Monica Bâșu, despre homeschooling și buna educație a fiicei sale

Am cunoscut-o pe Monica Bâșu grație proiectului de mentorat derulat de Asociația Cuib pentru susținerea antreprenorilor. Așa am aflat că Monica, om de HR cu ani buni de experiență, mai are un „job” important – este educatorul fiicei sale de 9 ani. N-a dat-o la grădiniță și n-a dus-o deloc la școală. A ales altfel. A învățat-o acasă să scrie, să citească, să vorbească corect, să fie politicoasă, manieră, să iubească adevărul, frumosul, muzica, mâncarea, ordinea, curățenia. Și, mai cu seamnă, a învățat-o să respecte în mod egal oamenii, să pună și să-și pună întrebări.

Monica Bâșu este cititoare de cursă lungă. Aici, pe pagina de Facebook a Asociației Cuib, puteți citi scurte recenzii despre cărțile care-i plac

Mă opresc aici cu introducerea. Monica urmează să vă povestească despre homeschooling și cum se întâmplă școala în București, la ei acasă. Țineți cont că este o experiența foarte-foarte personală. Iar în fiecare familie care alege calea homeschooling lucrurile se întâmplă diferit. Programul și materiile sunt croite după nevoile copiilor lor.

Educație

Eu cred că educația ar trebui să fie mai întâi de toate formatoare de caractere, iar cultura să dezvolte mintea, gândirea. Dacă ar fi să numesc ceva ce-i lipsește omului modern și, îmi permit să adaug, mai ales românului, acela ar fi caracterul. Nu mai întâlnim oameni de caracter, iar dacă îi reperăm, îi etichetăm repede drept demodați.

Aș spune din capul locului că, pentru mine, a fi educat a devenit neapărat sinonim cu a fi binecrescut, a fi politicos, a fi cu bun simț. Mărturisesc că am o „sete” de oameni politicoși, binecrescuți și o toleranță zero pentru proasta creștere. Cel mai bine o observam în rândul copiilor și imediat îi „vedem” pe părinții lor. Am constatat faptul că părinții de azi se feresc să își crească copiii, se grăbesc să externalizeze rapid tot ceea ce înseamnă educație, dar și creștere. Însă proasta creștere a copiilor de azi este barometrul societății de mâine.

Voi trece peste toate fantasmagoriile despre „parenting” pentru că mie îmi este limpede – singurii oameni de care bebelușul și apoi copilul mic are nevoie că să fie fericit sunt mama și tata.

Homeschooling

Am hotărât să ne creștem și să ne educăm fiica acasă pentru că ne-am dorit să o știm bine alături noi, ne place să fim împreună, iar ea e foarte fericită cu noi. Dar și pentru că observam că tot ceea ce o învățam acasă era imediat negat, deconstruit în comunitatea, fie ea și mică, la care era expusă la vârstă de 2 ani (parc, locuri de joacă, câteva luni la o grădiniță, vizite etc).

Cel mai bun lucru din experiența homeschooling este că ne cunoaștem copilul, știm ce stă la baza omului care vă deveni, iar ea știe care îi este Nordul. Nu excludem că pe viitor să meargă la școală, dar vom decide asta împreună cu ea. Oricum ar fi, noi ca părinți suntem extrem de mulțumiți să știm că ea își vă întinde aripile sigură și încrezătoare. Ea vă deveni orice își vă propune să devină, noi îi dorim să fie sănătoasă și fericită.

Lectura, joaca și odihna sunt printre cele mai importante „materii”

Trebuie să știți că a educa copilul acasă implică schimbarea la nivel funcțional a familiei. Unul dintre părinți va trebui să renunțe o perioadă la profesie. Este nevoie de disponibilitate de toate felurile, răbdare, pricepere. NU se numește homeschooling a lasă copilul în fața calculatorului 5-6-8 ore în ideea că face cursuri online, eventul cu bunica sau bona. A educa copilul acasă nu înseamnă Zoom, internet, jocuri video. Înseamnă a forma omul de mâine, a crea caractere, înseamnă o mare responsabilitate.

Profesori

Așadar, fiica noastră are 9 ani și nu a mers la școală. Dar citește și scrie de la 5 ani, vorbește fluent (și scrie) limba franceză și limba engleză, citește mult, cântă minunat la pian și a debutat că actriță pe scena Teatrului Național București (TNB). Iar mai presus de toate acestea, pune și își pune întrebări, este curioasă, foarte muncitoare și determinată.

 

Dragi copii, citiți, învățați și iar citiți!

Eu am învățat-o să scrie, să citească, să vorbească corect, dar am mai învățat-o și să fie politicoasă, manieră, să iubească adevărul, frumosul, muzica, mâncarea, ordinea, curățenia. Am învățat-o să respecte în mod egal oamenii, să pună întrebări când nu este lămurită, să fie atentă la ceea ce este în jurul ei.

Tatăl ei o învață matematică, geografie, șah. O învață să fie curajoasă, să își cunoască limitele și să le depășească cu discernământ, o învață că a munci este parte din reușită, că a-ți susține în fața oricui cu încredere și cu argumente punctul de vedere este un drept.

Iar acolo unde nu ne pricepem noi, apelăm la profesori. Suntem foarte fericiți că am găsit dascăli minunați, dăruiți, cu care fiica noastră lucrează cu plăcere. Merge la cursuri individuale, dar și de grup. Are prieteni și prietene cu care se vede în parc, librarii, muzee, locuri de joacă, în vizite.

Joc

Cel mai mult iubește să se joace, fie cu alți copii, fie singură, în funcție de programul nostru și al prietenilor. A înțeles că nu poate avea în permanență pe cineva la joacă. Despre cum se joacă sunt multe de spus. Uitați-vă la ei, observați de-a ce se joacă copiii voștri și veți descoperi o grămadă de lucruri despre ei. Dar mai ales, lăsați-i să se joace – cea mai mare parte din timpul lor ar trebui să fie împărțită pentru joacă și pentru odihnă.

Chef de joc și joacă

Fiica noastră nu are telefon mobil, tabletă sau laptop, nici acces la jocuri online. Nu avem în casă televizor. Sigur că se uita la filme de desene animate pe laptopul meu sau că este liberă să își caute oricând are nevoie informații pe Google. Firește că și ea a făcut cursuri pe platfoma Zoom în perioda pandemiei.

Lecție

Dacă nu aveți timp, răbdare, cunoștere și pricepere să vă dedicați educației copilului, timiteți-l cu încredere la școală. Însă nu vă temeți să vă creșteți singuri copiii, indiferent ce formă de școală alegeți!

Noi suntem o familie că oricare alta, cu zile bune și mai puțin bune, cu probleme și mărunțișuri cotidiene. Nu am regretat niciun moment că am ales varianta homeschooling pentru copilul nostru și oricând am lua-o de la capăt.

Fotografii: prin Monica Bâșu și Unsplash

Citiți și:

Cum arată și ce face profesorul care schimbă vieți 

Amintiri din viitor. Tu știi ce meserie o să aibă copilul tău?

Poveste de seară: Încântat, Madam Plictiseală! 

Share it NOW!

 

One thought on “Monica Bâșu, despre homeschooling și buna educație a fiicei sale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *