Parfumurile, leac împotriva uitării. Descoperă Cuir Celeste și află ce miros sofisticat are pielea

Nu sunt adepta parfumului unic. N-am avut niciodată un parfum semnătură și nici nu mi-am dorit asta, deși “se poartă”. Îmi place mai degrabă să caut și să experimentez. Ar fi păcat să nu o fac, ținând cont de nenumăratele povești grozave care se ascund în universul discret al parfumeriei de nișă. În plus, de ce să nu dăm momentelor pe care le trăim arome distincte care să ne (re)amintească, la fel ca o madlenă proustiană, cine eram într-o anumită perioadă a vieții.

cuir celeste ex nihilo

Acum eu simt că sunt mai curajoasă, cel puțin în alegerea parfumului, și nu puteam rata lansarea unui nou “elixir” franțuzesc cu “adrenalină”, și o întâlnire la Madison – Luxury Perfumery,  à Bucarest, cu Benoît Verdier, co-owner EX NIHILO Paris. Mai ales că despre casa de parfumuri atipică scrisesem în primăvară, când parfumurile lor au ajuns pentru prima oară la Madison și am cunoscut-o pe Sylvie, parte din trio-ul de outsiders. Așadar, aventura lor continuă cu piele, ingredientul vedetă în parfumeria de nișă. Și știți de ce? Pentru că e (prea) bărbătesc, prea îndrăzneț și sunt puțini care riscă. E mai rar un parfum comercial pour elle cu note de piele, în timp ce variantele masculine se numără cu zecile. Pielea ne aduce aminte de echitație, vânătoare, automobilism, aviație, domenii în care meseriile odinioară, în multe locuri și azi, se conjugau mai greu la feminin. Greu, dar nu imposibil!

cuir celeste ex nihio

Știam deja că Benoît i-a dat brief-ul pe mâna unui bun amic, fotograful celebru Mathieu César, iar acesta s-a transformat în creative director și-a inventat un parfum care să-i amintească de prima lui jacheta vintage bomber B3 – o geacă tip aviator – primită cadou la 11 ani, îmbrăcată chiar și în sudul însorit al Floridei și purtată până îi rămâne mică. Toate aceste amintiri, detalii, emoții și fotografii alb-negru au fost traduse în note aromate de parfumierul-artist Quentin Bisch, care a semnat și Fleur Narcotique pentru EX NIHILO.

“A fost o întreagă muncă de echipă. Timp de 9 luni ne-am întâlnit constant și am testat mai multe variante până am ajuns la Cuir Celeste”, îmi spune Benoît în timp ce-mi pulverizează pe încheietura mâinii noul parfum. Reacția mea: “C’est genial! Chiar miroase a piele!” Nu m-a contrazis, dar a scos imediat o sticluță și mi-a dat să miros absolutul de piele de la Giuvadan, o esență puternică destinată exclusiv parfumierilor. Ce-i drept am strâmbat un pic din nas, dar mirosul m-a teleportat instant, la Florența, în piața de pielărie pe care o vizitasem în vară. Pielea, cum știți, are un iz greoi (gudron, lemn, fum) – c’est trop animal – cum bine a subliniat Benoît, așa că avea nevoie să fie apprivoisé – adică îmblânzită.

Benoît Verdier

Încă de la început ne-am dorit un parfum atât pentru bărbați, cât și pentru femei, un parfum pe care cei doi să-l împartă. Iar frunzele de violete îi dau acestuia nuanțe pudrate, mai delicate. Dacă în parfumeria italiană pielea se combină adesea cu florile de iris, noi am vrut altceva. Iar ca să-l îndulcim, am adăugat musc și flori de patchouli”Și uite așa se naște parfumul unei amazoane moderne, “o femeie puternică într-o armură din piele  Haute Couture, care îi oferă protecție. La femme EX NIHILO e romantică, une fleur bleu, jucăușă, dar puternică și sofisticată”.

M-a surprins să aflu de la Benoît că întreg conceptul aparține EX NIHILO. Nu există în spate nicio agenție sau colaborare extra. Totul se gândește și se pune pe hârtie, intern, în birourile proprii, la Paris: “Suntem mereu foarte atenți la detalii. Cutia Cuir Celeste este dintr-un material reciclabil, dopul recipientului e îmbrăcat în piele iar în interiorul lui regăsim albastru EX NIHILO. E conceput ca o mică bijuterie. Iar pe amblajul din hârtie este scris un citat din Victor Hugo – L’horizon souligne l’infini. Pentru că parfumul este light și aerat, e celest”.

cuir celeste ex nihilo

cuir celeste ex nihilo

Sunt sigură că v-am făcut curioși. Așa că vă invit să testați Cuir Celeste, primul din colecția Visionnaires, la Madison – Luxury Perfumery, Calea Dorobanților 152. Cuir Celeste și Eleventh Hour by Byredo, despre care v-am povestit aici, sunt excelente pentru sezonul toamnă-iarnă. Ați putea să încercați și Fleur Narcotique, parfum EX NIHILO care ni s-ar potrivi nouă românilor, în opinia lui Benoît care la prima vizită în România ne-a descris ca fiind discreți și sofisticați”. C’est pas mal du tout! Și nu uitați, parfumurile și scrisul sunt leacuri împotriva uitării. Probabil de aceea îmi plac atât de mult ambele.

Fotografii: prin Madison – Luxury Perfumery

Allez-Allez! Partagez!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *