Pole dance în România. Fără prejudecăți despre dansul la bară!

 

nadia budurusi

Înainte să scriu articolul despre pole dance/pole fitness, dans la bară într-o traducere exactă dar peiorativă, am lăsat deoparte toate prejudecățile. Nu o să le enumăr și nici nu-mi propun neapărat să le combat. Le știți ori, dacă nu, le puteți intui. Firește că e loc de dezbatere, însă eu aleg să vă povestesc ce am văzut, să scriu cum se desfășoară o oră de pole dance în studioul Nadiei Buduruși, ce spun cei care practică sportul greu și cine sunt ei.

Sport

Întâi de toate se impune o definiție. O redau așa cum apare pe site-ul Federație Franceze de Dans (La Fédération Française de Danse). “Pole dance – disciplină sportivă care combină dansul, gimnastica și acrobațiile în jurul unei bare. Implică forță, rezistență, mobilitate și senzualitate”. Nu i-am citat întâmplător pe francezi. În Hexagon sunt 170 de școli și peste 10.000 de practicanți de pole dance. Sportul e la fel de popular în Anglia, Australia, Statele Unite și Canada. Probabil vă întrebați deja cum stau lucrurile la noi?

“Deși de aproape doi ani sunt școli la Brașov, Oradea și București, în România încă suntem foarte puțini. Vreo 60-70 de oameni pasionați de sportul la bară. Iar dacă stăm să ne numărăm bine, cei care practicăm constant, profesioniști și amatori, suntem în jur de 30. Momentan nimeni în afară de noi nu crede în acest sport și nimeni nu vrea să investească. Cea mai mare comunitate de pole dance are 80 de mii de membri și e în America. Iar în Anglia sunt femei, casnice cele mai multe, care practică pole fitness acasă. Și-au luat o bară, au montat-o în living sau în grădină și fac sport, Nadia Buduruși, instructor acreditat pole dance.

pole street

Pole street. Nadia Buduruși, la Budapesta

Actorie și acrobație

Am ajuns să documentez subiectul grație Mirelei Buhuș. Săptămâni la rând îmi apăreau pe Facebook fotografii cu Mirela la bară. Cum e actriță, mi-am zis că pregătește un rol. De fapt, aveam să aflu mai târziu, Mirela se antrena pur și simplu, ca într-o sală de fitness: “Povestea mea cu pole dance a început în 2015, la nunta unor prieteni. În restaurantul unde se ținea petrecerea era o bară și cum sunt dezinvoltă am zis să încerc niște acrobații. Culmea, mi-au ieșit iar prietenii m-au complimentat pentru forța brațelor. Fac sport constant de zece ani și mi-am zis atunci că aș putea să înlocuiesc fitness-ul cu o oră de dans. Însă n-am găsit niciun loc care să-mi placă și-am renunțat. Iar în februarie anul acesta am aflat, de pe Facebook, că Nadia Buduruși ține ore, am fost, mi-a plăcut din prima și m-a prins.”

mirela buhus

“No pain, no gain” este mesajul care a ambiționat-o pe Mirela să se autodepășească

Atât de mult i-a plăcut, încât Mirela și-a sărbătorit, în iunie, ziua de naștere chiar în studio. A primit cărți și i-a încurajat pe invitați să încerce una-două mișcări. Nu e o treabă deloc ușoară așa că mai mult s-au distrat. Pole dance e un sport care nu-ți dezvoltă armonios doar musculatura, ci și latura artistică și încrederea în sine. Așa că Mirela are de gând să participe la festivalul național de pole dance, în septembrie. Pregătește deja o coregrafie și un număr care îmbină cele două mari pasiuni ale ei. Teatrul și dansul. Mixul poartă denumirea de pole theater și există numeroase concursuri internaționale de profil. Se țin în Anglia, Italia, Franța, Grecia, Polonia, Ungaria, Elveția, Australia, Statele Unite.

“După șase luni și antrenamente lungi, chiar și de trei ori pe săptămână, am reușit să trec de etapa for fun. Sunt la un nivel intermediar și reușesc să fac mișcări destul de grele, iar Nadia mă inspiră și mă încurajează să-mi depășesc limitele. Nu știu ce-și imaginează lumea, dar în pole dance e foarte multă muncă, sunt vânătăi și nervi. Ai nevoie de răbdare până să-ți iasă o mișcare iar când reușești îți crește și mai mult încrederea în tine. Mă bucur că am prieteni care au înțeles ce fac și mă felicită constant pentru curaj și ambiție. Ador tangoul iar pentru mine dansul înseamnă libertate!”

mirela buhus

Mirela își face tema de vacanță și se antrenează chiar și în zilele libere. Indicatoarele sunt numai bune de repetat mișcările 

