Parfum de Barcelona, la București. Despre esența Orientului în sticluțe mici, cu Joaquim Carner, brand ambasador Carner Barcelona

Surpinzătoare la parfumeria de nișă nu sunt doar esențele atent alese, ci și poveștile. Iar cine caută descoperă în spatele fiecărei colecții simboluri, personaje, poeme sau lecții de istorie și geografie, cum se întâmplă la trio-ul oriental, lansat recent, la București, de Carner Barcelona.

Experiența olfactivă Carner Barcelona a fost pentru mine ca o vacanță. Detaliile pe care mi le-a dezvăluit, într-o întâlnire la Madison Absolute Beauty, chiar Joaquim Carner, brand ambasador și co-fondator al primei case de parfumuri de nișă din Spania, m-au făcut să înțeleg mai bine ce înseamnă să construiești un brand sută la sută catalan fără să faci vreun compromis, să-ți ajuți comunitatea și să uiți că există furnizori în China. La Carner Barcelona se lucrează numai cu pasiune și artizani locali.

O să încep povestea cu noutățile – ORIENTAL – o colecție de parfumuri ce poartă un nume un pic înșelător. Aromele Megalium, Ambar Del Sur și Botafumeiro ne țin în Europa și ne vorbesc despre “ispita” Orientului fără să trecem granița bătrânului continent. Joaquim Carner mi-a spus că echipa casei de parfumuri a lucrat 10 luni la Oriental Collection și să rescrie o parte din istoria Spaniei în amintiri olfactive: “Pentru piața din Orientul Mijlociu aveam deja The Black Collection, parfumuri concentrate, puternice, în recipiente negre, exclusiviste”.

Imaginați-vă că sunteți în vacanță în Andalucia de azi – comunitatea autonomă cu Malaga, Almería, Cádiz ș.a.m.d. – în aer e miros de mare, citrice, flori de patchouli și smirnă. Ambar Del Sur ne întoarce în Evul Mediu doar ca să ne amintească de Al-Andalus – o parte mică din Andalucia de azi, un teritoriu ocupat pe atunci de musulmani și cunoscut sub numele de Muslim Spain, ori Islamic Iberia. Pe lângă bergamotă și Spanish Citrus, parfumul Ambar Del Sur are și note de vanilie, ambră, ori tonka – o mirodenie din Venezuela cu gust de migdale dulci.

Toate parfumurile Carner Barcelona sunt unisex. Cred că împărțirea în parfumuri  pentru bărbați și parfumuri pentru femei e doar o găselniță comercială”, Joaquim Carner

De la sudul însorit, Carner Barcelona ne invită să mergem în nord-vestul Spaniei, la Galicia, să descoperim alt parfum oriental și altă poveste. Botafumeiro, care este și preferatul meu, ne face cunoștință cu Santiago de Compostela, un adevărat simbol pentru Spania din cel puțin două motive. El Camino de Santiago este unul dintre cele mai vechi drumuri de pelerinaj din lume, iar Catedrala catolică Santiago de Compostela – punctul final al călătoriei – are o cădelniță uriașă (1,60 metri și 80 kg – una dintre cele mai mari din lume), care se leagănă și tămâiază de sute de ani pelerinii veniți din toată lumea să se închine la mormântul Sfântului Iabob. Și uite cum divin cuvânt folosit de Carner Barcelona în descrierea parfumului Botafumeiro nu mai e deloc o metaforă. Parfumul e categoric unul sofisticat și grație notelor de bază – rășină de Styrax, Mystikal – un compus chimic inventat de Giuvadan și care aduce a fum, a ars, plus Musks – substanța care imită mirosul moscului. Nu știu dacă știați, cuvântul parfum vine de la latinescul per fumum și înseamnă cu ajutorul fumului. Pentru multe povești grozave despre istoria parfumeriei, mergeți la cursurile Artizanii Olfactivi.

carner barcelona

Am lăsat la urmă Megalium, un parfum opulent și memorabil, reinterpretarea modernă a vechiului Megalium, balsam din rășini și esențe, folosit de-a lungul secolelor de romani ca să-și împrospăteze băile, dormitoarele și les boudoirs – camerele speciale unde femeile se dichiseau odinioară. Carner Barcelona colaborează cu cei mai buni. Iar Rodrigo Flores-Roux, un celebru parfumier de origine mexicană, este cel care și-a pus semnătura pe Megalium.

Să știți că Barcelona nu miroase doar a istorie, ci și a mare, a flori, a artă, ori a ciocolată. Carrer Petritxol este cel mai duce pătrat din orașul catalan. Toate aromele orașului cosmopolit și plin de viață se regăsec în sticluțele mici de parfumuri Carner Barcelona.

“Aveam deja în portofoliu Carner Barcelona The Woody Collection (notele lemnoase se regăsesc în fiecare parfum), The Floral Collection, iar piesa importantă care lipsea era The Oriental Collection. Anul viitor, completăm familia olfactivă cu Fresh Collection”, Joaquim Carner

Colecțiile Carner Barcelona ajung, în timp, să numere câte șapte parfumuri fiecare, însă lansarea începe mereu cu trei. Singura colecție completă este The Woody Collection. Așadar, în curând, noi arome orientale se vor adăuga lângă Megalium, Ambar Del Sur și Botafumeiro.

El Born este parfumul Barcelonei și surprinde atmosfera olfactivă din cel mai pitoresc cartier al orașului. El Born este un fel de SoHo al New York-ului, cu restaurante cool, cafenele, wine bars și străduțe înguste”, Joaquim Carner

Aventura primei case de parfumuri de nișă din Spania a început cu parfumul Tardes, în 2009. După o carieră în marketing la giganții Chanel și Shisedo, tocmai la New York, Sara Carner, fondatoarea brand-ului decide să revină la Barcelona, să-și urmeze pasiunea, să-și deschidă propria parfumerie și să facă ceva mai creativ. Îi cere sprijinul fratelui mai mare, Joaquim Carner, care renunță la jobul de avocat și pune umărul la crearea brandului: “Înainte lucram și câte zece ore pe zi, petreceam mult timp la birou și în fața calculatorului. Acum, de când fac parte din echipa Carner Barcelona, mă simt mult mai bine, călătoresc și cunosc o mulțime de oameni interesanți.”

Carner Barcelona

Încă de la început, pariul Carner Barcelona a fost să colaboreze exclusiv cu artizani catalani. Așa că până și cutiile, ori dopurile din lemn pentru sticlele de parfum sunt made in Spain. Doar parfumierii Givaudan vin de la Paris și ingredientele din cele mai bune surse. Vanilie din Madagascar, lemn guiac din Paraguay, păstăi de tonka din Venezuela. Tardes este primul parfum Carner Barcelona și cuprinde amintirile olfactive din locul copilăriei Sarei. Următorul a fost Cuirs (înseamnă piele în catalană), inspirat de povestea străbunicului care avea un atelier de pielărie în Barcelona. Al treilea, Rima XI, e un parfum senzual și floral care povestește poemul lui Gustavo Adolfo Bécquer cu același nume.

Joaquim Carner, co-fondator Carner Barcelona și Madeleine Florescu, owner Madison – Absolute Beauty

Mă opresc aici cu povestea Carner Barcelona. Restul detaliilor vă invit să le descoperiți pe pielea voastră la Madison – Absolute Beauty, București, Calea Dorobanților 152.

Fotografii: prin Madison – Absolute Beauty, Silbon.es

Share now!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *