Primăvara de la Londra – soare cu ploaie de restricții

Am rugat-o pe Mihaela Codreanu de la vacantevacante.com să-mi dea detalii despre cum trăiește pandemia la Londra, orașul în care locuiește de câțiva ani buni. Informațiile urma să le includ în articolul Jurnal de pandemie – Londra, Paris, New York, însă jurnalistul Mihaela nu se dezminte – mi-a trimis o corespondență în toată regula, plus o serie grozavă de fotografii cu primăvara blossom/aswome. Așa că am decis să le acord importanța cuvenită și, iată, să le povestesc separat. Mai ales că vorbim despre starea lucrurilor chiar din acest weekend, când britanicii sărbătoresc Paștele și, se pare, au cam uitat de restricții. Soarele-i de vină! ☀️

“E foarte cald pentru perioada asta – am avut toată săptămâna peste 20 de grade! Astăzi (n.r. sâmbătă 11 aprilie) străzile sunt pline de oameni. Nu chiar ca într-o zi normală, fără virus, când abia ai pe unde merge, dar mult mai mulți oameni decât în alte zile cu izolare. Ni se tot spune la radio să nu ieșim în parc, să nu ne vizităm între noi, însă e greu să-i ții pe britanici când afară arde soarele. Unii au ieșit la plimbare, pe jos sau cu bicicleta, alții la iarbă verde, și asta e interzis, scrie clar că nu avem voie să stăm pe bănci, pe iarbă sau la plajă în parcuri, practică des întâlnită pe aici, mai ales când e cald, alții la cumpărături (se stă la rând, distanță de 1-2 metri și intră doar câțiva în interior, în funcție de cât de mare e magazinul). Nu vreau să-mi imaginez ce-i prin parcurile mari, de exemplu în Hyde Park, dacă pe la mine prin cartier e așa. Mi-e teamă că vor umbla nițel la restricții după week-end-ul ăsta aglomerat”, mi-a scris Mihaela, un pic îngrijoarată de ce-ar putea urma.

Londra transmite mesaje subtile – We can’t take you anywhere!

Keep Britain going – go nowhere!

Însă dincolo de discursurile oficiale transmise ferm de autorități prin media și social-media, lockdown-ul la Londra are parte de o foarte bună promovare în oraș. Sunt reclame, bannere și mesaje cool aproape la fiecare colț de stradă. Deh, Londra nu duce lipsă de creativi! Campanie – 1, Coronavirus – ?. Încă se joacă!

De la “couch potato” la “sit on your sofa”!

“În restul săptămânii e liniște, n-am văzut niciodată autobuze atât de goale, atât de puțini oameni și mașini pe stradă. Și zău că e mai respirabil aerul, nu e doar în mintea mea. O spun și cei de la agenția de mediu – nivelul de poluare la Londra a scăzut. E superbă Londra primăvara, deși parcă aș prefera să plouă. Nu de alta, dar numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 crește de la o zi la alta și se pare că va fi și mai rău. Nu doar că UK e în urma Italiei cu vreo două săptămâni, dar restricțiile au fost impuse mult mai târziu decât la alții”.

Social distancing – how to

Însă criza, izolarea și pandemia sunt mai ușor de dus când îți iei porția zilnică de libertate sub soare. Londra a înflorit la propriu, iar fiecare ieșire din casă devine o plimbare memorabilă, mai ales când îți întâlnești cireșul preferat, cum i s-a întâmplat Mihaelei. Și-a alergat ca să-l vadă! N-a traversat orașul, minunea e aproape de casa ei și, deci, nu a încălcat nicio restricție. 🌸🌸🌸

“Încă avem voie să ieșim din casă, teoretic o dată pe zi, pentru urgențe, cumpărături sau sport. Nu profit chiar în fiecare zi, și știu că alții nu au nici măcar luxul ăsta, dar apreciez că încă se poate ieși pentru mișcare. Nu sunt neapărat o persoană sociabilă, sau vreo sportivă, însă după câteva zile de stat cu ochii în laptop, înnebunesc dacă nu iau un pic de aer. E mare lucru să pot ieși măcar câteva minute. Am un parc în apropiere, e aproape gol. Am ajuns să mă bucur enorm de orice minut afară, de orice bucată de iarbă verde, de orice copac înflorit”.

La Londra, primăvara își vede liniștită de treaba ei. Și bine le face londonezilor!

Abundență de frumusețe

Soare, cer senin și nici urmă de ploaie la Londra, poate doar de restricții 

Aici, pe contul de Facebook vacanțevacanțe, Mihaela Codreanu ne ține la curent cu vești din Londra, scrie des revista presei britanice și noutăți simpatice din oraș. Urmăriți #ȘtiriDinLondra! Iar recent, pe blogul plin de călătorii faine din lumea asta mare, a scris, cu amar, despre anularea vacanțelor din cauza pandemiei. Culmea, chiar în Italia.

Citiți și:

Jurnal de pandemie – Londra, Paris, New York

Marea lecție

Un, doi, trei, faci sport – on line – cât vrei!

Arta mâinilor curate. Săpunul, mai bun prieten al omului

Fotografii: Mihaela Codreanu

Share NOW!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *