#OrașulFetelor: „Strada Doamnei”, un colț de București (aproape) ca afară

M-am întors cu noi povești din #OrașulFetelor. Weekend-ul trecut am fost la G.Y.S.T., un restaurant ca-n Copenhaga proaspăt deschis la București. Am mers pe jos din Piața Amzei spre Centrul Vechi, orașul era plin de lume și atmosfera de vacanță. Au fost 19 grade la prânz, iar aerul de primăvară-vară a scos oamenii la plimbare pe Calea Victoriei. Jos pălăria pentru investițiile private și antreprenorii care au băgat bani în cafenele, baruri, gelaterii, cofetării, galerii, brutării, librării, ciocolaterii, pizzerii, berării și alte localuri faine și primitoare. Ce trist ar fi fără ele! Bucureștiul e pe drumul cel bun și datorită lor, însă atunci când vorbim de infrastructură schimbările vin nu greu, ci foarte greu și nu mai avem răbdare. Vrem clădiri sigure și restaurate corect, vrem un oraș elegant, curat, civilizat, un București ca afară. Prietenos cu locuitorii, vizitatorii și pisicile.

Fotografie din București de Andrada Ghiurco via Unsplash

Citiți și: Un deceniu pentru București. Cristi Radu despre orașul pe care iubești să-l urăști

„Atenție, NU cade tencuiala!”

Există cum bine știți mici oaze de normalitate răsfirate în anumite zone și cartiere bucureștene, iar o parte din Strada Doamnei intră la categoria „Hai că se poate!”. Uite-așa am ajuns să ne bucurăm de lucruri mici și firești, să aplaudăm renovarea unei clădiri, înlocuirea pavajul și spălatul trotuarului. Noul București, noua normalitate.

Ușa de la G.Y.S.T. e minunată.

Ceva îmi spune că la renonvarea clădirii la parterul căreia se află restaurantul s-a păstrat originalul

Când am ajuns în față la G.Y.S.T., Irina, prietena cu care eram, s-a oprit să facă o fotografie și mi-a spus: „Zici că NU suntem în România!”. I-am dat dreptate. Cât poți să cuprinzi cu privirea nu ai ce să reproșezi locului. În acest perimetru, clădirile care adăpostesc hoteluri, resto-uri și magazine sunt renovate, arată elegant, energia e bună, vezi potențialul și prinzi un pic de încredere. Suntem la București și ne place. Nu știu detalii, însă cred/sper că aceste construcții au fost restaurate cu simț de răspundere, nu doar zugrăvite frumos.

Privește Bucureștiul!

În vizită pe Strada Doamnei 

Suntem în apropiere de Hotelul Hilton Garden Inn. Peste drum de G.Y.S.T se află ESHTE Shop & Café, deschis din toamna anului trecut. Vecini cu ei sunt cofetăria Mara Mura și magazinul Tike!, un Bucharest sneaker hub foarte cool, printre primii locatari și deschizători de oportunități pe Doamnei. Strada Doamnei, și nu Toamnei cum greșit am scris eu într-un Story pus de la fața locului pe Instagram. După Mara Mura, urmează un hotel nou Moxy și, apoi, un lanț de anticariate cu cărți vechi pe care nu le știam. Ele nu sunt renovate. Le-am descoperit abia la câteva zile după ce am fost la G.Y.S.T.. Căutam o carte publicată în 1998 și am găsit-o disponibilă doar la Târgul Cărții.

Cărți vechi pentru cititori noi

Cum n-am vrut să o comand online, am mers la adresa lor: Strada Doamnei 27. Mi s-a părut interesantă coincidența și, joi seara, m-am dus țintit să-mi cumpăr „Iertarea” de Vladimir Jankélévitch. Doar că până să nimeresc, am intrat la Antic Exlibris, un magazin plin de viniluri, cărți și albume în limba engleză. După ce mi-am clătit ochii și am răsfoit câteva volume la prețuri mici, am întrebat unde este Târgul Cărții. „Mergeți mai în față!” Am mers și era să intru în alt anticariat. Ușa era încuiată, iar vânzătorul m-a văzut, a venit și mi-a descuiat. Apuc să-i spun „Bună seara! Caut o carte, iar pe site scrie că aveți deschis până la 21.oo” . „Nu e aici. Mai în față!” mi se răspunde pe un ton amabil, în ciuda deranjului la ora închiderii.

Voi mai scrieți dedicații pe cărți?

Am găsit Târgul Cărții și-am luat titlul pe care-l căutam. Cartea avea o dedicație scrisă pe prima pagină și m-am tulburat un pic imaginându-mi tot felul de scenarii despre soarta ei. Împreună cu „Iertarea” am primit și un semn de carte personalizat pe care scrie următorul slogan: „Târgul Cărții, îndrăznim să fim de modă veche” . Foarte bine, nu doar cărțile, ci și clădirile vechi, străzile bătătorite de alții înaintea noastră, au dreptul la o (nouă) viață. Generație după generație, iar noi, oamenii, le sfințim și locuim. Iar ca să închei într-o notă optimistă, în capătul străzii se află și o ciocolaterie belgiană Leonidas. Așadar, sunt destule motive să petreceți câteva ore pe Strada Doamnei, în Centrul Vechi al Bucureștiului. Un fish & chips la G.Y.S.T, o cafea de specialitate la ESHTE, o pauză dulce și 1-2 Cannelés de Bordeaux cu cremă de lămâie și bezea la Mara Mura, probați și/sau cumpărați o nouă pereche de pantofi sport la Tike! și musai luați o carte de la anticariat. Puteți foarte bine să începeți cu cartea și să o citiți, printre picături, la mesele îmbelșugate din localurile mai sus enumerate. Apoi, porniți din nou la pas și priviți la ce-i frumos.

Turist în București, fără Google Maps

Ca să localizați și să vizualizați mai bine, Strada Doamnei este la câțiva pași de scările BNR și The Marmorosch, fostul Palat al Băncii Marmorosch transformat în hotel de 5 stele. Din păcate, colțișorul acela e în paragină. Peste drum de clădirea luxoasă e o clădire dărăpănată care urlă să fie salvată. În cât timp credeți că vom vedea și vom avea o stradă frumoasă de la un capăt la altul în Capitală? Că de un București întreg mi-e teamă să întreb. Până una alta, să ne bucurăm de ce avem.

Ideea de a scrie acest articol mi-a venit spontan, așa că am folosit fotografiile pe care le aveam în telefon, surprinse pentru poveștile efemere de pe Instagram.

Fotografii: Oana Țepeș-Greuruș și Andrada Ghiurco via Unsplash (prima fotografie)

Citește și: 

#OrașulFetelor: vizitezi librării, restaurante, cafenele și scapi de dileme

#OrașulFetelor: De la „Soro Lume” la „Dune” și „The French Dispatch”

#OrașulFetelor: natură, „Trofic” și pictură

„Încă un rând” în #OrașulFetelor: filmul, teatrul, affogato

#OrașulFetelor: Vizită de marți cu flori de măr și alabastru

#OrașulFetelor: O zi și trei mici bucurii – gogoși, bergamotă, cafea

#OrașulFetelor: Sunt cel puțin 6 florării minunate la București

#OrașulFetelor: CÓCKTAIL, cocktailuri – dimineața, la prânz și seara!

#OrașulFetelor: Bucureștiul e delicios. Câteodată

#OrașulFetelor: Chestii, delicii, vicii

#OrașulFetelor: Anca Dumitrescu, LOVE STORY din București

#OrașulFetelor: Hai afară, pe terasă, în aer liber 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *