Pâinea noastră de pandemie

Pâinea cu maia a iscat în on-line o nebunie curată – căutările pe Google după rețete au explodat, iar pe Facebook și Instagram e plin de fotografii cu pâini, doar n-or fi vândut degeaba super-hypermarket-urile tone de făină la pungă. Isteria nu e doar la noi, ci în toată partea de lume trimisă acasă, în carantină. Să vă dau și câteva cifre. BBC Good Food a numărat în plină pandemie aproape 8 milioane de page views, mai ceva ca de Crăciun, Paști sau Pancake Day. Video-ul “cum să faci pâine de casă” a avut o creștere de 700% numai în ultimele două săptămâni. Unii psihologi susțin că treaba asta e terapie: “Dacă nu poți să meditezi, frământă pâine!” Lucru pe care l-au făcut și românii.

Soda bread – rețeta de pâine cu bicarbonat de la Prăjiturela 

La Prăjiturela pe Instagram a fost festival de pâini crocante. A copt și ea, dar s-au întrecut în aluaturi care mai de care – cu bere, drojdie, fără drojdie, cu maia, ori bicarbonat de sodiu, și numeroșii ei fani. Există două explicații, mi-a zis Prăji: “Prima – e o plăcere să mănânci pâine proaspătă, iar dacă ești în izolare nu e indicat să mergi de 3-4 ori pe săptămână la magazin. Și poate nici nu vrei să te expui. Iar a două explicație ar fi că vrei să-ți depășești propriile limite. Timpul petrecut acasă le-a dat multora motive să experimenteze, să gătească și, iată, chiar să frământe pâine.”

Psihologul Patricia Cihodaru spune că da, într-adevăr, “pâinea caldă pe masă e un calmant și un simbol de bunăstare”. Însă, la noi, românii, și mai ales la generația care a prins alimentarele cu rafurile mai mult goale, “comportamentul ascunde și o reminescență a trecutului comunist, când nu se găseau diverse alimente, iar oamenii își făceau pâinea în casă”.

Una dintre minunile de aur care ies din mâinile lui Carmen Pop, pâine cu secara și ciocolata – Rye & Valrhona chocolate

Știam că frământatul pâinii cu maia este o activitate care o calmează pe Carmen Pop, owner Flour POWER Bakery. Așa că am întrebat-o cum vede ea lucrurile – să fie oare isteria pâinii de casă mai mult decât o nevoie? Doar brutăriile și boulangerie-iile din Micul Paris nu au închis în această perioadă (unele s-au adaptat și-au livrat rețete de pâine și maia în social-media. Pain Plaisir, de exemplu). Se pare că, din punctul ei de vedere, adevărul ar fi undeva la mijloc. “Oamenii au mai mult timp și vor să și-l umple cumva. Probabil că și-au dorit de multă vreme să facă pâine în casă și acum au găsit momentul bun. Sună idilic. Le aduce aminte de copilăria lor. Asociază mirosul pâinii calde cu perioada copilăriei. Apoi, sigur, izolarea crează anxietate, și lucrul cu aluatul îi poate liniști. O spun din experiență, eu așa am început să fac pâine. Atingerea aluatului, așteptarea, tihna pe care ți-o oferă creșterea înceată a aluatului cu maia, pe mine m-au liniștit. Și mai e ceva – întoarcerea la origini. Oamenii încearcă să se reconecteze cu sine. Își fac singuri hrana. Nu fac pâine pentru că n-ar avea de unde să o cumpere, ci pentru că doresc să <și-o crească> ei”. 

Aluatul grăsan cu maia de la Flour Power Bakery 

Cu mâinile astea două, am frământ o viață/pâine nouă! (maia = “aluatul viu”)

Au fost și destui oameni care au sunat-o pe Carmen să-i ceară drojdie. Au fost dezamăgiți să afle că nu folosește în brutărie drojdie, ci numai maia. Doar câțiva temerari au căutat-o ca să-i învețe cum să facă pâinea cu maia. I-a îndrumat pe whatsapp cu tutoriale, fotografii, sfaturi, și i-a ajutat să-și construiască maiaua de la zero. “Unora le iese, alții nu prea înțeleg procesul cu maia – e mult prea lent și renunță. Trec pe drojdie. S-a întâmplat să le dau din maiaua mea, care e deja puternică și foarte bună pentru pâine”, mi-a mai spus Carmen, pe care am înterupt-o din focul coptului. Comenzile au fost la fel de multe ca de obicei pentru pâine, pască și cozonac. Toate cu maia și foarte bune. Pe încercate!

Nici Sunday Chef n-a stat degeaba. A testat noi rețete, a copt baghete franțuzești cu maia, chifle de hamburger cu maia, și multă pâine cu maia (aproape #UnaPeZi) și-a răspuns la mail-uri și telefoane – “Alo, Liviu! Ajută-mă cu maiaua!” “M-au întrebat de la ce tip de faină folosesc până la ce fel de ustensile cumpăr și de unde iau coșulețele în care dospește coca. Așa m-am decis c-ar fi bine să fac o mini serie video, pe IG și Youtube, cu tot procesul, cu informații de bază care poate lipsesc”. Deci nu mai trebuie să sunați, Sunday Chef Liviu Tudoran iese pe net cu tot ce trebuie pentru o maia de treabă. Să crească pâinea!

#SundayChef Liviu Tudoran obișnuiește să taie pâine “cu sunet”, aici, la el pe Instastory

Oricum, Liviu e foarte happy cu mișcarea din on-line și nebunia “vreau să fac pâine cu maia”, mai ales că el joacă în filmul ăsta de ceva vreme și îi cam place. V-am povestit aici. “Sunt bucuros că atât de mulți oameni și-au dorit să facă ceva natural, în casă, cu mâinile lor, cum făceau bunicii și stră-stră-stră-bunicii. Nu e complicat să faci maiaua, te complici dacă nu ai răbdare să citești puțin înainte. Nu durează mult, o oră, și afli lucruri de bază, elementare.” Eh, aici să vă văd! Testul răbdării eu cred că l-aș pica. Zice chef Liviu că, pe o scară de 1 la 10, unde 1 înseamnă ușurel și 10 greu, pâinea cu maia obține “9 la răbdare” și un “3 la aptitudini”. Dar nu vă îngrijorați, și el are zile mai puțin bune: “sunt momente când mă frustrez că nu a ieșit bula din miez așa cum am sperat eu că o să-mi iasă. Dar, dupa ce gust din pâine, trece totul”. Mai puțin pandemia, din păcate.

Pentru că așa-i în carantină, până și jurnalistul Mircea Meșter a trecut de la bolizi și meciuri de Grand Slam la “alintat” aluat de pâine cu maia. A pus deunăzi, pe pagina lui de Facebook, niște pâini perfecte, făcute cu mâinile lui – însoțite de un mesaj de mulțumire cu plecăciuni lui Benz Yoo, care-i învață pe americani să mănânce pâine adevărată” și de la care a prins și el forehand-ul de brutar. Game, set, match!

O să închei cu un banc pe care mi l-a spus Carmen de la Flour POWER Bakery: “Văd că făina și drojdia dispar de pe rafturi. Mai văd că și pâinea dispare. Semn că nu le iese întotdeauna pâinea în casă.”

Încă o pâine cu maia de la Flour POWER

Oricum, hit-ul-ul pandemiei rămâne Baker Man Is Baking Bread, Laid Back cu versurile parcă predestinate pentru ce vremuri trăim “Got to keep on running Baker man is baking bread/ Baker man is baking bread / You’ve got to cool down / Take it easy /You’ve got to cool down /Relax take it easy/ Slow down relax/ Slow down relax”. Puteți da play în timp ce faceți pâine în (minim) doi, cum ar zice Vel(e)a. Nu de alta, dar, cel mai sexy este să faci pâine. Așa am aflat eu de o zi a îndrăgostiților de la FROG.

Ah, voiam să scriu câteva vorbe și despre nebunia #BananaBread (1,3 milioane de hashtags pe Instagram!), însă nu am reușit să obțin o reacție de la #TeamMazilique, care a cules, din nou, laurii în .ro pe “speța” asta. Mazilique.ro a simțit boom-ul și-a inclus, rapid, în “meniu” tricouri tematice cu banane și mesaje #StauAcasăȘiFacBananaBread, #TeamBananaBread. În top e și #DalgonaCoffee, n-a ajuns încă la noi, dar în lume e pe val. E o cafea care arată foarte apetisant. Se prepară din cafea instant, multă spumă de lapte și zahăr.

Fotografii: Mihaela Sava, Carmen Pop, Liviu Tudoran, Unsplash

Citiți și:

Meniu FROG de Valentine’s Day: “Cel mai sexy e să faci pâine”

Carmen Pop are rețeta pasiunii – făină, apă, sare și maia. Pâine cu maia.

Liviu Tudoran, un #SundayChef care muncește și gătește toată săptămâna 

Mihaela Sava, o fată ca sarea-n bucate. Cu bun gust

Sharing is caring & baking is… bread!

 

4 thoughts on “Pâinea noastră de pandemie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *