În week-end-ul dintre cele două tururi de scrutin prezidențial, am ales să merg în vizită la familia Tudoran. Îi cerusem lui Liviu, Sunday Chef și Călător Flămând în online, un interviu offline, și, ca răspuns, m-am trezit invitată la un prânz de duminică între prieteni. Bineînțeles că am acceptat, mai ales că povestea se leagă mai bine când ți se oferă șansa să vezi – live – cum se întâmplă lucrurile în bucătăria unui chef în devenire. În plus, grație atmosferei, unele întrebări primesc răspunsuri fără să mai fie rostite.
Și uite așa, cu un braț de crizanteme albe pentru gazde (am vrut să cumpăr un buchet de busuioc, dar am găsit doar cimbru și n-am luat 😃), m-am înființat la ușa apartamentului de la etajul 6, dintr-un bloc de la Piața Muncii, fix la ora stabilită – 14.00. M-au întâmpinat Liviu, Andreea și Loona, pisica bibelou a familiei. Am intrat în bucătăria-bistro Sunday Chef și-am luat loc la masa înaltă, scena unde s-au „jucat” multe cine și încă se mai pun la cale petreceri cu gust de pizza după o celebră rețetă napoletană, pregătită, firește, de Liviu. Eu am dat play la reportofon, Loona a fugit, Liviu a încins tigăile și cuptorul iar povestea își găsește deja primele ingrediente – pâinea și… untul.
Amuse-bouche – răbdare și pâine cu maia
În timp ce-mi taie o felie din pâinea cu maia (dospită 24 de ore!) și o coajă crocantă, frământată și coaptă chiar de el și special pentru mine, Liviu îmi spune cum a ajuns dintr-un inginer electronist, cu job într-o firmă de dezvoltare-softwear, să gătească din pasiune: „Sunday Chef este un proiect care a pornit în urmă cu 4-5 ani, când ne întâlneam mai mulți prieteni și organizam, duminicile, seri de cooking. Eram vreo șase amici, în echipe de câte doi. Treptat, am început să ne documentăm mai mult, Andreea a cumpărat domeniul Sunday Chef, am început să scriem pe blog și ne-am ajustat din mers. Până la urmă, Sunday Chef vine și de la Sunday Driver – un soi de slow cooking – de plăcere”.
Tot de plăcere Liviu Tudoran a început să facă și pâine, când din șase amici a rămas singurul chef temerar la butoanele aragazului și rețelelor social-media. „E foarte mișto să parcurgi de la zero întreg procesul, să vezi cum crește maiaua și ce pâine poate să iasă din mâinile tale. Eu încă descopăr secretele pâinii cu maia. Sunt zile în care nu-mi iese, mă supăr, însă îmi trece repede și o iau de la capăt. Mă gândesc ce am făcut greșit și remediez”. Pe contul de Instagram Sunday Chef s-au adunat deja 2 episoade din serialul Surdough – Pâine cu maia. “Experimentez și pe rețelele sociale, la fel ca în bucătărie. Mai nou a început să-mi placă foarte mult să montez clipuri cu rețetele pe care le pregătesc”. Aici, îl mai ajută cu sugestii și recomandări Andreea, cu job în digital.
De fiecare dată când face pâine, Liviu are grijă să-și noteze toate detaliile: cât a crescut, care e timing-ul, cum a fermentat maiaua, ce textură are aluatul, care-i gustul, etc. Recent, și-a comandat un sac „uriaș” de făină – 25 kg. E clar! Treaba e cât se poate de serioasă. Iar în micul cuptor din bucătăria de la Piața Muncii se vor coace multe pâini cu maia și în 2020. Înainte să trecem la următorul fel, să știți că am gustat pâinea SundayChef cu un unt cu paprica și usturoi. Delicios!
Felul principal – pasiune și învățare
Liviu Tudoran îmi spune că este mega ronțăitor de popcorn și devorator de Chef – filmul. L-a văzut de (prea) multe ori, așa că muzica latino-americană ritmată de pe coloana sonoră îl însoțește la fiecare sesiune de gătit. Însă, în duminica în care i-am vizitat, meniul a fost inspirat din „playlistul” faimosului Yotam Ottolenghi – clătite verzi cu spanac și unt cu lime, cartofi dulci crocanți la cuptor cu sos de iaurt – ambele preparate sunt preferatele Andreei. Și, din nou, delicios!
Până să gătească sofisticat, Liviu își făcea non-stop când era în facultate piept de pui la grătar, salată și orez. Voia să mănânce mai sănătos. „Ușor-ușor, am mai făcut o lasagna, am mai copt o pizza, am urmat mai multe rețete de la Jamie Oliver. Apoi, la noi în familie tata gătește mai mult, așa că e posibil să fi moștenit pasiunea și de la el. În plus, pe mine gătitul chiar mă relaxează!” Un pic de vină pentru noua ocupație are și Andreea. ❤ După ce s-au întâlnit și îndrăgostit, Liviu a început să gătească parcă și mai cu spor.“Ador clătitele verzi și mai face niște paste cu spanac geniale! Îmi plac cartofii la cuptor. Are răbdare să-i facă cum trebuie. Lasagna vegetariană e și ea foarte bună. Iar pizza e grozavă!”, îmi spune Andreea, care, recunoaște, îl ajută pe Liviu doar la spălatul vaselor.
Sub sloganul „Eu gătesc, voi veniți cu vinul” se întâmplă constant invitații la masă către membrii familiei și prietenii celor doi, în bucătăria SundayChef, în apartamentul lor de la Piața Muncii. Iar din meniul divers, pizza à la Liviu e cel mai cerut preparat. “Mi-am luat o piatră de granit, am pus-o în cuptor și, când e gata încinsă, coc acolo aluatul. E un blat pe care-l fac după o rețetă napoletană”. Și zău că o mașină de spălat vase, care însă nu mai are loc în mobilierul bucătăriei, ar scrie un happy-end întâlnirilor la Tudorani. Nu de alta, dar paharele și farfuriile sunt multe!
Focul pasiunii pentru gătit trebuie întreținut. Așa că, dacă unii fac binging de seriale, Liviu Tudoran face binging cu show-uri de cooking pe YouTube și rețele. Îi urmărește pe Adi Hădean, Babish și ale lui dish-uri inspirate din filme, Alex the french guy, Prăjiturela, ori Joshua Wiseman: „Toți au personalitate, sunt energici și îți explică foarte bine ceea ce fac. Iar la Babish îmi place că focusul este pe mâncare, la fel cum încerc să fac și eu în video-urile SundayChef.”
„Îmi fac un plan, de obicei duminica – am un excel care mă ajută să adun cantități, ingrediente, tot ce am nevoie pentru noua rețetă. Știu exact ce vreau să gătesc cu o săptămână înainte să filmez, apoi fac lista de cumpărături, merg în Obor sau la Carrefour și încerc, pe cât posibil, să cumpăr produse locale”. Așadar, nu-i chiar easy like sunday morning ce face SundayChef. Conținutul online de calitate cere o bună organizare, implicare și timp.
La întrebarea „Ce cadou îți dorești de Crăciun?”, mă așteptam să-mi înșire o listă generoasă cu ustensile și aparatură, însă Liviu își dorește să primească mai degrabă experiențe, și nu lucruri materiale: “Mi-ar plăcea tare mult să gătesc cu chef Adi Hădean! Asta vreau de Crăciun!” Și ar mai fi o dorință mare. După ce și-a cucerit familia, prietenii și colegii de la job cu vestiții colțunași, lui SundayChef Liviu Tudoran i-ar plăcea să deschidă un local numai și numai cu colțunași, gătiți în toate felurile posibile: empanadas, pierogi, moldovenești, ori chinezeștii dumplings. Variantele cu bere neagră și carne de vită, cele cu umplutură de gulaș, ori spanac și brânză sunt faimoase: „Imaginează-ți că vii cu mai mulți prieteni, comanzi mai multe feluri. Noi ți-i aducem calzi, încă pe tavă, cu o salată delicioasă alături. E o mâncare bună pentru întâlniri și socializare, ușoară și gustoasă”. #ShareingIsCaring Însă, până la inaugurarea bistro-ului propriu cu happy colțunași, Liviu experimentează și adună feedback la J’ai Bistro, unde a fost invitat să gătească un meniu special pentru clienți: „Am avut emoții mari până a venit prima comandă”. Următoarea repriză de cooking cu SundayChef se joacă pe 26 ianuarie. Tot la J’ai Bistro. Fiți pe fază! 🍴
Desertul – călătoriile gurmande
Ca să nu încurce borcanele, Liviu Tudoran omul 😃 este pe Instagram Flămândul Călător, contul unde postează ce gătesc alții prin restaurantele, puburile, bistrourile și cafenelele pe care le vizitează în desele călătorii. Uite, de exemplu, s-ar teleporta pe loc la Casa Aleixo, localul din Porto unde a mâncat cea mai bună caracatiță. Iar la Bastard, în Berlin, e musai să revină pentru un brunch pe cinste. Pe lista cu noi destinații se află visul american și New Orleans.
Când nu gătește și nu călătorește, Liviu face sport – aleargă, a încercat kite și wind boarding. Mișcarea îl ajută să rămână în formă când, în rarele ocazii, pune la cale deserturi, ba chiar un maraton de babka, un soi de cozonac împletit foarte gustos: „Am făcut vreo 25 pentru toată gașca de prieteni!” Prânzul SundayChef s-a încheiat cum a început – cu o felie de pâine cu maia și, de data aceasta, dulceață de caise făcută de doamna Sofrone, mama Andreei. Plus amintiri proustiene legate de prăjitura cu mere pe care o gătește adesea tatăl lui Liviu.
„Dacă vrei să te apuci de gătit, înarmează-te cu răbdare. S-ar putea să nu-ți iasă din prima, însă, dacă ai răbdare cu tine, înveți și experimentezi constant, ajungi acolo unde ți-ai dorit.”
Pe Liviu Tudoran îl găsiți pe Instagram, pe pagina SundayChef, unde a adunat o comunitate faină de aproape 6.500 de pofticioși, pe Facebook și aici, pe blogul cu același nume. Poftă bună la citit și spor la gătit!
Fotografii: prin Liviu Tudoran
Citiți și:
Brutării faine cu pâine bună. La București!
Pasiune,imaginatie,perseverenta,rabdare,talent si multa multa dragoste.
Bafta multa si fie ca visele sa se implineasca.
Foarte dragut articolul si speram sa urmeze altul la deschiderea bistroului lui Chef Liviu.
Mulțumesc, Ioana! Mă bucur că ți-a plăcut articolul. Firește că va continua povestea. 🙂
Foarte interesant domnul Liviu, il urmaresc de mult timp