I-am ascultat ani de zile muzica dar, până aseară, când am văzut „Monsieur Aznavour”, nu știam mare lucru despre viața și cariera artistului Charles Aznavour. Și cum îmi place să mă leg de coincidențe, am avut parte de ele și cu acest film. Plănuisem să merg să-l văd joia trecută, la Cinema Muzeul Țăranului. M-am răzgândit în ultima clipă și-am zis „las’ că merg sâmbătă”, iar până la weekend, am primit invitație pentru proiecția Independența Film în cadrul „Focus Armenia” – un program dedicat cinematografiei armenești, care aduce lunar, începând din aprilie, pe marele ecran filme realizate de regizori din Armenia și din diaspora armeană. Așa că iată-mă, marți seara, în sala Cinemaului Elvire Popesco, alături de un public armean, la fel ca Aznavour. Emoția vizionării a fost, cu siguranță, alta și s-a simțit în aer mândria armenească.
Charles Aznavour și-a schimbat numele și… nasul
„Charles Aznavour este o efigie a poporului armean”, ne-a spus înainte să vedem povestea aznavourniană Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, care l-a cunoscut și întâlnit de mai multe ori pe Aznavour. „Era un om blând și generos”. De la el am aflat că Charles Aznavour a fost de trei ori în România, unde-l descoperise pe naistul Fănică Luca. Charles Aznavour a avut două concerte la București, iar a treia oară a venit când s-a filmat „Le père Goriot”, după romanul lui Honoré de Balzac. Artistul l-a jucat pe Moș Goriot. „O să vedeți în film că și-a schimbat numele și nasul tipic armenesc”. Acest nume melodios și foarte ușor de scris… greșit. Am luat cu copy – paste să fiu sigură că nu-l stâlcesc, cum au făcut-o mulți de-a lungul vremii. La un moment dat o să vedeți că a urcat pe scenă literele AZNAVOUR ca să nu mai fie typos. N-a fost cu noroc, ci cu foarte multă muncă, ambiție cât carul și un pic de publicitate. Că-i importantă!
Merci beaucoup, Monsieur Aznavour
Actorul francez de origine algeriană, Tahar Rahim, l-a jucat impecabil pe armeanul faimos Charles Aznavour. Gesturile, zâmbetul și mai presus de toate vocea te țin în poveste aproape neclintit 2 ore și 14 minute. La final am și plâns chiar pe melodia pe care o fredonasem pe un ton (prea) jucăuș toată ziua înainte să merg la film „Hier encore, j’avais vingt ans / Je caressais le temps, et jouais de la vie”. Povestea lui Aznavour mi-a pus un nod în gât. „Nu poți avea totul de-a gata”, „Nu le poți avea pe toate”, „Nu poți fi niciodată mulțumit”, „Nu poți rămâne tânăr la nesfârșit”. Artiști sau oameni de rând cu toții ne regăsim, într-un fel sau altul, în povestea aznavourniană.
„Monsieur Aznavour” – Fan Facts
După atâta nostalgie, vă las cu o serie de Fan Facts și curiozități despre „Monsieur Aznavour”, așa cum le-am primit de la echipa Independența Film:
- Pentru a reda atmosfera autentică a anilor ’40-’80, echipa de producție a folosit locații iconice din Paris, dar și decoruri reconstruite fidel, inspirate din fotografii de epocă.
- Tahar Rahim a luat lecții de canto timp de 6 luni pentru a putea interpreta autentic momentele muzicale din film. Tahar Rahim a petrecut ore întregi în machiaj pentru a se potrivi vârstelor diferite ale lui Aznavour pe parcursul filmului.
- Scenariul s-a inspirat din jurnalele și filmările personale realizate de Charles Aznavour de-a lungul vieții, multe dintre ele fiind inedite pentru public. Filmul include o înregistrare reală a vocii lui Charles Aznavour într-un moment-cheie
- Scena în care Aznavour își întâlnește pentru prima dată idolul, Edith Piaf, a fost filmată de trei ori în locații diferite pentru a obține lumina și atmosfera perfecte
Numai la Cinema
„Monsieur Aznavour”, regizat de Grand Corps Malade și Mehdi Idir, este din 21 martie în cinema, distribuit de Independența Film. Mergeți musai să vedeți portretul unui artist unic, devotat muzicii până în ultima clipă, un simbol nemuritor al chanson-ului francez. Nu este doar un biopic clasic, ci un film structurat în capitole inspirate din cele mai faimoase melodii ale sale – La Bohème, Hier Encore, Emmenez-moi – fiecare reflectând un moment definitoriu din existența sa.
Fotografii: prin Independența Film
Citiți și:
Actorul Alecsandru DUNAEV: „The show must go on(line)!”
Cum trăiește prezentul actrița viitorului – Alexandra Andrei
„Acum”-ul. „Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții
Ionuț TOADER, vlogul actorului la tinerețe
Les Films de Cannes à Bucarest: Am văzut toată viața la cinema!
#SpoilerAlert: Contele de Monte Cristo vorbește românește! Filmul, numai în cinema, din 20 decembrie