La sfârșitul anului trecut, vă invitam să faceți bilanțul lui 2016. Un exercițiu extrem de util pentru a pune punct lucrurilor deja întâmplate și a deschide calea noilor oportunități. Suntem la mijlocul lunii ianuarie iar lucrurile s-au pus serios în mișcare. Avem o agendă nouă și nenumărate planuri: vrem să fim mai buni, să slăbim, să călătorim, alt job, o mașină, să citim mai mult etc. Numai că rezoluțiile nu sunt ușor de respectat și socoteala de la începutul anului nu o să dea cu plus dacă nu acționăm în direcția potrivită. Fie că v-ați făcut, sau nu, planuri pentru 2017, vă invit să citiți, să luați aminte și să aplicați sfaturile Mihaelei Gavrilescu, coach și trainer de dezvoltare personală. Dacă articolul despre bilanțul anului trecut a fost ilustrat cu replici din filme, pentru povestea rezoluțiilor am ales titluri de cărți care să vă inspire în căutarea viitorului.
Elizabeth Gilbert, Eat, Pray, Love
Moda rezoluțiilor există și ne “bântuie” la fiecare început de an. Mihaela, cum să facem o listă realistă de rezoluții pentru 2017?
Listele de rezoluții la început de an au devenit deja o practică des întâlnită. Ce se întâmplă cu ele pe parcursul celor 12 luni ține de fiecare dintre noi, dar și de ce ne rezervă fiecare an în parte. Ca să-ți răspund cât mai complet la întrebare, simt să vorbesc puțin despre 2017 pentru că se anunță un an extrem de interesant, dar foarte diferit de cei dinaintea lui. Nici n-au trecut primele zile din 2017 și observ că lucrurile stau total altfel: mai mult dinamism, agitație, situații noi și surprinzatoare, pentru unii dintre noi chiar presiune și lipsă de timp. Anul acesta se anunță unul plin de surprize, răsturnări de situație, oportunități, un an care ne va provoca să fim în mișcare, flexibili, să ne adaptăm la cursul firesc al lucrurilor, chiar daca multe dintre ele vor fi neașteptate și foarte noi. Să ne deschidem la ceea ce vine către noi în mod natural, chit că diferă de ceea ce vrem noi să obținem.
Dacă în anii trecuți aveam liste întregi de dorințe, planuri de acțiune detaliate pe care le pierdeam apoi pe drum, de data aceasta am simțit nevoia să simplific foarte mult lucrurile. Personal, recomand să ne stabilim câteva priorități principale, arii mai largi de acțiune (aș sugera maximum 4-5), pe care să ne concentrăm atenția pe parcursul următoarelor luni. În același timp, e important să nu încurcăm lista cu ce ne dorim cu cea de rezoluții. În primul caz, de multe ori, așteptam să ni se întâmple, să „pice din cer”, pe când rezoluțiile presupun acțiune din partea noastră. Când avem câteva priorități principale în vedere (să-mi cresc business-ul, să am o stare de sănătate excelentă, să călătoresc, să petrec mai mult timp cu familia sau să-mi întemeiez una, să ma cunosc mai bine etc.), în momentele în care ni se va aglomera programul, ceea ce foarte probabil se va întâmpla des în 2017, vom știi unde să ne îndreptăm atenția și energia și ce vom putea lăsa pe planuri secundare.
Charles Dickens, Great Expectations
Cu toții ne dorim lucruri frumoase, relații armonioase, jobul perfect, vacanțe exotice, momente de relaxare, un corp de invidiat. Nu este greu să pui pe listă astfel de lucruri. Întrebarea este însă: ce ești dispus să faci pentru a avea ceea ce îți dorești? Care este prețul pe care esți pregatit să-l plătești ca rezultatul final să fie cel așteptat? Cât de motivat ești să faci totul pentru atingerea obiectivelor tale? Și de-aici ajungem la cât de realist este tot ceea ce îți propui? Pentru că dacă visezi cu ochii deschiși la vacanțe exotice, dar nu ai obiceiul de a economisi și cheltui imediat tot ceea ce câștigi, e foarte probabil să visezi în continuare, dar să nu iei niciodată avionul spre acea destinație.
De ce trebuie să ne facem o listă de rezoluții? Unii zic că n-ar fi utilă. Cum ne poate ajuta ea să avem un an mai bun?
În primul rând, simplul proces de a te gândi și a pune pe hârtie niște rezoluții este unul folositor. E un moment al tău cu tine în care te întrebi ce-ți dorești și ce ești dispus să faci pentru asta. Este un exercițiu potrivit să verifici unde te afli, daca ceea ce ai acum în viața ta corespunde cu viziunea pe care o ai vizavi de ceea ce ai vrea să trăiești. Și apoi te face să te întrebi ce este nevoie să schimbi pentru a-ți împlini obiectivele. Lista de rezoluții poate fi privită și ca un moment de conectare la tine, la motivațiile interioare, un moment de evaluare și de hotărâre a unei direcții viitoare. Și mai mult decât niște simple idei puse pe o hârtie, propun exercițiul de creare a unei viziuni cu privire la ce îți dorești. Cum arată în detaliu? Cum te va face să te simți? Cum știi că ți-ai atins obiectivul?
În al doilea rând, daca nu știi unde vrei să ajungi, nu vei ajunge niciodată acolo. Să-ți acorzi timp să te gândești la destinație te scoate putin din inerție, din trăirea vieții pe pilot automat, când lași să treaca anii fără să te bucuri de tot ceea ce ai putea experimenta dacă ai lua hățurile în propriile mâini. Presupune să îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce trăiești. Dar, evident, nu este suficient să faci o listă colorată la început de an pe care s-o lipești pe frigider. Este foarte important să și acționezi asupra a ceea ce ai scris acolo. Rezoluțiile sunt, de fapt, doar începutul.
Și dacă tot faci lista de rezoluții, cum te ții de ele?
Următorul pas pe care îl văd, după ce ți-ai stabilit ariile de interes pentru anul ce tocmai a început, este să transpui totul în pași mici, clari, ușor de împlinit. Ceva ce este nevoie să faci zi de zi, constant. Iar apoi să începi să-ti creezi obiceiuri care să te susțină în acest sens.
Și am să iau un exemplu: Una din rezoluții pentru 2017 poate suna așa: să am acea vacanță exotică la care visez de câțiva ani. Ce presupune asta? E important să stii unde vrei să mergi, când, pentru cât timp, în ce condiții, de câți bani ai nevoie etc. Ai nevoie de condiție fizică specială? Poate vrei să escaladezi Mont Blanc sau să mergi la Matchou Pitchou. Până când ar trebui să achiți avansul/biletul de avion/cazarea? Și lista de întrebări poate continua. Va trebui apoi să îți faci un plan concret – eu propun unul cu obiective de tip SMART: specifice, măsurabile, de atins, realiste și delimitate în timp.
Să spunem că vei avea nevoie de o anumită sumă de bani de care nu dispui acum. Deci este nevoie să îți faci un plan financiar. Cât ar trebui să economisești lunar? Cât de realist este? Daca nu este sustenabil, având în vedere venitul actual, ce ai putea face să câștigi mai bine? Și întrebarea cheie: cât de motivat/ă ești să faci tot ceea ce este necesar pentru a avea vacanța visurilor tale? Poți să faci anumite sacrificii, fără a-ți crea frustrare și sentimentul de lipsa și pivare? Dacă da, atunci succesul este aproape!
Unul din motivele principale din cauza căruia renunțăm la a ne împlini rezoluțiile este lipsa motivației. Fără o motivație interioară puternică este dificil să depășim provocarile și greutățile pe care le întâmpinăm pe parcurs. De exemplu: dacă vrem să mai slăbim 5 kg ca să arătăm bine în costumul de baie la vară, dar voința noastră pălește în fața vitrinei cofetăriei de la colț sau în momentul în care sună alarma dimineața să plecăm la alergat, atunci vom renunța rapid la ce ne-am propus. Și, eventual, cu 2-3 săptămâni înainte de vacanța la mare vom căuta soluții „miraculoase” ca să scăpam de excesul de greutate, soluții care de fapt ne solicită organismul și nu au efecte de durată. Deci motivația este cheie. De aceea și rezoluțiile trebuie să vină din interiorul nostru, să fie dorințele noastre autentice în spatele lor, nu presiunea socială, așteptările parinților sau alți factori externi.
În plus, este esențial să integrăm ceea ce ne propunem la nivel de rezoluții în contextul realității pe care o trăim. Putem avea foarte bine 3 pasiuni în care să investim timp, efort și energie și toate 3 ne aduc bucurie și ne motivează extraordinar de mult, dar daca ele ne ocupă toata ziua și nu mai reușim să acordăm atenție acelor activități necesare traiului obișnuit, nu este realist să le punem pe toate pe listă. Aici intervine prioritizarea.
Și pentru că am menționat mai devreme crearea de noi obiceiuri, un mod în care putem face asta este prin repetarea unei acțiuni noi de 21 de ori până creierul nostru o percepe drept obicei. Dar odată această schimbare integrată în programul nostru obișnuit, ne va veni mult mai ușor să trecem la acțiune, așa că este important să fim perseverenți, răbdători și să începem cu pași mici chiar de astăzi. Pentru ca acolo unde îți îndrepți energia și atenția, acel lucru se dezvolta și crește.
Sunt foarte mulți cei care nu-și fixează rezoluții pentru un an întreg, greșesc?
Oamenii sunt foarte diferiți, acționează și reacționează în funcție de diverși stimulti și motivații. Ceea ce la mine poate funcționa excelent, pentru altcineva poate fi o corvoadă și invers. De asemenea, lucrurile nu sunt eminamente „bune” sau „rele” ca să facem apoi o evaluare de tip „corect-greșit”. O listă cu rezoluții are avantajele ei, dar pentru o persoană spontană, creativă și care iubește libertata, să-și facă un plan detaliat și clar pentru un an întreg poate fi ceva mult prea fix și rigid. De aceea cred că dispunem de tehnici și instrumente variate care să ne sprijine în felul în care ne trăim viața, tocmai pentru a satisface nevoi distincte, proprii fiecarui individ. Lista de rezoluții funcționează pentru acele persoane care o găsesc utilă și țin cont de ea. Altfel, e încă un instrument minunat, dar care nu ne folosește la nimic.
Concret, spune-mi, cum ne facem planul pentru 2017 și cum ne stabilim obiectivele?
Pe scurt, ar fi următoarele etape:
1. Stabilirea priorităților – maxim 4-5 arii mai largi de acțiune.
2. Împărțirea fiecărei arii în parte în mai multe direcții de acțiune. Este un proces important de gândire, care se poate desfășura în mai multe faze pe măsură ce identifici noi detalii cu privire la ce ți-ai propus. E important să răspunzi la o serie de întrebări, ca de exemplu: Ce trebuie să fac constant pentru a ajunge unde mi-am propus? Ce e nevoie să schimb în viața mea? La ce e necesar să renunț din ceea ce fac acum pentru a avea spațiu pentru noile obiective? Cât de mult îmi doresc acest lucru? Cum știu că am împlinit ceea ce mi-am propus?
3. Transformi fiecare direcție de acțiune în pași mici, obiective SMART asupra cărora să acționezi constant, dezvoltând noi obiceiuri. (înlocuiesc o masă pe zi cu ceva mai ușor și mai sănătos; fac de 2 ori pe săptămână mișcare timp de 30 de minute la început, apoi cresc treptat până la 1 ora etc.). Important este să spargi un obiectiv mare în mai multe acțiuni mici, simple pe care să nu le percepi demotivante sau grele. Așa le poți integra cu mai mare ușurință în programul zilnic. Dacă te apuci din start de multe lucruri noi și complexe, șansele să te epuizezi și să renunți la scurt timp sunt ridicate. Totul se face treptat, cu răbdare și perseverență având în minte așteptări realiste.
4. Ajustarea obiectivelor este un pas important – dupa un timp poți realiza că ți-ai propus prea multe și nu mai ai timp și energie sa le faci pe toate. Atunci alegi în funcție de priorități ce rămâne în atenția ta. Plus că e posibil să apară lucruri neprevăzute în program, dar urgente și importante. E necesar să le integrezi și pe acestea în ceea ce faci zi de zi. Flexibilitatea este foarte importantă. Și așteptările realiste – revin asupra lor pentru ca niște așteptări fanteziste ne pot duce rapid într-o stare de demotivare puternică.
5. Evaluari periodice – se aplică după o perioadă semnificativă de timp, de câteva luni, pentru a vedea în ce măsura lucrurile se petrec conform planului, motivația e la fel de puternică, obiectivul a ramas neschimbat etc.
The sun always rises, Ernest Hemingway
Îmi poți da câteva exemple de cărți sau filme care să ne ajute să nu deviem prea mult de la ceea ce ne dorim cu adevărat?
Una din cărțile care îmi vine acum în minte și pe care o recomand cu putere este cea a lui Stephen Covey – „The 7 Habits of Highly Effective People: Powerful Lessons in Personal Change” (Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. Lecții importante pentru schimbarea personală).
Un alt autor foarte cunoscut, considerat părintele NLP-ului și un geniu al dezvoltării personale, este Richard Bandler. Cartea “Fă-ți viața exact cum vrei tu” este considerată una din cele mai bune scrieri ale sale.
Iar daca ar fi să mă gândesc acum la un film cu puternic efect transformațional, care vorbește despre călătoria personală, acela este documentarul “Finding Joe” realizat după scrierile lui Joseph Campbel, unul din cei mai mari mitologi din lume. Este un documentar la care fac referire frecvent și personal mă întorc la el cu plăcere pentru a descoperi lucruri noi cu privire la călătoria eroului, acel drum inițiatic al fiecăruia dintre noi.
Sunt și oameni care nu știu ce vor. De exemplu, nu știu ce job li se potrivește cu adevărat. Cum pot ei să afle?
Coaching-ul este o practică extrem de utilă atunci când nu ne este clar ce vrem să facem, ce tip de job ni se potrivește, care sunt punctele noastre forte și ce ar trebui să îmbunătățim. Recomand în aceste cazuri colaborarea cu un coach pentru a dobândi o perspectivă mai clară a situației curente, a ceea ce ne dorim și a abilităților noastre care ne susțin în acest parcurs. Ghidarea unui coach este foarte utilă pentru ca el poate vedea acele lucruri care ție îți scapă, te poate îndruma prin întrebări deschise către răspunsurile pe care le cauți și, în același timp, te susține în creșterea încrederii în sine și dezvoltarea puterii personale.
Mario Vargas Llosa, The time of the hero
Dacă lucrul cu un coach nu este o prioritate, recomand o evaluare cât mai obiectivă a punctului în care persoana respectivă se află în prezent, din perspectiva tuturor domeniilor vieții: carieră, financiar, mental/intelectual, sănătate, familie, relații sociale, spiritual. Se poate face chiar o evaluare cantitativă, dând note de la 1 la 10 fiecărui aspect al vieții, caz în care 1 înseamnă total nesatisfăcător, iar 10 extrem de satisfăcător (mi-am depășit așteptările). Astfel poți să vezi orientativ unde consideri că ai de lucru, dar și unde stai deja foarte bine. Și de-aici la a-ți seta niște priorități mai este doar un pas. La acest exercițiu, se poate adăuga un altul cu privire la valorile personale. O simplă reflectare la scala proprie de valori, ce e important pentru mine, ce manifest frecvent la serviciu, acasa, în relațiile sociale, în relație cu mine, unde e nevoie să lucrez etc. ne poate ajuta să înțelegem ce e prioritar pentru noi. De obicei, când ne simțim dezorientați, nu știm ce ni se potriveste și mergem din inerție nu ne aflăm într-o zonă de putere. E important să facem, în acest caz, trecerea de la „victimă în propria viață” la „lider al vieții mele”. Pentru aceasta, primul pas este să ne asumăm responsabilitatea pentru tot ceea ce se întâmplă în viața noastră, evitând să mai dăm vina pe alte persoane, circumstanțe și situații. Și atunci, reflectând la întrebarea „ce pot face eu acum să îmbunătățesc situația în care mă aflu” nu avem cum să nu ne dăm niște răspunsuri.
Dacă parcurgem aceste exerciții și ne oferim câteva momente de reflexie și tot nu reușim să găsim nici un răspuns satisfăcător, poate e necesar să ne uităm la ce ne blochează și de ce anume ne este frică. Acestea sunt două tipuri de factori ce ne împiedică să avem o imagine clară a situației în care ne aflăm și să acționăm spre rezolvarea ei. Procesul poate fi mult mai amplu atunci când există ghidarea unui coach, mergând mult mai în profunzime pentru a descoperi ce anume ne ține pe loc, dar deja aceste exerciții odată parcurse de fiecare în parte sunt un pas important înainte. Recomand cu putere să ne oferim acest timp de interogare și introspecție atunci când avem nevoie să depășim o situație în care ne lipsește claritatea și direcția.
Pe Mihaela Gavrilescu, coach și trainer de dezvoltare personală, o găsiți și citiți pe www.mihaelagavrilescu.com.
Share is fashion! Goinfashion!