Când am ajuns la studioul de la etajul 5, la Cocor, în Piața Unirii, încă nu se terminase ora de pole fitness pentru copii. Să știți că am regăsit agitația și zarva dintr-o sală de gimnastică, ori de la o oră de sport obișnuită. Părinții așteptau pe margine, iar micuțele balerine roiau în jurul Nadiei. Când îi puneau întrebări despre cât de bine le iese o mișcare, când se întreceau în stat în mâini, sfoară și sărit coarda. E un curs care Nadiei îi dă încredere: Sper că în doi ani să fim mai mulți . Simt că deja am reușit să schimbăm un pic mentalitatea. Mă bucur că părinții sunt deschiși și i-au adus pe copii la pole dance. E un sport care-ți lucrează frumos toți mușchii”.

În timp ce copiii își luau la revedere de la profesoara lor de gimnastică, au început să apară cursanții mai mari și avansați. Diana, Momo, Florentina, Ioana, Laura și Mirela, despre care v-am povestit deja. S-au salutat, Ioana i-a servit cu ciocolată neagră, s-au schimbat repede în echipamentul de sală (pantaloni scurți și bustieră) și-au început clasa de pole fitness, pe muzica de la radio, însă cu sonorul la jumătate. Ca la orice oră de sport n-a lipsit încălzirea, apoi, fiecare exersa, în voie, mișcări proprii, când la bară, ori la trapez (același cu cel din arena de circ) sau elastic (benzile folosite în yoga sau pilates). Se mai opreau să-și dea sacâz în palme și pentru un “bravo”, “felicitări, ți-a ieșit”, “wow”, adresat din tot sufletul colegului de alături. I-am urmărit uimită, m-am așezat pe un scaun și nu m-am mișcat decât să fac câteva poze. Spre deosebire de Laura Rebeca Cristina Dragomir care, la numai 17 ani, a stat în șpagat pe bară și excelează în pole fitness. “Mie nu mi se pare greu pentru că fac ce-mi place. Sunt acrobat, dansez balet și sunt elevă la Liceul de Coregrafie Floria Capsali. Dar aici mă văd pe viitor, vreau să fac pole fitness. Chiar dacă mai întâlnesc oameni care pun etichete, nu stau să-i conving, le spun doar atât: să știți că e un sport! Mă bucur că am întâlnit-o pe Nadia și că sunt mulți profesori din liceu care mă susțin”.

laura

La 17 ani, Laura Rebeca Cristina Dragomir se laudă cu premii în concursuri de acrobație și dans

Flexibilitate și maleabilitate

La prima vedere, Diana Iftodi are alură de gimnastă, însă e project manager la un ONG. Pasionată de escaladă, s-a înscris la pole dance să-și regăsească feminitatea. “Am făcut gimnastică de mică, practic alpinism și fac pole fitness de trei ani. Iar de când am început să mă antrenez cu Nadia, dansul a devenit o mare pasiune. Mi-a schimbat tonusul și disciplinat stilul de viață. Eram destul de băiețoasă iar de când fac pole dance mi-am descoperit o latură mai feminină, și-mi place. Îmi dă mai multă încredere în mine. Am avut noroc să mă învârt în cercuri cu oameni deschiși la minte iar mama m-a încurajat. Recunosc că nu le spun tuturor că fac pole fitness și am rețineri față de unii oameni, ca să evit discuții. Nu îi condam, dar îi invit să vină la un campionat, să vadă cu ochii lor gimnaștii de pole dance și să se informeze.”

Ca să-ți iasă mișcările în pole dance ai nevoie de brațe tari și abdomen puternic. În plus, trebuie să înveți bine cinci tipuri de mișcări: trick (cum te ridici pe bară), inversions (figuri realizate pe bară cu capul în jos), spin (mișcare de bază realizată în jurul barei), transition (elemente legate de spin și trick care îți permit să faci o coregrafie) și floorwork (figuri realizate la sol cum e statul în cap). Însă există un întreg dicționar de pole dance cu zeci de denumiri pentru fiecare figură în parte. Dacă sunteți curioși puteți să-l consultați AICI.

pole dance

Antrenamentul de pole fitness ține o oră și jumătate. Nu transpiri, dar ai toate șansele să faci febră musculară!

Chiar dacă Momo Peter Sanno e dansator profesionist și coregraf, recunoaște că e un sport greu. Are multă experiență, practică dansul contemporan iar la pole fitness vine să învețe o nouă latură a mișcării: Atunci când spun că sunt dansator, mulți au tendința să spună, a, ești striper! E un stereotip. M-am obișnuit și nu mai văd lumea care judecă. Îmi place să iau contact cu oameni care au curaj să-și urmeze pasiunea și să se descopere pe ei înșiși. Dacă scoatem etichetele, în pole dance e vorba doar despre mișcare. Iar cei care judecă sunt cei care nu au încercat niciodată”.

Și Ioana e la fel de categorică. “Voiam o schimbare. Traversam un moment greu și simțeam nevoia să fac ceva care să mă deconecteze. Pole dance-ul chiar mi-a schimbat viața iar Nadia este un om minunat. Vin din ianuarie și abia acum pot să spun că a devenit starea mea de confort. Nu m-am lovit de prejudecăți pentru că e ceva ce nu împărtășesc cu ceilalți. Fac pole fitness strict pentru sufletul meu și nu văd de ce ar trebui să-și dea lumea cu părerea”.

Niciunul dintre cei pe care i-am întâlnit la cursul Nadiei de pole dance nu era la prima întâlnire cu sportul. E și cazul Florentinei Bălărianu care, odată cu orele de pole, și-a recâștigat ambiția. Lucrez într-o multinațională, dar am făcut sport toată viața. Am practicat tenis de câmp și nu mi-a fost foarte greu să mă antrenez la bară. Însă am câteva colege care n-au rezistat și au renunțat imediat. Anul acesta vreau să particip la festival, așa că mă uit la clipuri de pole în fiecare zi, încerc să învăț noi mișcări, ba chiar le testez prin oraș, la o bară de covoare, un indicator. Bărbații zâmbesc însă femeile sunt un pic mai critice. În plus, am reînceput cursurile de tenis, fac și fitness, vreau să mă apuc și de sprinturi. De data asta, nu am de gând să mă mai las de tenis!”

pole dance

Florentina (stânga), Diana și Momo. Îmbrăcămintea sumară este obligatorie pentru prize și contactul cu bara

Cursul de pole fitness s-a încheiat cu streaching, povești și planuri între prieteni (un weekend de pole fitness la malul mării, o sală potrivită pentru concurs). Iar eu o să închei articolul cu o autoironie. Știți scena celebră de dans din True Lies, când Helen – Jamie Lee Curtis – încearcă, chipurile, să-l seducă pe Harry – Arnold Schwarzenegger, iar gesturile sunt pe alocuri de râs și mai puțin senzuale? Ei bine, la insistențele Mirelei și la indicațiile Nadiei, am zis că încerc o mișcare. Una. Cea mai simplă, un spin. Abia m-am urnit deși mă consider sportivă și credeam că fac destule flotări încât să pot să mă desprind ușor de bară. Nu prea mi-a ieșit. Așa că până la dansurile superbe să știți că e cale lungă și mult, mult antrenament.

În Australia se mizează mai mult pe partea sexy și tocuri. În Europa, în schimb, pole dance e despre acrobație. Există și o latură senzuală și feminină, cu tocuri, dar fără vulgaritate. La pole fitness vii să faci sport și să-și eliberezi mintea de stres și să schimbi rutina. Nu există limită de vârstă și nici de greutate. La început oamenii sunt inhibați însă când văd că încep să le iasă mișcările prind aripi și au deja mai multă încredere în ei”, Nadia Buduruși, instructor acreditat pole dance.

Eu zic că merită să încercați măcar o dată în viață. Sâmbăta de la 12.00 este Open Class. Costă 35 de lei. Mai multe detalii despre cursurile de pole dance pentru copii, adolescenți și adulți, dar și despre concursuri găsiți AICI, pe pagina de Facebook Nadia Buduruși – Sport Academy, ori pe misspole.ro. Studioul Nadiei din București este singurul din România cu bare profesionale de patru metri înălțime Lupit Pole.

nadia budurusi

Nadia Buduruși, locul 3 în finala “Românii au talent”

Antrenorul

Despre Nadia Buduruși, instructor acreditat pole dance, ați auzit sigur de la Românii au talent. A ajuns în finală dar n-a câștigat marele premiu, însă Nadia nu a renunțat la visul ei. A reușit să-și deschidă o școală de pole dance și să popularizeze și, la noi, un sport despre care se știu puține. Artistă acrobată de la 5 ani, cu părinți foști gimnaști de performanță în lotul național și acrobați la circ, Nadia a performat în numere aeriene, dar și la sol (trapez, cerc, contorsionism). A practicat dans spotiv, a câștigat nenumărate premii și medalii iar după o pauză sportivă de cinci ani s-a întors în forță, în pole dance. Mai multe detalii despre premii AICI. Nadia promovează pole dance în România de vreo doi ani, însă la nivel mondial lupta cu mentalitățile a început în anii 2000 iar reprezentanți din multe țări au făcut deja demersuri pentru includerea sportului la Olimpiadă. Pole fitness este un dans pe verticală, inspirat din arta circului și un sport care îți eliberează mintea.

Fotografii: prin Nadia Burduși, Mirela Buhuș

Share it NOW!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *