„MATILDA” lui Roald Dahl, un musical magistral la Opera Comică pentru Copii!

Abia venise vara când am aflat că avem „Matilda – The Musical” după Roald Dahl la Opera Comică pentru Copii din București. Voiam musai să-l văd. Însă toate spectacolele programate până la vacanța mare afișau sold out. L-am vânat și cum a sunat clopoțelul de intrare în nouă stagiune – hop și eu la show. Iar cum viața știe să-ți oferă mereu mici bucurii, am aflat de la Ana și Asteroidul B 612 (newsletter de carte pentru copii) că biletul meu e fix în ziua de naștere a lui Roald Dahl. Vineri 13 septembrie. A fost o zi norocoasă. La mustață n-am ratat spectacolul. Pe la 18:12 scriam de zor un plan de social media când am zis hai să verific totuși ora la care începe „Matilda”. Stupoare! Scria mare: 18.30! Nicidecum 19:30, cum țineam minte. În cea mai mare viteză posibilă, m-am echipat și am comandat un Bolt. S-au aliniat planetele, s-au eliberat șoselele și la 18:32 alergam ca o școlăriță pe scările Operei Comice pentru Copii. Când am văzut că mai e lume la intrare, m-am oprit să fac o fotografie frumosului afiș.

„Matilda – The Musical” de la Opera Comică pentru Copii este licență internațională, se joacă la Londra și pe Broadway

E prima oară când vin la Opera Comică pentru Copii și-mi place tare mult ce văd. Sunt întâmpinată de tineri veseli în tricouri galbene care îmi zâmbesc în timp ce-mi scanează biletul. Îl văd și pe Smiley într-un colț. Nu artistul, emoji-ul (e parte din decorul permanent aveam să remarc ulterior). Din fugă, mai observ că au magazin cu suveniruri ca la Futuroscope. Intru în sală și sunt vrăjită. O bibliotecă virtuală imensă ține loc de scenă. Mă aflu în locul potrivit. Rândul 3, locul 1. Dragi copii, vă rugăm, asigurați-vă că părinții și-au închis telefoanele mobile” anunță o voce din culise. Puștiul din fața mea e pe fază: Mami, închide-l! Nu ai auzit ce a spus doamna?!”

Magie

Decorul de la „Matilda – The Musical” este senzațional

Perfecțiune 

„Matilda – The Musical” începe în forță cu dans, lumini și muzică live. Sună impecabil și totul e plin de culoare. Decorul începe să prindă viață: un puzzle 3D imens din care răsar când te aștepți mai puțin tot felul de lucruri. Nu o să vă stric surpriza, așa că trebuie să mergeți să vedeți cum se construiește și se învârte o lume minunată chiar sub ochii voștri. Matilda și colegii ei de clasă au cele mai tari uniforme. Ca-n Anglia, doar suntem în patria scriitorului britanic Roald Dahl. Se vede că s-a lucrat cu mare atenție la costume și detalii. Fetele poartă rochii, fuste sau sarafane în pliuri și dungi vișinii, asortate la veste – unele cu nasuri, altele tricotate. Au sacouri în pătrățele și rever galben în stil Harry Potter, cămășile și șosetele până la genunchi sunt de un alb imaculat. La fel de cool sunt și băieții. Au pantaloni cu bretele, cămăși albe și cravate burgundy.

„Matilda – The Musical”, Opera Comică pentru Copii. Credit foto: mediastaff.ro

Bag de seamă că în pantofii Mary Jane poți să rupi scena. Actorii-dansatori, adulți, adolescenți și copii, sunt atât de aproape de mine încât îi aud cum tropăie în mișcări olimpice de break dance, în timp ce ne cântă englezește ce miracole sunt copiii. Și chiar suntem! Toate cântecele sunt interpretate în limba originală (engleză) după muzica lui Tim Minchin, cu subtitrare pe care, recunosc, am mai urmărit-o din când în când, mai ales la momentele corului. Musicalul este o licență internațională și se respectă întocmai partitura. Dialogurile, în schimb, sunt într-o română foarte spumoasă plus un strop de rusește la final. Ce-am mai râs! M-am și speriat de Miss Trunchbull și mafioți.

Miss Trunchbull, directoarea școlii, în prim plan

Joc actoricesc impecabil

Negative și pozitive, mici și mari, personajele sunt grozave și spun atât de bine faimoasa poveste pe care nu cred că mai e cineva care să n-o cunoască. Matilda e un șoarece de bibliotecă renumit și tare iubit. Filmul din 1996 s-a dat de mai multe ori la televizor, chiar pe TVR, și înțeleg că este și pe Netflix. Tot pe platforma de streaming s-a lansat, anul trecut, și musicalul „Matilda” cu Emma Thompson, Lashana Lynch și Alisha Weir. Găsiți pe Spotify toate cântecele minunate. Ana de la Asteroidul B 612 ne recomandă să vedem „Matilda – The Musical” și la Londra.

Una dintre fetițele care interpretează rolul Matildei

Atenție, SPOILER! Înainte de pauză, domnul Wormwood ne ia la mișto, pardon, la întrebări: Să ridice mâna adulții care citesc!” Cum n-am văzut așa multe mâini ridicate în sala plină de familii, eu le-am fluturat pe ambele. În cele 10-15 minute de pauză m-am bucurat să văd micii spectatori atât de vioi și cu chef de joacă chiar dacă pentru mulți era ora deja de culcare. Dar cum să-ți fie somn când povestea e atât de vie. Înapoi la show. Mă acaparează fiecare scenă și îmi dau seama că mă uit la spectacol cu fascinația unui copil. Am căușul palmelor împreunate sub bărbie și ochii cât cepele, plini de bucurie. Poate părea că exagerez, dar eu așa am trăit toată experiența tocmai de aceea am vrut să scriu imediat, ca să nu uit și să-mi reamintesc cândva. N-aș vrea să uit nici refrenul pe care învățătoarea modestă a Matildei, Miss Honey, ni l-a cântat mai mult nouă, adulților: It’s not much but for me is enough / Nu e mult, dar pentru mine e destul! Pe acest scaun îmi pot scrie lecțiile / Pe perna asta pot visa nopțile / Iar această masă, după cum poți vedea, este perfectă pentru ceai. Nu este mult, dar este suficient pentru mine / Nu este mult, dar este suficient…”. 

La Opera Comică pentru Copii găsiți și un mic magazin de unde puteți cumpăra suveniruri „Matilda – The Musical”

Lista de lecturi a Matildei

Roald Dahl a scris Matilda în anul 1988, iar povestea este atât de actuală. Închei cu lista de cărți a Matildei. Pe un raft din camera Matildei de la Opera Comică pentru Copii am zărit și Shakespeare. Iar pe Dostoievski am auzit cu urechile mele când a zis că l-a citit în original.

„Marile Speranțe”, Charles Dickens

„Oliver Twist”, Charles Dickens

„Jane Eyre”, Charlotte Bronte

„Mândrie și prejudecată”, Jane Austen

„Tess of The D’Urbervilles”, Thomas Hardy

„Hazel, fața pământului”, Mary Webb

„Kim”, Rudyard Kipling

„Omul invizibil”, H.G. Wells

„Bătrânul și marea”, Ernest Hemingway

„Zgomotul și furia”, William Faulkner

„Fructele mâniei”, John Steinbeck

„Prieteni de nădejde”, J.B. Priestley

„Bringhton Rock”, Graham Greene

„Ferma animalelor”, George Orwell

Le-ați citit pe toate? Eu, nu, din păcate. Dar tot ce-a scris Roald Dahl? Aici stau mai bine, am o colecție întreagă, dar mai sunt și alte comori de descoperit. La Editura Art au noi apariții Roald Dahl.“Citiți în fiecare zi!” acesta ar merita să fie următorul mesaj de avertizare difuzat la televizor.

Grăbiți-vă să luați bilete la „Matilda – The Musical”, la Opera Comică pentru Copii

Mergeți la „Matilda – The Musical”, în regia lui Emil Pantelimon, la Opera Comică pentru Copii. „E magistral!” cum a spus un tătic de pitic la final. Reacția pe care am avut-o în timpul aplauzelor a venit fără avertizare. Am început să plâng ca un copil cu lacrimi mari, șiroaie pe obraji. Habar n-am ce mi s-a întâmplat, așa avalanșă de lacrimi n-am mai pomenit vreodată la niciun teatru, însă copilul Oana a fost fericit 180 de minute. Găsiți detalii și bilete la musicalul „Matilda” aici. Aș fi vrut să scriu și numele actorilor parte din distribuție însă nu le-am găsit.

Aplauze!

Fotografii: Oana Țepeș-Greuruș și Opera Comică pentru Copii – pagina de Facebook, mediastaff.ro

Citiți și: 

Mergeți la Modernissimo, Bologna, (probabil) cel mai frumos cinematograf din lume

Les Films de Cannes à Bucarest: Am văzut toată viața la cinema!

“Acum”-ul. “Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Les Films de Cannes à Bucarest 2023: „Dragoste la foc mic”, un film ca un festin

„Triangle of Sadness”, un film pentru care îți trebuie stomac.

Cum trăiește prezentul actrița viitorului – Alexandra Andrei

Câtă artă am „consumat” într-o lună cu 110 lei

Ionuț TOADER, vlogul actorului la tinerețe 

Telefonul de la Matei VIȘNIEC

Actorul Alecsandru DUNAEV: „The show must go on(line)!”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *