Nu știu cum face Irina Neacșu, dar își alege lansările minunate numai în zile de mare sărbătoare. Deschiderea atelierului de la Brașov a fost vara trecută, de Sânziene, iar prima ei expoziție de ilustrație botanică – o premieră pentru România – se întâmplă joi, 17 mai, de Înălțare. Și unde altundeva putea să aibă loc dacă nu la Grădina Botanică din București. Irina a închiriat spațiul „Casa Roșie”, lângă Grădina Istorică.
„Life of Bulbs” readuce în atenția noastră o formă de artă uitată în România: ilustrația botanică. Vernisajul expoziție reprezintă, de fapt, o călătorie inedită în universul spectaculos al florilor de grădină, lalele, zambile, frezii, dar și o provocare – oamenii au nevoie să privească mai des natura, să se uite spre ea ca într-o „oglindă și un spațiu de regăsire”.
Cu o pasiune rară pentru ilustrația botanică, artista și designer-ul Irina Neacșu ne invită să redescoperim valoarea și poezia naturii printr-o tehnică aparte, celebră însă la nivel internațional: reprezentarea plantelor la scară naturală, 1:1, alături de reprezentări artistice, realizate în acuarelă și pentru care se folosesc tot flori în mărime naturală, dar și schițe din literatura științifică botanică. Pentru o astfel de lucrare de ilustrație botanică, Irina Neacșu folosește o tehnică ce presupune și până la 60 de ore de lucru pentru o ilustrație!
„Life of Bulbs” reunește un număr de 26 de ilustrații botanice, reprezentând flori de grădină. O să vedeți chiar și o specie pe cale de dispariție, Fritillaria sau Laleaua Pestriță. Această plantă protejată a început să fie cultivată în alte țări în regim controlat, ca floare de grădină.
Irina Neacșu – arhitect, designer și artist botanic
„Ilustrațiile propun o retorică a imprevizibilului, atât de apropiată de viața însăși. Publicul poate vedea transformarea și frumusețea în toate etapele sale. Este un ciclu de viață prin care trecem cu toții, iar noi oamenii, privind, putem să aprofundăm adevărurile care ne marchează viața. Cred că tocmai natura ne poate oferi, inepuizabil, lecțiile cele mai frumoase și poate fi acea oglindă, dar și acel spațiu de renaștere interioară de care avem atât de mare nevoie astăzi. În egală măsură, arta botanică este și o formă de păstrare a memoriei, a istoriei – multe dintre speciile rare de plante sau chiar dintre cele pe cale de disparție rămân alături de noi, atât pentru studiu, cât și pentru contemplare și cunoaștere în sine, prin intermediul acestor ilustrații botanice. În România, celebrăm tradiția deschisă de venerabila Angiolina Santocono în ilustrația botanică dedicată florilor salbatice la începutul secolului XX. Ultimii cinci ani au fost marcați de proiectul Transylvania Florilegium, organizat de Prince’s School of Traditional Art și Prince of Wells’s Foundation Romania, care însă nu a avut ca participant niciun membru din România. Ce îmi propun este să readuc în atenția publicului larg, prin demersul meu artistic, această artă atât de valoroasă. ”, ne povestește Irina Neacșu.
Expoziția din București este deschisă gratuit publicului Grădinii Botanice „Dimitrie Brândza” a Universității București și poate fi vizitată până pe 10 iunie. Evenimentul este și pe Facebook, AICI. Vernisajul expoziției va fi urmat în zilele de weekend – 19 și 20 mai – de o sesiune de două ateliere intensive, adevărate master-classes de ințiere în arta botanică. Timp de cinci ore, Irina Neacșu va lucra alături de cei înscriși și le va prezenta secretele tehnicii ilustrației botanice. Pe inworkshops.com aveți mai multe detalii despre toate atelierele Irinei Neacșu.
Expoziția „Life of Bulbs” ajunge și la Grădina Botanică din Cluj, începând cu 22 iunie. ♥
Fotografii: prin Irina Neacșu
Share now!