Ne-ar fi de folos un cinema drive-in?

Răspunsul este “da”. Firește că ne-ar prinde tare bine să existe un cinema drive-in în fiecare oraș, ca să mai ieșim și noi un pic din case. Între două sesiuni de shopping la Mega, parcă ar merge și-un film. 🎬 Unul vizionat în oraș, la volanul propriei mașini, în condiții de siguranță, cu cartofi prăjiți de la McDrive – bonus! Măcar atât. Nu de alta, dar vara nu se anunță deloc “relaxată”, iar ieșirile, în gașcă, în locuri aglomerate – concerte, teatru, film, festivaluri, restaurante, nuntă, pub, pizza etc. – rămân amintiri încă o bucată de vreme.

Amicul Leonard Alexandru se întreba zilele trecute, pe Facebook, dacă nu cumva ar fi timpul să revitalizăm conceptul de cinema drive-in?” L-am aprobat cu un like și am început să cercetez. Aflați că unicul cinema drive-in din București a fost închis în august 2011 pentru o perioadă nedeterminată. Sezonierul Drive In Cinema se întindea pe o suprafață de 25.000 mp, loc suficient pentru 300 de mașini, și se afla în “ograda” Băneasa Shopping City. Mă gândesc că nu ar fi așa greu să-l readucă la viață, parcarea mall-ului oricum e goală în această perioadă, timp au berechet, “scenariul” l-au scris alții, iar business-ul e de viitor. O firmă din Craiova ar mai livra cinema pe roți, în rest n-am mai găsit nimic la noi.

Lituanienii au simțit că-i rost de profit și-au inaugurat, în plină pandemie, la Vilnius, primul cinema drive-in. ŽMONĖS Cinema a avut mare succes în capitală încă de la primele proiecții, așa că firma lituaniană mai deschide un cinema drive-in în Kaunas, al doilea cel mai mare oraș din Lituania. Iar lucrurile se mișcă rapid – inaugurarea are loc pe 24 aprilie, la nici zece zile după lansarea din Vilnius. Regulile sunt stricte – pentru a limita interacțiunea, biletele la film se vând on-line, au voie doar doi oameni într-o mașină, iar nimeni nu-și părăsește automobilul pe durata filmului. Deci fără decapotabile! Hai, nu fiți cârcotași, sună chiar romantic! ❤️

Citiți și: Cumpără-i amintiri de Valentine’s Day!

Deschiderea primului cinema drive-in din Lituania a fost cu focuri de artificii

Nemții de la Airscreen au treabă. Deși obișnuiți să amplaseze ecrane gonflabile gigant pe plaje exotice sau în vârf de munte, au reînceput să doteze parcările pentru drive-ins. Germanii par să fi redescoperit nostalgia filmului urmărit de pe bancheta din spate a mașinii. De câteva zile locuitorii din Münster au un nou cinema în aer liber. Iar la Koln, pe 17 aprilie, a avut loc un super-concert live “Brings”, o trupă locală, într-un cinema drive-in. Au fost 250 de mașini, iar în loc de aplauze s-a claxonat îndelung după fiecare piesă. Oare așa vor arăta concertele?

Și jurnaliștii fancezi scriu despre revenirea în forță a Ciné-Parc-urilor, în vremea pandemiei și izolării. Invenție americană, până mai ieri, n-o duceau prea bine nici peste Ocean. În 2019, în Statele Unite erau 559 “parcări” cinema drive-in, față de 2.084 în 1987. Însă în martie 2020, odată cu distanțarea socială, s-au înregistrat vizitatori record. Potrivit Associated Press, un cinema drive-in din Texas a contabilizat vânzări mai mari cu 40%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Paramount drive-in, în vremurile bune

Cinefilii în mașini au umplut parcările și în Los Angeles ori Alabama. Doar că guvernatorii americani (nu și cel din New York!) s-au sucit și, la scurt timp, le-au închis, invocând măsurile de siguranță. Un reportaj foarte fain despre “ultima noapte de film la drive-in” a publicat aici Washington Post.

În schimb, sud-coreenii tocmai ce-au descoperit distracția filmului vizionat din mașină. Chiar dacă sunt printre norocoși – grație organizării exemplare a autorităților, noul coronavirus i-a cruțat de izolare, distanțarea socială rămâne în vigoare. Așa că ieșirile la cinema drive-in sunt singura distracție care le-a mai rămas. Vânzările de bilete au crescut cu 30-40%. Fotografii grăitoare au publicat aici cei de la The Guardian. Sud-coreenii conduc și trei ore ca să ajungă la cel mai apropiat drive-in și să vadă o comedie, în familie.

Conceptul de cinema drive-in a apărut în Statele Unite, în anul 1930, însă a devenit popular trei decenii mai târziu. În anii ’60, americanii numărau 4.000 de Ciné-Parc-uri. Doar că lumea și-a schimbat preferințele. Sunt însă și câteva inconveniente. Într-un cinema drive-in, filmele rulează doar seara și depind de prognoza meteo. Ploaia anulează proiecția! Dar, chiar și așa, cred că ar merita riscul. Avem nevoie de un cinema drive-in! 🎥 Voi ce credeți? Închei cu o fotografie optimistă de la Airstreem, cu speranța că vizionarea unui film în aer liber va arăta, din nou, și așa.

Fotografii: Unsplash și Paramount Theater, Airstreem, ŽMONĖS Cinema – paginile de Facebook

Citiți și:

Câtă artă am consumat într-o lună cu 110 lei 

Jurnal de pandemie – Londra, Paris, New York

Visul american de vară: “Dacă îmi iau vreodată rulotă o să fie musai o caravană argintire de la Airstream”

Share NOW!

 

4 thoughts on “Ne-ar fi de folos un cinema drive-in?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *