Sembikiya este cel mai vechi magazin de fructe din Japonia. Are peste 180 de ani de istorie, aparține unei familii de samurai și, culmea ironiei, la început aici se comercializau fructe la promoție. Abia la a doua generație de proprietari s-a schimbat macazul și-a început obsesia fructului perfect. Soția moștenitorului Sembikiya a decis să treacă la divizia lux, să uite de chilipiruri și să producă fructe fără cusur. I-a ieși, iar afacerea e un mare succes de la o generație la alta!
Shop-ul din Tokyo arată mai degrabă ca un boutique cochet de bijuterii iar prețurile fructelor se apropie de cel al nestematele și diamantelor. Plătești 21 dolari pentru un singur măr, scoți din buzunar alți 69 dacă ți-e poftă de căpșune, dar nu primești multe – vreo 12 bucăți. Și mai scumpe sunt pepenele roșu pătrat – 212 dolari, o cutie cu 40 de cirește 159 dolari (cam 4 dolari o singură cireașă), strugurii – 49 dolari ciorchinele. Așa se face că fructele de la Sembikiya au ajuns un lux și sunt cumpărate la zile mari. Mai ales că este o tradiție în Japonia să oferi fructe cadou oamenilor apropiați. Încă din secolele 13-14, samuraii îi dăruiau shogun-ului fructe în semn de loialitate. Japonia are două sezoane de cadouri pe an – vara (iulie) și iarna (decembrie). Membrii familiilor fac schimb de cadouri, iar angajații le dau mici atenții șefilor în semn de recunoștință. Companiile fac la fel cu clienții lor. Nu-i de mirare așadar că aproape 90% dintre fructele Sembikiya ajung cadouri la nunți și aniversări, ori suveniruri luate de turiștii pofticioși și cu dare de mână. De ce sunt atât de scumpe fructele la Sembikiya? E o întrebare care n-are neapărat un răspuns obiectiv. E ca și cum i-ai întreba pe americani de ce fac “give me five!”.
Și totuși…
Muskmelon este vedeta la Sembikiya. Pepenele galben cu aromă de musk se cultivă din cele mai bune semințe în condiții speciale – deasupra pământului, temperatură controlată și masaj. Nu e o glumă, ați citit bine! Forma perfect sferică a fructului se obține grație atingerilor atente aplicate fiecărui pepene în parte. Masajul special este botezat ball wiping. Pepenii sunt minuțios crescuți la Shizuoka, cea mai însorită zonă din Arhipelagul Nipon.
“Cu mult timp în urmă, se întâmpla ca în Statele Unite sau sud-estul Asiei. Oamenii mâncau merele mergând pe stradă, unde erau munți de fructe de vânzare. Însă niponii au cerut o calitate mai bună, un gust mai bun. Sembikiya răspunde cererii și așteptărilor venite din partea consumatorilor. Noi, japonezii, suntem buni și știm să facem produse de calitate,” explică pentru Slate.com un angajat al companiei.
“Scump, foarte scump! Dar fructele au un gust pe care nu-l poți uita” – review tripadvisor.com
Fructele Sembikiya nu sunt doar perfecte, ci au și un gust impecabil. Cei care au testat merele spun că n-am mai mâncat ceva atât de bun în viața lor. Când guști Fuji Apple înțelegi mai bine ce înseamnă “Dragoste la prima înghițitură”. Cât despre struguri, o revelație! Iar pentru cei care nu se îndură să cheltuie o avere pe un kilogram de fructe – cât să facă o tartă, pot să guste desertul cu mere prețioase la cafeneaua magazinului. “Fruit Punch”, “Fruit Sandwiches”, “Peach Frappe”, “Kakigori” (shaved ice) cu diferite arome de fructe, “Parfait de castane” sunt de asemenea în meniu. Tot aici se vând și gemuri sau sucuri din fructele cu imperfecțiuni (atenție, superficiale!), refuzate în urma triajului strict. Doar 3% dintr-o recoltă se califică și ajunge pe rafturile Sembikiya. În magazin o să decoperiți și ume, un fruct delicios care arată ca o caisă, dar e botezată “Japanese Plum” (prună japoneză).
Fotografii: roadsandkingdoms.com
Share now!