Les Films de Cannes à Bucarest 2023: „Dragoste la foc mic”, un film ca un festin

„Gătesc și se iubesc” suna descrierea filmului „La Passion de Dodin Bouffant” (tradus la noi „Dragoste la foc mic”), postată pe pagina de Instagram Les Films de Cannes à Bucarest, înainte să înceapă festivalul. Am știut de atunci că vreau musai să-l văd fără să mă fi uitat la trailer sau să caut alte detalii. Ador filmele în care mâncarea are un rol important și dă un gust special poveștii de iubire. Intuiția m-a ghidat perfect și sunt bucuroasă că l-am văzut în penultima zi cu filme de Cannes la București. E o bijuterie și sper din toată inima să apară cât mai curând și în „meniul” cinematografelor din toată țara.

Mange, aime, mange / Mănâncă, iubește, mănâncă

„La Passion de Dodin Bouffant” / „Dragoste la foc mic” / „The Taste Of Things” – premiul pentru cel mai bun regizor Trần Anh Hùng la Cannes 2023 – e un film bun pentru gurmanzi, îndrăgostiți și cinefili răbdători. Acțiunea se petrece la foc mic. Tocatul legumelor e alert, untul încinge tigăile. Apa dă în clocot, personajele sunt pline de blândețe. Iubirea e caldă și calmă. Finalul e rece. Mâinile sunt iuți, mesele în tihnă. Vinurile franțuzești cu nemiluita, șampania rară. În primul sfert de oră cred că am numărat mai multe rețete decât replici. Coaste de vițel, salată înăbușită, calcan, supă, legume la cuptor, sosuri etc. Chiar și așa, nimeni nu s-a plictisit. Publicul pofticios a privit răbdător la festinul care li se servea pe marele ecran. Mâncarea știe bine să spună povești. În „Dragoste la foc mic”, Eugenie (jucată impecabil de Juliette Binoche) și Dodin (personajul complex interpretat de actorul Benoît Magimel) se iubesc și gătesc. Ea e bucătăreasa lui, el, un celebru gurmand, o vrea și de soție. Timp de două decenii se iubesc și gătesc, dar nu se căsătoresc. „Căsnicia este o cină care începe cu desertul” îi ține isonul Dodin iubitei sale care nu vrea să strice totul cu un mariaj. Și totuși…

„La Passion de Dodin Bouffant” / „Dragoste la foc mic”, tips & tricks despre gătit și trăit 

Apropo de desert, ați mâncat vreodată omletă norvegiană (căutați pe Google omelette norvégienne sau Baked Alaska)? Eu nici n-am auzit de acest desert spectaculos până să-l văd în prim-plan pe marele ecran. Tot din film am aflat c-ar fi creația lui Balzac, nu scriitorul, ci chef-ul de la Grand Hotel de Paris. Așadar, avem de-a face cu o prăjitură franțuzească, în ciuda numelui. Sper că mă voi încumeta cândva să fac și rețeta complicată. Poate de Revelion, cine știe? Omleta norvegiană are blat pufos de pandișpan, înghețată în loc de cremă, iar șmecheria e bezeaua care se pune deasupra și apoi se dă nițel la cuptor. Aici intervine știința, albușul izolează bine și înghețata nu se topește. Tot din film am aflat acest amănunt. Și nu e singurul truc, sunt mai multe tips & tricks despre gătit și mai ales despre trăit. Dar nu o să vă iau bucuria de a descoperi singuri frumusețea unei povești simple de iubire.

Cea mai romantică cină – când îi gătește el! 

Dopo festival 

Am tras cu urechea la reacțiile spectatorilor după proiecție. Mi-a rămas în minte concluzia unui domn în etate, îmbrăcat la costum, care i-a spus soției la fel de elegante: „N-ai nevoie de telefon, de televizor, de internet. Ai văzut ce fericiți erau când găteau?” O altă doamnă ridica în slăvi, pe bună dreptate, untul în bucate: „Conopida trasă-n unt e extraordinară!”, iar o alta dicta în pas alert rețeta de friptură prietenei care o însoțise la film.

Să mergeți să vedeți la „La Passion de Dodin Bouffant” / „Dragoste la foc mic” și gătiți cât de des puteți pentru alții, dar și pentru voi. Gătitul ne ține în prezent și asta e mare lucru în epoca vitezei. Să miroși toate condimentele e terapie curată! „Sfântul Augustin spune că fericirea este să continui să-ți dorești ceea ce ai deja!” este replica lui Dodin și se potrivește de minune cu vremurile pe care le trăim. De ce să ne plictisim? Haideți mai bine să gătim sezonier și să ne (re)îndrăgostim în toate anotimpurile.

Fotografii: filmedefestival.ro

Citiți și: 

Les Films de Cannes à Bucarest: Am văzut toată viața la cinema!

“Acum”-ul. “Les plus belles années d’une vie”, un film despre frumusețea prezentă a vieții

Cum m-am hrănit aproape o săptămână dintr-un coș cu legume Bio&co

Meniu FROG de Valentine’s Day: “Cel mai sexy este să faci pâine!”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *