„Moromeții 3”, în turul 2!

Mergeți la filmul „Moromeții 3”! E ordin de la partid. Și după cum știm, în minunata lume nouă, ordinul se execută, nu se discută. Hai c-am glumit, domnește democrația de vreo 35 de ani și la noi, putem să scriem pe bloguri tot ce ne trece prin cap, așa că faceți ce vreți, dar zic să mergeți să-l vedeți. Eu am fost aseară la premiera „Moromeții 3”, de la Cinema Muzeul Țăranului Român. Ce loc mai nimerit să te (re)întâlnești cu Moromete, la Capitală. Un Ilie Moromete, jucat impecabil de actorul Horațiu Mălăele.

A fost sala plină și un Q&A savuros – cu echipa – la final. Mi-au plăcut ambele, și filmul, și dialogul. Vă spun sincer că n-am simțit cum au trecut 110 minute. E o oareșce melancolie care te ține cu ochii la ecran și care-ți duce mintea la realitatea cruntă din trecut. De poezia bună din film s-a ocupat tovarășul scriitor Nicolae Moromete, doar că-și bagă comuniștii coada în toate. Suntem în anul negru care a fost 1954 și tovarășii se țin scai, fac și dreg. Binele e al lor și „are să fie bine” e speranța românilor. Aici nimic nu s-a schimbat până azi, îndrăznesc să adaug.

Dacă mergeți la „Moromeții 3” pentru Ilie Moromete, o să-l vedeți în puține cadre. Lumina e pe fii-su, Nicolae. Ilie Moromete punctează perfect aparițiile cu umor deștept și vorbe de duh. Cum îl știm: Mi-a zis cineva: <Stere, uneori am impresia că cel care a scris dialogul din filmul ăsta e chiar Marin Preda>! A fost un compliment care m-a uns la inimă”, ne-a mărturisit regizorul Stere Gulea.

Tată și fiu. Ilie și Nicolae Moromete

Toți ne vor binele, dar filmele ne fac bine

Stau și mă întreb ce înțelege un adolescent din 2024 când vede „Moromeții 3”? Și-o imagina că-s cool și ficțiune lozincile din restaurante, frigul din cinematografe, frica de aproapele, partidul care-i în toate, cenzura și ura? Am aflat, după proiecție, o jumătate de răspuns de la o profesoară de limba română care fusese cu elevii ei la „Moromeții 2”: De ce alb negru? vor să știi cei din noua generație. I-a răspuns chiar regizorul: „Exprimă mai bine ce vrei să spui”.

„Ce-am avut de zis, ați văzut. Vă mulțumesc că ați venit să-l vedeți. E ultima parte, promit”, ne-a mărturisit, în aplauze, regizorul Stere Gulea. „Sunt bucuros că am lucrat cu acești oameni. Se spune că actorii tineri nu mai sunt așa buni ca-n trecut. Ba sunt, dar trebuie să aibă rolurile potrivite. Să le dăm partitura”.

Iar eu le dau cuvântul protagoniștilor:

„Uneori mă gândeam de ce nu m-oi fi născut în anii ’40 sau ’50? Și după ce am jucat în „Moromeții 3”, după ce am înțeles vremurile, după ce am înțeles panica, după ce am înțeles frica, după ce am înțeles cenzura, după ce am înțeles că nu puteai să fii tu nici ca artist, nici ca femeie, nici ca om, mi-am zis: <Ah, ce norocoasă sunt că trăiesc vremurile astea!> Ce norocoasă sunt că pot să votez, că sunt liberă”, Olimpia Melinte.

„Mă bucur foarte tare să văd sala plină, a doua zi după lansarea filmului în cinematografe. E o confirmare a faptului că oamenii sunt curioși în legătura cu ceva care pentru noi a însemnat foarte mult. Pentru mine înseamnă una dintre cele mai importante întâlniri și nu neapărat nominal, cât efectiv ca experiență în totalitatea ei. Faptul că am putut să întâlnesc atât de mulți artiști și artiste din generații diferite și să încercăm să spunem o poveste împreună pentru mine a fost o bucurie imensă”, Alex Călin.

„Am lucrat și la Moromeții 2, la Moromeții 1 eram pasionată mai mult de partea de scenografie, ca și acum de altfel. Am mai lucrat la <Weekend cu mama>, la <Sunt o babă comunistă>”, Alexandra Gulea.

Apoi au început să curgă laudele și întrebările din sală. Pentru că orele la care scriu acest articol sunt înaintate, iar mâine am treabă la urne, las scris aici întrebările și răspunsurile, așa cum le-am înregistrat în memoria telefonului.

Ăsta-i ultimul cadru din film. Iar aici am plâns. Atenția camerei la detalii mi-a amintit de bunicii mei. Amândoi înțelepți deși aveau puțină școală, amândoi cu pulovere din lână împletite

Din public se întreabă: Îl mai ascultă cineva pe Ilie Moromete?

Răspunde Stere Gulea: Dumneavoastră l-ați ascultat în film acum? Da. Ei, atunci înseamnă că da. Dincolo de glumă, întrebarea e mai adâncă, am înțeles-o. Vorba lui Moromete, dacă oamenii au ceva minte în cap, își mai apleacă urechea și la ce spune un țăran de pe vremuri. Pentru că, de fapt, este vorba despre inteligența omului. Că poartă o haină mai puțin trendy nu cred că asta e important, dacă din mintea lui ies niște vorbe deștepte. Unul dintre lucrurile pentru care mi-a plăcut să fac filmele astea e limba. Limba unui om care avea 2-3 clase, dar folosea cele mai potrivite cuvinte.

Oana Giurgiu completează. E o replică din film. <Nu e bine, mă, ce faceți voi că îi luați omului pământul cu vorbe!> Acum nu ne iau pâmântul, dar ne iau altele. Tot cu vorbe, nu?

Din public se întreabă: Care a fost lucrul cel mai amuzant de la filmări?

Răspunde Stere Gulea: Cel mai amuzant a fost că toate secvențele grele n-au mai intrat în film, iar pentru asta mă înjură probabil multă lume.

Din public se întreabă: Când v-a venit ideea să faceți și „Moromeții 3”?

Răspunde Stere Gulea: Ideea mi-a venit cam la finele celui de-al doilea. Și mai cu tărie atunci când am văzut că există interes. Moromeții 2 avut 200.000 de spectatori. La momentul respectiv nu apăruseră comediile care fac milioane. Pentru un film alb-negru, subiectul țărănesc neatractiv, a fost un box office neașteptat și atunci  am crezut că merită să vin și cu această a 3-a parte. Mi s-a părut că nu am încheiat lumea asta și nu i-am dat conturul total.

Curiozități:

Trenul vechi, automotrul Malaxa, care-l aduce pe Niculae la București, circulă și azi pe ruta Roșiori de Vede – Alexandria

Casa lui Ilie Moromete este aceeași care apare în toate filmele, iar azi e muzeu. Se află în satul Talpa Ogrăzii

Protagoniștii au fumat cât pentru toată viața în film, dar s-au lăsat după. Ultima secvență a fost și ultima țigară. Nu în toate scenele s-a fumat tutun

Actorii din rolurile principale ne-au mărturisit că regizorul Stere Gulea le-a dat de citit zeci de cărți, în pregătirea filmului, ba chiar i-a și ascultat ca la școală

Bugetul a fost mic. „Moromeții 3” a fost făcut din puțin pentru că nu au existat bani.

Sterea Gulea a fost întrebat și despre noua carte, „Scrisoare către nepoatele mele”. O să apară, nu știu când, dar o să apară a fost răspunsul.

Dar până la carte, mă întorc la filmul „Moromeții 3”. În drum spre ieșirea din cinematograf, am pescuit următoarea remarcă din partea unei distinse spectatoare: Ei, nu cred eu că omul de la țară cu 2 clase e așa deștept.” Ba să crezi. Bunicii mei erau. Și n-aveam prea multă școală. Doamna era trecută de prima tinerețe și, probabil, născută și crescută la oraș. Las Fierbinți și Siliștea-Gumești. Ăștia suntem. Din filme și medii diferite.

Mergeți să vedeți „Moromeții 3”, un film de Stere Gulea, cu Olimpia Melinte, Horațiu Mălăele, Iulian Postelnicu, Alex Călin, Mara Bugarin, Răzvan Vasilescu, Cuzin Toma. Din 22 noiembrie, în toate cinematografele din țară.

Fotografii: „Moromeții 3”, pagina de Facebook

Citiți și: 

Interviu de suflet cu bunicul meu. Teodor Țepeș-Greuruș a împlinit 90 de ani de înțelepciune

Dragostea în vremea bunicilor mei sau când iubirea durează 60 de ani

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *