Recomandare: pentru o vacanță rafinată, mergeți la Florența!

Florenta

În italiană, cuvântul passeggiata înseamnă promenadă, dar nu se referă la o simplă plimbare. E mai mult – implică adesea o porție generoasă de gelato și, cel mai important, contemplare. N-ai cum să ajungi în Bella Italia fără să-i colinzi orașele cu ochii larg deschiși. Iar Florența e testul suprem – oriunde privești, vezi artă! Sunt biserici, palate, muzee, grădini, poduri, biblioteci, fântâni, universități, statui. Descoperi la fiecare pas eleganța detaliilor lucrate în marmură, piatră, teracotă, mozaic, lemn, sticlă ori porțelan. Rămâi uluit. Capitala Divinei Toscana e o bijuterie fină pe care nu te mai saturi să o admiri!

Salve!

Am făcut cunoștința cu Firenze la mijloc de iulie canicular și aglomerat în Peninsulă. 34 de grade și vârf de sezon turistic. Însă nu mi-au dat bătăi de cap niciuna, nici alta. Pe străduțele pavate și îngrădite de clădiri superbe, doar te mângâia soarele, iar întâlnirile cu miile de turiști în punctele cheie ale orașului ofereau priveliștii parcă și mai multă emoție. Imaginați-vă că la ora 9 dimineața, într-o zi de joi, Piazza del Duomo era deja ca un furnicar. Aici se stă minute bune cu ochii pe sus. Privești uimit marmura albă, roz și verde a catedralei Santa Maria Del Fiore, impunătoarea Cupola del Brunelleschi, turnul Campanile di Giotto, Baptisierul. Când te dezmeticești, realizezi că un șir aproape nesfârșit de oameni care vorbesc toate limbile pământului așteaptă să viziteze interiorul catedralei. Sunt pe două rânduri de jur-împrejurul obiectivului. Singurii care se grăbesc sunt localnicii. Florentinii traversează piața pe biciclete, ori scutere, și te trezesc din visul de secol 15 la realitatea din veacul vitezei – două-trei clinchete de sonerie și un claxon sunt de ajuns. Salve!

Mozzafiato = care-ți taie răsuflarea

Vacanța la Florența n-a fost neapărat planificată, am cumpărat biletele de avion doar cu două săptămâni înainte (Blue Air are zbor direct București-Florența – într-o oră și 50 de minute aterizezi lângă dealurile cu viță de vie). Aveam la dispoziție patru zile, așa că n-am plecat cu gândul să bifez obiective dintr-un ghid turistic. Știam că vreau să mă las sedusă de frumsețea locului, să merg mult pe jos și că-i musai să ajung la Uffizi Gallery. Ne-am rezervat biletele la celebrul muzeu în avans, cu ajutorul celor de la hotel, și tot am stat la coadă cam o oră doar să intrăm. Oricum, să știți că e o bucurie să vezi câți oameni gustă artă și plătesc pentru asta. Și nici nu te plictisești. Ești aproape de Piazza della Signoria – o veritabilă expoziție de sculpturi în aer liber – privești statuile impunătoare și abia aștepți să urci în muzeu, să-i descoperi în camerele numerotate și dichisite ale palatului florentin pe Michelangelo, Leonardo da Vinci, Caravaggio, Botticelli, Tiziano, Dürer. Organizarea e ceas, în ciuda afluxului de vizitatori, în interior ai suficient spațiu, e loc destul să privești operele de la distanța cuvenită. Coridoarele sunt de asemenea impresionante, cu statui care poartă dialoguri și transmit mesaje, fresce, covoare din marmură, tavane perfect decorate și cât iei o pauză, te așezi pe bancă, te uiți pe geam și vezi Florența. Mozzafiato! Ori “Breathtaking!”, cum ar spune americanul. Am încheiat periplul renascentist la cafeneaua modernă de pe acoperiș, cu un pahar de Chianti roșu, privind spre acoperișul de teracotă al Domului, turnul medieval și Pallazo Vechio. Ce poți să-ți dorești mai mult? Fie că ați fost, ori nu, să urmăriți Uffizi Galleries pe Instagram. O să vă placă! AICI, pe contul muzeului, like-urile se numără cu miile și nu există filtre. Arta chiar n-are nevoie!

Mamma mia!

Pe lângă artă și cultură, la Florența guști mâncare excelentă, vin bun, prossecco, il vero cappuccino italiano și ceai de roze. Am mers mii de pași zilnic și ne-am odihnit din când în când la vreo trattoria, pasticceriaosteria, cafeteria, gelateria, tisaneria. Ce binecuvântați sunt italienii! Vacanțele în Bella Italia sunt un răsfăț pentru trup și suflet și odată ce-ți tratezi papilele cu gelato, tiramisu, paste și pizza, te declari îndrăgostit. Despre experiența La Tisaneria di Santa Maria Novella o să vă povestesc într-un articol separat. Vizita la ceainăria celei mai vechi farmacii din Italia – Officina Profumo – Farmaceutica di Santa Maria Novella –  merită mai multă atenție. În ultima seară am stat pe terasa unei mari librării, la Feltrinelli RED – read – eat – dream. Mai întâi am răsfoit mai multe cărți, printre care și Divina Comedie, apoi am comandat ceai de mușețel Notte Stellata, brioșe cu afine și Aperol. La raftul despre Firenze am descoperit și No city would be so good to live in as Florence, de Arthur Symons. Am răsfoit-o și am reținut începutul “Florența este un coridor prin care au intrat frumusețea și spendoarea în lume”.

FirenzeLa Bella

O vizită la Florența e un regal. E destinația perfectă pentru o vacanță rafinată, cum v-am vrăjit din titlu. Și când mă gândesc că am descris doar un strop din atmosfera orașului (și despre câte nu v-am spus! – Ponte Vechio, Pallazo Pitti, Santa Maria Novella, Santa Croce, Santo Spirito, San Lorenzo, Galleria dell’Accademia, Mercato Centrale, Grădinile Boboli, ș.a.m.d.), ori poate o să vi se pară că am folosit exagerat de multe cuvinte mari. Dar n-ai încotro, orașul este în întregime în Patrimoniul UNESCO încă din 1982, cum poți să-l povestești în două vorbe și să uiți de metafore. Vă las pe voi să luați la puricat în cărți sau albume, ori la fața locului, istoria și arhitectura Florenței, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume (peste 16 milioane de turiști anual).

Florenta

Sunt aproape două săptămâni de când m-am întors și tot citesc, și mă minunez, mă uit la fotografii, și-aș mai vrea să fiu acolo, aproape de Porta Rossa, să-mi iau Biscotti e Cantuci și să merg pe jos ore bune, să admir apusul din Piazza Michelangelo. E greu să cuprinzi totul deodată, în numai câteva zile, așa că, vorba jurnaliștilor The Telegraph, cei care se numesc art aficionados o să-și mai programeze cel puțin un sejur. Inclusiv eu. Nu l-am văzut pe David iar Fântâna lui Neptun era în renovare.

Fotografii: Pixabay. Pe ale mele le vedeți AICI, pe Instagram.

Share now!

 

 

One thought on “Recomandare: pentru o vacanță rafinată, mergeți la Florența!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *