Micul dejun, un ritual regesc pe care îl iubesc. Bună-i dimineața!

Micul dejun este un ritual obligatoriu, un ceremonial în familie, o spun sociologii. Însă, din păcate, tot ei recunosc că prima masă a zilei și-a cam pierdut din importanță, e victima lipsei de somn și a grabei. Mai ales în timpul săptămânii când uităm să stăm împreună la masă. Azi micul dejun nu prea mai înseamnă timp de calitate petrecut cu cei dragi, familie, ori prieteni, ci, din păcate, s-a transformat în ceva mult mai rapid și solitar. Un mic dejun nomad, luat pe fugă, în metrou, pe stradă ori în fața calculatorului, la birou. Sau, în cel mai rău caz, sunt unii care au renunțat demult la obiceiul sănătos.

Eu însă ador micul dejun ca la carte, e mai sexy ca o cină cu pretenții și omleta bate orice preparate fine dining. Că-i acasă la mama, la hotel, în vacanță, ori prin oraș, sau la prieteni, prima masă a zilei e foarte mișto. Însă-i musai să includeți în meniul de dimineață tihna, ba chiar să vă treziți mai devreme un pic să aveți tot timpul din lume, cel puțin 40 de minute, să vă bucurați de micile plăceri ale vieții: un croissant liliput, o brioșă pufoasă, o porție generoasă de pain-perdu, un pahar de lapte cald sau o cană de ceai hot, poate chiar prosecco și clătite cu dulceață de trandafiri, ori frittata à la Harrison Ford, fix ca-n filmul Morning Glory. Rețeta e AICI. Sunt o grămadă de variante senzaționale de mic dejun, le știți, iar eu am de gând să încerc cât mai multe în 2018. Acasă și în oraș.

De ce aveți nevoie pentru un mic dejun regesc

♥ Timp

E a treia oară când scriu/zic în tot atâtea paragrafe, dar, ca să vă iasă un petit dej adevărat chiar aveți nevoie de timp. Odată să-l pregătiți, apoi să-l savurați cum se cuvine. Așa că, fie pregătiți tot ce aveți nevoie cu o seară înainte (chiar puteți să încropiți ceva gustos cu preparatele rămase de la cină), fie vă treziți mai devreme. Important e să includeți – obligatoriu – în programul dimineții micul dejun. E un răsfăț!

♥ Pâine proaspătă

Francezii se laudă cu boulangerie la tot pasul, eu mă bucur că au început să se deschidă și la București tot mai multe brutării artizanale. Au pâine bună cu maia, plăcinte, biscuiți și tot soiul de patiserii. Sunt norocoasă că am lângă casă Cuptorul Brâncovenesc și îmi place să cumpăr baghetă caldă și biscuiți cu semințe la prima oră. Iar pâinea proaspătă cu unt și miere e grozavă!

♥ Accesorii cool

E adevărat că primează gustul, dar eu zic că e important să fie și frumos așezată masa chiar și la 7-8 dimineța și nu doar în weekend. Iar muzica dă tonul! Ca să fie totul mai ușor apăsați play pe albumul Oasis – (What’s the story) Morning Glory și să vedeți ce spor și creativitate o să aveți. Vă ajută mult să punctați la capitolul aspect lingurile și bolurile și toate minunile de la Spoonfool. În sfârșit, am reușit să-mi iau o lingură roz cu coadă de lemn de la ei și sunt foarte mândră că pot să o folosesc în iaurtul de la micul dejun, la supa de la prânz și la salata de la cină. Și am de gând să-mi mai iau ustensile și chestii Spoonfool, că prea-s faine.

♥ De unde vă inspirați

SymmetryBreakfast este probabil unul dintre cele mai populare conturi de Instagram. Are peste 770.000 de followers și 1.561 fotografii cu micul dejun în doi. Tot ce vedeți este opera britanicul Michael Zee care îi gătește în fiecare dimineață partenerului său Mark.

Breakfast_and_coffee e o pagină de Instagram care-ți ia ochii pur și simplu. Așa că n-aveți nicio scuză să nu începeți chiar de mâine dimineață să acordați o mai mare atenție micului dejun. Fiți inventivi!

Breakfast With A View  Mon Dieu, ce poate fi mai frumos decât un mic dejun fabulos într-un loc nou. Iar francezii de la Breakfast with a view știu cel mai bine ce înseamnă petit dej au soleil levant. Lux!

Breakfast London Unii zic că-n Londra nu s-ar mânca chiar bine, dați-mi voie să vă contrazic. E de ajuns să te uiți pe contul Breakfast London ca să vezi câte locuri și feluri de mâncare găsești în pub-uri, restaurante și cafenele și-ți schimbi repede părerea. Mie mi-au plăcut brunch-ul și atmosfera de la Ottolenghi.

What for breakfast e ca o poveste. Marta Greber scrie în amănunt despre prima masă a zilei pe blogul ei What Should I Eat for Breakfast Today. Găsiți o mulțime de rețete, plus locuri faine de savurat micul dejun la Berlin, Barcelona și din Polonia, căci Marta e din această țară.

Breakfast Piggy e un blog hazliu și colorat din Melbourne, Australia. Recunosc, l-am ales pentru sonoritate și logo-ul cu porc roz.

Breakfast Inspiration adună pe contul de Instagram o grămadă de rețete apetisante și foarte sănătoase pentru micul dejun. Artă și inspirație cât cuprinde, dom’le!

Breakfast Criminals te învață ce înseamnă viața bună încă de la prima oră a zilei. Ah, pe lângă pozele cu mâncare “criminală”, mi-a plăcut mult și citatul Sleep – a time machine to breakfast! Nimic mai adevărat!

Breakfast Only e pagina unei rusoaice. Deși nu o să înțelegeți explicațiile foto, o să vă placă cu siguranță imaginile și o să vă inspire.

♥ Mic dejun în București

 Bistro – de când i-am descoperit pe Instagram abia aștept să vizitez mica sufragerie de pe Aricescu 50A și să comand un mic dejun copios. Revin cu impresii!

Frudisiac – până își deschide prietena mea Irina de la Funky Mumky resto cu celebrele ei pancakes, să știți că cele mai bune clătite americane din oraș sunt la Frudisiac. Plus cafea bună și ceai parfumat, desigur. Dar mai au și chestii sărate.

M60 – Am mâncat deja de câteve ori la M60 și mi-a plăcut mult de fiecare dată. Merită să vă începeți dimineața la ei! Humusul cu rodii e genial.

FROG – Și fetele de la FROG ne pregătesc surprize în 2018. Abia aștept să le găsesc mereu într-un loc al lor fain și cu mâncare bună. Uite ce-mi povestea, anul trecut, Cătălina Tăbăcaru despre un mic dejun pentru îndrăgostiți. “Dacă pornim de la premiza că timp prea mult nu este, facem un mic dejun cu ce avem în frigider. Astfel: 400 ml iaurt grecesc (grăsime 10% neapărat), 4 lingurițe dulceață de portocale, 2 lingurițe miere, 100 g afine proaspete, zmeură proaspătă, 50 g mix de nuci (migdale, caju, macadamia), 3-4 biscuiți spectaculos zdrobiți. V-ați dat seama, amesteci totul într-o grămadă opulentă și mai arunci câteva fructe de pădure deasupra”. Întreg interviul e AICI. Să-l citiți că mult nu mai e până la Valentine’s Day!

Manufaktura – Aici am mâncat o omletă cu trufe foarte bună. Eu zic că merită să studiați și meniul lor de mic dejun.

Am încredere în Ruxandra și Gabriel Gavrilescu de la Amuse Bouche și ei spun că mic dejun bun la București mai găsim și la Fior di Late sau Rue de Pain. Descoperiți AICI, pe blogul lor, mai multe detalii.

Bună dimineața și poftă bună! ♥

Fotografii: Pixabay, bloguri și restaurante enumerate

Share is yummy! Bon appetit!

2 thoughts on “Micul dejun, un ritual regesc pe care îl iubesc. Bună-i dimineața!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *