Mergeți la Modernissimo, Bologna, (probabil) cel mai frumos cinematograf din lume!

Cinema Modernissimo. Bologna.

Undeva prin ianuarie, am descoperit pe Instagram – absolut din întâmplare – pe pagina actriței Isabella Rossellini, sala cinematografului bolognez Modernissimo, proaspăt renovată. Spectaculoasă, pictată, cu un aer vintage. Ca-n filme. M-am îndrăgostit pe loc și mi-am zis e musai să ajung acolo. Am și lăsat scris în share-ul pe care l-am dat atunci în Insta povești. La mijloc de iunie mi s-a îndeplinit dorința. Deși până să iau biletele de avion spre Bologna, am tot cochetat cu o vizită la Copenhaga. “Hai la Bologna! Ba nu, mai bine mergem la Mica Sirenă, e mai răcoare! Totuși hai la Bologna și Bologna a rămas”. Am vrut zbor de dimineață ca să mai câștigăm o zi de plimbare, așa că am tot schimbat datele până am găsit bilete la 10.20 dimineața cu Ryanair, iar pentru întoarcere am ales Wizz, trei zile mai tâziu. Sunt multe variante, puteți să vă jucați până găsiți ce vă convine. Bologna e o destinație grozavă, deloc aglomerată, plus că de aici sunt trenuri dese spre o mulțime de noi destinații minunate din Italia. Dar, despre asta, într-un nou articol.

Nimic de adăugat.

E suberbisimus la Modernissimo!”

Imediat după ce am cumpărat biletele de avion, am căutat programul Cineteca Bologna. Știam sigur că vreau să vizitez faimosul cinematograf Modernissimo și să văd cel puțin un film. Am avut o surpriză – Festivalul „Il Cinema Ritrovato” începea chiar a doua zi după sosirea noastră în Italia. Am rezervat gratuit bilete pentru proiecția 120 anni fa: il cinema a Bologna – o serie de filme scurte lansate fix în urmă cu 120 de ani: Excursion en Italie (Franța/1904) R.: Camille Legrand, Durată: 11 minute, Mondaine au bain (Franța/1904),  Durată: 2 minute, Cambrioleurs modernes (Franța/1904) Durată: 6 minute, Un coup d’oeil par étage (Franța/1904), Durată: 6 minute, Le Voyage à travers l’impossible (Franța/1904) R.: Georges Méliès, Durată: 20 minute, Danses plastiques (Franța/1904) R.: Gaston Velle. Durată: 2 minute. Toate au fost acompaniate la pian de Daniele Furlati – live – pe scena Modernisimo. Ce poți să-ți dorești mai mult? Pentru mine a fost o dublă premieră să văd filme alb-negru vechi de un secol și să ascult pianul live, într-o superbă sală de cinema. Apropo, Modernissimo nu se poate vizita pur și simplu. Și cred că e mai bine așa. Filmul îți aduce experiența completă. Astfel poți să te bucuri de confortul sălii, atmosferă și design. Vă recomand să mergeți musai la un film la Cinema Modernissimo, la Bologna!

Filme vechi, în acorduri la pian

Deși hotelul nostru era foarte aproape de Cinema Modernissimo, am ajuns doar cu 3 minute înainte să înceapă proiecția. Așa-i când ești turist și vrei să le vezi pe toate deodată. Am alergat până acolo și am coborât în fugă scările cinemaului aflat în subteran. Vă imaginați că n-am avut prea mult timp nici să căutăm anumite locuri (intrarea a fost liberă, cu înregistrare în prealabil, dar fără loc alocat), știam de acasă că scaunele poartă nume de actori și regizori celebri, așa că ne-am lăsat la mâna hazardului. Sora mea Irina a nimerit Johnny Depp, iar eu Robert de Niro. Rândul 4 – locurile 3 și 4. În jurul nostru, o companie selectă de nume: Leonardo DiCaprio, Jean Dean, Brian De Palma. N-ai cum să nu exclami: E suberbisimus la Modernissimo!” 

Altfel vezi un film când stai pe locul lui Robert De Niro!

Oana la Cinema Modernissimo. Iunie 2024. 

Filmul despre film

Organizatorii „Il Cinema Ritrovato” au deschis seara cu o scurtă prezentare despre eveniment și selecția de filme. Spectatorii se vedeau ici și colo. Chiar dacă prindeam din zbor 2-3 cuvinte în italiană, nu puteam să fiu atentă la discursul despre un secol de cinema. Ochii mei nu știau ce să privească mai întâi. Balconul cu balustrada delicată, ori tavanul colorat și caligrafia perfectă. Ascunse sub straturile anilor de modernizare, elementele decorative pictate pe cerul sălii au reapărut grație pictorului Mario Marsico. Penele de păun și reclamele vechi merg atât de bine împreună.

Privește design-ul!

Cortina și cozile de păun

Scufundată în catifelatul fotoliu roșu, la cât de confortabil era nu pot să-l numesc simplu – scaun, am simțit că mă aflu în, probabil, cel mai frumos cinematograf din lume. Cinema Modernissimo. Bologna. „Basili a reproiectat scaunele după un model mai vechi, a redesenat liniile cotierelor și a adăugat câteva detalii, cum ar fi M-ul în relief de pe spătarele scaunelor care mărginesc tribunele. Fiecare loc a primit apoi numele unei figuri importante din istoria cinematografiei, cusut cu fir auriu în spătar, cu fontul art deco LHF Gloria”, scrie theplan.it. Am observat că unele scaune nu purtau încă un nume, însă nu am găsit informații despre cum și când sunt botezate acestea.

Se sting luminile. Începe pianul, ecranul se luminează. Scenele alb negru și sunetul sunt sincron. Cel mai mult mi-a plăcut Un coup d’oeil par étage (Franța/1904). S-a râs în câteva reprize, iar la final s-a aplaudat pianistul. A fost o experiență grozavă pe care sunt gata să o repet și mâine. Ca să-mi evaluați nivelul de entuziasm (eu când mă bucur, apoi mă bucur), să știți că n-am plecat din sală până nu m-am plimbat un pic (mai mult) printre rânduri ca să descopăr vedetele brodate pe spătarele scaunelor. Aș mai fi stat dacă angajatul cinemaului n-ar fi venit expres la mine să-mi spună că e timpul să părăsim sala. Chiar trebuie! Nu-i nimic, am mai zăbovit în holul cinematografului și am admirat obiectele expuse în mobilierul înalt din sticlă: praxinoscope, rotoscope, vivascope, vechi camere de filmat, afișe, trofee și cupe, câte și mai câte.

Istoria cinematografie, în vitrină

Poate aș mai fi stat și la cafeneaua de la intrarea la cinema dacă nu ne așteptau noi obiective bolognese. Dar sunt sigură că o să mai vin la film la Modernissimo și atunci o să am timp și pentru cafeneaua deschisă toată ziua, și pentru mai multe proiecții. Caffè Pathé are program de la matineu, până la miezul nopții. Când am făcut documentarea pentru acest articolul, am descoperit mai multe detalii despre cafeneaua de la Modernissimo, le las aici, asta dacă mai e nevoie să vă conving că-i musai să vedeți un film poate chiar vara asta la cinemaul grozav: “Doriți să profitați de o pauză de prânz ca să mâncați și să vedeți un film? Răsfățați-vă cu tortellini sau tortelloni, în timp ce urmăriți un documentar sau un film de 60 de minute pe marele ecran. La prânz, Caffè Pathé oferă și CineBox: clasic sau vegetarian, este kit-ul complet pentru un prânz savurat confortabil într-un fotoliu de la Cinema Modernissimo, urmărind una dintre proiecțiile seriei Un’ora sola, între orele 13 – 14, concepute special pentru cei care vor să profite de pauza de prânz pentru a se relaxa la un film.”

Și mesele sunt botezate!

Din meniu nu lipsesc vinurile italienești, dar și Cava spaniolă, ori șampania franțuzească. Nu-i așa că sună grozav? Și ce norocoși sunt studenții celei mai vechi universități din lume să poată alege un așa tratament în pauza dintre cursuri.

Bine ați venit la cel mai frumos cinematograf din lume!

Cu o seară înainte, n-am ratat nici proiecția unui concert de muzică folk din 1984 pe ecranul imens din Piazza Maggiore, la mică distanță de cineamul din subteran. Festivalul „Il Cinema Ritrovato” se organizează în fiecare vară. Anul viitor va avea loc în perioada 21 – 29 iunie. „Il Cinema Ritrovato” este un festival anual de film organizat de Cineteca di Bologna din Italia, dedicat istoriei cinematografiei. Sunt proiectate filme clasice și retrospective – filme recuperate din arhive cinematografice și laboratoare de film din întreaga lume. Fondat în 1986, inițial ca un eveniment de trei zile, de-a lungul timpului festivalul a devenit mai mare (cu 500 de filme proiectate pe parcursul a nouă zile în 2018). Mi-a plăcut tare mult că atmosfera festivalului de film se simțea în tot orașul. Descopereai afișul evenimentului la tot pasul, dar și în vitrinele cafenelelor. Așadar, dacă poftiți la filme vechi, alegeți Bologna la sfârșit de iunie 2025.

Poftă de filme bune? Mergeți la Bologna!

Filmul despre istoria cinemaului Modernissimo

Modernissimo s-a redeschis în noiembrie anul trecut, după un amplu și inedit proces de restaurare. Bijuteria construită la început de secol XX, mai exact în anul 1915, a stat închisă în ultimii 15 ani, deși era o destinație foarte iubită de cinefili. Proiectat de Gualtiero Pontoni, cinematograful în stil liberty a devenit inima vieții culturale din Bologna – a găzduit diverse evenimente și proiecții timp de peste 90 de ani. Iar în 2023, o lume subterană a revenit la viață cu ajutorul unui… scenograf. Este vorba despre Giancarlo Basili, cunoscut în toată lumea pentru serialul “Prietena mea genială”, după cartea Elenei Ferrante.

Cadrul perfect!

De ce un scenograf și nu un arhitect? Am găsit răspunsul chiar pe site-ul cinetecabibologna.ti: “Pentru că structura arhitecturală a Modernissimo era deja dată, în timp ce noi aveam nevoie de un artist care să ne facă să visăm și să facă din Modernissimo un loc al surprizei, care să ne lase să intrăm în această <Atlantidă> a cinematografiei. Giancarlo Basili a urmat o cale dublă: pe de o parte, a păstrat urmele originale care au rămas; pe de altă parte, pornind de la puținele fotografii și numeroasele desene ale proiectului din acea vreme, a imaginat crearea unui loc de o frumusețe extraordinară care să celebreze cinematografia, păstrând stilul de acum o sută de ani. Începând cu anii ’70, am asistat la un proces de standardizare progresivă a sălilor de cinema, care în ochii spectatorilor de astăzi, peste tot în lume, par la fel. Noi am mers în direcția opusă, în căutarea unicității Modernissimo. Primele cinematografe de mari dimensiuni au fost construite în jurul anului 1913, odată cu apariția primelor filme de lung metraj, iar succesul italian a fost cel care a declanșat crearea de mari și surprinzătoare palate cinematografice în întreaga lume: Quo Vadis? de Enrico Guazzoni, produs de Cines, a declanșat nașterea unor locuri dedicate evenimentelor cinematografice. Prima sursă de inspirație arhitecturală au fost teatrele italiene. Această frumusețe originală ne-am dorit să o reînviem în recuperarea Modernissimo. Cu o altă particularitate, care ține de istoria orașului Bologna: clădirea care a găzduit de la început Modernissimo a fost construită în același timp cu lărgirea a ceea ce astăzi se numește via Rizzoli, operațiune care a adus cu sine o idee de transformare a orașului. Astfel, primul palat al modernității, din Bologna, are în centrul său Modernissimo. Un loc utopic, unic și irepetabil, încă de la proiectul său inițial. Această renaștere este un omagiu adus epocii de aur a teatrelor italiene și bologneze”.

O să închei cu un paragraf pe care l-am citit pe site-ul tastebologna.net: „Modernissimo nu este doar un cinematograf; este o călătorie în timp, o celebrare a minunilor cinematografice într-un cadru încărcat de istorie și frumusețe. Pregătiți-vă să fiți uimiți!”

Cu posterul Modernissimo, la purtător!

Am plecat de la Bologna cu suveniruri de la magazinul Cineteca di Bologna. Eu am ales o vedere și un tote bag de pânză cu o reproducere a posterului original de la inaugurarea Modernissimo, iar sora mea un tote bag cu un mesaj cum nu se poate mai potrivit. “Io amo il cinema al cinema”. Fix așa. “Iubesc cinemaul la cinema”.

Cinefil(ă)= 1. (Persoană) amatoare de filme care frecventează mult spectacolele cinematografice.

Pe când și la noi? 

Chiar dacă sunt timide mișcări de trupe și în industria cinematografiei din România, mai e mult până să vedem cinematografe corect reabilitate și redate comunității. Cei de la theplan.it scriu că Modernissimo Bologna poate fi inclus, pe bună dreptate, printre cele mai prestigioase cinematografe din Europa și nu numai, alături de săli precum Majestic Theater din New York, cu 1500 de locuri, Louxor din Paris și Metro Kino din Viena. Iar Sediul Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA) din Londra a trecut printr-un amplu proiect de extindere și renovare. Un nou etaj superior a fost adăugat prin restaurarea lucarnelor victoriene și a tencuielilor decorative, precum și prin adăugarea de ferestre mari. Teatrul Princess Anne, cu 227 de locuri, se află la etajul inferior, flancat de un cinematograf cu 41 de locuri și de spațiul expozițional Kenworthy Gallery. Să le punem, așadar, pe toate pe lista locurilor de vizitat măcar o dată în viață.

Surse: theplan.ittastebologna.net, cinetecadibologna.it

Fotografii: Oana Țepeș-Greuruș, Irina Țepeș-Greuruș, fotografie de deschidere via Cineteca di Bologna

Citiți și:

Les Films de Cannes à Bucarest: Am văzut toată viața la cinema!

“Acum”-ul. “Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Les Films de Cannes à Bucarest 2023: „Dragoste la foc mic”, un film ca un festin

„Triangle of Sadness”, un film pentru care îți trebuie stomac.

Cum trăiește prezentul actrița viitorului – Alexandra Andrei

Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei

Ionuț TOADER, vlogul actorului la tinerețe 

Telefonul de la Matei VIȘNIEC

Actorul Alecsandru DUNAEV: „The show must go on(line)!”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *