Mă număr printre norocoșii care au prins carantina la casă cu grădină. Așa se face că m-am implicat la săpat, curățat trandafiri și finisat straturi pentru flori și legume. Chiar aseară am udat lalelele, tufele de lavandă, magnoliile și zambilele, în triluri de păsări și miros de zarzări înfloriți. O încântare! 💚 Zilele următoare urmează să ne ocupăm de balcoane și terase. Am scos mușcatele la soare, am mai comandat o serie de plante și ghivece. E cert, la casa cu grădină, treaba nu se termină niciodată! Atât despre mine. Ce face Luminița Nicorici la Primitiv Plants e mult fain și interesant, iar în această perioadă are agenda plină de proiecte verzi – din mâinile și talentul ei vor răsări, curând, noi mici jungle urbane în balcoanele, grădinile și terasele bucureștenilor. 🌱 🌼
În spatele petecelor de natură sunt multe ore de muncă și un munte de pasiune. Una urmată abia după mai mulți ani de job în corporație.“Lucrez în consultanță pentru fonduri europene din 2009, la început în cadrul unor companii mari, iar în ultimii ani ca freelancer. Tocmai aceasta independență mi-a permis să găseasc timp să dezvolt și alte proiecte. Plantele sunt o pasiune mai veche de a mea și așa am putut să o transform într-un business în ultimii ani. Am început cu propria casă, terasă – aici îmi este laboratorul de încercare. Am făcut câteva cursuri și așa am descoperit cu adevărat dimensiunea uriașă a domeniului, varietatea fantastică de plante pe care poți să le folosești în amenajarea spațiilor verzi. M-a atras, încă de la început, curentul de <new perennials>, tocmai pentru că este cel mai apropiat de natură, de diversitatea mare de plante pe care o vedem în jurul nostru. În plus, nu pune accentul doar pe floare, grădinile de perene sunt definite de frunze, de tije, de structuri. Sunt neregulate și se aseamană cel mai mult cu pajiștile sălbatice. Primii clienți au fost prieteni care m-au rugat să-i ajut să-și amenajeze zonele verzi, din casă sau din gradină. Așa am început practic să lucrez la proiecte pentru alții”, îmi povestește Luminița.
Luminița Nicorici, printre plante verzi – locul unde-i șade cel mai bine
Dacă mergeți în plimbare pe contul de Instagram Primitiv Plants, și chiar vă rog să o faceți aici, veți fi cuceriți de micile grădini verzi care se iețesc, la înălțime, printre blocurile gri. Luminița iubește ce face și asta se vede: “Este incredibil de plăcut să poți să reduci o grădină de perene într-o jardinieră pe o terasă sau un balcon mai mare; să simți toate anotimpurile”. Proiectul Primitiv Plants e încă unul crud – s-a lansat în urmă cu doi ani și promite să aducă bucurie iubitorilor de natură multe alte primăveri și de acum înainte. Luminița Nicorici nu se plictisește niciodată – are acasă peste o sută de plante, se joacă și experimentează constant. Și, cu toate că nu-i place deloc ce vede în grădinile și parcurile publice, e optimistă în privința viitorului. Sunt semne că oamenii își doresc natura mai aproape de ei, în casele lor, și au început să reacțineze când arborii din orașe sunt sluțiți, aș adăuga eu.
Așadar, vă invit să citiți interviul, să urmați sfaturile Luminiței și să îndrăzniți să vă amenajați balcoanele cu plante și flori. Dacă tot #StămAcasă și timpul e destul. Nu vă faceți griji dacă nu sunteți experimentați, există plante prietenoase și cu cei care ori le prea udă, ori nu le udă deloc. Plus că e un început pentru toate. Avoir la main vert spun francezii, have green fingers zic englezii despre cei care au mână bună la plante și flori, adică știu bine cum să le îngrijească și să producă abundență. Ceea ce vă doresc să vi se întâmple – creșteți mici grădini verzi la voi acasă! Chiar dacă stați la bloc. 🏡
goinfashion.ro: Ce înseamnă perennial garden? De ce le-ai ales? Care ți-e, mai exact, fișa postului?
Luminița Nicorici: Termenul de „plante perene” este folosit în mod vag de grădinari pentru a indica acele plante care înfloresc, trăiesc mai mulți ani, fără a fi nevoie de o nouă însămânțare și care nu sunt copaci, arbuști sau bulbi. Toamna, plantele perene se usucă, rădacina supraviețuiește peste iarnă în pământ, iar primăvara aceste plante intră din nou în vegetaţie. Majoritatea plantelor perene se înmulțesc prin reproducere vegetativă: tuberculi, rădăcini, rizomi muguri, etc., mai rar prin semințe. Mai simplu spus, plantele perene sunt plante care revin la viață în fiecare an, fără ca noi să intervenim.
În proiectele mele pentru amenajarea spațiilor exterioare folosesc cu preponderență plante perene. De aici vine și perennial gardens. De ce plante perene? Pentru că urmăresc imitarea sentimentului de natură. “Bring nature close to you”. Este ca un act creativ; nu te joci doar combinând plante perene cu ierburi mixte, te joci cu culorile florilor și frunzelor, te joci cu forma, marimea, înalțimea plantei, structura, perioada de interes a fiecăreia etc.
Care sunt plantele benefice/norocoase pe care ar fi bine să le aducem în casele noastre?
Deși sunt pasionată de plante (prietenul meu ar zice că prea pasionată 😃), relația mea cu plantele nu e chiar atât de obsesivă. Nu mă atașez definitiv de o anumita plantă, așa cum, poate, fac mamele și bunicile noastre. Îmi place să aduc tot felul de noi modalități de cultivare sau specii și pe care să le testez. Nu toate supraviețuiesc, dar un ghiveci care se golește e o oportunitate pentru o nouă încercare. Toate plantele sunt benefice pentru tine, pentru spațiul tău. Contează foarte mult cât de mult poți să ai grijă de ele.
Spune-ne cum să ne amenajăm un balcon verde. Cam câți bani ne-ar trebui să investim în decorul fresh? E complicat să facem toata treaba singuri sau avem nevoie de un specialist?
Fiind un spațiu personal, cred că e foarte important să te implici în proiect pentru a-l putea face cât mai apropiat nevoilor tale. Cu cât ai fost mai implicat în alegerea plantelor cu atât vei fi mai implicat și în îngrijirea lor. Un specialist te poate ajuta să-ți înțelegi spațiul – condițiile de lumină, vânt, umiditate necesară, te poate ajuta să-ți alegi cele mai potrivite plante pentru spațiul tău, dar, la final, succesul va depinde foarte mult de timpul pe care îl vei aloca întreținerii.
În cazul proiectelor mici, care pot fi amenajate în balcon, ați putea să vorbiți cu cineva din domeniu pentru a înțelege care este infrastructura necesară și tipul de plante potrivite locului tău. Amenajarea spațiului poți sa o faci cu ușurinta, doar urmărind instrucțiunile de la furnizori și informatii de pe You Tube sau site-urile de profil.
În cazul proiectelor mai mari e recomandat să lucrezi cu specialiști. Mă refer aici la proiecte unde este mai greu să te ocupi de îngrijirea constanta a jardinierelor. Acolo unde trebuie montate sisteme de udare și suport pentru plante. Un specialist te va ajuta să menții gradina urbana în condiții optime cu un efort mai mic.
Care sunt cele mai prietenoase plante cu… “uitucii”, adică cu cei care uită sa le ude? 🌼
Pe măsură ce am lucrat cu mai multe persoane mi-am data seama că “uitucii” sunt egalați de cei care udă prea mult. De fapt, udarea excesivă cred ca produce cel puțin la fel de multe pagube ca și lipsa udatului. Devine, câteodată, mai importantă alegerea ghiveciului decât a plantei. Sunt acum pe piață ghivece cu rezervor care ajută planta să-și mențină umiditatea necesară mult mai mult timp. Așa că, recomandarea mea ar fi să utilizați ghivece cu rezervor. Sunt câteva plante care rezistă foarte bine și la supraudare și la secetă, cum ar fi ZZ Plant sau Scindapsus. Le folosesc destul de des în proiectele mele și mai ales acolo unde știu că sunt probleme de udare.
Care sunt tendințele în 2020 pentru grădinile indoor și outdoor? Ce plante se (mai) poartă?
Este clar că în următorii ani orașele, practic, vor invita natura înăuntrul lor, fie că e vorba de case, de balcoane, terase, acoperișuri sau grădini urbane. Generațiile noi, mai ales millenials sunt ce mai mari cumpărători de plante în ghiveci. Am putea spune că trăim o perioadă în care natura începe să renască în interiorul orașelor. Ce observ deja, e că aproape toate spațiile interioare, fie ca vorbim de case, birouri, spații comerciale au cel puțin o zona verde. Florăriile au în oferta lor din ce în ce mai multe plante la ghiveci, în detrimentul florilor tăiate.
Ca stilistică, lumea începe să aprecizeze aspectul sălbatic, natural al amenajărilor. Natura nu este simetrica, astfel sunt favorizate grădinile mai puțin simetrice, plantele care te trimit cu gândul la natură, ierburile înalte. În fiecare an apar pe piață variații noi, cultivare noi. E înca o piață puternică a florilor, să le zicem, clasice, a trandafirilor, a mușcatelor, a petuniilor, dar și aici se simte diversificarea.
Dacă până acum o practică era să-ți iei plantele de la cunoscuți, din familie, acum se achiziționează de pe piața globală. Bunicii noștri și-au făcut grădinile cu plante din sat, de la vecini. De aici și uniformitatea grădinilor și spațiilor verzi din România. Lucrurile tind să se schimbe destul de rapid, iar diversificare și noutatea devin noile trend-uri. Acelasi lucru se simte și în zona spațiilor interioare, unde plantele noi (Strelitzia, Areca) au luat locul ficusului tradițional.
Trăim vremea #WorkFromHome. Care sunt plantele pe care să le aducem aproape de biroul nostru pentru un plus de energie pozitivă?
Orice plantă care arată bine îți dă un plus de energie. Problemele apar atunci când plantele devin o povară pentru noi. Nu aș spune totuși că plantele devin o povară; toți își doresc plante naturale, însă nu toți sunt dispuși să-și asume o responsabiltiate în plus cu întreținere lor.
Care este cel mai fain proiect Primitiv Plants?
Toate proiectele la care am lucrat au fost mișto, cele mai bune experiențe le-am avut cu clienții care s-au implicat activ în construcția grădinii și, mai ales, în menținerea ei.
Ce experimente la ghiveci ai făcut și ești mândră de ele?
Dacă ghiveciul este suficient de mare, atunci poți să refaci petece din natură. Experimentez mult în proiectele de acasă, unde am o jardinieră destul de mare. Acolo am avut de la bulbi de primavară, la ierburi înalte de 2 metri. Este incredibil de plăcut să poți să reduci o gradină de perene într-o jardinieră pe o terasa sau un balcon mai mare; să simți toate anotimpurile. Atunci când spațiul vă permite, recomand să folosiți ghivece cât mai mari, chiar construcția de jardiniere în care puteți pune mai mult substrat.
Cât de multe plante ai la tine acasă? Unde le ții? Cât timp îți ia să le îngrijești?
În acest moment am în jur de 100 de plante de interior, însă numărul variază de la un sezon la altul. Când aveam în jur de 50 de plante, mi-am propus să rămân la 50, însă e greu să mă abțin când găsesc o plantă rară sau un soi nou. Dacă îmi doresc mult o plantă, donez altă planta în loc. Însă plantele cresc, se dezvoltă, se înmulțesc, apar ghivece noi, ghivecele nu pot rămâne neocupate, și tot așa. În casă am plante peste tot și le schimb locul destul de des. Îngrijirea lor a devenit un tabiet pe care îl fac involuntar și nu cred că am stat vreodată să cronometrez timpul alocat.
Plantele pe care le am, au marimi și cerințe diferinte de îngrijire. Prin urmare nu am o zi anume de udare. Fac câte ceva în fiecare zi; în timp, am început să-mi dau seama după cum arata frunza unei plante dacă vrea sau nu apă. La anumite plante, cum ar fi cele aflate pe rafturile superioare folosesc un senzor de monitorizare, care mă anunță atunci când substratul este deshidratat.
Hai sa vedem cum stăm cu parcurile. Spune-mi ce vezi tu, cu ochii specialistului, când te plimbi prin grădinile noastre urbane?
Văd că e nevoie de o schimbare de “cadre”. Din păcate, spiritul conservator e extrem de prezent și vizibil în parcurile românești. Se amenajează ca pe vremea comunismului, cu panseluțe, cu petunii, cu spații desenate multicolorat (alea cu rosu, galben si albastru sunt “ceva”). Și acum, dacă intri în Gradina Botanică, vei da de câteva zone tipic comuniste, amenajate recent. Imaginea generală e de institut de stat, de pe vremuri. Și lipsa de cunoștinte și proceduri. E suficient să vezi cum se curăță arborii din București în 2020 și înțelegi cu ce fel de administrație și oameni avem de-a face. Pentru o experiență sinistră, dați o tură prin parcul Tei să vedeți cum au fost ciuntiți copacii de acolo.
Puținele proiecte faine au fost pur și simplu distruse de lipsa întreținerii. Unul din proiectele emblematice este parcul de la Opera, fain renovat și ulterior total abandonat. Acum aproape toate iarba decotarivă și perenele de acolo sunt pierdute. Soarta similara a avut amenajarea și de la Charles des Gaulle. E trist că în acest domeniu nu sunt ascultate vocile oamenilor tineri, progresiști, care au experiența acumulată în orașele alea faine din vest. E un domeniu în care se cheltuie mulți bani publici și care a ramas sub controlul strict al așa-zișilor manageri publici. Ce vedem în spațiul public este o reflecție a calității foarte proaste a administrației publice.
Dacă ai putea să te teleportezi fix acum într-un parc, oriunde în lume, unde ai merge? De ce?
Highline, New York – fără să clipesc! Este probabil cel mai mișto proiect de conversie urbană din lume și una din cele mai frumoase grădini de perene urbană. În plus, ne arată ce înseamnă să fii creativ și să folosești natura în avantajul tău.
Cam cât de frumos e să lucrezi cu plantele? Pentru ce ești recunoscătoare? Care sunt cele mai mari împliniri pe care ți le oferă această meserie?
Idealul este să lucrezi într-un domeniu care te pasionează. Și pentru mine asta a însemnat primitiv plants, posibilitatea de a te apropia de ideal. Dar este și foarte multă muncă, iar în spatele tău stau mulți alții și eforturile lor. E un domeniu în care lumea colaborează foarte mult.
În final – top 3 plante pe care le îndrăgești nespus.
Cussonia spicata (cunoscută și ca periuța de dinți a elefantului)
Monstera deliciosa cu frunza mare
Strelitzia nicolai (Pasărea paradisului)
Pe Luminița Nicorici o găsiți aici, pe pagina de Facebook Primitiv Plants, și aici, pe contul verde de Instagram.
Citiți și:
Mai avem nevoie și de verde.Peisagista Diana Culescu, pledoarie pentru orașe verzi
Garoafele merită o șansă. Floristul Dhaniel Nora: “Nu sunt flori banale!”
Patru anotimpuri cu Andrei Conțiu, informaticianul pasionat de agricultură
Fotografii: prin Primitiv Plants
Share NOW!