Arhitecta și artista botanică Irina Neacșu a deschis un minunat atelier de pictură, la Brașov. Lansarea s-a întâmplat în zi de sărbătoare, chiar de Sânziene, pe 24 iunie. Și-a fost o sâmbătă plină și tare frumoasă. Cu povești, oameni prietenoși, ceai de plante, brunch săsesc, vin și jazz. Startul a fost bun iar week-end-ul acesta, pe 1 și 2 Iulie, Irina vă așteaptă deja la un curs de Pictură în ulei – Natură statică de vară în stil clasic. Găsiți mai multe detalii AICI.
Cum nimic nu e întâmplător, la restaurare, pe una dintre arcade a fost descoperit un model floral
Dar să ne întoarcem la ziua deschiderii.
Am ajuns la Brașov dimineața, un pic mai devreme față de ora stabilită și întâlnirea cu toți jurnaliștii. Așa că m-am bucurat de răcoare și-am pornit, la pas, prin Centrul Vechi al orașului în căutarea adresei. Pe strada Poarta Schei, la numărul 6, am găsit o casă săsească și o poartă medievală deschisă. Cum am intrat în curte, în dreapta, am dat de o ușă de lemn. Am zărit și-am recunoscut imediat tablourile Irinei! Deși eram curioasă cum arată atelierul la care a muncit și pe care și l-a dorit atât de mult Irina, am zăbovit doar preț de o fotografie. Am revenit la prânz, când am analizat cu atenție locul.
Un colț din Atelierul Irinei Neacșu de la Brașov
Atelierul Irinei Neacșu se află într-o casă-monument istoric (secolul XVI), renovată ca la carte, răcoroasă dar primitoare, cu ferestre mari și albe, podea din lemn adevărat, pereți nefinisați și un decor botanic marca Irina Neacșu. Firește. Scaune și fotolii unicat, lămpi cu abajururi picate, tablouri cu flori (seria de patru lucrări în acuarelă și foiță de aur – Golden – e minunată!), perne inspirate din picturile Irinei, lucrări botanice în original, celebra carte de artist – ierbar ilustrat HERBARIUM, recunoscută internațional, toate au locul potrivit în atelierul Irinei Neacșu. Până să ajungeți în vizită, vă invit să răsfoiți AICI un album de fotografii.
Brașov. Poarta Schei. Șase.
E important să știți că spațiul funcționează ca atelier personal cu vânzare, hub de pictură și spațiu creativ pentru evenimente culturale și artistice. Iar primii care am spart gheața, am fost noi, jurnaliștii, cu un atelier de herbalistică, doar ne aflam în “casa” unei artiste botanice.
În capul mesei e Amy, de la Atinge Organic. Ea ne-a învățat cum să facem un amestec de ceai din plante
Amy de la Atinge Organic ne-a dezvăluit surpriza: “Timp de o oră, o să fim un soi de doamne ale plantelor și o să ne preparăm un ceai pe sufletul fiecăreia.” Așa că ne-am așezat la masa mare, pregătită dinainte și încărcată cu boluri, vaze și ghivece cu plante și flori uscate (multe dintre ele culese chiar de Irina și Amy de pe dealuri transilvănene), am ascultat ce avem de făcut și-am început să ne jucăm. Amy ne-a povestit despre fiecare ingredient în parte.
Bobocii de trandafiri de Damas au fost vedetele. Aproapte toată lumea i-a adăugat în amestecul de ceai
Verbina e planta care aduce liniștea. Roinița este fresh și lămâioasă. Frunza de zmeur este planta femeilor și e plină de minerale. Fructele de afin sunt pline de vitamina C. Cimbrișorul e răcoritor și bun pentru căile respiratorii. Socul e terapeutic, reduce febra și e benefic în curele de slăbire. Mugurii de brad vindecă afecțiunile respiratorii. Bobocii de trandafiri de Damasc – rosa damascena – sunt antioxidanți. Iar despre salvie se spune că poate să vindece orice boală și ușurează digestia. Lemon grass e aromatizant și detoxifiant puternic. Gălbenelele și mușețelul sunt plante bune pentru piele. Lavanda e sedativă și răcoritoare.
N-au lipsit nici scorțișoara, anasonul stelat, ori roibbos-ul. Iar Amy ne-a zis și de ce ar trebui să le adăugăm în amestecul nostru de ceai: “Condimentele sunt apreciate în ceaiuri pentru că încălzesc, aduc pofta de viață și trezesc energia”.
Atelierele de weekend în noul loc fain de la Brașov, Poarta Schei, 6, au debutat cu un workshop de herbalistică
Fiecare și-a făcut propriul mix fresh, de vară, de flori, de vacanță și i-a dat un nume. Eu am ales 9 ingrediente și l-am botezat Galben Tea, un ceai cu un gust care să-mi amintească despre prima vizită la atelierul Irinei Neacșu de la Brașov. Am pus plantele care-mi plac mie. Tei, brad, verbină, lemongrass, zmeur, mentă, gălbenele. Și am adăugat soc și boboci de trandafiri, ceaiurile preferate de Irina și Amy. Dacă v-am făcut curioși, să știți că workshop-urile Atinge Organic se țin de acum în Atelierul Irinei Neacșu.
Amy, în Atelierul Irinei Neacșu, contemplând tabloul “trandafir alb și petale desprinse în tăcere. O poveste botanică despre lumină și pace”
Evenimentul a continuat cu un brunch săsesc și un meniu grozav. Supă de chimen, varză cu tăiței, tartă cu caise și înghețată de vanilie. Iar vinul a fost alb. Satyr, de la Crama La Sulina. Spre seară, atelierul a primit și mai mulți invitați. Sărbătoarea deschiderii atelierului de pictură Irina Neacșu s-a încheiat în ritmuri de jazz. Luiza Zan ne-a cântat și încântat cu The Beatles, Bossa Nova și doine românești.
Ferestrele Atelierului au fost deschise iar concertul Luizei Zan a răsunat până departe
Atelier Irina Neacsu este numele sub care se poate găsi ușor locația, atât pe Google Maps, cât și pe TripAdvisor și Facebook sau Instagram. Atelierul de la Poarta Schei nr. 6 se poate vizita cu programare, la 0722.134.307 sau irina@irinaneacsu.com.
Începând cu 2017, Irina Neacșu este artist botanic ASBA (American Society of Botanical Artists), așadar atelierele combinate de pictură botanică, herbalistică și aranjamente florale, susținute împreună cu lectori invitați, sunt de neratat. Să nu uitați de site-ul atelierelor și de școlile de vară organizate de Irina Neacșu în Transilvania – inworkshops.com. Mai multe detalii găsiți AICI.
Share is good! Be good!