Obiceiuri sănătoase: aleargă, meditează, urmează-ți pasiunea

“Ce faci, acum, la ce meditezi?” Este întrebarea pe care o auzim, adesea, când stăm pe gânduri și nu suntem singuri. Iar când suntem singuri, îndrăznesc să spun, că, puțini luăm o pauză măcar 5-10 minute, pe zi, ca să respirăm, în liniște, cu ochii închiși, fără să ne spunem nimic. Nici laude, nici critici. TĂCERE.

Un astfel de exercițiu a ajuns să sune ciudat într-o lume cu vorbă multă. Sunt însă și oameni care își permit acest “lux” înmulțit cu nouă. 45 de minute de meditație sau chiar mai mult în fiecare dimineață, aproape fără greș.

Octavian Baban

În vinerea în care ne-am întâlnit, Octavian Baban meditase 3 sferturi de oră. Face asta de trei ani firesc, natural: “Nu e o obligație, e un obicei sănătos, la fel ca sportul și alimentația echilibrată”. Octavian are 32 de ani și a descoperit și aprofundat tehnica, grație spiritului antreprenorial. În 2007, lansa site-ul “The Real Man”, unde publica constant articole despre dezvoltare personală. A mutat așa-zisele discuții dintre “băieții de la scara blocului” într-un cadru organizat. Proiectul continuă și azi și s-a îmbogățit cu un curs, “Master Your Mind”, unde Octavian îi învață și pe alții despre dezvoltarea încrederii prin meditație. Experiența a câștigat-o în timp, în tabere, în lectură și, mai ales, în practică.

Ca să fie fericit, omul trebuie să se elibereze de lucrurile care-i provoacă suferință: atașament, dorințe și aversiuni. Deși ego-ul tău e fericit când le are, ești cu adevărat împlinit abia când le lași deoparte. Atașamentul, dorințele și aversiunile se potențează în meditație.

meditatie

Meditația nu oprește gândurile, le limpezește

De ceva timp, meditația sună “sexy” și la noi. Octavian se bucură și ne încurajează să ne șlefuim mintea. Meditația nu oprește gândurile, așa cum mulți, eronat, cred, ci le limpezește: “E suficient să stai în liniște, cu ochii închiși, spatele drept (nu neapărat în poziția lotus) și să-ți urmărești respirația. Scopul meditației nu este să nu ai gânduri”. La început, ești tentat să trișezi, să deschizi un ochi, ba chiar să pufnești în râs. I s-a întâmplat și lui Octavian, nimeni nu spune că este ușor. Dar imaginează-ți că un copil, până la vârsta de 2-3 ani, își urmărește, natural, respirația și are mintea mereu atentă!

Așadar, în prima fază, începi să meditezi 5 minute, pui accent pe respirație, îți observi corpul și lași gândurile să vină. E nevoie de o lună de zile ca să scapi de agitația minții și să te redescoperi. Octavian ne sfătuiește să nu abandonăm, să ne dăm timp și să vedem și primele beneficii, și sunt câteva: “Meditația îți trezește intuiția, poți să ajungi să-ți descoperi talente pe care nu credeai că le ai. Îți dai seama care este adevăratul tău potențial și ajungi să te eliberezi de constrângeri. Ești cu adevărat liber, mai bun, ca un copil cu o minte fără condiționări”.

Poți să meditezi în reprize, de 2-3 ori pe zi, însă cel mai potrivit moment este dimineața: „Am observat că lucrurile se așează altfel când îmi încep ziua cu meditație. E ca și cum ai asculta melodia preferată și te umpli de energie pozitivă.”

În urma meditației, Octavian a învățat ce înseamnă compasiunea: “Până să meditez puneam semnul egal între compasiune și milă. Mila presupune distanță și inevitabilul “ce milă îmi este, dar bine că nu sunt în locul lui”, pe când compasiunea înseamnă curaj, curajul de a te apropia de suferința omului. Am mai observat și că nu mă mai cert”. Deloc întâmplător, rugăciunea și meditație se împreunează, devin una. Faptul că îți urmărești respirația nu înseamnă că nu ai credință.

meditatie

Abia în faza a doua, când războiul din mintea ta (gânduri versus emoții) s-a încheiat, poți să meditezi la un obiect inspirațional: “Să spunem că luna este obiectul care te inspiră, iar mintea ta este ca un lac. Dacă mintea (lacul) este limpede, luna se va oglindi perfect. Iar dacă nu, imaginea va fi distorsionată, neclară. Așa că nu te va îmbogăți cu nimic”. Orice poate să te inspire, un mentor, un obiect.

meditatie

Octavian își amintește că a plecat într-o tabără de meditație la scurt timp după ce se despărțise de iubita lui. În primele 4-5 zile, i-a fost foarte greu să se detașeze de relația încheiată, chiar și în meditație. Când s-a întâmplat a fost ca-n desenele animate: “Am reușit să mă eliberez complet de gândurile legate de relație și m-am ridicat deasupra lor. Vedeam norul de praf și scânteile de sus, ca și cum războiul n-ar mai fi al meu. Sentimentul a fost minunat!”

Tu ce faci în următoarele 5 minute?

A relatat, Oana Țepeș-Greuruș

Foto: Octavian Baban, Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *