De ce avem nevoie ca să fim fericiți? DeCorinaHats! Chiar așa este, nu exagerez absolut deloc. Pălăriile Corinei Leca te “obligă” să-ți schimbi starea, să te descoperi, să te admiri. Și spun asta “pățită” fiind. Am ajuns în atelierul DeCorinaHats și, la mai puțin de un minut după ce am intrat pe ușă și (măcar) am salutat, deși eram acolo pentru un interviu, am început să probez pălării una după alta și, culmea, să fiu eu cea interogată. < Ce-ți place? Ce culori preferi? Cum te simți? > Cam asta fac dom’le pălăriile din oameni – te invită la joacă în fața oglinzii, unde te privești “altfel” cu fiecare model de pălărie. Ah, și ce romantic și misterios te uiți la lume de sub pălărie! ❤️
Vă mărturisesc că am râs cu gura până la urechi când mi-am pus pe cap o pălărie de vara spanish cu boruri ample, flori și panglici, am chicotit ca un copil cu accesoriul roșu “Keep Cool”, am redevenit sobră cu modelul cloș/bucket și voaletă, ori m-am strâmbat și m-am fotografiat din toate unghiurile cu un simpatic booler pe vârful capului. Charlie Chaplin style!
Aproape nimeni nu rezistă tentației de a proba o pălărie când se află într-un magazin, darămite în raiul DeCorinaHats. Așa că, chiar dacă am fost invitată să beau un ceai, imaginați-vă că n-am stat deloc, iar toate poveștile cu și despre Corina Leca s-au derulat, timp de o oră și jumătate, cu mine în fața oglinzii probând pălărie, după pălărie. Ce-i drept, m-a încurajat și Corina cu multe complimente și sugestii: “Mă umple de fericire această reacție și când văd oamenii descoperindu-se pe ei înșiși. Pălăria e despre tine!” Așa că interviul a fost un bi-interviu – întrebările și răspunsurile au venit când de la mine, când de la ea. 👒
Corina Leca – pălărier sau magician?
Corina Leca face pălării de 2 ani și un pic. Are un atelier ultra-dotat, într-o cochetă casă bucureșteană (Căpitan Mircea Vasilescu 19), foarte mult entuziasm și pasiune: “Meseria mea e ca o meditație. Mă relaxează enorm. Înainte să fac pălării, am lucrat mulți ani în cel mai stresant domeniu din lume – organizare de evenimente. Iar acum, la 40 de ani, DeCorina Hats e o bucurie pe care pot să mi-o ofer. Sunt sigură că sunt pe drumul bun. Eu nu am alergat după nimic, toate au venit la mine. Mi-am făcut cât mai bine treaba, iar lumea a început să mă caute.”
Când este înconjurată de pălării, Corina Leca este mereu emoționată și cu zâmbetul pe buze.
Dacă privești doar la bucuria din ochii Corinei, pare floare la ureche să faci o pălărie. Însă nu e deloc așa. În spate sunt foarte multe ore de muncă, nopți nedormite, plus o investiție constantă în cele mai bune mașini, calapoade și materiale: “Avem un aparat care îți ia măsura potrivită pentru pălărie, chiar și o mașină de brodat specială. Sunt doar două în lume, una e la noi, alta la un muzeu. Îmi place să aduc materiale din toată lumea. Cel mai des comand din Spania și Anglia. Dar am furnizori foarte buni și din Polonia, Cehia, cumpăr și din Filipine. Iar din Italia aduc multă mercerie – panglici, accesorii. Foarte multe pasmanterii iau și de la Paris sau târguri vintage. Unii dintre furnizori sunt aceeași pe care îi folosește și celebrul Philip Treacy”.
“Odată ce s-a deschis apetitul și ai înțeles – You have it! Puterea care ți se dă sub pălărie o ai, e a ta.”
Nici procesul de învățare nu s-a încheiat pentru Corina odată cu absolvirea London Fashion School. Anul acesta, în aprilie, merge la London Hat Week și s-a înscris deja la vreo 10 workshop-uri. A fost greu de ales – le-ar vrea pe toate. Sunt chestiunii separate să faci un voal de mireasă, un turban sau o pălărie, și vrea să ia de acolo cât mai multă informație. Nu va rata nici petrecerea pălărierilor din toată lumea, tot în capitala Regatului Unit. Vin sute de oameni din toate colțurile lumii, iar show-ul și organizarea sunt mereu la cel mai înalt nivel. Sub pretextul socializării, acolo descoperă noi valențe și inspirație pentru propriul business. Iar când nu e cu gândul la pălării, le pune în bagaj pe cele din propriul dulap (să știți că le transportă cu mare grijă, în cutiile lor!) și, împreună cu soțul ei, pleacă în vacanță să-și umple mintea și sufletul de frumos. Camarague, în sudul Franței, e locul în care merg deja de câțiva ani. Au fost atrași de cultura francezilor pentru cai, o pasiune mai veche a familiei Leca, dar și de peisaje și… flamenco. Abia așteaptă festivalul de muzică sudistă la care va ajunge în vară.
“Eu, crede-mă, pălăria o simt de la început până la sfârșit. Îți jur: <I’m talking with the hat>! Îi mai fac ceva și o las, și mă mai uit la ea, mai revin. Pălăria îmi spune când e gata. La o pălărie se muncește și 30 de ore, sunt multe detalii care se fac de mână”.
N-am zăbovit prea mult în camera mașinilor de cusut, brodat și realizat tot felul de nebunii pe pălării, pentru că ne-am întors în fața oglinzii. “Îți stă foarte bine cu albastru. Și cu albastru!” mi-a spus Corina. Iar eu am întrebat-o dacă toată lumea poate să poarte pălărie. “Firește! Nu aș zice că ai nevoie de curaj, ci de asumare. Dacă tu știi cine e <under the hat>, e perfect. Pălăria e pentru oameni care știu cine sunt, ori pot fi cine vor ei. Mulți însă sunt speriați de pălării. Le este teamă să se descopere, așa că mai bine rămân <in a box>, unde e zona lor de confort și nu ies de acolo. Dacă ar fi totuși să limitez publicul pentru pălării, aș spune că, dacă vrei să fii lăsat în pace, ia-ți o pălărie, eventual, pentru intemperii. Însă, dacă vrei să o porți pentru ceea ce este o pălărie, fii liber! Sloganul DeCorina Hats este <Wild mind under the hat >, pălăria nu e pentru oameni sălbatici, e pentru oameni liberi. Libertatea este o valoare la care eu țin foarte mult. Așa că am înființat Societatea oameniilor cu minte sub pălărie.”
“Pălăria e ceva prețios, ți-o pui pe cap, e o formă de respect pentru tine și ceilalți.”
Uite, de exemplu, Fedora este un model clasic, o pălăria safe care nu te scoate din zona ta de confort. “Eu, recunosc, mă feresc de clasic”, îmi spune zâmbind Corina, în timp ce-mi povestește cât de ușor îți faci prieteni și atragi priviri, ba chiar cucerești America cu… o pălărie. “Mă plimbam pe stradă la New York și auzeam <What a nice hat! How do you do!> Mi-am făcut o groază de prieteni cu pălăria asta. Și știi de ce? Pentru că tu te deschizi, tu comunici oamenilor <Look at me! Look at who I am>”.
Mândră-i pălăria!
Corinei îi place foarte mult să pună pălăriile în valoare și se folosește de orice prilej ca să le transmită oamenilor din energia și pasiunea ei pentru accesoriul magic. În săptămâna în care am vizitat-o, organizase cu succes “Ziua Națională a Pălăriei”, unde, firește, pălăriile invitaților au fost vedetele, plus o colecție realizată special pentru eveniment. Iar, la sfârșit de februarie, Corina vă așteaptă la un “Atelier de cochetrie”, unde să descoperiți puterea rafinatului accesoriu, să ascultați povești minunate despre pălării, în timp ce transformați un fascinator într-un obiect seducător. Mai multe detalii, găsiți aici.
Până atunci, vă așteaptă în atelierul DeCorina Hats să probați, să-i puneți imaginația și creativitatea la treabă: “Mi-ar plăcea să fac pălării pentru teatru și film. Iubesc provocările! La sfârșitul anului trecut am făcut o colecție de 10 pălării din… mochetă, pentru aniversarea de 10 ani a unui furnizor de mochete. A fost fabulos! Inspirația a fost Brâncuși, coloana infinitului. Am deșirat materialul și am făcut o pană de pălărie din mochetă. Sunt pălării purtabile, cu căptușeală, cu tot. Au fost așa bine primite, încât, cineva mi-a comandat o pălărie fix cu mochetă, deși i-am spus că noi avem mai multe materiale.”
Simbolul DeCorina Hats este seducătoarea vulpe. Așadar, doamnelor și domnilor, sus pălăriile și inimile, hai să privim viața și lumea cu mai multă încredere! 👒
Fotografii: Remus Nicolae și prin DeCorina Hats
Share it! Chapeau bas!