folosește frumusețea și inteligența pentru a-și depăși condiția socială. Prin intermediul iubitului ei, Contele du Barry, și a Ducelui de Richelieu, Jeanne este prezentată regelui Ludovic al XV-lea. Inevitabilul se întâmplă și Regele se îndrăgostește de ea, descoperind pofta de viață. Jeanne devine favorita oficială, iar scandalul la curte nu întârzie să apară.”

Mâini care sprijină. 

Filmul ovaționat în deschiderea Festivalului de la Cannes 2023 nu-ți livrează lecții neștiute despre viață, dar îți arată cum să (o) iubești. Fără așteptări și fără să te iei prea în serios. Să trăiești pur și simplu. Să-ți asculți inima. Habar n-am dacă este respectat adevărul istoric, dar pe mine m-a cucerit povestea și m-a emoționat. Maïwenn și Johnny Depp, un rege nesupus, joacă bine și sunt credibili. Imaginea este de asemenea impecabilă – s-a păstrat tradiția și s-a tras pe peliculă de 35mm. Palatul Versailles ți se dezvăluie în toată splendoarea cu Sala Oglinzilor și grădinile de vis. Costumele sunt grozave, coafurile, gesturile și machiajul te binedispun.

Opulență.

Candoarea valetului. 

Personajul Jeanne du Barry. Bravo, ai stil! 

Jeanne du Barry mizează pe umor, autoironie și sinceritate. Are atitudine și stil. Se joacă. Dansează. Citește literatură. Apropo, sunt câteva cadre foarte faine cu Jeanne cititoarea. Curtezana știe mai multe decât lasă să se vadă. Se îmbracă diferit și nu pentru că vrea să atragă atenția, ci pentru că așa simte. Iar privirile și invidiile nu o ocolesc. Eu i-am admirat toate ținutele și mai ales atitudinea. Indiferent de vremuri, stilul înseamnă să te porți pe tine. Ține de tot ce ești tu și nimic mai mult. De la garoafa albă, purtată cu naturalețe în părul prins neglijent, până la rochiile și pălăriile spectaculoase, totul este despre ea. O să vedeți și o rochie în dungi superbă, dintr-un material, zice-se, de draperie, care îi vine perfect curtezanei. Aproape de finalul poveștii, dungile ajung să fie purtate în fel și chip de toate fetele rele. E momentul când pe ecran apare cu subtitrare „stilul du Barry”.

Regizoarea Maïwenn. Bravo, ai curaj!

Când afli că regizoarea Maïwenn i-a studiat biografia lui Jeanne Vaubernier de-a lungul anilor și între 2016 – 2019 s-a dedicat în totalitate scrierii scenariului, înțelegi mai bine filmul și cât de mult a ținut actrița cu personajul: „Este greu să te detașezi de un „clasic” biopic când iubești atât de mult un personaj. Dacă am ales să concentrez povestea pe relația dintre Jeanne și Ludovic al XV-lea, a fost pentru că asta a condus la căderea ei. Tot ce a urmat plecării de la Versailles este rezultatul direct al aceastei perioade din care ea iese cu o etichetă de care nu va scăpa niciodată: amanta regelui. Cu toate acestea, sunt convinsă că ea merita mai mult. De aceea fac aluzie la copilăria, tinerețea ei și ce se întâmplă după moartea regelui. O carte deosebit de marcată printre toate cele citite este cea scrisă de frații Goncourt – cu totul, gratuit incriminatorie. Este interesant de observat că, cu cât a trecut timpul, cu atât mai elogioase au devenit portretele lui Jeanne.”, spune Maïwenn, regizoarea și actrița principală a filmului.

Îmi place și această ținută din spatele camerei. Très cool! 

Dacă ați ajuns cu lectura până aici și nu v-am convins încă să mergeți să vedeți filmul „Jeanne du Barry”, mai fac o încercare. Mergeți de dragul lui Johnny Depp. Actorul celebru a fost ales pentru rolul regelui Ludovic al XV-lea după ce mai întâi au fost ofertați doi actori francezi, primul a refuzat să citească scenariul, iar cel de-al doilea a renunțat din cauza unor probleme de sănătate. Tot răul înspre bine. Mie Johnny Depp mi se pare foarte potrivit. Cunoscătorii spun că și accentul în limba franceză i-a ieșit cum trebuie.

Trăiască Depp. Johnny Depp.

„L-am vrut în acest rol în primul rând pentru că, pur și simplu, am fost o mare admiratoare a muncii sale de-a lungul timpului. Și, de asemenea, pentru că acest rol, care este mai mult despre priviri și tăceri decât despre cuvinte, părea pentru el, avea ceva rolurile jucate în trecut – Edward Scissorhands sau Benny & Joon – și din emoția care iese la iveală de fiecare
dată. Există ceva din Buster Keaton în Johnny. În fine, am simțit în el latura romantică a personajului, aspectul său hipersensibil corespundea lui Ludovic al XV-lea din filmul meu”, a declarat Maïwenn.

Fotografii: prin Independența Film

Citiți și: 

Les Films de Cannes à Bucarest: Am văzut toată viața la cinema!

“Acum”-ul. “Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Les Films de Cannes à Bucarest 2023: „Dragoste la foc mic”, un film ca un festin

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *