#OrașulFetelor: vizitezi librării, restaurante, cafenele și scapi de dileme

Prima poveste pe 2022 din #OrașulFetelor e plină de noutăți și experiențe faine. Oricât de cârcotași am fi, trebuie să recunoaștem că trăim într-un București viu, în continuă schimbare, și, cel mai adesea, în bine. Dar ca să vezi părțile pozitive trebuie să iei un pic de distanță. La finalul anului trecut m-am întâlnit cu o prietenă dragă stabilită de 2 ani la Londra. Reîntoarsă în Capitala noastră, remarcase atmosfera caldă din oraș, vibe-ul de pe Calea Victoriei și locurile noi răsărite în peisaj. Cafenele, gelaterii, resto-uri. E foarte adevărat că suntem departe de ce-ar trebui să însemne un oraș european, însă, zău așa, ce rost are să ne supărăm, haideți mai bine să trăim clipa și la un restaurant cool să mâncăm. Și o să încep cu experiența Maimuca. The Punk Place.

Monkey see, monkey do!

Destul de recent deschis, bistroul de la Universitate e foarte tare, frate. Până să guști mâncarea, te hrănești cu creativitatea designer-ului. Bucătăria deschisă, mărginită de o tejghea de la un capăt la altul, maimuțele din vitrină, perdeaua din plastic ca-n fabrică, nici nu știi unde să mai privești. Oricum, cuvântul DISRUPTIVE descrie cel mai bine locul. Ca să-l localizați repede, aflați că sunt vecini cu Cărtureștiul cochet de pe Edgard Quinet, fix în spațiul unde a fost cândva Meșteshukar ButiQ. Numai că meșteșugarii au plecat pe Știrbei Vodă 136, iar în locul lor au venit bucătarii șukari cu o instalație șmecheră de hote care nu lasă să-ți parvină niciun fel de iz până nu primești mâncarea. Bravo!

Doamnelor și domnilor, hota și perdeaua! Și în planul 2 – găinile. 

Toți oamenii locului, chelnărița, cei doi chefi și tipu’ de la vase muncesc sub ochii tăi și parcă dansează hip-hop în bucătăria open-space printre oale aburinde, fripturi de rață și sosuri caramel. La Maimuca e o punere în scenă de la primirea clienților până la servirea preparatelor din vreo 3 meniuri. Cică ar fi ca la Berlin. N-am fost, deci nu mă pronunț. Oricum creativitatea joacă bine și în scris. Denumiri precum Nea Nicu Sugar îți aduc un zâmbet în colțul gurii și fac și mai mare pofta. După un mic research am aflat că în spatele conceptului inedit, cum nu văzuse încă Micul Paris, se află Chef Dragoș Tudoran, iar responsabil cu dulciurile franțuzești este Chef Dragoș Radu. Cred că au la Maimuca și cafea de specialitate, dar noi am preferat să mai vizităm un loc. Am povestit cu detalii și dovezi (fotografii), inclusiv cu farfuriile și tacâmurile uau, pe Instagram. Le găsiți aici, salvate în Highlights – Răsfățul. Firește.

S-a mâncat și așa ceva: Matcha Choux – Miam-Yum! 

Citește și: Bezele, bezele, unde le găsiți pe ele! 

După ce veți fi mâncat pe săturate, eu vă propun să continuați festinul cu puțină poezie în limba engleză la Cărtureștiul aflat, așa cum v-am spus deja, ușă-n ușă cu Maimuca. Una, două, trei pagini din orice carte care vă atrage de pe rafturile ticsite cu volume vor desăvârși ziua bună și ieșirea în oraș. Ah, peste drum e Librăria Sadoveanu. Iar dacă vreți și să vă premiați, cumpărați-vă un buchet de anemone de la Florăria Iris din apropiere.

Din seria alegerilor corecte pentru mine: poeme și flori. 

Trecem la altă zi și la altă experiență, tot neprogramată. Știți, uneori, e bine să nu-ți faci planuri că se descurcă viața să te surpindă fix în mijlocul săptămânii. Am bifat o seară japoneză la București, miercuri, 2 februarie. Am primit bilete la avanpremiera Moonfall, iar înainte să văd NOUL Lexus NX pe marele ecran și luna uriașă, m-am răsfățat cu cel mai bun sushi din oraș la restaurantul de la lângă Ateneu, Sushi Room. E a doua oară când mănânc și îmi place tot mai mult. Ei bine, da, nu gustasem sushi până în urmă cu jumătate de an și, apropo, nici n-am fost în Grecia. Dar, nu-i așa, există un timp pentru toate.

Hai că încet-încet le învăț: Sashimi, Nigrini, Maki, etc.

Să ne întoarcem la inspirația niponă. Dacă vreți mașină nouă, alegeți Lexus. Crossover-ul de lux Lexus NX nu se vede doar în pelicula SF, ci și în showroom-ul Lexus România. Cred că ar merge un test drive ca să aflați toate detaliile despre măiestria artizanilor Takumi. Atenție: s-ar putea să vă îndrăgostiți de japoneze! Mașina chiar e o bijuterie.

#SpoilerAlert: În Moonfall nu vedeți doar frumusețe de Lexus NX, ci și interiorul lunii. Mhm!

O fi Moonfall primul în Box Office-ul mioritic, însă și animația Belle, scrisă și regizată de Mamoru Hosoda, rulează cu mare succes la public, așa că mă gândesc să merg să-l văd și eu la Cinema Muzeul Țăranului Român deși nu sunt fană a genului. Apoi o să dau o fugă la Seneca AntiCafe pentru câteva Japonisme și sfaturi Kaizen. A devenit aproape un obicei să le calc pragul și să citesc, și să răsfoiesc, la întâmplare, capitole din cărțile care-mi atrag atenția.

Seneca x 7!

Închei aici și vă recomand să aveți ritualuri: o cafea bună, vizite constante la librării, un film în oraș, o ieșire la restaurant. Orice vă relaxează mintea și vă încarcă sufletul de bun și frumos. Toate aceste alegeri chiar ne țin departe de dilemele vieții și grijile legate de viitor. Până la un nou episod din #OrașulFetelor, aveți grijă de voi și fiți vioi! Pam-pam.

Fotografii: Maimuca, Sushi Room, Lexus România, Seneca AntiCafe – paginile de Facebook și Oana Țepeș-Greuruș

Citiți și: 

#OrașulFetelor: De la „Soro Lume” la „Dune” și „The French Dispatch”

#OrașulFetelor: natură, „Trofic” și pictură

„Încă un rând” în #OrașulFetelor: filmul, teatrul, affogato

#OrașulFetelor: Vizită de marți cu flori de măr și alabastru

#OrașulFetelor: O zi și trei mici bucurii – gogoși, bergamotă, cafea

#OrașulFetelor: Sunt cel puțin 6 florării minunate la București

#OrașulFetelor: CÓCKTAIL, cocktailuri – dimineața, la prânz și seara!

#OrașulFetelor: Bucureștiul e delicios. Câteodată

#OrașulFetelor: Chestii, delicii, vicii

#OrașulFetelor: Anca Dumitrescu, LOVE STORY din București

#OrașulFetelor: Hai afară, pe terasă, în aer liber 

Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *